A fémallergiások tünetei ezért rosszabbodhatnak az ünnepek alatt

A fémallergiások tünetei ezért rosszabbodhatnak az ünnepek alatt

Dr. Moric Krisztina Módosítva: 2023.11.15 12:08

Kellemetlen bőrpanaszok vagy az egész szervezetet érintő tünetek is jelentkezhetnek fémallergiásoknál az ünnepek alatt. A kiváltó okokról dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa nyilatkozott.

Kiütések, égő érzés, viszketés

Ha tapasztaltunk már valaha kellemetlen bőrtüneteket ott, ahol a bőrünk valamilyen fémmel érintkezett, akkor érdemes utána járni, hogy pontosan mi a kiváltó ok. Elsősorban ékszerek viselése kapcsán jelentkező panaszokkal érkeznek hölgyek kivizsgálásra – mondta el dr. Moric Krisztina. Gyakori eset, hogy egy új fülbevaló vagy nyaklánc viselése égő érzést, vörösséget okoz. Minél tovább érintkezik az ékszer a bőrrel, a tünetek annál erősebbek lehetnek, kiütések, viszketés is jelentkezhet. Amint levesszük az ékszert, a tünetek rövid időn belül enyhülnek.

Online Bejelentkezés

Dr. Moric Krisztina

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

A leggyakoribb allergiát okozó fém

Az ékszerek mellett panaszokat okozhat például a melltartó csat, vagy övcsat is, bármilyen használati tárgy, ami a bőrrel közvetlenül érintkezik és fémet tartalmaz. A tüneteket ugyanis nagy valószínűséggel ilyen esetben fémallergia okozza. Több fém is kiválthatja, de a leggyakoribb a nikkel allergia, mely a nők 30%-ánál is panaszokat okozhat.

Ezért nehéz az ünnepi időszak

Az ékszerkarkötő fémalerrgia kedvelt ajándékozási ötlet, és az ünnepi öltözéket is gyakran dobjuk fel különböző bizsuk viselésével. Emellett arra is fel kell hívni a figyelmet, hogy a nikkel allergia nemcsak bőrtüneteket, hanem az egész szervezetet érintő panaszokat is okozhat – magyarázza dr. Moric Krisztina. A nikkel allergia szindróma oka, hogy bizonyos élelmiszerek is tartalmaznak különböző mennyiségben nikkelt, ezeket elfogyasztva változatos panaszok jelentkezhetnek. A táplálkozás során bevitt nikkel gyakori fejfájást, krónikus fáradékonyságot, hasi panaszokat, görcsöket okozhat. Ezekről a panaszokról könnyen gondolhatjuk, hogy az ünnepi készülődés és az ilyenkor jellemző túlevés velejárói, ám érdemes a nikkel allergia szindróma lehetőségére is gondolni, különösen, ha ismert nikkel allergiánk is van.

Nikkel az ünnepi menüben

Az egyes élelmiszerek különböző mennyiségben tartalmaznak nikkel, ennek megfelelően eltérő súlyosságú panaszokat is okozhatnak. Az ünnepi menüben, főételekben és süteményekben kedvelt, gyakran előforduló összetevők között többet is találunk, amelynek a nikkel tartalma a magas, vagy a közepesen magas kategóriába esik. Ezeket nagyobb mennyiségben fogyasztva, kiválthatják a nikkel allergia szindróma tüneteit, az arra érzékenyeknél. Ilyen élelmiszerek például: mogyoró, zab, kakaó (csokoládé), paradicsom koncentrátum, lencse, mandula, dió, káposzta, kagyló, paradicsom, aszalt szilva.

Ezt tegye, ha tünetei jelentkeznek

Ha az ünnepek alatt panaszaink adódnak a nikkel miatt, akkor a bőrtüneteket antihisztamin tartalmú krémekkel vagy gyógyszer szedésével enyhíthetjük. Nikkel allergia szindróma esetén görcsoldó, fájdalomcsillapító készítmények segíthetnek, a panaszok jellegétől függően. A fémet tartalmazó ékszert, ha tüneteket okoz, ne viseljük.

A tüneti kezelés mellett fontos beazonosítani, hogy pontosan melyik fém a kiváltó ok. Ez azért is nagyon lényeges, mert az ékszereket ugyan könnyen eltávolíthatjuk és az étkezésünket is át tudjuk alakítani, de egy fémet tartalmazó fogászati vagy ortopédiai implantátum esetében már jóval megterhelőbb a cserét megoldani. Lényeges ezért ismerni, hogy mi okozza a fémallergiás tüneteinket és a továbbiakban az azzal történő érintkezést elkerülni.

Téma szakértője

 • Dr. Moric Krisztina

 • Szakterületek:
  • allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész
 • Specialitások:
  • immunterápia
  • felső légúti allergiák
  • szénanátha
  • fémallergia
  • fül-orr-gégeszeti tünetekkel járó anafilaxia utáni kivizsgálás
  • felnőtt- és gyermekellátás (5 éves kortól) 

  Vélemények Dr. Moric Krisztináról >>>

   

  Rendelés típusa: 

   

  * Első vizit esetén - amennyiben fizikális vizsgálat is szükséges - javasolt személyes, rendelői viziten megjelenni!

Orvos válaszol

Üdvözlöm,

Érdeklődnék, hogy szerves króm szedése okozhat-e fémallergiát?

Bizonyos fémekre allergiás vagyok, de nem tudom pontosan melyekre. Gyermekkoromban a "belövős" fülbevaló okozott problémát, tinédzserként a fülklipszek és a farmergombok.

Allergiavizsgálat nélkül elkezdhetem szedni a króm tablettát?


Előre is köszönöm a segítségüket


Kitti

Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin allergológus
Tisztelt Kérdező!

A fémek jellemzően kontakt allergiás tüneteket váltanak ki. A nikkel allergia kapcsán írták le, hogy a táplálékkal bevitt nikkel is válthat ki igen ritkán bőrtüneteket, a kobalttal kapcsolatban nincs ilyen ismeretünk.

A leírt panaszait nagy valószínűséggel nikkel okozta.

Véleményem szerint szedhet kobalt tartalmú készítményt ha az megbízható.


Üdvözlettel:


Dr Balogh Katalin

Fül orr gégész

Allergológus szakorvos

Budai Allergiaközpont

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Maximális bizalom

Abszolút bizalmat keltett bennem a doktornő, azzal hogy mindent elmagyarázott és látszott hogy segíteni akar, minél gyorsabban megoldani ezt a problémát.

További vélemények

Hírek

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípések többnyire nem igényelnek különösebb kezelést. Előfordulhat azonban, hogy akár tenyérnyi nagyságú duzzanattal, fájdalommal járó elváltozásokat is okozhatnak a kellemetlen kis vérszívók. A Skeeter-szindróma a heves tünetek ellenére nem életveszélyes állapot – nyugtat meg mindenkit dr. Moric Krisztina, az Allergiaközpont allergológusa, klinikai immunológusa.

További részletek
Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

A méh- illetve darázsfélék csípése egyaránt fájdalmas, azonban a csípés helyén kialakuló bőrtünetek legtöbbször teljesen ártalmatlanok – mondja. dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont allergológus és klinikai immunológus orvosa, akit arról kérdeztünk, milyen tünetek utalhatnak a csípések kiváltotta allergiás reakcióra.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK