Kinél magasabb az ételallergia kockázata?

Kinél magasabb az ételallergia kockázata?

Dr. Polgár Marianne PhD Létrehozva: 2018.03.09 Módosítva: 2018.03.09

Az öröklött hajlam mellett külső tényezők is befolyásolják, hogy valakinél jelentkeznek-e allergiás tünetek csecsemő és kisgyermekkorban. Dr. Polgár Marianne gyermekgyógyász, gasztroenterológus a Prima Medica Szakmai Napon elhangzott előadásában a megelőzés kapcsán a bélflóra egészségének fontosságára hívta fel a figyelmet.

Az egészség a bélben kezdődik

A bélrendszer a születéskor még steril, a kolonizáció, a jótékony bélbaktériumok megtelepedése ezt követően kezdődik meg. A bél mikroflórájának összetétele összefügg az immunrendszer érésével, a bél megfelelő mikrobiom összetétele pedig az egész életre kihatóan jelentősen csökkenti a gyulladásos, az autoimmun és atópiás betegségeket. Vizsgálatok igazolják a bélflóra megváltozásának, a dysbiozisnak a szerepét a táplálékallergia kialakulásában is.

Koraszülött és császáros babák

A Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy a kolonizációt több tényező is befolyásolja, ezek egyike a terhesség hossza. Koraszülött csecsemők esetében szervezetük éretlensége miatt magasabb a kockázat, illetve azért, mert esetükben gyakrabban kerülhet sor antibiotikum szedésére az élet korai szakaszában, ami szintén kedvezőtlenül hat a bélflórára. Császáros babáknál - mivel náluk nem a jótékony baktériumok kolonizálódnak a bélben – az így kialakult kedvezőtlen bélflóra fokozott hajlamot jelent a gyulladásos citokinek (az immunműködésben résztvevő sejtek) felszabadulására, melynek egyik következménye a táplálékallergia megjelenése.

Anyatejjel vagy megfelelő tápszerrel a hátrányok is ellensúlyozhatók

kinél magasabb az ételallergia kockázata?Az anyatejes táplálás a bél megfelelő bakteriális összetételét biztosítja immunanyagai, pre- és probiotikum tartalma alapján. Azt, hogy az anyatej összetétele pontosan a csecsemő igényeire van szabva, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy az anyatejes táplálás képes ellensúlyozni a császáros szülés, az újszülöttkori fertőzés és antibiotikumos kezelés kedvezőtlen hatásait is. Ha az édesanya valamilyen okból nem tudja szoptatni a csecsemőt, akkor az anyatej mintájára előállított, prebiotikumokat a megfelelő arányban tartalmazó tápszer adása az anyatejes babákéhoz hasonló bélflórát eredményez.

Probiotikumok szerepe a táplálékallergia megelőzésében

Előadásában dr. Polgár Marianne arra is felhívta a figyelmet, hogy számos tanulmány igazolja a probiotikumok szerepét a bél egészséges mikrobiom összetételének kialakulásában és fenntartásában. Szedésüket már a terhesség utolsó trimeszterében érdemes elkezdeni és szoptatás alatt is folytatni. A kicsinél alkalmazva már újszülött kortól kezdődően és csecsemőkorban is jótékony hatású, bizonyítottan képes csökkenteni a tejallergia és az atópiás dermatitisz gyakoriságát, ám arra ügyelni kell, hogy mindig az életkornak megfelelő legyen a probiotikum pótlás!

Téma szakértője

  • Dr. Polgár Marianne PhD

  • Szakterületek:
    • gasztroenterológus, csecsemő-gyermekgyógyász
  • Specialitások:
    • táplálékallergia és intolerancia 

    • cöliákia és egyéb gluténérzékenység

    • gyomor-bélrendszeri, emésztési és táplálkozási panaszok csecsemő, gyermek és felnőttkorban

    • felnőtt- és gyermekellátás

    Vélemények dr. Polgár Marianne PhD-ről>>>

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr/Nő!
8 éves fiam az iskolában ebéd után kb fél órával rosszul lett.Hasfajassal kezdődött,aztán a karjai kezdtek el pirosodni,majd a felső teste és az arca.Azt mondta enyhe torok fájdalmat(?),szorítást érzett.Azonnal elhoztam az iskolából és vittem a háziorvoshoz.Ahogy kiértünk a suliból,a hideg levegő hatására láthatóan alábbhagyott a pirosság,és a többi tünet.Az orvoshoz érve lathatóan jobban volt,csalánkiütés lett a testén és vakarózott. Egy óra múlva a tünetek megszűntek.Itthon ugyan azt eszi mint eddig,semmi tünete.Aznap az iskolában babgulyás volt sajtos tésztával.Elotte nem okozott problémát nála ez az étel.
Kérdésem hogy ezek a tünetek étel allergiára utalnak e?Ételallergia kiaakulhat e bármikor egy adott ételre,ami korábban panaszt nem okozott?
Kedden megyünk allergia vizsgálatra.Nagyon meg vagyik ijedve,mi van ha újra elő jön az iskolában,nehogy komolyabb baj legyen.Letezik olyan gyógyszer amit ilyen esetben magánál tarthat?Háziorvos Cetirizen hexal cseppeket írt 4 napig,napi 2*10 csepp.De van itthon korábbról fenistil csepp is. Valamelyik gyógyszert elcsomagoljam neki baj esetére?Tehetetlennek érzem magam.
Köszönöm válaszát!
Adrienn

Dr. Polgár Marianne PhD
Dr. Polgár Marianne PhD gasztroenterológus, csecsemő-gyermekgyógyász
Kedves Édesanya!

Az allergia bármikor kialakulhat korábban panasz nélkül fogyasztott ételek után is. A Cetirizine és a Fenistil is jó antihisztamin, vigye magával az iskolába.

Az allergia vizsgálat eredménye után biztosan többet fogunk tudni mondani.



Üdvözlettel



Dr. Polgár Marianne

gyermekorvos-gasztroenterológus

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Elégedett voltam

Nagyon elégedett voltam a szaktudassal, és az egész vizsgálattal.

További vélemények

Hírek

Hasmenés okai gyerekeknél

Hasmenés okai gyerekeknél

A csecsemőknél, kisgyermekeknél jelentkező hasmenés oka lehet fertőzés, de jelentkezhet akár a hozzátáplálás időszakában is, az új ételek bevezetése kapcsán. Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergia specialista, az AllergiaKözpont orvosának segítségével a leggyakoribb kiváltó okokat vesszük sorra.

További részletek
Epicutan teszt – így zajlik a vizsgálat

Epicutan teszt – így zajlik a vizsgálat

Az alkaros bőrpróba, másnéven prick-teszt és a vérvizsgálat nem minden allergia kimutatására alkalmas. Bizonyos allergiák csak az epicutan teszttel vizsgálhatók. Arról, hogy pontosan melyek ezek, és hogyan zajlik az epicutan teszt, dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, az AllergiaKözpont főorvosa számolt be részletesen.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA