Allergia vagy delta variáns?

Allergia vagy delta variáns?

Dr. Moric Krisztina Létrehozva: 2021.09.14 Módosítva: 2021.11.04

Az elmúlt napokban újra emelkedni kezdett a koronavírus fertőzöttek száma hazánkban. A megbetegedéseket döntően a delta variáns okozza, ezzel kapcsolatban pedig sokszor hallhatjuk, hogy az allergiához hasonló tüneteket okoz. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológust, a Budai Allergiaközpont főorvosát arra kértük, foglalja össze a két betegség közötti hasonlóságokat és különbségeket.

Ősszel és télen is jelentkezhetnek allergiás tünetek

Egyszerűnek tűnhet a helyzet, hiszen a pollenszezon hamarosan lecseng, október közepétől már a leggyakoribb allergén, a parlagfű pollenszórása is befejeződik. Az allergiaszezon azonban itt nem ér véget, hiszen ősszel és télen a lakáson belüli allergének okoznak tüneteket: a penészgomba, poratka és a háziállat allergia. Ezek tehát épp a gyakori légúti betegségekkel egybeeső időszakban jelentkeznek, ebben az évben pedig a koronavírus-járvány negyedik hullámával is egy időben.

A delta variáns tünetei

A koronavírus delta variánsa allergiaszerű tüneteket okoz.A koronavírus-járvány előző hullámaiban is találkoztunk jellegzetes tünetekkel, ilyen volt például a betegség után akár hónapokig is fennálló íz- és szaglásvesztés. A jelenleg fertőző delta variáns jellegzetessége, hogy az eddig előforduló tünetek mellett légúti allergiához hasonló tüneteket is okoz. A korábbi változatokhoz képest a delta variánssal történő fertőzés leggyakrabban:

 • fejfájást,
 • torokfájást,
 • orrfolyást,
 • tüsszögést,
 • hőemelkedést,
 • bágyadtságot és levertséget okoz,
 • azonban a láz továbbra is gyakori tünetként jelentkezik.

Az allergia tünetei

A légúti allergia miatt szénanáthás tünetek jelentkeznek. Tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, szem-, orr- és torokviszketés is előfordulhat. Szemkönnyezés, vörösség is kialakulhat, nem ritka az allergiás kötőhártyagyulladás sem. Lényeges különbség, hogy a légúti allergiára nem jellemző a torokfájás és soha nem okoz lázat. Ezért, ha ilyet tapasztalunk, akkor inkább valószínű, hogy valamilyen légúti fertőző betegséggel, vagy koronavírus-fertőzéssel van dolgunk.

Mit tegyünk náthás tünetek esetén?

 • A náthás, megfázásos tünetek 7-10 nap alatt rendszerint elmúlnak. A delta fertőzés tűnhet súlyosabb lefolyású náthának is, de ha valakinél a náthaszerű tünetek mellett láz, hőemelkedés is kialakul, vagy egyéb légúti tünetei is jelentkeznek, ne menjen közösségbe és hívja háziorvosát.
 • Allergia bármilyen életkorban kialakulhat. Ha a korábbi években nem voltak allergiaszerű tüneteink, de idén jelentkeznek, indokolt lehet allergiavizsgálatot végeztetni. Erre akkor érdemes gondolni, ha a szénanáthás tünetek mellett egyéb, légúti fertőzésre utaló tünetünk nem jelentkezik, a náthaszerű tünetek azonban nem múlnak el két hét alatt sem. Ilyen esetben érdemes allergológust felkeresni, akár távkonzultáció formájában.

Dr. Moric Krisztina hangsúlyozza, hogy a légúti allergia és a delta variáns tüneteinek hasonlósága miatt, panaszok esetén mindenképp javasolt a kivizsgálás!

Téma szakértője

 • Dr. Moric Krisztina

 • Szakterületek:
  • allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész
 • Specialitások:
  • immunterápia
  • felső légúti allergiák
  • szénanátha
  • fémallergia
  • fül-orr-gégeszeti tünetekkel járó anafilaxia utáni kivizsgálás
  • felnőtt- és gyermekellátás (5 éves kortól) 
  • hano betegség kivizsgálása

  Vélemények Dr. Moric Krisztináról >>>

   

  Rendelés típusa: 

   

  * Első vizit esetén - amennyiben fizikális vizsgálat is szükséges - javasolt személyes, rendelői viziten megjelenni!

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Teljes körű tájékoztatás

Nagyon elégedett vagyok dr. Moric Krsiztina doktornővel, mert teljeskörű tájékoztatást kaptam a problémámmal kapcsolatban. Ajánlom másnak is teljes szívből!

További vélemények

Hírek

Szezámmag allergia: hosszú a kerülendő ételek listája

Szezámmag allergia: hosszú a kerülendő ételek listája

A szezámmag és a szezámmag olaj széleskörű felhasználása miatt, szezámmag allergia esetén az érintetteknek a diéta terén gondos odafigyelésre van szükség. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, milyen élelmiszereket kell kerülni és arról is beszélt, hogy melyek az allergiára utaló tünetek.

További részletek
A dietetikus tanácsai a nyári ételmérgezések elkerüléséhez

A dietetikus tanácsai a nyári ételmérgezések elkerüléséhez

A nyári melegben az otthoni főzés vagy kerti grillezés is könnyen rosszul végződhet, ha az élelmiszereket nem megfelelően tároljuk vagy készítjük el. A külföldi tartózkodás során is fontos néhány óvintézkedést betartani, hogy a nyaralást ne tegyék tönkre az ételmérgezés kellemetlen tünetei. Drégely Anikó, a Budai Allergiaközpont dietetikusának tanácsai ebben segítenek.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!