Könnyű, gluténmentes menü a kánikulai hétvégére

Könnyű, gluténmentes menü a kánikulai hétvégére

Varga Dóra Módosítva: 2017.12.18
Az újabb nyári forró hétvége kétség kívül nem a „húsleves rántott hússal” vasárnapi klasszikus ideje lesz. A hőségben sem nehéz ételeket fogyasztani, sem pedig a sütőt – túl hosszú időre - bekapcsolni nem esik jól. Varga Dóra, a Budai Allergiaközpont dietetikusa ezért könnyű, gyorsan elkészíthető, gluténérzékenyek számára is fogyasztható menüsort ajánl a hétvégére.

Az újabb nyári forró hétvége kétség kívül nem a „húsleves rántott hússal” vasárnapi klasszikus ideje lesz. A hőségben sem nehéz ételeket fogyasztani, sem pedig a sütőt – túl hosszú időre - bekapcsolni nem esik jól. Varga Dóra, a Budai Allergiaközpont dietetikusa ezért könnyű, gyorsan elkészíthető, gluténérzékenyek számára is fogyasztható menüsort ajánl a hétvégére.

kánikula-gluténmentes-főzésHűsítő gyümölcsleves
(gluténmentes, tejmentes, tojásmentes)
A nyári melegben, ha nem kívánjuk a meleg ételeket, akár önmagában is fogyaszthatjuk az alábbi gyümölcslevest. A receptben felhasznált gyümölcsök mellett természetesen más idénygyümölcsökkel is készíthetjük. Szederrel, őszibarackkal és szilvával is finom.
Hozzávalók 5 adaghoz:
- 1 l 100%-os narancslé
- 2dl rizstejszín
- 2 evőkanál méz
-1 rúd vanília
- 200 g cseresznye
- 200 g körte
A narancslevet elkeverjük a rizstejszínnel, majd ízlés szerint adunk hozzá mézet és egy vaníliarúd kikapart belsejét is hozzákeverjük. A cseresznyét kimagozzuk, a körtét felkockázzuk, és a leveshez adjuk. Jól behűtve kínáljuk.

Sajtos cukkini muffin recept
(gluténmentes, diabetikus)
Kezdő háziasszonyok is könnyedén elkészíthetik a gluténmentes, inzulinrezisztenciás és cukorbeteg diétába is beleillő sajtos cukkini muffint. Melegen a legfinomabb, de hidegen is ideális feltét főzelékekhez, önmagában, vagy mártogatósok mellé. Bepanírozva a cukkinis sajtos keveréket, akár bő olajban is kisüthetjük, persze, csak ha nem akarunk a kalóriákkal spórolni.
Hozzávalók 6 darabhoz:
- 1 db közepes cukkini
- 100 g sajt
- 1 db tojás
- 4 evőkanál barna rizsliszt
- só, bors
- 2-3 fokhagymagerezd
A cukkinit meghámozzuk, ha szükséges a magvas belsejét eltávolítjuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Kevés sóval meghintjük és 20 percre félretesszük pihenni. A levet eresztett cukkinit kicsavarjuk, hozzáadjuk a tojást, lereszelt sajtot, fűszereket és annyi barna rizslisztet, hogy összeálljon a massza. Alaposan összedolgozzuk és kevés olajjal kikent szilikon muffin formákba adagoljuk a cukkinis keveréket. A 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.

Tápióka puding
(gluténmentes, laktózmentes, tojásmentes)
A hétvégi menüsorból természetesen egy könnyű desszert sem hiányozhat. A tápióka gyöngyöt tápióka keményítőből készítik el, és kiváló alapanyaga pudingoknak. Kisebb és nagyobb gyöngyök formájában is lehet vásárolni, íze jól passzol friss gyümölcsökhöz, lekvárokhoz, olajos magvakhoz.
Hozzávalók 2 adaghoz:
- 35 gramm tápióka gyöngy
- 16 gramm nyírfacukor
- 300ml laktózmentes tej
- 1 rúd vanília
- 100 gramm szeder
A tápióka gyöngyöket 20 percre háromszoros mennyiségű vízbe áztatjuk. (Ez a lépés a nagy szemű gyöngyök használatánál különösen fontos.) Ezt követően leszűrjük és forró tejben folytonos keverés mellett kocsonyás állagúra sűrítjük. A puding sűrűségű masszához hozzáadjuk a vaníliarúd kikapart belsejét és ízlés szerint édesítjük. Végezetül poharakba szedjük és friss gyümölcsökkel tálaljuk.

Téma szakértője

  • Varga Dóra

  • Szakterületek:
    • vezető dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember MSc

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Segítőkész

Teljes mértékben elégedett vagyok. Nagyon kedves, segítőkész és együttműködő volt az orvosnő. Az ügyfelet készséggel kiszolgálták, külön kiemelkedő az előzetes időpont egyeztetés. 

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK