Tojásallergia étrend: nem biztos, hogy a tojást teljesen mellőzni kell!

Tojásallergia étrend: nem biztos, hogy a tojást teljesen mellőzni kell!

Dr. Balogh Ádám MSc PhD Létrehozva: 2019.10.24 Módosítva: 2020.01.31

A molekuláris allergia vizsgálattal meg lehet állapítani, hogy a gyermek nagy valószínűséggel kinőheti-e az allergiát és azt is, hogy a tojást teljes mértékben kerülni kell-e, vagy például süteményekbe sütve fogyasztható. A részletekről dr. Balogh Ádám gyermekgyógyászt, allergia specialistát, a Budai Allergiaközpont orvosát kérdeztük.

Milyen tüneteket okoz a tojásallergia?

Kisgyermekkorban az egyik leggyakoribb allergén a tej mellett a tojás. A tojásallergia tünetei már a szoptatás időszakában is megjelenhetnek, mivel az allergén fehérjék az anyatejjel a kicsi szervezetébe is bejutnak. De később is jelentkezhetnek, a hozzátáplálás időszakában, amikor a gyermek elkezd tojás tartalmú ételeket fogyasztani. A tojásallergia változatos tüneteket okoz, az alábbiak jelentkezése kapcsán érdemes gyanakodni:

 

 • bőrviszketés, kipirosodás,
 • kiütések, ekcémás tünetek,
 • hasfájás, hasmenés, hányás.

Hogyan zajlik a kivizsgálás gyermekeknél?

Anyatejes csecsemőknél az édesanya diétája jelent megoldást. Ha a tojás okozza a panaszokat, akkor azt a szoptatás ideje alatt kerülni kell. Ha a tünetek a hozzátáplálás időszakában jelentkeznek, akkor a tojásallergia kimutatására allergia vizsgálatot végeznek. 2 év alatti gyermekeknél vérből lehet kimutatni az allergiát igazoló ellenanyagot vagy akár bőrpróbát is lehet végezni.

 

„Ha a gyermekről kiderül, hogy allergiás, a szülőknek sok új információt kell beszerezniük és megtanulniuk: mire figyeljenek a főzés, bevásárlás során. Receptekkel kísérleteznek, új konyhai praktikákat ismernek meg, amivel az allergén összetevőt helyettesíteni tudják. Nagy segítség egy olyan vizsgálat, amelynek függvényében akár jelentős terheket is le tudunk venni a vállukról.”

Molekuláris allergia vizsgálat: még pontosabb diagnózis

Tojásallergia esetén sem kell mindig mellőzni a tojást.A hagyományos allergiatesztek csak az allergének egészét képesek vizsgálni. Ma már tudjuk, hogy minden allergén, így a tojás allergén fehérjéi is több összetevőből, komponensből állnak. Ezek pedig különböző tulajdonságokkal rendelkeznek. A hagyományos allergia vérvizsgálattal szemben a molekuláris allergia teszt képes ezeket az összetevőket is kimutatni, így sok fontos információt megtudunk a gyermek tojásallergiájáról.

 

„Két fontos komponens található a tojás allergén fehérjéiben, amelyek alapjaiban változtathatják meg a tojásallergiás gyermek diétáját. Ha a molekuláris allergia vizsgálat alapján kiderül, hogy esetében az ovomucoid nevű komponens emelkedett értéke okozza a tüneteket, akkor nagyon szigorú diétára van szükség és kevésbé valószínű, hogy az allergiát ki fogja nőni. Ha viszont az ovalbumin komponens értéke magasabb, akkor – mivel ez hőérzékeny allergén – akkor például a süteményekbe sütött tojást fogyaszthatja és nagyobb valószínűséggel fogja kinőni a tojásallergiát.”

Téma szakértője

 • Dr. Balogh Ádám MSc PhD

 • Szakterületek:
  • allergia specialista, csecsemő és gyermekgyógyász
 • Specialitások:
  • kiütések, bőrviszketés
  • felnőtt és gyermek allergia kivizsgálás
  • gyógyszerallergia
  • gyermekkori reflux, hasfájás
  • hasfájás, hasmenés
  • Alex multiplex allergia teszt specialistája
  • felnőtt- és gyermekellátás
  • angol nyelvű ellátás/ consultation in English available

  Vélemények dr. Balogh Ádámról >>>

   

  Rendelés típusa:

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Nagy szakértelem

Keveset kellett várakoznunk. Az orvos nagy szakértelemmel rendelkezett, úgy éreztük hogy rendesen foglalkozik a problémánkkal.

További vélemények

Hírek

Hisztamin diéta – így működik

Hisztamin diéta – így működik

Az alacsony hisztamintartalmú étrend segíthet azoknak, akik a hisztamintartalmú élelmiszerekre tünetekkel - például tüsszögés, viszketés, hasfájás vagy csalánkiütés - reagálnak. Szabó Lucia, a Budai Allergiaközpont dietetikusa a hisztamin diéta lépéseit ismertette.

További részletek
Mit használjak torokviszketés ellen?

Mit használjak torokviszketés ellen?

Végtelenül bosszantó jelenség, sok allergiás beteg napjait teszi tönkre a torokviszketés. Rendszerint az apránként kortyolt üdítők és elszopogatott cukorkák sem oldják meg a helyzetet. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológust, a Budai Allergiaközpont főorvosát arról kérdeztük, hogy mit tehetünk a torokviszketés ellen.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA