Az allergén immunterápia elnyomja az immunrendszer működését?

Az allergén immunterápia elnyomja az immunrendszer működését?

Dr. Balogh Katalin Létrehozva: 2020.10.06 Módosítva: 2020.10.09

Az allergiások immunrendszere túlműködik, az allergén immunterápia pedig az immunrendszerre hat, így szünteti meg az allergiás tüneteket. Ebből adódhat a félreértés, miszerint a kezelés elnyomja az immunrendszer működését. Dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmagyarázza, hogyan működik a kezelés, ami nemcsak teljesen biztonságos, de az allergia szövődményének kockázatát is képes csökkenteni.

Sok a félreértés az allergiával kapcsolatban

A légúti allergiások száma évek óta növekedést mutat és ez a kedvezőtlen tendencia a jövőben sem látszik javulni. Évek óta folyik az ismeretterjesztés a parlagfűről, ami a legerősebb allergén hazánkban, a legtöbb allergiás panaszt okozza. Mégis minden évben felröppennek hírek a növény jótékony hatásáról, arról, hogy miként tudjuk hasznosítani, még az allergia kezelésére is, például a gyomnövényből készült tea fogyasztásával.

 

Allergén immunterápia gyerekeknél, parlagfű allergia ellen.„Az igazság az, amit allergológusként látunk, hogy amint berobban a parlagfű szezon, megtelnek a rendelők. Tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, szem-, orr- és torokviszketés miatt érkeznek az allergiások, akiknél ez az állapot az időjárás függvényében akár október közepéig is eltarthat. Ez az időszak az iskolakezdésről is szól, rossz látni a koránkelés és a napi tanulás, különórák mellett a sokszor még éjszaka is zavaró tünetek miatt aludni sem tudó, az iskolába zsebkendő csomagokkal felfegyverkezve induló gyerekeket. Ezért fontos a megfelelő kezelés, hogy az allergiás tünetek ne rontsák az életminőséget. Ennek egyik formája az allergén immunterápia.”

Túlműködő immunrendszer

Az allergiás beteg immunrendszere túlműködik, emiatt jelentkeznek a tünetei. Az immunrendszer feladata, hogy megvédje a szervezetet azoktól az anyagoktól, kórokozóktól, amelyek betegséget okoznának vagy veszélyesek lehetnek az egészségünkre nézve. Ez nagyon hasznos a fertőzések leküzdésében, ám a túlműködő immunrendszer téves immunválasz miatt az ártalmatlan anyagokkal szemben is védekezni kezd.

 

„Ha az allergiás személy immunrendszere észleli az allergén pollen jelenlétét, akkor az allergiás reakció részeként specifikus IgE típusú ellenanyagtermelés kezdődik, majd a folyamat végén mediátor anyagok szabadulnak fel, melyek egyike a hisztamin. Emiatt az érintett nyálkahártyán (orr, kötőhártya, hörgők nyálkahártyája) gyulladás alakul ki és többek közt orrfolyás, viszketés, tüsszögés jelentkezik. Mivel a pollenek akár hónapokon keresztül jelen vannak a levegőben, az allergiás tünetek jelentkezése hosszú ideig tart.”

Nem elnyomja, hanem átprogramozza

Az allergén immunterápia hosszú időre megszünteti az allergiás tüneteket.A tüneti kezelés során szedett antihisztamin készítmények akadályozzák a hisztamin molekuláknak a célszerveken lévő hisztamin receptorokhoz való kötődését, mintegy kiszorítva őket onnan, így gátolják meg a szénanáthás tünetek jelentkezését. Az allergén immunterápiáról tudjuk, hogy nem csak a tüneteket kezeli, hanem a kiváltó okot, az immunrendszer működésére hat. Lényege a tolerancia kiváltás, megtanítja az allergiás beteg immunrendszerét, hogy elviselje az allergén jelenétét, azaz, tolerálja azt, így nyújt hosszú távú megoldást az allergiás tünetek ellen.

 

„Ezt azonban nem a túlműködő immunrendszer elnyomásával, hanem áthangolásával éri el. Ahhoz lehetne hasonlítani, ahogyan a vonatokat a helyes vágányra tereli a váltó. Az allergén immunterápia során a beteg annak az anyagnak a tisztított kivonatát szedi, megadott dózisban, amire allergiás. A kezelés tehát egy tanulási folyamat az immunrendszernek, aminek a végén, a 3-5 éves terápiát követően panaszmentesen el tudja viselni az allergén jelenlétét a környezetben.”

Ezt kell még tudni a kezelésről

  • Az allergén immunterápia az egyetlen oki kezelés, mely az allergia szövődményeként előforduló asztma kialakulását is segít megelőzni.
  • A kezelés gyerekeknél is végezhető, egyénileg meghatározható kortól. 5 éves kor alatt jellemzően nem, később is csak akkor, ha a gyerek jól kooperál.
  • A készítményt a beteg naponta egyszer, az otthonában szedi, nyelv alatt oldódó tabletta, cseppek vagy spray formájában.
  • Mellékhatások a kezelés kezdetén jelentkezhetnek rövid ideig, enyhe viszkető, bizsergő érzés a szájban előfordulhat.
  • Alkalmas a parlagfű allergia mellett többek közt a fűfélék, nyírfapollen, atka és állatszőr allergia kezelésére is.
  • A terápiát legalább 2 hónappal az allergén növény virágzása előtt meg kell kezdeni, nyírfapollen allergiásoknak tehát december könyékén.
  • A készítményeket allergológussal történő konzultáció, a szükséges vizsgálatok elvégzése előzi meg.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Szakértő!

Parlagfű allergiámra szeretném jövőre elkezdeni az immunterápiát, de férjemmel szeretnénk a közeljövőben még gyermeket. Kérdésem az lenne hogy mennyire egyeztethető össze a terápia a terhességgel illetve a teherbe eséssel?

Köszönettel
Horváth Viktória

Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin allergológus
Tisztelt Horváth Viktória!

Fennálló vagy tervezett várandósság esetén nem kezdünk allergén immunterápiát.Üdvözlettel:Dr Balogh Katalin

Fül orr gégész

Allergológus szakorvos

Budai Allergiaközpont

www.allergiakozpont.hu

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Nagyon figyelmes

Jól megközelíthető helyszín, igényes klinika. A doktornő nagyon figyelmes volt és kedves. Magas szakmai hozzáállással kezelte a panaszaimat és annak megfelelően adott iránymutatást. Abszolút meg vagyok vele elégedve és még biztos visszamegyek hozzá.

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Allergia kezelése COVID-19 idején - fontos információk légúti allergiásoknak

Allergia kezelése COVID-19 idején - fontos információk légúti allergiásoknak

A koronavírus-fertőzéssel és oltással kapcsolatban sok kérdés felmerül bennünk allergiásként. Dr. Balogh Katalin allergológussal, a Budai Allergiaközpont főorvosával ezeket segítünk tisztázni.

További részletek
Reflux betegség : furcsa tünetek

Reflux betegség : furcsa tünetek

Ég a gyomrom – mondjuk, ha a has felső részén kellemetlen érzést tapasztalunk. Ezt gyakran kíséri savas ízérzés a szájban, émelygés és puffadás. A jellegzetes panaszok mellett azonban a reflux betegség furcsa tüneteket is produkálhat, ezekről dr. Sárdi Krisztina gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa beszélt.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica

Prima Medica Egészséghálózat