Allergia vagy delta variáns?

Allergia vagy delta variáns?

Dr. Moric Krisztina Módosítva: 2021.11.04 15:29

Az elmúlt napokban újra emelkedni kezdett a koronavírus fertőzöttek száma hazánkban. A megbetegedéseket döntően a delta variáns okozza, ezzel kapcsolatban pedig sokszor hallhatjuk, hogy az allergiához hasonló tüneteket okoz. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológust, a Budai Allergiaközpont főorvosát arra kértük, foglalja össze a két betegség közötti hasonlóságokat és különbségeket.

Ősszel és télen is jelentkezhetnek allergiás tünetek

Egyszerűnek tűnhet a helyzet, hiszen a pollenszezon hamarosan lecseng, október közepétől már a leggyakoribb allergén, a parlagfű pollenszórása is befejeződik. Az allergiaszezon azonban itt nem ér véget, hiszen ősszel és télen a lakáson belüli allergének okoznak tüneteket: a penészgomba, poratka és a háziállat allergia. Ezek tehát épp a gyakori légúti betegségekkel egybeeső időszakban jelentkeznek, ebben az évben pedig a koronavírus-járvány negyedik hullámával is egy időben.

A delta variáns tünetei

A koronavírus delta variánsa allergiaszerű tüneteket okoz.A koronavírus-járvány előző hullámaiban is találkoztunk jellegzetes tünetekkel, ilyen volt például a betegség után akár hónapokig is fennálló íz- és szaglásvesztés. A jelenleg fertőző delta variáns jellegzetessége, hogy az eddig előforduló tünetek mellett légúti allergiához hasonló tüneteket is okoz. A korábbi változatokhoz képest a delta variánssal történő fertőzés leggyakrabban:

  • fejfájást,
  • torokfájást,
  • orrfolyást,
  • tüsszögést,
  • hőemelkedést,
  • bágyadtságot és levertséget okoz,
  • azonban a láz továbbra is gyakori tünetként jelentkezik.

Az allergia tünetei

A légúti allergia miatt szénanáthás tünetek jelentkeznek. Tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, szem-, orr- és torokviszketés is előfordulhat. Szemkönnyezés, vörösség is kialakulhat, nem ritka az allergiás kötőhártyagyulladás sem. Lényeges különbség, hogy a légúti allergiára nem jellemző a torokfájás és soha nem okoz lázat. Ezért, ha ilyet tapasztalunk, akkor inkább valószínű, hogy valamilyen légúti fertőző betegséggel, vagy koronavírus-fertőzéssel van dolgunk.

Mit tegyünk náthás tünetek esetén?

  • A náthás, megfázásos tünetek 7-10 nap alatt rendszerint elmúlnak. A delta fertőzés tűnhet súlyosabb lefolyású náthának is, de ha valakinél a náthaszerű tünetek mellett láz, hőemelkedés is kialakul, vagy egyéb légúti tünetei is jelentkeznek, ne menjen közösségbe és hívja háziorvosát.
  • Allergia bármilyen életkorban kialakulhat. Ha a korábbi években nem voltak allergiaszerű tüneteink, de idén jelentkeznek, indokolt lehet allergiavizsgálatot végeztetni. Erre akkor érdemes gondolni, ha a szénanáthás tünetek mellett egyéb, légúti fertőzésre utaló tünetünk nem jelentkezik, a náthaszerű tünetek azonban nem múlnak el két hét alatt sem. Ilyen esetben érdemes allergológust felkeresni, akár távkonzultáció formájában.

Dr. Moric Krisztina hangsúlyozza, hogy a légúti allergia és a delta variáns tüneteinek hasonlósága miatt, panaszok esetén mindenképp javasolt a kivizsgálás!

Téma szakértője

  • Dr. Moric Krisztina

  • Szakterületek:
    • allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész
  • Specialitások:
    • immunterápia
    • felső légúti allergiák
    • szénanátha
    • fémallergia
    • fül-orr-gégeszeti tünetekkel járó anafilaxia utáni kivizsgálás
    • felnőtt- és gyermekellátás (5 éves kortól) 

    Vélemények Dr. Moric Krisztináról >>>

     

    Rendelés típusa: 

     

    * Első vizit esetén - amennyiben fizikális vizsgálat is szükséges - javasolt személyes, rendelői viziten megjelenni!

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Határozottságot sugárzó

Professzionális szervezés, felkészült, bizalmat , határozottságot sugárzó kedves Doktornő.

További vélemények

Hírek

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípések többnyire nem igényelnek különösebb kezelést. Előfordulhat azonban, hogy akár tenyérnyi nagyságú duzzanattal, fájdalommal járó elváltozásokat is okozhatnak a kellemetlen kis vérszívók. A Skeeter-szindróma a heves tünetek ellenére nem életveszélyes állapot – nyugtat meg mindenkit dr. Moric Krisztina, az Allergiaközpont allergológusa, klinikai immunológusa.

További részletek
Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

A méh- illetve darázsfélék csípése egyaránt fájdalmas, azonban a csípés helyén kialakuló bőrtünetek legtöbbször teljesen ártalmatlanok – mondja. dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont allergológus és klinikai immunológus orvosa, akit arról kérdeztünk, milyen tünetek utalhatnak a csípések kiváltotta allergiás reakcióra.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK