Allergiát, asztmát is jelezhet, ha bántja az orrát a füst!

Allergiát, asztmát is jelezhet, ha bántja az orrát a füst!
Dr. Potecz Györgyi Dr. Potecz Györgyi 2018.11.20

A fűtési szezon kezdetével gyakori panasz, hogy a településeket maró füsttel árasztják el a kémények. Ennek kapcsán sokan légúti panaszoktól, belégzésnél égő érzéshez hasonló tünetektől , köhögéstől szenvednek. Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológust, a Budai Allergiaközpont főorvosát arról kérdeztük, hogy mit tegyünk, ha ilyen tüneteink jelentkeznek.

Fűtési szezon vagy füstszezon?

Szélcsendes, ködös, párás időben télen gyakori látvány a településeket körül ölelő füstfelhő. A hömpölygő füstölgő kémény, légszennyezésfüst mellett a környéken általában elviselhetetlen szag is terjeng. A probléma rendszerint abból adódik, hogy a hatályos jogszabályban szereplő tüzelőanyagok, papír és kezeletlen fa mellett sokan tiltott tüzelőanyagokat égetnek és/vagy rossz tüzelési technikát használnak. Ezzel pedig nemcsak a környezetet szennyezik, de rákkeltő és légúti irritációt okozó anyagokat is nagy mennyiségben a levegőbe juttatnak. A helyzet több településen évek óta tarthatatlan, s habár a hosszú távú következményeit talán még nem látjuk, ám a rövid távú hatásai már észlelhetők.

A rossz levegőminőség számos betegség forrása

A szennyezett levegőben lévő szállópor szemcsék irritálják a légutakat, emiatt sokkal több a köhögéses panasz és gyakrabban kaphatunk el légúti fertőzéseket. A légszennyezettség negatív egészségügyi hatásai a kisgyermekeket és a krónikus légúti betegséggel – mint a COPD vagy asztma – élőket még inkább veszélyeztetik. Ha valaki szennyezett levegőjű környéken él és mellette dohányzik is, akkor esetében még magasabb a COPD, tüdőrák és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata.

Fulladás, nehézlégzés 

A légszennyezettség akkor is okozhat kellemetlen panaszokat, ha nincs ismert krónikus vagy egyéb légúti betegségünk. A füstgázban lebegő részecskék, a légutakat irritáló káros anyagok okozhatnak az arra érzékenyeknél légúti tüneteket.

"Nem szabad bagatellizálni, ha úgy érzi, hogy fűtési szezonban nehezebben kap levegőt, az orron vagy szájon át történő belégzését égő érzés kíséri. Jellemző, hogy az érintettek az egyéb szagokra, illatokra – például festék, dezodor, mosószer - is fokozottan érzékenyek." 

Ez nem allergia, hanem a nyálkahártya fokozott reakciója, melynek hátterében a nyálkahártya gyulladása is állhat. A légúti allergiás betegeknél ez a nem allergén eredetű fokozott légúti érzékenység szintén gyakran fennáll, ami nem allergiás szezonban is hasonló panaszt okoz. Az ilyen tüneteket fontos komolyan venni, mert a tartósan fennálló nyálkahártya gyulladás akár asztma kialakulásához is vezethet, valamint légúti allergiás betegség megjelenésében is szerepet játszik.

BEJELENTKEZÉS 

Budai AllergiaKözpont

+36 30 236 91 39

Online bejelentkezés az Allergiaközpont rendeléseire

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt:

Téma szakértője


Orvos válaszol

allergia

5 éves fiú unokám van, aki ovódába járna ugyan, de három nap után már megbetegszik. Az orra váladékol, hurutos köhögése van, de ami aggasztó, hogy a váladék rendre a füle irányába megy, melynek következtében középfültő gyulladás lép fel. A fül orr gégészeten kéthetente jelennek meg, ahol megállapítják, hogy nincs nyomás a fülében. A szülei betartják az orvosi utasításokat, /fülmelegítés, orrporszívózás) a felírt gyógyszereket előírás szerint adják neki. Két hét gyógyulási idő után 3 napig jár óvodába és újra kezdődik minden előről. Korábban kivették az orrmanduláját, remélve, hogy a váladék könnyebben tud távozni.
A szakorvos is azt tanácsolta, hogy vizsgáltassák meg a gyereket más szakorvossal (gasztroenterológus)
mert lehet hogy ételallergiával van ez a folyamatos betegség összefüggésben.
Az unokám tejfehérje érzékeny és most a szülők arra gyanakodnak, hogy gluténérzékenység is fennállhat nála.
Elolvastam az ezzel kapcsolatos információkat, hasmenés, vagy a leírt jellemző tüneteket nem tapasztalom a gyereknél. Szeretném megtudni, hogy lehet e arra következtetni a leírtakból, hogy valóban ételallergiája illetve gluténérzékenysége lehet. Javasolnak e egy ilyen típusú vizsgálatot?
Válaszát köszönöm.
Kedves Nagymama!Kis unokájának problémáit orvosi konzultáció kapcsán lehet megítélni, a vizsgálatok kiválasztása is mindig a gyermek ismeretében történik.

Természetesen rendelésünkön minden szükséges vizsgálatot el tudunk végezni


Üdvözlettel


Dr. Polgár Marianne

Visszalépés az előző oldalra...