Kellemetlen bőrpanaszok vagy az egész szervezetet érintő tünetek is jelentkezhetnek fémallergiásoknál az ünnepek alatt. A kiváltó okokról dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa nyilatkozott.
Ha tapasztaltunk már valaha kellemetlen bőrtüneteket ott, ahol a bőrünk valamilyen fémmel érintkezett, akkor érdemes utána járni, hogy pontosan mi a kiváltó ok. Elsősorban ékszerek viselése kapcsán jelentkező panaszokkal érkeznek hölgyek kivizsgálásra – mondta el dr. Moric Krisztina. Gyakori eset, hogy egy új fülbevaló vagy nyaklánc viselése égő érzést, vörösséget okoz. Minél tovább érintkezik az ékszer a bőrrel, a tünetek annál erősebbek lehetnek, kiütések, viszketés is jelentkezhet. Amint levesszük az ékszert, a tünetek rövid időn belül enyhülnek.
Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16
Az ékszerek mellett panaszokat okozhat például a melltartó csat, vagy övcsat is, bármilyen használati tárgy, ami a bőrrel közvetlenül érintkezik és fémet tartalmaz. A tüneteket ugyanis nagy valószínűséggel ilyen esetben fémallergia okozza. Több fém is kiválthatja, de a leggyakoribb a nikkel allergia, mely a nők 30%-ánál is panaszokat okozhat.
Az ékszer kedvelt ajándékozási ötlet, és az ünnepi öltözéket is gyakran dobjuk fel különböző bizsuk viselésével. Emellett arra is fel kell hívni a figyelmet, hogy a nikkel allergia nemcsak bőrtüneteket, hanem az egész szervezetet érintő panaszokat is okozhat – magyarázza dr. Moric Krisztina. A nikkel allergia szindróma oka, hogy bizonyos élelmiszerek is tartalmaznak különböző mennyiségben nikkelt, ezeket elfogyasztva változatos panaszok jelentkezhetnek. A táplálkozás során bevitt nikkel gyakori fejfájást, krónikus fáradékonyságot, hasi panaszokat, görcsöket okozhat. Ezekről a panaszokról könnyen gondolhatjuk, hogy az ünnepi készülődés és az ilyenkor jellemző túlevés velejárói, ám érdemes a nikkel allergia szindróma lehetőségére is gondolni, különösen, ha ismert nikkel allergiánk is van.
Az egyes élelmiszerek különböző mennyiségben tartalmaznak nikkel, ennek megfelelően eltérő súlyosságú panaszokat is okozhatnak. Az ünnepi menüben, főételekben és süteményekben kedvelt, gyakran előforduló összetevők között többet is találunk, amelynek a nikkel tartalma a magas, vagy a közepesen magas kategóriába esik. Ezeket nagyobb mennyiségben fogyasztva, kiválthatják a nikkel allergia szindróma tüneteit, az arra érzékenyeknél. Ilyen élelmiszerek például: mogyoró, zab, kakaó (csokoládé), paradicsom koncentrátum, lencse, mandula, dió, káposzta, kagyló, paradicsom, aszalt szilva.
Ha az ünnepek alatt panaszaink adódnak a nikkel miatt, akkor a bőrtüneteket antihisztamin tartalmú krémekkel vagy gyógyszer szedésével enyhíthetjük. Nikkel allergia szindróma esetén görcsoldó, fájdalomcsillapító készítmények segíthetnek, a panaszok jellegétől függően. A fémet tartalmazó ékszert, ha tüneteket okoz, ne viseljük.
A tüneti kezelés mellett fontos beazonosítani, hogy pontosan melyik fém a kiváltó ok. Ez azért is nagyon lényeges, mert az ékszereket ugyan könnyen eltávolíthatjuk és az étkezésünket is át tudjuk alakítani, de egy fémet tartalmazó fogászati vagy ortopédiai implantátum esetében már jóval megterhelőbb a cserét megoldani. Lényeges ezért ismerni, hogy mi okozza a fémallergiás tüneteinket és a továbbiakban az azzal történő érintkezést elkerülni.
Vélemények Dr. Moric Krisztináról >>>
Rendelés típusa:
* Első vizit esetén - amennyiben fizikális vizsgálat is szükséges - javasolt személyes, rendelői viziten megjelenni!
További véleményekAz allergiámmal kapcsolatban kerestem fel Önöket. Már az első pillanattól szimpatikus, kedves emberek segítettek, a Doktornő érthetően beszélt, amikor kérdeztem türelmesen végig hallgatott és válaszolt minden kérdésemre. Kedves volt és csinos.
Ki ne kívánna meg a nagy melegben egy hideg sört, néhány gombóc fagyit, vagy ülne be esténként egy bárba koktélt kortyolgatni? A gluténérzékenyeknek azonban ilyenkor is résen kell lenniük, ugyanis az alkoholok egyes fajtái és a fagyitölcsér is tartalmaz glutént. Vajdovich Dorottya, az Allergiaközpont – Prima Medica dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember MSc, PhD-hallgató segített a tájékozódásban.
Ha valakinél felmerül, hogy bizonyos élelmiszerek miatt jelennek meg nála enyhébb-súlyosabb emésztőszervi vagy egyéb tünetek, nagyon alapos kivizsgáláson kell eldönteni, pontosan milyen típusú ételérzékenység állhat a háttérben. Az immun-mediált ételérzékenységek jelentős részében IgE típusú ellenanyagok játszanak főszerepet, de dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont – Prima Medica csecsemő- és gyermekgyógyásza, allergológus és klinikai immunológus a nem IgE mediált ételallergiákra is felhívta a figyelmet.