Az allergén immunterápia elnyomja az immunrendszer működését?

Az allergén immunterápia elnyomja az immunrendszer működését?

Dr. Balogh Katalin Módosítva: 2020.10.09 16:05

Az allergiások immunrendszere túlműködik, az allergén immunterápia pedig az immunrendszerre hat, így szünteti meg az allergiás tüneteket. Ebből adódhat a félreértés, miszerint a kezelés elnyomja az immunrendszer működését. Dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmagyarázza, hogyan működik a kezelés, ami nemcsak teljesen biztonságos, de az allergia szövődményének kockázatát is képes csökkenteni.

Sok a félreértés az allergiával kapcsolatban

A légúti allergiások száma évek óta növekedést mutat és ez a kedvezőtlen tendencia a jövőben sem látszik javulni. Évek óta folyik az ismeretterjesztés a parlagfűről, ami a legerősebb allergén hazánkban, a legtöbb allergiás panaszt okozza. Mégis minden évben felröppennek hírek a növény jótékony hatásáról, arról, hogy miként tudjuk hasznosítani, még az allergia kezelésére is, például a gyomnövényből készült tea fogyasztásával.

 

Allergén immunterápia gyerekeknél, parlagfű allergia ellen.„Az igazság az, amit allergológusként látunk, hogy amint berobban a parlagfű szezon, megtelnek a rendelők. Tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, szem-, orr- és torokviszketés miatt érkeznek az allergiások, akiknél ez az állapot az időjárás függvényében akár október közepéig is eltarthat. Ez az időszak az iskolakezdésről is szól, rossz látni a koránkelés és a napi tanulás, különórák mellett a sokszor még éjszaka is zavaró tünetek miatt aludni sem tudó, az iskolába zsebkendő csomagokkal felfegyverkezve induló gyerekeket. Ezért fontos a megfelelő kezelés, hogy az allergiás tünetek ne rontsák az életminőséget. Ennek egyik formája az allergén immunterápia.”

Túlműködő immunrendszer

Az allergiás beteg immunrendszere túlműködik, emiatt jelentkeznek a tünetei. Az immunrendszer feladata, hogy megvédje a szervezetet azoktól az anyagoktól, kórokozóktól, amelyek betegséget okoznának vagy veszélyesek lehetnek az egészségünkre nézve. Ez nagyon hasznos a fertőzések leküzdésében, ám a túlműködő immunrendszer téves immunválasz miatt az ártalmatlan anyagokkal szemben is védekezni kezd.

 

„Ha az allergiás személy immunrendszere észleli az allergén pollen jelenlétét, akkor az allergiás reakció részeként specifikus IgE típusú ellenanyagtermelés kezdődik, majd a folyamat végén mediátor anyagok szabadulnak fel, melyek egyike a hisztamin. Emiatt az érintett nyálkahártyán (orr, kötőhártya, hörgők nyálkahártyája) gyulladás alakul ki és többek közt orrfolyás, viszketés, tüsszögés jelentkezik. Mivel a pollenek akár hónapokon keresztül jelen vannak a levegőben, az allergiás tünetek jelentkezése hosszú ideig tart.”

Nem elnyomja, hanem átprogramozza

Az allergén immunterápia hosszú időre megszünteti az allergiás tüneteket.A tüneti kezelés során szedett antihisztamin készítmények akadályozzák a hisztamin molekuláknak a célszerveken lévő hisztamin receptorokhoz való kötődését, mintegy kiszorítva őket onnan, így gátolják meg a szénanáthás tünetek jelentkezését. Az allergén immunterápiáról tudjuk, hogy nem csak a tüneteket kezeli, hanem a kiváltó okot, az immunrendszer működésére hat. Lényege a tolerancia kiváltás, megtanítja az allergiás beteg immunrendszerét, hogy elviselje az allergén jelenétét, azaz, tolerálja azt, így nyújt hosszú távú megoldást az allergiás tünetek ellen.

 

„Ezt azonban nem a túlműködő immunrendszer elnyomásával, hanem áthangolásával éri el. Ahhoz lehetne hasonlítani, ahogyan a vonatokat a helyes vágányra tereli a váltó. Az allergén immunterápia során a beteg annak az anyagnak a tisztított kivonatát szedi, megadott dózisban, amire allergiás. A kezelés tehát egy tanulási folyamat az immunrendszernek, aminek a végén, a 3-5 éves terápiát követően panaszmentesen el tudja viselni az allergén jelenlétét a környezetben.”

Ezt kell még tudni a kezelésről

  • Az allergén immunterápia az egyetlen oki kezelés, mely az allergia szövődményeként előforduló asztma kialakulását is segít megelőzni.
  • A kezelés gyerekeknél is végezhető, egyénileg meghatározható kortól. 5 éves kor alatt jellemzően nem, később is csak akkor, ha a gyerek jól kooperál.
  • A készítményt a beteg naponta egyszer, az otthonában szedi, nyelv alatt oldódó tabletta, cseppek vagy spray formájában.
  • Mellékhatások a kezelés kezdetén jelentkezhetnek rövid ideig, enyhe viszkető, bizsergő érzés a szájban előfordulhat.
  • Alkalmas a parlagfű allergia mellett többek közt a fűfélék, nyírfapollen, atka és állatszőr allergia kezelésére is.
  • A terápiát legalább 2 hónappal az allergén növény virágzása előtt meg kell kezdeni, nyírfapollen allergiásoknak tehát december könyékén.
  • A készítményeket allergológussal történő konzultáció, a szükséges vizsgálatok elvégzése előzi meg.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Szakértő!

Parlagfű allergiámra szeretném jövőre elkezdeni az immunterápiát, de férjemmel szeretnénk a közeljövőben még gyermeket. Kérdésem az lenne hogy mennyire egyeztethető össze a terápia a terhességgel illetve a teherbe eséssel?

Köszönettel
Horváth Viktória

Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin allergológus
Tisztelt Horváth Viktória!

Fennálló vagy tervezett várandósság esetén nem kezdünk allergén immunterápiát.Üdvözlettel:Dr Balogh Katalin

Fül orr gégész

Allergológus szakorvos

Budai Allergiaközpont

www.allergiakozpont.hu

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

szívből ajánlom

Első alkalommal jártam Önöknél! Kedves,baráti hangulat fogadott. Dr. BALOGH KATALIN doktornő szakképzettsége,türelme,megnyugtató szavai,és határozottsága lenyűgözött.Nagyon szépen köszönöm,és mindenkinek szívből ajánlom! 

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípések többnyire nem igényelnek különösebb kezelést. Előfordulhat azonban, hogy akár tenyérnyi nagyságú duzzanattal, fájdalommal járó elváltozásokat is okozhatnak a kellemetlen kis vérszívók. A Skeeter-szindróma a heves tünetek ellenére nem életveszélyes állapot – nyugtat meg mindenkit dr. Moric Krisztina, az Allergiaközpont allergológusa, klinikai immunológusa.

További részletek
Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

A méh- illetve darázsfélék csípése egyaránt fájdalmas, azonban a csípés helyén kialakuló bőrtünetek legtöbbször teljesen ártalmatlanok – mondja. dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont allergológus és klinikai immunológus orvosa, akit arról kérdeztünk, milyen tünetek utalhatnak a csípések kiváltotta allergiás reakcióra.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK