A nem-cöliákiás gluténérzékenység tünetei

A nem-cöliákiás gluténérzékenység tünetei

Dr. Hidvégi Edit PhD Módosítva: 2023.11.14

Az utóbbi években nem-cöliákiás glutén szenzitivitás (NCGS) néven vált ismertté a gluténérzékenység azon csoportja, melyet a korábban is ismert lisztérzékenység, más néven cöliákia vizsgálati módszereivel nem lehet kimutatni. A gluténérzékenység a hasi panaszok mellett egyéb tüneteket is produkálhat: fejfájás, fáradtság, izom- és ízületi fájdalom, a lábak, vagy karok zsibbadása, ekcéma, vagy bőrkiütés, depresszió és vérszegénység jelentkezhet.

Az utóbbi években nem-cöliákiás glutén szenzitivitás (NCGS) néven vált ismertté a gluténérzékenység azon csoportja, melyet a korábban is ismert lisztérzékenység, más néven cöliákia vizsgálati módszereivel nem lehet kimutatni. A gluténérzékenység a hasi panaszok mellett egyéb tüneteket is produkálhat: fejfájás, fáradtság, izom- és ízületi fájdalom, a lábak, vagy karok zsibbadása, ekcéma, vagy bőrkiütés, depresszió és vérszegénység jelentkezhet.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Nem csak képzeli a betegségét

A glutén a gabonák egyik fehérje összetevője, megtalálható a búzában, rozsban, árpában és a zabban is. Ha valakinél rendszeres probléma a hasi fájdalom, hasmenés és puffadás, akkor gondolni kell arra is, hogy panaszai az étkezéssel, a gluténtartalmú ételek fogyasztásával függhetnek össze. A lisztérzékenység vérvizsgálattal és bélbiopsziával kimutatható, ám dr. Hidvégi Edit gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa arra figyelmeztet, hogy ilyen esetben egy negatív lelet nem jelent egyet a NCGS diagnózisával. A gabonaféléknek ugyanis több összetevője is okozhat hasonló panaszokat. A cöliákia mellett, ami egy autoimmun betegség létezik a búza-, vagy gabonaallergia is, ilyenkor a tüneteket nem a glutén, hanem a búza más fehérjéi (amiláz és tripszin inhibitorok, gliadin) okozzák. Emellett előfordulhat gluténérzékenység, amely definíciója szerint a glutén tartalmú élelmiszerek kapcsán fellépő tünetegyüttest jelöli, nem cöliákiás és nem búzaallergiás személyeknél. A lisztérzékenységtől való egyértelmű megkülönböztetése végett használják rá a non-celiac gluten sensitivity (NCGS), vagy is nem-cöliákiás gluténérzékenység elnevezést.gluténérzékenység

Mi történik a kivizsgálás során?

Ha felvetődik bennünk a gyanú, hogy visszatérő tüneteink hátterében a gabonafélék fogyasztása állhat, akkor gasztroenterológushoz forduljunk. A kezelőorvos első körben részletesen kikérdez a tüneteinkről (mióta jelentkeznek, mikor, milyen jellegűek a panaszok). Jó, ha a kivizsgálás előtt ezekre felkészülünk, érdemes fel is jegyezni, hogy a vizsgálat előtti napokban-hetekben milyen ételeket fogyasztottunk, amik után panaszaink jelentkeztek. Fontos, hogy ebben az időszakban a szokásos ételeket fogyasszuk, ne zárjuk ki a gluténtartalmú élelmiszereket az étrendből, mert így a vizsgálat sikertelen lehet, vagy hamis eredményt kapunk. Ezt követően cöliákia szerológiai vizsgálatra és allergia vizsgálatra kerülhet sor. Ha valakinek IgA hiánya van, akkor nem működik a szerológiai gyorsteszt, ezért lehet szükség vérvételre egyes esetekben. Ha ezek nem hoznak eredményt, segítségükkel nem sikerül beazonosítani a tüneteket kiváltó fehérjét, akkor a kezelőorvos kizárásos diétát javasolhat. Dr. Hidvégi Edit elmondta, hogy mivel jelenleg nincs olyan laboratóriumi vizsgálat, ami egyértelműen igazolná a NCGS-nek nevezett betegség fennállását, a diagnózisban nagy szerepet kap a kizárásos diéta. Ez azt jelenti, hogy a vizsgálatot követő kettő-négy hétben ne fogyasszunk semmilyen gabonát tartalmazó ételt és figyeljük meg, hogy a panaszaink javulnak-e.

Miért van szükség ennyi vizsgálatra?

Azért fontos ezeket a vizsgálatokat elvégeztetni, mert több kórkép – például bélfertőzések, vagy az utóbbi időben népbetegséggé vált irritábilis bél szindróma - is okozhat hasonló tüneteket, melyek azonban eltérő diétát és terápiát igényelhetnek. Az autoimmun eredetű lisztérzékenységhez gyakran más betegségek is társulnak, például pajzsmirigy problémák, vagy diabétesz, a cöliákiás betegek gondozásánál fontos ezeket is nyomon követni. Ha a beteg önállóan kezd diétába, akkor nem csak ezek nem derülnek ki, de a nem szakszerű diéta (nem elégséges, vagy túlzó mértékű) is károsodást okozhat.

Miért ne kezdjük egyből a diétával?

Sok helyen olvashatunk ma már a glutén fogyasztásával összefüggő panaszokról, ezért sokan már az előtt elkezdenek diétázni, mielőtt orvoshoz fordulnának. Ha a beteg hosszabb ideje nem fogyaszt glutén tartalmú ételeket, akkor a szervezetében annyira lecsökkenhet az ellenanyag értéke, hogy vizsgálatokkal nem lehet kimutatni az eltérést, így könnyen ál-negatív eredmény születhet. Ezért fontos, hogy panaszok esetén ne a diéta legyen az első, hanem az alapos kivizsgálás, mert csak így tudjuk pontosan beazonosítani a kiváltó okot.

Az NCGS kezelése

Az utóbbi évek irodalmában megjelentek olyan cikkek - és nekem is volt nem egy olyan betegem - akinek nem lehetett az eddigi szerológiai módszerekkel igazolni a cöliakiát, a bélbiopszia sem mutatott eltérést, mégis javított állapotán a lisztmentes diéta. Ezek a "nem-cöliákiás glutén érzékeny" esetek – foglalja össze a betegség diagnózisának lényegét dr. Hidvégi Edit. A megoldást ez esetben is a gluténmentes diéta jelenti. A tapasztalatok szerint a panaszok a glutén fogyasztásának kerülésével megszűnnek, majd újra jelentkezhetnek, ha ismét visszakerül a beteg étrendjébe.

További híreink>>>

Téma szakértője

  • Dr. Hidvégi Edit PhD

  • Szakterületek:
    • gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdőgyógyász, gasztroenterológus, pulmonológus
  • Specialitások:
    • gyermek és felnőttkorban asztma

    • COPD, köhögés

    • reflux

    • étel-allergia

    • laktózintolerancia (tejcukor-érzékenység)

    • felnőtt- és gyermekellátás

    Vélemények dr. Hidvégi Edit PhD-ről>>>

     

    endelés típusa:

    • személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció

    • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available

    Rendelési információ:

    • Csütörtök:  csak távkonzultáció

    • Péntek: személyes vizit az Ostrom utcai rendelőben (a Széll Kálmán térnél)

Orvos válaszol

Tisztelt Szakértő!

Útmutató tanácsra lenne szükségem; tini lányom kivizsgálásával kapcsolatban. Idén tavasszal kezdődtek a panaszai, amik a hetek múlásával csak egyre sokasodtak; légszomj/orrdugulás/rekedtség/vándorló glossitis/oldhatatlan áttetsző garatváladék/szemszárazság/köhögés/ tüsszögés/egyoldalú arcpír/fülzúgás-időnként fejfájás/orrfeszülés/homlokzsibbadás/orrnyálka duzzanat/nagyobb szénhidrát tartalmú ételek fogyasztása után (rizs/száraztészta/kelt tészta) hirtelen álmosság/nyugtalanság/pánikroham. Eddig elvégzett vizsgálatok; nagy labor (neg); hasi uh (neg); tüdő röntgen (neg); cukor (vér,vizelet neg)/ inzulin 24h nyomonkövetés accucheckel(neg)/ fül orr gégészeti vizsgálat (gége/hangszalagok/fülkürt (neg)/orr (rhinitis allergica); pszichiátria (diag krit. szint alatti szorongás)/reflux (neg). Allergia; por, állatszőr, pollenek. Nutritív panel még nem tesztelt. Az Ön véleménye szerint okozhatja a fent említett panaszokat kizárólag szénanátha, vagy ekczémás és emésztőszervrendszeri tünetek nélkül is érdemes ételintolerancia irányában is kutakodni? Okozhat egyáltalán allergia pszichés tüneteket (is)? -mert a lányom abszolút nem egy szorongó/pánikos típus. Szóval sehogy sem akar összeállni a kép, és nagyon elvagyunk keseredve. Terápiás javaslatát -hogy hova/merre érdemes még fordulnunk megoldásért nagyon szívesen fogadnám! (Önök sajnos nagyon-nagyon messze vannak hozzánk)

Segítségét, válaszát köszönöm!

Üdvözlettel: Ildikó

Dr. Hidvégi Edit PhD
Dr. Hidvégi Edit PhD gasztroenterológus
Kedves Ildikó!

A tünetek leírása alapján semmiképpen sem étel allergia-intolerancia jut eszembe, inkább egy immunológus szakorvos (jó, ha tüdőgyógyász, vagy fül-orr-gégész is egyben) felkeresését javaslom.
A nagyon-nagyon messze esetleg külföldet jelent? Mert akkor még iránymutatást sem tudok adni. Ha Magyarország, akkor az egyetemi városokban (Debrecen, Pécs, Szeged) vannak elérhető immunológusok.

Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

széleskörű tudás

"Hidvégi Edit doktornő nemcsak kiváló és nagyon széleskörű tudással rendelkező szakorvos, hanem rendkívül kedves, odafigyelő, segítőkész és lelkiismeretes. Minden kérdésemre választ kapok tőle, érthetően, világosan kommunikál és mindent megtesz a gyógyulásomért. Már többször jártam nála, és maximálisan meg vagyok elégedve vele."

További vélemények

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok