Baktérium is állhat a puffadás hátterében?

Baktérium is állhat a puffadás hátterében?

allergiakozpont.hu Módosítva: 2023.11.14 12:06

Puffadás bárkinél előfordulhat, a kiváltó okot pedig sok esetben nehéz felismerni. Az étkezési szokásoktól kezdve, az elfogyasztott ételek minőségén át a hormonális problémákig több minden előidézheti. 

Sokan szenvednek a tünetektől

Egy korábbi kutatás szerint Európában kifejezetten magas a Helicobacter pylori (H. pylori) baktériummal fertőzöttek aránya. A területi megoszlást tekintve Észak-Európában alacsonyabb, míg Kelet- és Dél-Európában magasabb – Portugáliában és Lengyelországban 84% - az érintettek aránya.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Így terjed a fertőzés

A H. pylori emberről emberre terjed. A fertőzés átadható, ha például a fertőzött személy elmulasztja az alapos kézmosást toaletthasználat után. Az általa megérintett tárgyakra átkerülhet a kórokozó, amit az egészséges személy megfog, így megfertőződhet. Ehhez persze arra is „szükség van”, hogy ő is elmulassza az alapos kézmosást például étkezés előtt. Ha azonban a kórokozó a szájüregbe került, onnan tovább jutva a gyomor nyálkahártyáján megtelepszik. A fertőzés tünetei kezdetben nem jelentkeznek, vagy egészen enyhék, ám idővel az érintettek többsége elhúzódó panaszokról számol be.

A Helicobacter fertőzés tünetei

Baktérium fertőzés a puffadás hátterében.Jellegzetes panasz a puffadás, a gyakori teltségérzet, amit nehéz gyomorként is leírnak a betegek, és ezzel együtt folytonos éhségérzetről is sokan beszámolnak – magyarázza dr. Németh Alíz. A rossz emésztés, fokozott fáradékonyság és refluxra utaló tünetek – gyomorfájdalom, rossz szájíz, gyomorégés, savas böfögés – mellett jelentkezhetnek bőrtünetek, például akné vagy ekcéma is. 

Ezért nem szabad halogatni a kivizsgálást

A puffadás, gyomorpanaszok hátterében több betegség is állhat, de ezek a tünetek akár komoly problémákra, például daganatos elváltozásra is felhívhatják a figyelmet. Ha tehát elhúzódó tünetektől szenvedünk, indokolt az orvosi kivizsgálás.

A H.pylori fertőzés kilégzéses teszt segítségével vizsgálható. Ha a rendelőben végzett vizsgálat igazolja a fertőzést, akkor a kezelés – gyakran egyszerre több típusú - antibiotikum és egy gyomorsavcsökkentő segítségével történik. Az általánosságban egy hétig tartó kezelés elegendő a fertőzés megszűnéséhez. Annak érdekében, hogy az eredményességről megbizonyosodjunk, néhány hét elteltével indokolt a kilégzéses vizsgálatot megismételni – teszi hozzá dr. Németh Alíz. Az eredménytől függően ilyenkor akár újabb kezelésre is szükség lehet.

Foglalkozni mindenképpen kell vele, a H. pylori fertőzést nem szabad elhanyagolni, mert a kezeletlen eseteknél egyértelműen megnő a gyomor- és nyombélfekély, gyomorrák kialakulásának kockázata.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Dr. Nő/Dr. Úr!
Többféle ételallergiát mutattak ki az elmúlt években. Utoljára 2016- aug-ban végeztek erre vonatkozó vizsgálatot, és bár nem fogyasztom azokat az élelmiszereket, amelyekre allergiás vagyok, mégis egy jó 6 hónapja erőteljesebben puffadok, aknés, ekcémás a bőröm, fáradt vagyok és hullik a hajam. Minden bizonnyal az emésztésem körül lesz a probléma, minden más rendben van. A kérdésem az, hogy esetleg 1 év alatt kialakulhatott esetleg lisztérzékenység is? Pékárut minden nap fogyasztok, ezért gondolnám, hogy itt lehet a probléma..Köszönettel: Bálint Tímea

Dr. Sárdi Krisztina
Dr. Sárdi Krisztina belgyógyász, gasztroenterológus
Kedves Tímea!

Lisztérzékenység bármely életkorban kialakulhat. Ha Önnél csak életallergiát vizsgáltak, akkor lisztérzékenységet nem néztek, mert az nem allergia, hanem autoimmun betegség.
Panasza hátterében felmerül több betegség, mindenképpen fontos lenne Önt kivizsgálni.
Ha megtiszteli a mi intézetünket, készséggel állok rendelkezésére.

Üdvözlettel:
Dr. Sárdi Krisztina
belgyógyász, gasztroenterológus

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kedves, türelmes

A doktornő nagyon kedves, türelmes, lelkiismeretes és alapos volt, minden kérdésemet megválaszolta.

További vélemények

Hírek

Erre számíthat, ha nem kezeli szénanátháját

Erre számíthat, ha nem kezeli szénanátháját

Egyre hosszabbra nyúlik a pollenszezon, ezért az allergiás tünetek az év jelentős részében jelen lehetnek a pollenallergiás betegek életében. Dr. Hidvégi Edit, az Allergiaközpont gyermek- és felnőtt tüdőgyógyász, pulmonológus szakembere szerint a szénanáthát mindenképpen kezelni kell, hogy a későbbiekben elkerülhetővé váljon a súlyosabb szövődmények kialakulása.

További részletek
Milyen antihisztaminokat szedhet a várandós kismama?

Milyen antihisztaminokat szedhet a várandós kismama?

A várandósság és szoptatás idején különös gonddal kell mérlegelni, hogy milyen gyógyszereket szedhet a kismama. Nincs ez másként az antihisztamin tartalmú készítményekkel sem, amelyekre ebben az érzékeny periódusban is szükség lehet, hogy a szénanátha okozta tüneteket kontrolláljuk – mondja dr. Augusztinovicz Monika, az Allergiaközpont allergológus, fül-orr-gégész szakembere.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK