A reflux holisztikus kezelése

A reflux holisztikus kezelése

Dr. Pászthory Erzsébet Létrehozva: 2023.02.28 Módosítva: 2023.02.28

A reflux-betegség a leggyakoribb emésztőszervi betegségek közé tartozik, a népesség mintegy öt százaléka minden nap, harmada pedig havi rendszerességgel tapasztalja a tüneteket. Dr. Pászthory Erzsébet gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy a reflux eredményes kezeléséhez fontos, hogy kialakulásának okait a betegek ismerjék és megértsék, mert tartós javulás és jobb életminőség csak így érhető el.

Ilyen tüneteket okoz a reflux

A betegség tünetei rendkívül változatosak: gyomorszáji égő fájdalom, mellkasi panaszok, makacs köhögés, orrfolyás a leggyakoribbak.

Stressztől a gyomorégésig

Az alapvető kiváltó ok a nyelőcsőbe jutó savas gyomortartalom irritáló hatása. De hogyan alakul ki ez? Miért tapasztaljuk sok betegnél, hogy a nyelőcsőben nincs is látható elváltozás, vagy nem mutatható ki emelkedett gyomorsav-termelés, más néven hiperaciditás?

 

A stresszkezelés a reflux terápia fontos része.A magyarázat a tartós stressz-állapotra adott élettani reakciókban rejlik. A stressz sajnos mindennapi életünk velejárója, kiválthatják családi, munkahelyi konfliktusok, bizonytalan élethelyzet, fáradtság, lelki problémák és sorolhatnám. Ilyenkor a szervezet küzdelemre rendezkedik be a környezet kedvezőtlen hatásaival szemben, ami azt jelenti, hogy az életfolyamatok átrendeződnek az energia-felszabadítás érdekében: élénkül a légzés, keringés, fokozódik az izomzat vérellátása, ugyanakkor az emésztés, mint a túlélést közvetlenül nem szolgáló funkció, háttérbe szorul.

 

Ennek következtében stresszhelyzetben romlik a gyomorszáj zárófunkciója, a gyomorból az étel lassabban jut tovább a nyombélbe, erősödik a nyálkahártya gyulladásos hajlama és a fájdalomérzet. Az emésztőnedvek, így a gyomorsav termelése is csökken(!).

A reflux diagnózisa

A kórtörténet sokat elárul: a betegek gyakran maguk is megfigyelik, hogy milyen ételek, élethelyzetek hozhatók kapcsolatba a panaszokkal. Esetleges fogyás, fekete széklet, erős fájdalom arra utal, hogy a háttérben sürgős megoldást kívánó betegség áll. A gyomor-vizsgálat általában szükséges ahhoz, hogy eldöntsük, van-e kimutatható elváltozás a nyelőcsőben és gyomorban. Mellkasi, légúti panaszok esetében a kardiológiai, gégészeti, tüdőgyógyászati szakorvosi vizsgálatra is szükség van.

Nem elég a gyógyszeres kezelés

 • Ha egyértelmű, hogy a panaszokat reflux-betegség magyarázza, személyre szabottan, a beteggel együttműködve alakítjuk ki a kezelési tervet.
 • Átmenetileg gyomorsav-termelést gátló gyógyszeres kezelés szükséges lehet, de fontos, hogy ez a lehető legrövidebb ideig tartson, és tapasztaljuk ki a gyógyszer még hatékony legkisebb adagját.
 • Az étrendből javasolt kiiktatni a fűszeres, zsíros, édes ételeket, csokoládét, tömény alkoholos italokat. Az esti utolsó étkezés lefekvés előtt két órával legyen, tele hassal soha ne feküdjünk le! (Ez egyébként mindenkinek ajánlott, mivel az emésztőrendszernek is szüksége van az éjszakai regenerálódásra.)
 • Étel-napló vezetése sokat segíthet a legmegfelelőbb diéta megtervezésében.
 • Alváskor az ágy fejének megemelése is hasznos a gyomorsav éjszakai nyelőcsőbe áramlásának megelőzésére.
 • A megfelelő testsúly elérése nem csak reflux-betegségben kap nagy jelentőséget! Itt a „pocak” hasüregi nyomás fokozásával a nyelőcső záróizmára gyakorolt gyengítő hatását emelném ki.
 • A kezelés talán legnehezebb része a refluxos panaszok mögött álló stressz-faktorok kiderítése.

 

Tapasztalataim szerint a páciensek nyitottak arra, hogy életmódjukról, problémáikról, lelkiállapotukról beszéljenek - magyarázza dr. Pászthory Erzsébet. Ha megértik, milyen élettani folyamatok vezetnek a stressztől a refluxig, már megtették az első lépést a gyógyulás felé. Életmód-váltás, rendszeres sport, stressz-kezelési technikák elsajátítása, esetleg pszichoterápia pedig nem csak a testi panaszok javulását, hanem egy sokkal jobb életminőség elérését is eredményezheti.

Téma szakértője

 • Dr. Pászthory Erzsébet

 • Szakterületek:
  • gasztroenterológus, belgyógyász, háziorvos szakorvos
 • Specialitások:
  • Emésztőszervi panaszok komplex vizsgálata 
  • Funkcionális gasztroenterológia – holisztikus gyógyítás, testi és lelki okok feltárása, a pácienssel közösen a gyógyulás útjának megtervezése
  • irritábilis bél szindróma (IBS)
  • reflux-betegség
  • diszpepszia
  • étel-intoleranciák
  • lisztérzékenység

   

  Rendelés típusa:

Orvos válaszol

Tisztelt Főorvosnő/Úr. Két éve nyomozom a problémámat...a kezdet hogy az orr garatomnál erős duzzanattal kezdődött ami a mai napig meg van.mellé társul egy állandó sűrű hófehér tapadós váladék ami állandóan csorog visszafelé a garat ill. a nyelőcsőbe.Gyomor tükrözésen voltam ...epés reflux. Soha nem fáj és nem is ég a gyomrom.sajna mintát nem vettek a gyomorból. Helikobakter neg.Allergi tesz fűre fára ...neg fém allergia teszt neg.arcúreg ct.eredmény ...kevés fehér habos folyadék egy nagyon hátsó üregben...orr spray de ez sem oldotta meg a sűrű váladékképződést..ami nagyon sűrű...szinte ragacsos....már nem is tudom hogy merre menjek mit vizsgáltassak..nagyon kellemetlen már 2 éve tart...ez konkrétan az orromba van...Kérem legyen oly kedves irányt mutatni...merre és mi okozhatja.Előre is köszönöm.

Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika allergológus
Tisztelt Anikó!

Panaszait nagy valószínűséggel az orrüregi / orrmelléküreg nyálkahártya fokozott reakciója okozza, ennek hátterében állhat epés reflux is. Ez nem mindig okoz fájdalmat vagy egyértelmű savas érzést.
Endoszkópos orrüregi vizsgálat szükséges a pontos diagnózis megállapításához. Emellett látni kellene a CT képet és a pontos gastroenterológiai leletet is.
Érdemes megpróbálni a rendszeres sós vizes orröblítést.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Budai Allergiaközpont

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Komoly betegséget is jelezhet a nyelési probléma!

Komoly betegséget is jelezhet a nyelési probléma!

Az első tünete gyakran a nyelési nehézség, vagy fájdalom. Az esetek többségében reflux okozza, de a nyelőcső gyulladását több tényező is kiválthatja, kezelni ezért minden esetben az alapbetegséget kell. A kivizsgálással kapcsolatban dr. Németh Alíz gasztroenterológus, hepatológust, a Budai Allergiaközpont orvosát kérdeztük.

További részletek
Székrekedés, hasmenés, puffadás? Az IBS korunk betegsége

Székrekedés, hasmenés, puffadás? Az IBS korunk betegsége

Az IBS, vagyis az irritábilis bél szindróma egy emésztőrendszeri tünetegyüttes, amelynek kivizsgálása orvosi feladat, kezelése viszont a páciens aktív közreműködését igényli. Dr. Pászthory Erzsébet, a Budai Allergiaközpont belgyógyásza, gasztroenterológus, háziorvos hívta fel a figyelmet az ezzel kapcsolatos tudnivalókra.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!