Tojásallergia étrend: nem biztos, hogy a tojást teljesen mellőzni kell!

Tojásallergia étrend: nem biztos, hogy a tojást teljesen mellőzni kell!

Dr. Balogh Ádám MSc PhD Létrehozva: 2019.10.24 Módosítva: 2020.07.28

A molekuláris allergia vizsgálattal meg lehet állapítani, hogy a gyermek nagy valószínűséggel kinőheti-e az allergiát és azt is, hogy a tojást teljes mértékben kerülni kell-e, vagy például süteményekbe sütve fogyasztható. A részletekről dr. Balogh Ádám gyermekgyógyászt, allergia specialistát, a Budai Allergiaközpont orvosát kérdeztük.

Milyen tüneteket okoz a tojásallergia?

Kisgyermekkorban az egyik leggyakoribb allergén a tej mellett a tojás. A tojásallergia tünetei már a szoptatás időszakában is megjelenhetnek, mivel az allergén fehérjék az anyatejjel a kicsi szervezetébe is bejutnak. De később is jelentkezhetnek, a hozzátáplálás időszakában, amikor a gyermek elkezd tojás tartalmú ételeket fogyasztani. A tojásallergia változatos tüneteket okoz, az alábbiak jelentkezése kapcsán érdemes gyanakodni:

 

  • bőrviszketés, kipirosodás,
  • kiütések, ekcémás tünetek,
  • hasfájás, hasmenés, hányás.

Hogyan zajlik a kivizsgálás gyermekeknél?

Anyatejes csecsemőknél az édesanya diétája jelent megoldást. Ha a tojás okozza a panaszokat, akkor azt a szoptatás ideje alatt kerülni kell. Ha a tünetek a hozzátáplálás időszakában jelentkeznek, akkor a tojásallergia kimutatására allergia vizsgálatot végeznek. 2 év alatti gyermekeknél vérből lehet kimutatni az allergiát igazoló ellenanyagot vagy akár bőrpróbát is lehet végezni.

 

„Ha a gyermekről kiderül, hogy allergiás, a szülőknek sok új információt kell beszerezniük és megtanulniuk: mire figyeljenek a főzés, bevásárlás során. Receptekkel kísérleteznek, új konyhai praktikákat ismernek meg, amivel az allergén összetevőt helyettesíteni tudják. Nagy segítség egy olyan vizsgálat, amelynek függvényében akár jelentős terheket is le tudunk venni a vállukról.”

Molekuláris allergia vizsgálat: még pontosabb diagnózis

Tojásallergia esetén sem kell mindig mellőzni a tojást.A hagyományos allergiatesztek csak az allergének egészét képesek vizsgálni. Ma már tudjuk, hogy minden allergén, így a tojás allergén fehérjéi is több összetevőből, komponensből állnak. Ezek pedig különböző tulajdonságokkal rendelkeznek. A hagyományos allergia vérvizsgálattal szemben a molekuláris allergia teszt képes ezeket az összetevőket is kimutatni, így sok fontos információt megtudunk a gyermek tojásallergiájáról.

 

„Két fontos komponens található a tojás allergén fehérjéiben, amelyek alapjaiban változtathatják meg a tojásallergiás gyermek diétáját. Ha a molekuláris allergia vizsgálat alapján kiderül, hogy esetében az ovomucoid nevű komponens emelkedett értéke okozza a tüneteket, akkor nagyon szigorú diétára van szükség és kevésbé valószínű, hogy az allergiát ki fogja nőni. Ha viszont az ovalbumin komponens értéke magasabb, akkor – mivel ez hőérzékeny allergén – akkor például a süteményekbe sütött tojást fogyaszthatja és nagyobb valószínűséggel fogja kinőni a tojásallergiát.”

Téma szakértője

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Minden kérdésemre választ kaptam

Már a bejelentkezés alkalmával nagyon segítőkész volt az asszisztens hölgy (Dobos Erika), mindent elmagyarázott, segített a dokumentumok feltöltésekor is! Balogh doktor úr is nagyon kedves volt, minden kérdésemre, kielégítő választ kaptam!

További vélemények

Hírek

Szezámmag allergia: hosszú a kerülendő ételek listája

Szezámmag allergia: hosszú a kerülendő ételek listája

A szezámmag és a szezámmag olaj széleskörű felhasználása miatt, szezámmag allergia esetén az érintetteknek a diéta terén gondos odafigyelésre van szükség. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, milyen élelmiszereket kell kerülni és arról is beszélt, hogy melyek az allergiára utaló tünetek.

További részletek
A dietetikus tanácsai a nyári ételmérgezések elkerüléséhez

A dietetikus tanácsai a nyári ételmérgezések elkerüléséhez

A nyári melegben az otthoni főzés vagy kerti grillezés is könnyen rosszul végződhet, ha az élelmiszereket nem megfelelően tároljuk vagy készítjük el. A külföldi tartózkodás során is fontos néhány óvintézkedést betartani, hogy a nyaralást ne tegyék tönkre az ételmérgezés kellemetlen tünetei. Drégely Anikó, a Budai Allergiaközpont dietetikusának tanácsai ebben segítenek.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!