5 ok, ami véres székletet okozhat csecsemőknél

5 ok, ami véres székletet okozhat csecsemőknél

Dr. Polgár Marianne PhD Létrehozva: 2016.12.05 Módosítva: 2020.08.18

Nagy riadalmat kelt a szülőben, ha a pelenkán véres, vagy nyálkás székletet lát. A problémát azonnal jelezni kell a védőnőnek és a gyerekorvosnak, főként, ha a baba láthatóan nincs jól, mert a véres széklet néha súlyos állapotot is jelezhet. Dr. Polgár Marianne gyermekgyógyász, gasztroenterológust, a Budai Allergiaközpont főorvosát az ijesztő jelenség lehetséges okairól kérdeztük.

 

Véres széklet okainak kivizsgálása csecsemőkorban.Fertőzések

nyálkás vér a székletben csecsemőknél gyomor-és bélrendszeri fertőzést is jelezhet. A tettes általában a Salmonella, Shigella vagy E.coli baktérium. A kórokozó jelenlétére utal, ha a csecsemőnél hasmenés, haspuffadás, hasfájás is jelentkezik, magas láza is lehet. Ha ilyen tünetek jelentkeznek, akkor a kis beteget mutassuk meg gyermekorvosnak, aki a kiváltó októl és a tünetektől függően fog kezelést javasolni. Sok esetben csak az segít, ha kivárjuk a fertőzés lefolyását, amíg a tünetek elmúlnak. Eközben arra figyeljünk, hogy a kiszáradást megelőzzük. Ennek kockázata nő, ha a hasmenés mellett hányás is jelentkezik. A súlyos kiszáradással járó esetek kórházi, infúziós kezelést igényelhetnek. Kiszáradásra utalhat, ha a csecsemő bágyadt, a kutacsa besüpped, szemei karikásak, bőre száraz, szája repedezett és hatnál kevesebb nedves pelenkát kell cserélnünk egy nap.

Ételallergia

Véres székletet bizonyos ételekkel szembeni érzékenység is okozhat. Leggyakoribb kiváltó okai a tejben lévő fehérjék, így akár már az anyatejes, vagy tápszeres időszakban is jelentkezhetnek a tünetek, de később más ételek is okozhatják. (Anyatejes babáknál azért, mert az allergizáló fehérjék az anyatejjel a csecsemő szervezetébe is átjutnak.) A hozzátáplálás időszakában ezért fontos, hogy mindig csak egy új ételt vezessünk be a csecsemő étrendjébe, hogy a tettest könnyen beazonosíthassuk. Vérből elvégzett allergia vizsgálattal ki lehet mutatni, hogy pontosan mi okozza a tüneteket. Ha a kicsi az adott ételt nem fogyasztja – anyatejes csecsemő esetén az anya diétája jelent megoldást – akkor a tünetek is megszűnnek.

Székrekedés

A végbél területén sok kis ér található, a túl kemény széklet távozása közben pedig ezt könnyen felsértheti. A vérzést ilyen esetben ez a sérülés okozza. Az így keletkezett apró sebek kezelés nélkül könnyen gyógyulnak. Ha a gyermek széklete nem rendszeres, erőlködik, gyakran fáj a hasa, puffadt, akkor érdemes konzultálni a gyermekorvossal. A táplálkozási szokások átalakításával – bő folyadék fogyasztás, rostban gazdag étrend - a székrekedést is meg lehet előzni.

Bélelzáródás, vastagbélgyulladás

Az invagináció egy ritka, főként fiúknál, 5-9 hónapos korban jelentkező kórkép, melynek során a bél egy szakasza begyűrődik, az érintett bélszakaszban futó vénák elzáródnak. Minderre az elhúzódó hasfájás, véres, málnazselé szerű széklet, sírás, nyugtalanság hívja fel a figyelmet. A kezelés orvosi beavatkozást igényel. Folyadék, vagy gáz beöntésével az esetek többségében sikerül kipréselni az elzáródott szakaszt, ha ez nem hoz megoldást, akkor műtétre kerül sor. A véres széklet vastagbélgyulladás jele is lehet, az okok feltárása orvosi kivizsgálást igényel.

Nem mind véres, ami piros

Szoptatott csecsemőknél gyakori, hogy az édesanya mellbimbója kirepedezik, vérzik, így a gyermek vért nyelhet. A vér a baba emésztőrendszerébe kerül és a beleiben átalakulva kapja a fekete vagy vörös színét. A hozzátáplálás után a széklet színe, állaga megváltozik, ez normális jelenség, sőt az is természetes, ha a gyermek valamilyen ételből sokat fogyaszt, akkor az a székletét is elszínezheti. Sárgarépa vagy sütőtök miatt például erősen narancssárga, de a paradicsom, cékla vagy meggy után akár vöröses színű is lehet.

Téma szakértői

Dr. Hidvégi Edit PhD

Dr. Hidvégi Edit PhD

gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdőgyógyász, gasztroenterológus, pulmonológus
Dr. habil. Réthy Lajos PhD

Dr. habil. Réthy Lajos PhD

felnőtt- és gyermek-allergológus, immunológus, gyermekgyógyász
Dr. Sárdi Krisztina

Dr. Sárdi Krisztina

belgyógyász, gasztroenterológus

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő! Kislányom lassan egy éves, szinte a kezdetektől tápszeres baba. 7-8 hónapos koráig semmilyen emésztési problémája nem volt, nem volt beteg. Akkor náthás lett, ami úgymond máig nem múlik, fül-orr-gégészeten csak orrcseppet javasoltak. Nemrégiben azonban füllgyulladása volt, a vizsgálaton az orvos azt mondta, hogy a hónapok óta tartó orrfolyása, orrdugulása, nehéz légzése, hurutossága hátterében állhat tejallergia. (Már elkezdtük a tejtermékek bevezetését is, emésztési gondot, bőrtüneteket nem okozott). A családban nincs más allergiás, illetve a vérvizsgálat eredménye is negatív lett. Nem tudom, hogy megnyugodhatunk, hogy nem allergiás a tejfehérjére, vagy érdemes lenne-e további vizsgálatokra menni vele. Sajnos teljesen ellentétes információkat kapok. Köszönöm válaszát!

Kedves Édesanya!

A gyermek és étrendjének pontos összetételének ismerete nélkül nehéz kimondani, hogy tejallergiás-e gyermeke. Konzultáljon gyermekorvosával, és ha nem kap megfelelő eligazítást, keressen fel gyermekgasztroenterológust.

Üdvözlettel

Dr. Polgár Marianne

gyermekorvos-gasztroenterológus

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek
Pollenallergia vagy reflux kínozza?

Pollenallergia vagy reflux kínozza?

A szokatlanul enyhe februári időjárás miatt a pollenszezon már most elkezdődött. Ha reggelente hátsó garatfali csorgást tapasztal, krákogó köhögésre és torokirritációra ébred, könnyen hiheti azt, hogy allergiás panaszokkal küzd. Pedig elképzelhető, hogy valójában néma refluxa van – tudtuk meg dr. Sárdi Krisztinától, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus szakemberétől, aki azt is elmondta, hogy a célirányos kezeléshez fontos tisztázni a kiváltó okokat.  

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok