Allergiát, asztmát is jelezhet, ha bántja az orrát a füst!

Allergiát, asztmát is jelezhet, ha bántja az orrát a füst!

Dr. Potecz Györgyi Létrehozva: 2018.11.20 Módosítva: 2018.11.28

A fűtési szezon kezdetével gyakori panasz, hogy a településeket maró füsttel árasztják el a kémények. Ennek kapcsán sokan légúti panaszoktól, belégzésnél égő érzéshez hasonló tünetektől , köhögéstől szenvednek. Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológust, a Budai Allergiaközpont főorvosát arról kérdeztük, hogy mit tegyünk, ha ilyen tüneteink jelentkeznek.

Fűtési szezon vagy füstszezon?

Szélcsendes, ködös, párás időben télen gyakori látvány a településeket körül ölelő füstfelhő. A hömpölygő füstölgő kémény, légszennyezésfüst mellett a környéken általában elviselhetetlen szag is terjeng. A probléma rendszerint abból adódik, hogy a hatályos jogszabályban szereplő tüzelőanyagok, papír és kezeletlen fa mellett sokan tiltott tüzelőanyagokat égetnek és/vagy rossz tüzelési technikát használnak. Ezzel pedig nemcsak a környezetet szennyezik, de rákkeltő és légúti irritációt okozó anyagokat is nagy mennyiségben a levegőbe juttatnak. A helyzet több településen évek óta tarthatatlan, s habár a hosszú távú következményeit talán még nem látjuk, ám a rövid távú hatásai már észlelhetők.

A rossz levegőminőség számos betegség forrása

A szennyezett levegőben lévő szállópor szemcsék irritálják a légutakat, emiatt sokkal több a köhögéses panasz és gyakrabban kaphatunk el légúti fertőzéseket. A légszennyezettség negatív egészségügyi hatásai a kisgyermekeket és a krónikus légúti betegséggel – mint a COPD vagy asztma – élőket még inkább veszélyeztetik. Ha valaki szennyezett levegőjű környéken él és mellette dohányzik is, akkor esetében még magasabb a COPD, tüdőrák és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata.

Fulladás, nehézlégzés 

A légszennyezettség akkor is okozhat kellemetlen panaszokat, ha nincs ismert krónikus vagy egyéb légúti betegségünk. A füstgázban lebegő részecskék, a légutakat irritáló káros anyagok okozhatnak az arra érzékenyeknél légúti tüneteket.

"Nem szabad bagatellizálni, ha úgy érzi, hogy fűtési szezonban nehezebben kap levegőt, az orron vagy szájon át történő belégzését égő érzés kíséri. Jellemző, hogy az érintettek az egyéb szagokra, illatokra – például festék, dezodor, mosószer - is fokozottan érzékenyek." 

Ez nem allergia, hanem a nyálkahártya fokozott reakciója, melynek hátterében a nyálkahártya gyulladása is állhat. A légúti allergiás betegeknél ez a nem allergén eredetű fokozott légúti érzékenység szintén gyakran fennáll, ami nem allergiás szezonban is hasonló panaszt okoz. Az ilyen tüneteket fontos komolyan venni, mert a tartósan fennálló nyálkahártya gyulladás akár asztma kialakulásához is vezethet, valamint légúti allergiás betegség megjelenésében is szerepet játszik.

BEJELENTKEZÉS 

Budai AllergiaKözpont

+36 30 236 91 39

Online bejelentkezés az Allergiaközpont rendeléseire

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt:

Téma szakértője

 • Dr. Potecz Györgyi

 • Szakterületek:
  • tüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
 • Specialitások:
  • Asztma
  • COPD
  • légúti allergia
  • tüdőgyulladás kezelése
  • krónikus köhögés
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

  Vélemények dr. Potecz Györgyiről >>>

   

  Rendelés típusa:

  • személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció

  • kizárólag magyar nyelvű ellátás

  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

  Rendelési információ:

Orvos válaszol

Üdvözlöm !
Én 3 hónapos fiam problémájával fordulok Önhöz segítségért .
A probléma úgy 6 héttel ezelőtt kezdődött orrfolyással kicsi köhögéssel . Gyermekorvos látta de mivel láza nem volt C vitaminon kívül nem kellett mást szednie . Két héttel később a tünetek nem vàltoztak hanem szemtünet is csatlakozott hozzá . Ismét doktor bácsi - akkor a diagnózis kötőhártya gyulladás volt . Szemcseppet használva elmúlt viszont az orrfolyás és kissé hurutos köhögés maradt . Egy hete mindkét arccsontján ekcémás kiütés jelent meg ami viszket neki nagyon . Ismét orvos aki szerint tej allergia áll a dolog mögött és tejmentes tápszert írt amit semmilyen formában nem hajlandó meginni .
Lehet , hogy buta dolgot követtem el de gyermekemet egy lapos toll töltetű kispárnán altattam mindvégig .
A szokásos tej allergiás tünetek mint a hasmenés , hányás , puffadás rossz közérzet és sírás nem volt jelen csak kizárólag felső légúti és bőr tünetek .
Én emiatt kicsit bizonytalannak tartom a diagnózist . Történhet az , hogy a fiamnak inkább poratka allergiája van ? Már nincs a feje alatt a párna és folyamatosan figyelem , hogy múlik e a tünet . Ha nem érintkezik már az allergénnel akkor mennyi idő után enyhülnek a tünetek ?
Vagy ne gondoljam túl a dolgot és fogadjam el ,hogy a tej / tápszer/ áll a tünetek mögött és próbáljam rávenni arra a szörnyű ízű rémségre ?? Köszönöm szépen , hogy elolvasta .

Kedves Édesanya!

A 3 hónapos kisgyermeke számár mindenképpen előnyős a poratka elleni küzdelem, még akkor is, ha nem kiváltója a panaszoknak.

A másik opció pedig, hogy tejallergia áll a háttérben lehetséges. Határozott véleményt csak a gyermek ismeretében tudok mondani

Ami a terápiás tápszert illeti, ha nincs anyatej és a gyermek tápszerre szorul, tökéletesen megfelel a gyermek szükségleteinek, és az ízét sem úgy ítéli meg egy csecsemő, mint egy felnőtt, akinek már kialakult ízlése van.

Üdvözlettel

Dr. Polgár Marianne

gyermekorvos-gasztroenterológus

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Nagyon udvarias

A doktornő pontosan kezdte a rendelést, nem voltam megvárakoztatva. A konzultáció folyamán a doktornő alaposan még egyszer megkérdezte amit fontosnak érzett, mindent teljes körűen, érthetően elmondott, a leendő gyógyszereimből volt nála készleten, ezek használatát alaposan áttanulmányoztuk együtt, illetve tájékoztatott minden fontos tudnivalóról a kezelés kapcsán. A fentiek mellett a doktornő kedves, udvarias, képes nagyon kellemes légkört teremteni a rendelőjében, ami a pácienst megnyugtatja.

További vélemények

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok