Hírek

Gluténmentes ünnepi sütemények

Gluténmentes ünnepi sütemények

A gesztenyeliszt Olaszországból került hozzánk, a mai Toszkána környékén használták először a középkorban. Kezdetben a szegények eledele volt, ám a későbbiekben egyre népszerűbbé vált különleges íze miatt. Napjainkban elsősorban azért kedvelt, mert gluténmentes, így lisztérzékeny diétában is alkalmazható.
További részletek
A többség csak hiszi, hogy allergiás a penicillinre

A többség csak hiszi, hogy allergiás a penicillinre

A műtét előtt álló, önmagukat penicillin allergiásnak valló betegek költségesebb, sokféle baktériumot elpusztító, vagy az adott esetben kevésbé hatékony készítményt kaphatnak a potenciális fertőzések megelőzésére az egyébként szokásos, penicillin tartalmú ...
További részletek
Az allergiás asztma megismertetését célzó kampány zajlik több európai országban

Az allergiás asztma megismertetését célzó kampány zajlik több európai országban

Az Európai Allergológiai és Klinikai Immunológiai Akadémia (EAACI) idén nyáron kezdődött kampánya következő állomásához érkezett: a felhívás középpontjában ezúttal az asztma áll.
További részletek
Allergia miatt is lehet beteges a gyermek

Allergia miatt is lehet beteges a gyermek

Ha a gyermek az őszi-téli időszakban visszatérő légúti fertőzésektől szenved, érdemes utána járni, nincs-e allergia a háttérben. Télen a lakáson belüli allergének - a penészgomba és a poratka - okozhatnak panaszokat.
További részletek
A latexallergia tünetei és kezelése - Allergiaközpont

A latexallergia tünetei és kezelése - Allergiaközpont

A latex a gumigyártás alapanyaga. A gumit a gumifa (Hevea brasiliensis) kérgéből nyert tejnedvből állítják elő. Az anyag 1840-es felfedezése után 1927-ben számoltak be először latex érzékenységről.
További részletek
Hogyan főzhet tojás nélkül is finomat?

Hogyan főzhet tojás nélkül is finomat?

A tojásallergia az egyik leggyakoribb táplálékallergia. Jellemzően gyermekkorban alakul ki, de előfordulhat olyan eset is, amikor felnőttkorban jelentkezik. Kezelésének egyetlen módja a tojásmentes diéta, melynek kivitelezéséhez Varga Dóra, a Budai Allergiaközpont dietetikusa ad hasznos tanácsokat.
További részletek
Sütivel is készülhet a télre!

Sütivel is készülhet a télre!

Az őszi-téli időszakban igyekszünk felkészülni a betegségek megelőzésére. Az immunrendszer erősítésében az étkezéseknek is fontos szerepe van. Ha úgy érzi, hogy a saláták és gyümölcstálak távol állnak az ízlésétől, kóstolja meg a Vitamin golyó nevű édességet!
További részletek
Mivel pótolja a búzadarát, ha lisztérzékeny?

Mivel pótolja a búzadarát, ha lisztérzékeny?

A rizsdara a lisztérzékenyek étrendjében is jól használható összetevő, különösen azok számára jó alternatíva, akik a kukoricadara ízét nem kedvelik.
További részletek
Menza helyzetkép és egészséges tízórai-receptekkel

Menza helyzetkép és egészséges tízórai-receptekkel

A januártól életbe lépő menza rendelettel a helyzet vélhetően változik majd, de addig is jól jöhet az egészséges, házilag készült tízórai, amihez most ötletadóként két recepttel is szolgálunk - Varga Dóra, a Budai Allergiaközpont dietetikusának segítségével.
További részletek
Prof. Balázs Csaba előadása okt 5-6-án MAKIT

Prof. Balázs Csaba előadása okt 5-6-án MAKIT

Prof. Balázs Csaba következő előadása a MAKIT kongresszusán október 5-6-án lesz.
További részletek

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK