Allergiát, asztmát is jelezhet, ha bántja az orrát a füst!

Allergiát, asztmát is jelezhet, ha bántja az orrát a füst!

Dr. Potecz Györgyi Módosítva: 2018.11.28

A fűtési szezon kezdetével gyakori panasz, hogy a településeket maró füsttel árasztják el a kémények. Ennek kapcsán sokan légúti panaszoktól, belégzésnél égő érzéshez hasonló tünetektől , köhögéstől szenvednek. Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológust, a Budai Allergiaközpont főorvosát arról kérdeztük, hogy mit tegyünk, ha ilyen tüneteink jelentkeznek.

Fűtési szezon vagy füstszezon?

Szélcsendes, ködös, párás időben télen gyakori látvány a településeket körül ölelő füstfelhő. A hömpölygő füstölgő kémény, légszennyezésfüst mellett a környéken általában elviselhetetlen szag is terjeng. A probléma rendszerint abból adódik, hogy a hatályos jogszabályban szereplő tüzelőanyagok, papír és kezeletlen fa mellett sokan tiltott tüzelőanyagokat égetnek és/vagy rossz tüzelési technikát használnak. Ezzel pedig nemcsak a környezetet szennyezik, de rákkeltő és légúti irritációt okozó anyagokat is nagy mennyiségben a levegőbe juttatnak. A helyzet több településen évek óta tarthatatlan, s habár a hosszú távú következményeit talán még nem látjuk, ám a rövid távú hatásai már észlelhetők.

A rossz levegőminőség számos betegség forrása

A szennyezett levegőben lévő szállópor szemcsék irritálják a légutakat, emiatt sokkal több a köhögéses panasz és gyakrabban kaphatunk el légúti fertőzéseket. A légszennyezettség negatív egészségügyi hatásai a kisgyermekeket és a krónikus légúti betegséggel – mint a COPD vagy asztma – élőket még inkább veszélyeztetik. Ha valaki szennyezett levegőjű környéken él és mellette dohányzik is, akkor esetében még magasabb a COPD, tüdőrák és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata.

Fulladás, nehézlégzés 

A légszennyezettség akkor is okozhat kellemetlen panaszokat, ha nincs ismert krónikus vagy egyéb légúti betegségünk. A füstgázban lebegő részecskék, a légutakat irritáló káros anyagok okozhatnak az arra érzékenyeknél légúti tüneteket.

"Nem szabad bagatellizálni, ha úgy érzi, hogy fűtési szezonban nehezebben kap levegőt, az orron vagy szájon át történő belégzését égő érzés kíséri. Jellemző, hogy az érintettek az egyéb szagokra, illatokra – például festék, dezodor, mosószer - is fokozottan érzékenyek." 

Ez nem allergia, hanem a nyálkahártya fokozott reakciója, melynek hátterében a nyálkahártya gyulladása is állhat. A légúti allergiás betegeknél ez a nem allergén eredetű fokozott légúti érzékenység szintén gyakran fennáll, ami nem allergiás szezonban is hasonló panaszt okoz. Az ilyen tüneteket fontos komolyan venni, mert a tartósan fennálló nyálkahártya gyulladás akár asztma kialakulásához is vezethet, valamint légúti allergiás betegség megjelenésében is szerepet játszik.

BEJELENTKEZÉS 

Budai AllergiaKözpont

+36 30 236 91 39

Online bejelentkezés az Allergiaközpont rendeléseire

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt:

Téma szakértője

  • Dr. Potecz Györgyi

  • Szakterületek:
    • tüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
  • Specialitások:
    • Asztma
    • COPD
    • légúti allergia
    • tüdőgyulladás kezelése
    • krónikus köhögés
    • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

    Vélemények dr. Potecz Györgyiről >>>

     

    Rendelés típusa:

    • személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció

    • kizárólag magyar nyelvű ellátás

    • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

    Rendelési információ:

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr!

A nyár óta rendszertelen időközönként apró piros foltok jelennek meg a szemem alatt, olykor mindkettő alatt egyszerre, olykor pedig csak az egyik alatt. Ezek a kis foltok gyulladáshoz hasonlóak, picit be is duzzad tőlük a szem alatti rész, illetve enyhe fájdalommal járnak.
Nyáron a klímára gyanakodtam, de sajnos azóta is fennáll a probléma. Jelenleg kb havonta 1x jönnek elő a kis foltok és általában 1-2 napon belül maradéktalanul eltűnnek.

Mi lehet a háttérben?

Előre köszönöm válaszát!

Dr. Vincze Ildikó
Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász, kozmetológus
Tisztelt Tamara!

Panaszai hátterében allergiás és szemészeti okok egyaránt állhatnak, javasolt szakorvosi konzultáció és szükség esetén kivizsgálás.

Üdvözlettel:

Dr.Vincze Ildikó
bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Profi, kedves

Dr. Potecz Györgyi doktornőnél voltam asztma-vizsgálaton. A doktornő szakmailag rendkívül profi és emberileg nagyon kedves volt. Csak ajánlani tudom mindenkinek

További vélemények

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK