Hasmenés a stressztől? Így lehet felismerni!

Hasmenés a stressztől? Így lehet felismerni!

allergiakozpont.hu Létrehozva: 2022.06.14 Módosítva: 2024.02.06

A stressz és a szorongás jelentős hatással lehet az ember gyomor és bélrendszerének egészségére. Honnan ismerhetjük fel, hogy a stressz okozza a hasmenést, és mikor állhat valamilyen betegség a háttérben? Dr. Németh Alíz gasztroenterológus, hepatológus a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy mikor forduljunk orvoshoz.

Akut és krónikus hasmenés

A hasmenés laza, vizes székletet jelent. Azon túl, hogy a beteg gyakran látogatja a mellékhelyiséget, egyéb panaszai – hasfájás, görcsök - is jelentkezhetnek. A hasmenés lehet akut, mely 1-2 napig tart. Ilyen esetben a tünetek diéta és folyadékpótlás mellett rendszerint orvosi kezelés nélkül is megszűnnek. A krónikus hasmenés ezzel szemben 4 vagy több héten át is tarthat. Ilyenkor orvoshoz kell fordulni, hogy meghatározzuk a kiváltó okot. A hasmenés ugyanis csak egy mögöttes probléma tünete, nem pedig önmagában betegség.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Hasmenés a stressztől?

A stresszre adott reakció az egész szervezetben különböző folyamatokat indít el. Hatására megemelkedik például a pulzus és a vérnyomás, de az agy stresszjeleket küld a gyomor- és bélrendszer területére is. Ezt a gyomrunkban is érezzük, ismerős lehet egy fontos találkozó vagy vizsgadrukk idejéről. A stresszhormonok hatására emellett felgyorsul a vastagbél mozgása, ennek eredménye a hasmenés.

Ha a hasmenést a stressz okozza, akkor rendszerint egyéb stressz-tünet is jelentkezik a betegnél. Ilyen például a fejfájás, izomfeszültség, nyugtalanság, ingerlékenység, túlterheltség érzés, lehangoltság, alvási problémák és a nemi vágy csökkenése. Amennyiben ezek közül egy vagy több is előfordul a hasmenés mellett, akkor kiváltó okként gondolni kell a stressz lehetőségére is! Jellemző, hogy a stressz okozta hasmenés általában megszűnik, miután a stresszes esemény elmúlt.

Betegségek a háttérbenStressz és a hasmenés kapcsolata

A krónikus hasmenés kivizsgálását nem szabad elhanyagolni, mert a beteg életminőségét negatívan befolyásolja, és komoly betegségeket is jelezhet. A gyakori hasmenés miatt a beteg egyre többet stresszel, ha el kell mennie otthonról, így az alapbetegség és a fokozott stressz miatt még inkább romlik az állapota.

A krónikus hasmenés kivizsgálása során alaposan kikérdezzük a beteget. A tünetei és elmondása alapján határozzuk meg a további kivizsgálás irányát – magyarázza dr. Németh Alíz. Kiváltó ok lehet például ételintolerancia, gluténérzékenység, felszívódási zavar, irritábilis bél szindróma (IBS), gyulladásos bélbetegség (IBD) pajzsmirigy túlműködés és bélrendszeri daganat is.

Ha a kivizsgálás során nem lehet kimutatni olyan rendellenességet, elváltozást, amely a gyakori hasmenést okozhatja, és egyéb stressz-tünet is jelentkezik a betegnél, akkor az orvos életmódváltást, pszichológus bevonását is javasolhatja a kezelésbe a stressz és a szorongás kezelésére.

Téma szakértője

  • Dr. Pászthory Erzsébet

  • Szakterületek:
    • gasztroenterológus, belgyógyász, háziorvos szakorvos
  • Specialitások:
    • irritábilis bél szindróma (IBS)
    • SIBO
    • bél minkrobiom problémáinak kezelése
    • funkcionális bélbetegségek
    • emésztőszervi panaszok komplex vizsgálata 
    • funkcionális gasztroenterológia – holisztikus gyógyítás, testi és lelki okok feltárása, a pácienssel közösen a gyógyulás útjának megtervezése

    Rendelés típusa:

    • Személyes (rendelői) vizit
    • Felnőtt ellátás (18 év feletti páciensek)
    • magyar és angol nyelvű ellátás / consultation in English available

Orvos válaszol

Tisztelt Főorvos Úr! 35 éves férfi vagyok, 105 kg, 2016 októbere óta olyan hasmenésem van, hogy reggel normális a székletem, de délben evés után fél-1 órával gyorsan vécére kell mennem, meg van mikor 15 óra körül is. Ez a hasmenés picit nyálkás, de nem véres. Este sosincs hasmenésem. Ételhez nem kötném, mert este bármit ehetek (tej, búza), nincs hasmenés. Puffadás sosincs, hasfájás csak júniusban volt, akkor elmentem minden vizsgálatra, vérkép, biokémia rendben, széklet bakt, parazita stb. negatív, hasi ultrahang negatív, gyomor és béltükrözés negatív, leszámítva ezt: néhány pici felületes fekély a patkóbélben. Következő szereket szedtem, de nem hatottak semmit: széntabletta, Normix, bolus adstringens, venter, Normaflore, cikória, joghurt, kefír, Solutix boulardii, Protexin IBS Florea. Semmi javulás nincs sajnos, de haspuffadás, hasfájás, fogyás sincs szerencsére. Chrohn betegség, felszívódási zavar nincs. Ön szerint mi lehet ez? Mi lenne a kezelése, ha már találkozott ilyennel? A háziorvosom és gasztroenterológusom sem érti szerintem, mi lehet ez. Most Enzimix 5 kapszulát szedtem pár napig, hátha enzimhiányom lenne, de semmit nem ér. Beszéltem a gasztroenterológusommal, szerinte még meg lehetne próbálni a keményítő terheléses vizsgálatot, más ötlete nincs. Ez előre vinne minket? Mert nem fogyok, sőt hízok piciket. Este ehetek cukrot, mégse okoz bajt. Lenne Önnek ötlete? Szedjek laktáz enzimet? De az Enzimix 5-ben van. Köszönöm! Köszönettel! Dávid Zsolt

Dr. Sárdi Krisztina
Dr. Sárdi Krisztina belgyógyász, gasztroenterológus
Kedves Zsolt,

Azt gondolom, hogy tényleg nagyon szépen ki van vizsgálva, és látom sok terápiás próbálkozás is történt.
Mivel leírása alapján ebéd után jelentkezik panasza, mégis csak étkezéssel van összefüggésbe. Át kell gondolni, hogy ebédre mit fogyaszt, de tudnia kell, hogy bizonyos betegségek esetén, akár étkezés után órákkal is lehet panasza, tehát lehet, hogy a reggelivel van gond.
Mivel komplex az Ön problémája, így levélben nehéz jó szakmai döntést hozni. Személyes konzultáció során tudnék csak felelősségteljes javaslatot és segítséget nyújtani.

Üdvözlettel:
Dr. Sárdi Krisztina

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Ágota

A Doktornő megértő, kedves és segítőkész. Egyszerre gyógyítja a testet és a lelket, mindenkinek csak ajánlani tudom!

További vélemények

Hírek

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek
Pollenallergia vagy reflux kínozza?

Pollenallergia vagy reflux kínozza?

A szokatlanul enyhe februári időjárás miatt a pollenszezon már most elkezdődött. Ha reggelente hátsó garatfali csorgást tapasztal, krákogó köhögésre és torokirritációra ébred, könnyen hiheti azt, hogy allergiás panaszokkal küzd. Pedig elképzelhető, hogy valójában néma refluxa van – tudtuk meg dr. Sárdi Krisztinától, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus szakemberétől, aki azt is elmondta, hogy a célirányos kezeléshez fontos tisztázni a kiváltó okokat.  

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok