A reflux holisztikus kezelése

A reflux holisztikus kezelése

Dr. Pászthory Erzsébet Módosítva: 2023.11.08

A reflux-betegség a leggyakoribb emésztőszervi betegségek közé tartozik, a népesség mintegy öt százaléka minden nap, harmada pedig havi rendszerességgel tapasztalja a tüneteket. Dr. Pászthory Erzsébet gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy a reflux eredményes kezeléséhez fontos, hogy kialakulásának okait a betegek ismerjék és megértsék, mert tartós javulás és jobb életminőség csak így érhető el.

Ilyen tüneteket okoz a reflux

A betegség tünetei rendkívül változatosak: gyomorszáji égő fájdalom, mellkasi panaszok, makacs köhögés, orrfolyás a leggyakoribbak.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Stressztől a gyomorégésig

Az alapvető kiváltó ok a nyelőcsőbe jutó savas gyomortartalom irritáló hatása. De hogyan alakul ki ez? Miért tapasztaljuk sok betegnél, hogy a nyelőcsőben nincs is látható elváltozás, vagy nem mutatható ki emelkedett gyomorsav-termelés, más néven hiperaciditás?

 

A magyarázat a tartós stressz-állapotra adott élettani reakciókban rejlik. A stressz sajnos mindennapi életünk velejárója, kiválthatják családi, munkahelyi konfliktusok, bizonytalan élethelyzet, fáradtság, lelki problémák és sorolhatnám. Ilyenkor a szervezet küzdelemre rendezkedik be a környezet kedvezőtlen hatásaival szemben, ami azt jelenti, hogy az életfolyamatok átrendeződnek az energia-felszabadítás érdekében: élénkül a légzés, keringés, fokozódik az izomzat vérellátása, ugyanakkor az emésztés, mint a túlélést közvetlenül nem szolgáló funkció, háttérbe szorul.

Ennek következtében stresszhelyzetben romlik a gyomorszáj zárófunkciója, a gyomorból az étel lassabban jut tovább a nyombélbe, erősödik a nyálkahártya gyulladásos hajlama és a fájdalomérzet. Az emésztőnedvek, így a gyomorsav termelése is csökken(!).

A reflux diagnózisaA stresszkezelés a reflux terápia fontos része.

A kórtörténet sokat elárul: a betegek gyakran maguk is megfigyelik, hogy milyen ételek, élethelyzetek hozhatók kapcsolatba a panaszokkal. Esetleges fogyás, fekete széklet, erős fájdalom arra utal, hogy a háttérben sürgős megoldást kívánó betegség áll. A gyomor-vizsgálat általában szükséges ahhoz, hogy eldöntsük, van-e kimutatható elváltozás a nyelőcsőben és gyomorban. Mellkasi, légúti panaszok esetében a kardiológiai, gégészeti, tüdőgyógyászati szakorvosi vizsgálatra is szükség van.

Nem elég a gyógyszeres kezelés

  • Ha egyértelmű, hogy a panaszokat reflux-betegség magyarázza, személyre szabottan, a beteggel együttműködve alakítjuk ki a kezelési tervet.
  • Átmenetileg gyomorsav-termelést gátló gyógyszeres kezelés szükséges lehet, de fontos, hogy ez a lehető legrövidebb ideig tartson, és tapasztaljuk ki a gyógyszer még hatékony legkisebb adagját.
  • Az étrendből javasolt kiiktatni a fűszeres, zsíros, édes ételeket, csokoládét, tömény alkoholos italokat. Az esti utolsó étkezés lefekvés előtt két órával legyen, tele hassal soha ne feküdjünk le! (Ez egyébként mindenkinek ajánlott, mivel az emésztőrendszernek is szüksége van az éjszakai regenerálódásra.)
  • Étel-napló vezetése sokat segíthet a legmegfelelőbb diéta megtervezésében.
  • Alváskor az ágy fejének megemelése is hasznos a gyomorsav éjszakai nyelőcsőbe áramlásának megelőzésére.
  • A megfelelő testsúly elérése nem csak reflux-betegségben kap nagy jelentőséget! Itt a „pocak” hasüregi nyomás fokozásával a nyelőcső záróizmára gyakorolt gyengítő hatását emelném ki.
  • A kezelés talán legnehezebb része a refluxos panaszok mögött álló stressz-faktorok kiderítése.

 

Tapasztalataim szerint a páciensek nyitottak arra, hogy életmódjukról, problémáikról, lelkiállapotukról beszéljenek - magyarázza dr. Pászthory Erzsébet. Ha megértik, milyen élettani folyamatok vezetnek a stressztől a refluxig, már megtették az első lépést a gyógyulás felé. Életmód-váltás, rendszeres sport, stressz-kezelési technikák elsajátítása, esetleg pszichoterápia pedig nem csak a testi panaszok javulását, hanem egy sokkal jobb életminőség elérését is eredményezheti.

Téma szakértője

  • Dr. Pászthory Erzsébet

  • Szakterületek:
    • gasztroenterológus, belgyógyász, háziorvos szakorvos
  • Specialitások:
    • irritábilis bél szindróma (IBS)
    • SIBO
    • bél minkrobiom problémáinak kezelése
    • funkcionális bélbetegségek
    • emésztőszervi panaszok komplex vizsgálata 
    • funkcionális gasztroenterológia – holisztikus gyógyítás, testi és lelki okok feltárása, a pácienssel közösen a gyógyulás útjának megtervezése

    Rendelés típusa:

    • Személyes (rendelői) vizit
    • Felnőtt ellátás (18 év feletti páciensek)
    • magyar és angol nyelvű ellátás / consultation in English available

Orvos válaszol

Tisztelt Főorvosnő/Úr. Két éve nyomozom a problémámat...a kezdet hogy az orr garatomnál erős duzzanattal kezdődött ami a mai napig meg van.mellé társul egy állandó sűrű hófehér tapadós váladék ami állandóan csorog visszafelé a garat ill. a nyelőcsőbe.Gyomor tükrözésen voltam ...epés reflux. Soha nem fáj és nem is ég a gyomrom.sajna mintát nem vettek a gyomorból. Helikobakter neg.Allergi tesz fűre fára ...neg fém allergia teszt neg.arcúreg ct.eredmény ...kevés fehér habos folyadék egy nagyon hátsó üregben...orr spray de ez sem oldotta meg a sűrű váladékképződést..ami nagyon sűrű...szinte ragacsos....már nem is tudom hogy merre menjek mit vizsgáltassak..nagyon kellemetlen már 2 éve tart...ez konkrétan az orromba van...Kérem legyen oly kedves irányt mutatni...merre és mi okozhatja.Előre is köszönöm.

Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika allergológus
Tisztelt Anikó!

Panaszait nagy valószínűséggel az orrüregi / orrmelléküreg nyálkahártya fokozott reakciója okozza, ennek hátterében állhat epés reflux is. Ez nem mindig okoz fájdalmat vagy egyértelmű savas érzést.
Endoszkópos orrüregi vizsgálat szükséges a pontos diagnózis megállapításához. Emellett látni kellene a CT képet és a pontos gastroenterológiai leletet is.
Érdemes megpróbálni a rendszeres sós vizes orröblítést.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Budai Allergiaközpont

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Ágota

A Doktornő megértő, kedves és segítőkész. Egyszerre gyógyítja a testet és a lelket, mindenkinek csak ajánlani tudom!

További vélemények

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK