A reflux holisztikus kezelése

A reflux holisztikus kezelése

Dr. Pászthory Erzsébet Létrehozva: 2023.02.28 Módosítva: 2023.08.08

A reflux-betegség a leggyakoribb emésztőszervi betegségek közé tartozik, a népesség mintegy öt százaléka minden nap, harmada pedig havi rendszerességgel tapasztalja a tüneteket. Dr. Pászthory Erzsébet gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy a reflux eredményes kezeléséhez fontos, hogy kialakulásának okait a betegek ismerjék és megértsék, mert tartós javulás és jobb életminőség csak így érhető el.

Ilyen tüneteket okoz a reflux

A betegség tünetei rendkívül változatosak: gyomorszáji égő fájdalom, mellkasi panaszok, makacs köhögés, orrfolyás a leggyakoribbak.

Stressztől a gyomorégésig

Az alapvető kiváltó ok a nyelőcsőbe jutó savas gyomortartalom irritáló hatása. De hogyan alakul ki ez? Miért tapasztaljuk sok betegnél, hogy a nyelőcsőben nincs is látható elváltozás, vagy nem mutatható ki emelkedett gyomorsav-termelés, más néven hiperaciditás?

 

A stresszkezelés a reflux terápia fontos része.A magyarázat a tartós stressz-állapotra adott élettani reakciókban rejlik. A stressz sajnos mindennapi életünk velejárója, kiválthatják családi, munkahelyi konfliktusok, bizonytalan élethelyzet, fáradtság, lelki problémák és sorolhatnám. Ilyenkor a szervezet küzdelemre rendezkedik be a környezet kedvezőtlen hatásaival szemben, ami azt jelenti, hogy az életfolyamatok átrendeződnek az energia-felszabadítás érdekében: élénkül a légzés, keringés, fokozódik az izomzat vérellátása, ugyanakkor az emésztés, mint a túlélést közvetlenül nem szolgáló funkció, háttérbe szorul.

Ennek következtében stresszhelyzetben romlik a gyomorszáj zárófunkciója, a gyomorból az étel lassabban jut tovább a nyombélbe, erősödik a nyálkahártya gyulladásos hajlama és a fájdalomérzet. Az emésztőnedvek, így a gyomorsav termelése is csökken(!).

A reflux diagnózisa

A kórtörténet sokat elárul: a betegek gyakran maguk is megfigyelik, hogy milyen ételek, élethelyzetek hozhatók kapcsolatba a panaszokkal. Esetleges fogyás, fekete széklet, erős fájdalom arra utal, hogy a háttérben sürgős megoldást kívánó betegség áll. A gyomor-vizsgálat általában szükséges ahhoz, hogy eldöntsük, van-e kimutatható elváltozás a nyelőcsőben és gyomorban. Mellkasi, légúti panaszok esetében a kardiológiai, gégészeti, tüdőgyógyászati szakorvosi vizsgálatra is szükség van.

Nem elég a gyógyszeres kezelés

 • Ha egyértelmű, hogy a panaszokat reflux-betegség magyarázza, személyre szabottan, a beteggel együttműködve alakítjuk ki a kezelési tervet.
 • Átmenetileg gyomorsav-termelést gátló gyógyszeres kezelés szükséges lehet, de fontos, hogy ez a lehető legrövidebb ideig tartson, és tapasztaljuk ki a gyógyszer még hatékony legkisebb adagját.
 • Az étrendből javasolt kiiktatni a fűszeres, zsíros, édes ételeket, csokoládét, tömény alkoholos italokat. Az esti utolsó étkezés lefekvés előtt két órával legyen, tele hassal soha ne feküdjünk le! (Ez egyébként mindenkinek ajánlott, mivel az emésztőrendszernek is szüksége van az éjszakai regenerálódásra.)
 • Étel-napló vezetése sokat segíthet a legmegfelelőbb diéta megtervezésében.
 • Alváskor az ágy fejének megemelése is hasznos a gyomorsav éjszakai nyelőcsőbe áramlásának megelőzésére.
 • A megfelelő testsúly elérése nem csak reflux-betegségben kap nagy jelentőséget! Itt a „pocak” hasüregi nyomás fokozásával a nyelőcső záróizmára gyakorolt gyengítő hatását emelném ki.
 • A kezelés talán legnehezebb része a refluxos panaszok mögött álló stressz-faktorok kiderítése.

 

Tapasztalataim szerint a páciensek nyitottak arra, hogy életmódjukról, problémáikról, lelkiállapotukról beszéljenek - magyarázza dr. Pászthory Erzsébet. Ha megértik, milyen élettani folyamatok vezetnek a stressztől a refluxig, már megtették az első lépést a gyógyulás felé. Életmód-váltás, rendszeres sport, stressz-kezelési technikák elsajátítása, esetleg pszichoterápia pedig nem csak a testi panaszok javulását, hanem egy sokkal jobb életminőség elérését is eredményezheti.

Téma szakértője

 • Dr. Pászthory Erzsébet

 • Szakterületek:
  • gasztroenterológus, belgyógyász, háziorvos szakorvos
 • Specialitások:
  • Emésztőszervi panaszok komplex vizsgálata 
  • Funkcionális gasztroenterológia – holisztikus gyógyítás, testi és lelki okok feltárása, a pácienssel közösen a gyógyulás útjának megtervezése
  • irritábilis bél szindróma (IBS)
  • reflux-betegség
  • diszpepszia
  • étel-intoleranciák
  • lisztérzékenység

  Rendelés típusa:

  • Személyes (rendelői) vizit
  • Felnőtt ellátás (18 év feletti páciensek)
  • magyar és angol nyelvű ellátás / consultation in English available

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor úr, Doktornő! 13 hónapos kisfiam gyakori éjjeli ébredésére keressük a megoldást. Rosszabb napokon óránként, jobb napokon 2-3 óránként ébred. Fül - orr végénél, gasztroenterológusnál jártunk. Kérdésem, hogy allergia tünete lehet - e a gyakori ébredés és az orr, ritkán szem dörzsölése úgy, hogy más tünet nincs, sem ekcéma, sem tüsszögés, orrfolyás, ilyesmi. Az orrát is csak lefekvéskor dörzsöli, meg ébredéskor, viszont szerintem több az álmosság jelenel, tehát viszket. Van - e valami készítmény, amit biztonságosan kipróbálhatunk vele hogy javul e az alvása, vagy van valamilyen vizsgálat, ami ebben a korban célravezető? Köszönöm válaszát!
Kovácsné Enikő

Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika allergológus
Tisztelt Kovácsné Enikő !

Az allergiavizsgálat 2 éves kor előtt nem mindig ad megbízható eredményt, de ha nem igazolódik egyéb kiváltó ok, érdemes vérből végzett légúti és táplálékallergia tesztet végezni a leggyakoribb allergénekre. Kiváltó okként felmerül a poratka, penészgomba,lakáson belüli állat szőre, de pl. tehéntej fogyasztás is állhat a háttérben.
Emellett savas reflux is okozhatja az éjszakai tüneteket.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Budai Allergiaközpont

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Brigitta

Kedves és segítőkész a Doktornő! Végre egy orvos, aki figyelt rám és minden kérdésemre választ adott.

További vélemények

Hírek

Szerteágazó panaszokat okozhat az ősszel fokozódó reflux

Szerteágazó panaszokat okozhat az ősszel fokozódó reflux

Az ősz nem kedvez az emésztőszervi betegségeknek, többek közt a reflux betegségnek sem. Ebben az évszakban sokan panaszolnak gyomorégést, torokban gombócérzést, de a szájszárazság és a kellemetlen lehelet is megnehezíti a mindennapokat. Dr. Sárdi Krisztina gasztroenterológus, az Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy a panaszok kezelése az életminőség javulásán túl azért is fontos, mert a kezeletlen reflux krónikus torokfájást és köhögést is okozhat.

További részletek
Nem csak légkondicionáló miatt tüsszöghetnek nyáron a gyerekek

Nem csak légkondicionáló miatt tüsszöghetnek nyáron a gyerekek

A nyári időszakban jelentkező náthás tüneteket hajlamosak vagyunk a túl hideg klímára, fagyira vagy huzatra fogni. Kisgyerekeknél pedig még ritkábban gondolunk szénanáthára, pedig pollenallergia már akár 2-3 éves korban is kialakulhat. Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergológus, az Allergiaközpont orvosa összefoglalta, milyen árulkodó jelei lehetnek annak, ha nem egy elhúzódó náthával van dolgunk.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok