Allergia vagy delta variáns?

Allergia vagy delta variáns?

Dr. Moric Krisztina Létrehozva: 2021.09.14 Módosítva: 2021.11.04

Az elmúlt napokban újra emelkedni kezdett a koronavírus fertőzöttek száma hazánkban. A megbetegedéseket döntően a delta variáns okozza, ezzel kapcsolatban pedig sokszor hallhatjuk, hogy az allergiához hasonló tüneteket okoz. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológust, a Budai Allergiaközpont főorvosát arra kértük, foglalja össze a két betegség közötti hasonlóságokat és különbségeket.

Ősszel és télen is jelentkezhetnek allergiás tünetek

Egyszerűnek tűnhet a helyzet, hiszen a pollenszezon hamarosan lecseng, október közepétől már a leggyakoribb allergén, a parlagfű pollenszórása is befejeződik. Az allergiaszezon azonban itt nem ér véget, hiszen ősszel és télen a lakáson belüli allergének okoznak tüneteket: a penészgomba, poratka és a háziállat allergia. Ezek tehát épp a gyakori légúti betegségekkel egybeeső időszakban jelentkeznek, ebben az évben pedig a koronavírus-járvány negyedik hullámával is egy időben.

A delta variáns tünetei

A koronavírus delta variánsa allergiaszerű tüneteket okoz.A koronavírus-járvány előző hullámaiban is találkoztunk jellegzetes tünetekkel, ilyen volt például a betegség után akár hónapokig is fennálló íz- és szaglásvesztés. A jelenleg fertőző delta variáns jellegzetessége, hogy az eddig előforduló tünetek mellett légúti allergiához hasonló tüneteket is okoz. A korábbi változatokhoz képest a delta variánssal történő fertőzés leggyakrabban:

 • fejfájást,
 • torokfájást,
 • orrfolyást,
 • tüsszögést,
 • hőemelkedést,
 • bágyadtságot és levertséget okoz,
 • azonban a láz továbbra is gyakori tünetként jelentkezik.

Az allergia tünetei

A légúti allergia miatt szénanáthás tünetek jelentkeznek. Tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, szem-, orr- és torokviszketés is előfordulhat. Szemkönnyezés, vörösség is kialakulhat, nem ritka az allergiás kötőhártyagyulladás sem. Lényeges különbség, hogy a légúti allergiára nem jellemző a torokfájás és soha nem okoz lázat. Ezért, ha ilyet tapasztalunk, akkor inkább valószínű, hogy valamilyen légúti fertőző betegséggel, vagy koronavírus-fertőzéssel van dolgunk.

Mit tegyünk náthás tünetek esetén?

 • A náthás, megfázásos tünetek 7-10 nap alatt rendszerint elmúlnak. A delta fertőzés tűnhet súlyosabb lefolyású náthának is, de ha valakinél a náthaszerű tünetek mellett láz, hőemelkedés is kialakul, vagy egyéb légúti tünetei is jelentkeznek, ne menjen közösségbe és hívja háziorvosát.
 • Allergia bármilyen életkorban kialakulhat. Ha a korábbi években nem voltak allergiaszerű tüneteink, de idén jelentkeznek, indokolt lehet allergiavizsgálatot végeztetni. Erre akkor érdemes gondolni, ha a szénanáthás tünetek mellett egyéb, légúti fertőzésre utaló tünetünk nem jelentkezik, a náthaszerű tünetek azonban nem múlnak el két hét alatt sem. Ilyen esetben érdemes allergológust felkeresni, akár távkonzultáció formájában.

Dr. Moric Krisztina hangsúlyozza, hogy a légúti allergia és a delta variáns tüneteinek hasonlósága miatt, panaszok esetén mindenképp javasolt a kivizsgálás!

Téma szakértője

 • Dr. Moric Krisztina

 • Szakterületek:
  • allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész
 • Specialitások:
  • immunterápia
  • felső légúti allergiák
  • szénanátha
  • fémallergia
  • fül-orr-gégeszeti tünetekkel járó anafilaxia utáni kivizsgálás
  • felnőtt- és gyermekellátás (5 éves kortól) 

  Vélemények Dr. Moric Krisztináról >>>

   

  Rendelés típusa: 

   

  * Első vizit esetén - amennyiben fizikális vizsgálat is szükséges - javasolt személyes, rendelői viziten megjelenni!

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Határozottságot sugárzó

Professzionális szervezés, felkészült, bizalmat , határozottságot sugárzó kedves Doktornő.

További vélemények

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok