Tej- vagy laktózmentes étrend: milyen fagylaltot válasszunk?

Tej- vagy laktózmentes étrend: milyen fagylaltot válasszunk?

allergiakozpont.hu Létrehozva: 2022.05.03 Módosítva: 2023.11.08

Tavasztól őszig hódítanak a fagylalt és a hűtött édességek, ám aki tejmentes étrendet követ, fontos, hogy mindig érdeklődjön az összetevőkről, illetve alaposan tanulmányozza át a termékeken található allergén jelöléseket. Drégely Anikó, a Budai Allergiaközpont dietetikusa elmondta, hogy mire figyeljünk, hogy elkerüljük a diétahibával járó kellemetlen tüneteket.

Klasszikus fagylalt és jégkrém

A gombócban kapható vagy csavaros gépi fagylalt, a parfé és a jégkrémek alapesetben egyaránt tartalmaznak tejet, tejzsírt vagy tejszínt. Ezért ezek közül egyik sem jó választás, akár laktózmentes, akár teljesen tejmentes étrendet követünk.

 

Tejmentes jégkrém.A tejmentes étrend azt jeleni, hogy az illető semmilyen formában nem fogyaszt tejterméket. Ilyen esetben az összes olyan élelmiszert kerülni kell, melyek csomagolásán aláhúzva, dőlt betűvel vagy megvastagítva az alábbiak közül bármelyik szerepel: tejcukor (laktóz), tej, tejpor, tejszín, tejföl, krémföl, vaj, joghurt, kefir, túró, sajt, túró, író, tejsavó, tejsavópor, tejsavófehérje, tejsavó alapú édesítőszer (laktit – E966), kazein, kazeinát, laktalbumin, laktoferrin, laktoszérum, laktobiumot, laktoglobulin, tej- és zsírsavak glicerin és propilén-glikol-észterei (E478), zsírsavak mono- és digliceridjeinek tejsav-észterei (E472).

 

A tejtermékeket (beleértve a laktózt, vagyis tejcukrot is) a termékek csomagolásán a 7-es számmal is jelölhetik az allergének között. (2014 december óta 14 jelölésköteles allergént tartunk számon, melyeket fel kell tüntetni a csomagoláson.) A pultban kapható, kimért fagylaltok esetében piktogram (jellemzően tejesdoboz) is jelölheti, hogy az adott termék tejet tartalmaz.

Laktózmentes vagy tejmentes?

Tejcukor-mentes étrendben a laktózmentes jelzővel ellátott termékeket lehet fogyasztani. Ez nem jelenti, hogy bármit kivonnak az adott élelmiszerből, épp ellenkezőleg, a tejcukor lebontását végző laktáz enzimet adnak hozzá pluszban, így a fogyasztása nem okoz kellemetlen tüneteket a laktózérzékenyek számára. A laktózmentes fagylaltok és jégkrémek azonban tartalmaznak tejfehérjét, így tejmentes étrendben nem fogyaszthatóak!

 

Tejmentes és laktózmentes fagylalt.Az elmúlt évek alatt szerencsére jelentősen bővült a kínálat, megnőtt a különböző mentes élelmiszerek terén a választék, így a tej- és laktózmentes étrendet követők is több termék közül válogathatnak. Sajnos azonban ez sem jelent mindenki számára megoldást. Némely esetben ugyanis épp a tejet helyettesítő alapanyagok okoznak problémát.

 

A szója például gyakori allergén, ennek ellenére semleges íze és kedvező állaga miatt gyakran használják a tej helyettesítésére fagylaltokban, jégkrémekben. Az olajosmag allergiák felnőtteknél is előfordulhatnak, ezért a mandulatej felhasználásával készült hűtött édességeket sem fogyaszthatja mindenki. A tejmentes fagylaltokhoz használhatnak még kókusztejet is, de gyakori növényi tejhelyettesítő a zab, a kesudió és a mogyoró is. Ha a bizonyítottan tejmentes édesség fogyasztását követően tüneteink vannak, akkor gondoljunk arra, hogy a tejhelyettesítők is okozhatják.

Sorbet, smoothie, jégkása

Ha biztosra szeretnének menni, sokan a vizes változatokat részesítik előnyben. Arra érdemes figyelni ezzel kapcsolatban, hogy néhány gyümölcsfagylaltot, például a citromot sok helyen vízzel készítik, ám ha a hagyományos fagylalttal együtt mérik és ugyanazzal a kanállal szedik, akkor már nem lesz allergénmentes, valakinél pedig már ez az egészen kis mennyiség is gondot okozhat. A jégkrémek között kapható sorbet kapcsán is figyelni kell, mert habár az eredeti jelentése szerint csak vizet, gyümölcsöt és édesítőt tartalmaz, néhány gyártó termékében tejszármazék is megtalálható.

 

Ha tehát mentes fagylaltot vásárolunk, mindig ellenőrizzük az összetevőket vagy kérdezzük az eladót! Ha bizonytalanok vagyunk, válasszuk inkább a jégkását, vagy készítsünk otthon növényi joghurt és fagyasztott gyümölcs keverékéből házi jégkrémet, de egy vízzel vagy növényi tejhelyettesítővel készült gyümölcsös smoothie is kiváló frissítő a nyári kánikulában.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr/Hölgy!

Tavaly szeptemberben IgG élelmiszer allergia tesztet végeztettem, ahol tej, tojás pozitív búza, élesztő, mogyoró enyhén pozitív eredményem lett. Mivel már tele voltam kiütésekkel, erős gyomorsavam és ízületi fájdalmaim is voltak,megkezdtem a tej, tojás, élesztő és búza diétát, amit már lassan egy éve tartok. Jobb is lett a helyzet, de utána újra jelentkeztek a tünetek, így végeztettem egy helicobaktérium vizsgálatot, mely pozitív lett. Az antibiotikumos kezelést követően‎ az orvosom azt javasolta,hogy csináltassak egy IgE tesztet, mert az mutatja ki a tényleges allergiát. Kérdésem az lenne, hogy egyet ért-e a javaslattal, illetve, hogy ‎a vizsgálat előtt mennyit kell enni az általam eddig nem fogyasztott termékekből, hogy kimutatható legyen az esetleges allergia. Tehát a vizsgálat előtt kb. ha 1 hetet normálisan étkezem az megfelelő-e?

Válaszát előre is köszönöm!
Eszter

Dr. Sárdi Krisztina
Dr. Sárdi Krisztina belgyógyász, gasztroenterológus
Kedves Eszter!

Mielőtt az allergia vizsgálat megtörténik, néhány hétig ismételten fogyasztani kell az eddig kihagyott ételeket.
A vizsgálatot a kezelő orvosa javasolta, aki ismeri Önt és az egész korábbi, valamint jelenlegi kórtörténetét, melynek viszont én nem vagyok birtokába, így nem hozhatok szakmailag korrekt döntést abban, hogy szüksége van-e erre a vizsgálatra vagy nem.

Üdvözlettel:
Dr. Sárdi Krisztina

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Jó kommunikáció

     Tetszett: Sárdi doktornő tudása, kommunikációja, hogy elegendő magyarázatot fűzött mindenhez. 

További vélemények

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok