Baktérium is állhat a puffadás hátterében?

Baktérium is állhat a puffadás hátterében?

allergiakozpont.hu Létrehozva: 2022.05.18 Módosítva: 2023.11.14

Puffadás bárkinél előfordulhat, a kiváltó okot pedig sok esetben nehéz felismerni. Az étkezési szokásoktól kezdve, az elfogyasztott ételek minőségén át a hormonális problémákig több minden előidézheti. 

Sokan szenvednek a tünetektől

Egy korábbi kutatás szerint Európában kifejezetten magas a Helicobacter pylori (H. pylori) baktériummal fertőzöttek aránya. A területi megoszlást tekintve Észak-Európában alacsonyabb, míg Kelet- és Dél-Európában magasabb – Portugáliában és Lengyelországban 84% - az érintettek aránya.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Így terjed a fertőzés

A H. pylori emberről emberre terjed. A fertőzés átadható, ha például a fertőzött személy elmulasztja az alapos kézmosást toaletthasználat után. Az általa megérintett tárgyakra átkerülhet a kórokozó, amit az egészséges személy megfog, így megfertőződhet. Ehhez persze arra is „szükség van”, hogy ő is elmulassza az alapos kézmosást például étkezés előtt. Ha azonban a kórokozó a szájüregbe került, onnan tovább jutva a gyomor nyálkahártyáján megtelepszik. A fertőzés tünetei kezdetben nem jelentkeznek, vagy egészen enyhék, ám idővel az érintettek többsége elhúzódó panaszokról számol be.

A Helicobacter fertőzés tünetei

Baktérium fertőzés a puffadás hátterében.Jellegzetes panasz a puffadás, a gyakori teltségérzet, amit nehéz gyomorként is leírnak a betegek, és ezzel együtt folytonos éhségérzetről is sokan beszámolnak – magyarázza dr. Németh Alíz. A rossz emésztés, fokozott fáradékonyság és refluxra utaló tünetek – gyomorfájdalom, rossz szájíz, gyomorégés, savas böfögés – mellett jelentkezhetnek bőrtünetek, például akné vagy ekcéma is. 

Ezért nem szabad halogatni a kivizsgálást

A puffadás, gyomorpanaszok hátterében több betegség is állhat, de ezek a tünetek akár komoly problémákra, például daganatos elváltozásra is felhívhatják a figyelmet. Ha tehát elhúzódó tünetektől szenvedünk, indokolt az orvosi kivizsgálás.

A H.pylori fertőzés kilégzéses teszt segítségével vizsgálható. Ha a rendelőben végzett vizsgálat igazolja a fertőzést, akkor a kezelés – gyakran egyszerre több típusú - antibiotikum és egy gyomorsavcsökkentő segítségével történik. Az általánosságban egy hétig tartó kezelés elegendő a fertőzés megszűnéséhez. Annak érdekében, hogy az eredményességről megbizonyosodjunk, néhány hét elteltével indokolt a kilégzéses vizsgálatot megismételni – teszi hozzá dr. Németh Alíz. Az eredménytől függően ilyenkor akár újabb kezelésre is szükség lehet.

Foglalkozni mindenképpen kell vele, a H. pylori fertőzést nem szabad elhanyagolni, mert a kezeletlen eseteknél egyértelműen megnő a gyomor- és nyombélfekély, gyomorrák kialakulásának kockázata.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Dr. Nő/Dr. Úr!
Többféle ételallergiát mutattak ki az elmúlt években. Utoljára 2016- aug-ban végeztek erre vonatkozó vizsgálatot, és bár nem fogyasztom azokat az élelmiszereket, amelyekre allergiás vagyok, mégis egy jó 6 hónapja erőteljesebben puffadok, aknés, ekcémás a bőröm, fáradt vagyok és hullik a hajam. Minden bizonnyal az emésztésem körül lesz a probléma, minden más rendben van. A kérdésem az, hogy esetleg 1 év alatt kialakulhatott esetleg lisztérzékenység is? Pékárut minden nap fogyasztok, ezért gondolnám, hogy itt lehet a probléma..Köszönettel: Bálint Tímea

Dr. Sárdi Krisztina
Dr. Sárdi Krisztina belgyógyász, gasztroenterológus
Kedves Tímea!

Lisztérzékenység bármely életkorban kialakulhat. Ha Önnél csak életallergiát vizsgáltak, akkor lisztérzékenységet nem néztek, mert az nem allergia, hanem autoimmun betegség.
Panasza hátterében felmerül több betegség, mindenképpen fontos lenne Önt kivizsgálni.
Ha megtiszteli a mi intézetünket, készséggel állok rendelkezésére.

Üdvözlettel:
Dr. Sárdi Krisztina
belgyógyász, gasztroenterológus

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Mindenki kedves volt a vírus ellenére

Mindenki kedves volt, most különösen a korona vírus járvány miatti bizonytalanság idején. Ebben a helyzetben talán még fontosabb, hogy magabiztos de kedves fellépés legyen, amit meg is kaptam. Nehéz lehet az Ostrom utcai épületben folyó felújítás által okozott folyamatos hangzavarban dolgozni, még sem tett rá egy dolgozó sem panaszt, minden elismerésem!

További vélemények

Hírek

Mikortól kaphatnak a babák mogyorót?

Mikortól kaphatnak a babák mogyorót?

A kisgyermekek hozzátáplálásakor a mogyoró bevezetése szorongással töltheti el a szülőket, hiszen ez a táplálék egyike a leggyakoribb allergéneknek, ami súlyos, életet is veszélyeztethető anafilaxiás sokkhoz vezethet. Míg azonban a korábbi táplálkozási ajánlások az allergének kései bevezetését szorgalmazták, addig ma már ismert, hogy ez a gyakorlat fokozhatja az allergia kialakulásának kockázatát. Mikor vezethetjük be a babák étrendjébe a földimogyorót? – erről kérdeztük dr. Moric Krisztina allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégészt, az Allergiaközpont munkatársát.

További részletek
Prima Medica Szakmai Nap - Az allergiás betegségek korszerű vizsgálati módszereiről

Prima Medica Szakmai Nap - Az allergiás betegségek korszerű vizsgálati módszereiről

Prima Medica szakmai nap: Az allergiás betegségek korszerű vizsgálati módszereiről

Nagy érdeklődés mellett zajlott november második hétvégéjén a Prima Medica Egészségközpontok újabb szakmai napja, amely az allergiás betegségek diagnosztizálásának, kezelésének témáját járta körbe a terület elismert szakértőivel.
Az allergia egy olyan krónikus betegség, amely gyakran súlyosan befolyásolja az életminőséget, és világszerte egyre gyakoribbá válik. Éppen ezért van nagy jelentősége azoknak az új technológiáknak és vizsgálati módszereknek, amelyek lehetőséget teremtenek az orvosok számára, hogy személyre szabott terápiákat fejlesszenek ki az allergiában szenvedőknek, minimalizálva ezzel a mellékhatásokat és növelve az életminőséget. A szakmai napon ezekre a lehetőségekre világítottak rá az alábbi előadások.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok