Új megközelítés az IBS és a reflux kezelésében

Új megközelítés az IBS és a reflux kezelésében

Dr. Pászthory Erzsébet Létrehozva: 2023.04.17 Módosítva: 2023.11.14

A gyomorégés, reflux, hasfájás, puffadás, hasi diszkomfort gyakorlatilag népbetegséggé vált. Sokan vannak, akiknél napi szinten jelentkezik valamilyen gyomor- és bélrendszerhez köthető panasz. Dr. Pászthory Erzsébet gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa szerint annak érdekében, hogy a kezelésben tartós eredményt tudjunk elérni, érdemes megismerni a bél-agy tengely működését.

Funkcionális emésztőszervi betegség – mit jelent?

Egyre több olyan beteggel találkozunk, akiknek hasi panaszait kimutatható szervi elváltozás hiányában funkcionális jellegűnek tartjuk. A funkcionális emésztőszervi betegség diagnózis jelent összefoglalóan minden olyan hasi panaszt, amelynek hátterében szervi elváltozást nem tudunk kimutatni. Ide sorolható az irritábilis bél- szindróma és a refluxos problémák jelentős része. Nagyon súlyos problémáról van szó, hiszen becslések szerint a népesség mintegy 20-30%-a szenved funkcionális emésztőszervi betegségektől.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Gyakori a szorongás, a depresszió

A beteg életminőségére tehát továbbra is hat a betegsége, a kellemetlen tünetek miatt sok esetben beszűkül a társasági élete, gyógyszereket szed a panaszai enyhítésére, de mégsem tudja, hogy valóban mitől nincs jól. Ez az állapot mentálisan is nagyon megterhelő, ami sajnos tovább ront a helyzeten.

 

A statisztikák szerint minden második betegnél egyidejűleg fennáll valamilyen lelki zavar (szorongásos szindrómák, depresszió). Személyes tapasztalatom szerint inkább azt mondanám, hogy kevés az olyan panaszos beteg, aki nem küzd lelki problémákkal is. Ilyen esetben különösen fontos a holisztikus szemlélet, a kórképek hátterében ugyanis a bél-agy tengely működési zavara áll. – hangsúlyozza dr. Pászthory Erzsébet.

Amit rosszul tudtunk a szervezetünk működéséről

A bél-agy tengely szerepe az IBS és reflux kezelésében.Ma már tudjuk, hogy a korábbi téves felfogással ellentétben az agy feladata nem pusztán a szervezet központi irányítása, és az emésztőrendszer sem csak a tápanyag-ellátásért felelős. A valóságban az agy és a bél közötti folyamatos, kétirányú kommunikáció alakítja az életfunkciók jelentős részét. Ez a felfedezés sokat segíthet az egészséges életmód kialakításában és utat mutathat sokféle panasz kezelésében. Az agy és bél közötti kapcsolat megértése lehetővé teszi, hogy a funkcionális emésztőszervi betegségek okait is új oldalról közelítsük meg.

A bél-agy tengely szerepe a tünetek megjelenésében

Az agyból érkező hatások befolyásolják a bél állapotát a bélmozgások, emésztőenzim-termelés szabályozása és hormonrendszer révén. Ezen idegi és hormonális pályák kiindulópontja az agy limbikus rendszer nevű területe. Ellenkező irányban, a bélből az agyba áramló információk is a limbikus rendszerbe jutnak, és a bél állapotától függően hatással vannak az agy működésére. A bél-agy tengely szerepére és a limbikus rendszer működésére jó gyakorlati példa a feszült helyzeteket kísérő gyomor-szorító érzés, vagy akár hasmenés, de hosszabb stresszes epizódok után akár székrekedés is jelentkezhet.

 

A bél-agy tengely révén tehát az agy és a bél egymás működését szabályozzák a vegetatív idegek, hormon- és immunrendszer útján. A találkozási pont pedig a limbikus rendszer, az agy azon területe, amely a testi és lelki alkalmazkodás irányítója. Ez a terület felelős a lelki folyamatok, mint érzelmek, hosszú távú emlékezet, motiváció, szexualitás, figyelem alakulásáért, emellett a hormonrendszer agyi központja, és szoros kapcsolatban van a vegetatív idegrendszerrel. Más szóval, a limbikus rendszerben dől el, milyen válaszokat ad a szervezet a környezet ingereire testi és lelki szinten. A limbikus rendszer működése a tudat által direkt módon nem is irányítható. Ezért reakcióink jelentős része (lelki és testi szinten egyaránt) nem uralható pusztán akarattal, vagyis nem „fejben dől el”.

Mit jelent mindez az emésztőrendszeri tünetek szempontjából?

A funkcionális emésztőszervi betegségek kezelése nyilvánvalóan összetett feladat. A tünetek mérséklése, szervi betegség kizárása mellett elengedhetetlen a lelki háttér feltárása (esetleg szakember segítségével). Ezután a pácienssel együttműködésben lehet a gyógyuláshoz vezető egyedi és hatásos utat megtalálni. A bél-agy tengely ismerete és megértése fontos lépés a kezelés szempontjából. A beteg egyrészt így választ kaphat arra, hogy mi okozza a panaszait, ezután pedig van lehetősége az egészsége érdekében szükséges változtatásokat megismerni és szakember segítségével megtenni.

Téma szakértője

 • Dr. Pászthory Erzsébet

 • Szakterületek:
  • gasztroenterológus, belgyógyász, háziorvos szakorvos
 • Specialitások:
  • irritábilis bél szindróma (IBS)
  • SIBO
  • bél minkrobiom problémáinak kezelése
  • funkcionális bélbetegségek
  • emésztőszervi panaszok komplex vizsgálata 
  • funkcionális gasztroenterológia – holisztikus gyógyítás, testi és lelki okok feltárása, a pácienssel közösen a gyógyulás útjának megtervezése

  Rendelés típusa:

  • Személyes (rendelői) vizit
  • Felnőtt ellátás (18 év feletti páciensek)
  • magyar és angol nyelvű ellátás / consultation in English available

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor úr, Doktornő! 13 hónapos kisfiam gyakori éjjeli ébredésére keressük a megoldást. Rosszabb napokon óránként, jobb napokon 2-3 óránként ébred. Fül - orr végénél, gasztroenterológusnál jártunk. Kérdésem, hogy allergia tünete lehet - e a gyakori ébredés és az orr, ritkán szem dörzsölése úgy, hogy más tünet nincs, sem ekcéma, sem tüsszögés, orrfolyás, ilyesmi. Az orrát is csak lefekvéskor dörzsöli, meg ébredéskor, viszont szerintem több az álmosság jelenel, tehát viszket. Van - e valami készítmény, amit biztonságosan kipróbálhatunk vele hogy javul e az alvása, vagy van valamilyen vizsgálat, ami ebben a korban célravezető? Köszönöm válaszát!
Kovácsné Enikő

Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika allergológus
Tisztelt Kovácsné Enikő !

Az allergiavizsgálat 2 éves kor előtt nem mindig ad megbízható eredményt, de ha nem igazolódik egyéb kiváltó ok, érdemes vérből végzett légúti és táplálékallergia tesztet végezni a leggyakoribb allergénekre. Kiváltó okként felmerül a poratka, penészgomba,lakáson belüli állat szőre, de pl. tehéntej fogyasztás is állhat a háttérben.
Emellett savas reflux is okozhatja az éjszakai tüneteket.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Budai Allergiaközpont

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Brigitta

Kedves és segítőkész a Doktornő! Végre egy orvos, aki figyelt rám és minden kérdésemre választ adott.

További vélemények

Hírek

Pollenallergia vagy reflux kínozza?

Pollenallergia vagy reflux kínozza?

A szokatlanul enyhe februári időjárás miatt a pollenszezon már most elkezdődött. Ha reggelente hátsó garatfali csorgást tapasztal, krákogó köhögésre és torokirritációra ébred, könnyen hiheti azt, hogy allergiás panaszokkal küzd. Pedig elképzelhető, hogy valójában néma refluxa van – tudtuk meg dr. Sárdi Krisztinától, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus szakemberétől, aki azt is elmondta, hogy a célirányos kezeléshez fontos tisztázni a kiváltó okokat.  

További részletek
Súlyos tüneteket okozhat a hidegallergia

Súlyos tüneteket okozhat a hidegallergia

A téli időjárás okozta bőrpanaszok között speciális helyet foglal el a hideg levegő által kiváltott viszkető csalánfoltok, duzzanatok megjelenése, de szakember segítségével mérsékelhetőek az életminőséget is rontó panaszok – tudtuk meg Dr. Garaczi Edinától, az Allergiaközpont bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus orvosától.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a növekvő légúti megbetegedések száma miatt rendelőinkben újra kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!