Tojásallergia étrend: nem biztos, hogy a tojást teljesen mellőzni kell!

Tojásallergia étrend: nem biztos, hogy a tojást teljesen mellőzni kell!

Dr. Balogh Ádám MSc PhD Létrehozva: 2019.10.24 Módosítva: 2020.07.28

A molekuláris allergia vizsgálattal meg lehet állapítani, hogy a gyermek nagy valószínűséggel kinőheti-e az allergiát és azt is, hogy a tojást teljes mértékben kerülni kell-e, vagy például süteményekbe sütve fogyasztható. A részletekről dr. Balogh Ádám gyermekgyógyászt, allergia specialistát, a Budai Allergiaközpont orvosát kérdeztük.

Milyen tüneteket okoz a tojásallergia?

Kisgyermekkorban az egyik leggyakoribb allergén a tej mellett a tojás. A tojásallergia tünetei már a szoptatás időszakában is megjelenhetnek, mivel az allergén fehérjék az anyatejjel a kicsi szervezetébe is bejutnak. De később is jelentkezhetnek, a hozzátáplálás időszakában, amikor a gyermek elkezd tojás tartalmú ételeket fogyasztani. A tojásallergia változatos tüneteket okoz, az alábbiak jelentkezése kapcsán érdemes gyanakodni:

 

 • bőrviszketés, kipirosodás,
 • kiütések, ekcémás tünetek,
 • hasfájás, hasmenés, hányás.

Hogyan zajlik a kivizsgálás gyermekeknél?

Anyatejes csecsemőknél az édesanya diétája jelent megoldást. Ha a tojás okozza a panaszokat, akkor azt a szoptatás ideje alatt kerülni kell. Ha a tünetek a hozzátáplálás időszakában jelentkeznek, akkor a tojásallergia kimutatására allergia vizsgálatot végeznek. 2 év alatti gyermekeknél vérből lehet kimutatni az allergiát igazoló ellenanyagot vagy akár bőrpróbát is lehet végezni.

 

„Ha a gyermekről kiderül, hogy allergiás, a szülőknek sok új információt kell beszerezniük és megtanulniuk: mire figyeljenek a főzés, bevásárlás során. Receptekkel kísérleteznek, új konyhai praktikákat ismernek meg, amivel az allergén összetevőt helyettesíteni tudják. Nagy segítség egy olyan vizsgálat, amelynek függvényében akár jelentős terheket is le tudunk venni a vállukról.”

Molekuláris allergia vizsgálat: még pontosabb diagnózis

Tojásallergia esetén sem kell mindig mellőzni a tojást.A hagyományos allergiatesztek csak az allergének egészét képesek vizsgálni. Ma már tudjuk, hogy minden allergén, így a tojás allergén fehérjéi is több összetevőből, komponensből állnak. Ezek pedig különböző tulajdonságokkal rendelkeznek. A hagyományos allergia vérvizsgálattal szemben a molekuláris allergia teszt képes ezeket az összetevőket is kimutatni, így sok fontos információt megtudunk a gyermek tojásallergiájáról.

 

„Két fontos komponens található a tojás allergén fehérjéiben, amelyek alapjaiban változtathatják meg a tojásallergiás gyermek diétáját. Ha a molekuláris allergia vizsgálat alapján kiderül, hogy esetében az ovomucoid nevű komponens emelkedett értéke okozza a tüneteket, akkor nagyon szigorú diétára van szükség és kevésbé valószínű, hogy az allergiát ki fogja nőni. Ha viszont az ovalbumin komponens értéke magasabb, akkor – mivel ez hőérzékeny allergén – akkor például a süteményekbe sütött tojást fogyaszthatja és nagyobb valószínűséggel fogja kinőni a tojásallergiát.”

Téma szakértője

 • Dr. Balogh Ádám MSc PhD

 • Szakterületek:
  • allergológus és klinikai immunológus, allergia specialista, csecsemő és gyermekgyógyász,
 • Specialitások:
  • kiütések, bőrviszketés
  • felnőtt és gyermek allergia kivizsgálás
  • gyógyszerallergia
  • gyermekkori reflux, hasfájás
  • hasfájás, hasmenés
  • Alex multiplex allergia teszt specialistája
  • felnőtt- és gyermekellátás
  • angol nyelvű ellátás/ consultation in English available

  Vélemények dr. Balogh Ádámról >>>

   

  Rendelés típusa:

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Nagyon alapos, érthetően kommunikál

dr .Balogh Ádám Doktor úr vizsgálta kisfiamat földimogyoró allergia kapcsán.Nagyon alapos volt és érthetően elmagyarázott mindent. Mindenkinek ajánlani tudom.Az asszisztensek kedvesek és segítőkészek!

További vélemények

Hírek

Babavárás allergiával – mit használhatok szénanátha ellen?

Babavárás allergiával – mit használhatok szénanátha ellen?

Terhesség alatt csak a legszükségesebb esetben szedünk gyógyszereket, de mit kezdjen a pollenallergiás kismama az allergiás tünetekkel? Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy milyen kezeléseket ajánl a babavárás időszakában, szénanátha ellen.

További részletek
Ezekkel a gyógyszerekkel kerülje a napot!

Ezekkel a gyógyszerekkel kerülje a napot!

Ha napos időben hosszabb időt tölt a szabadban és kiütések, csalánkiütés vagy ekcémás tünetek jelentkeznek a bőrén, akkor érdemes a szedett gyógyszerek, használt krémek betegtájékoztatóit is elolvasni. Bizonyos fényérzékenységet okozó készítmények miatt is jelentkezhetnek panaszok. Dr. Brezán Edina, a Budai Allergiaközpont bőrgyógyász, kozmetológus orvosa elmondta, hogy mit tegyünk ilyen esetben.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészséghálózat