Az allergiás asztma tünetei és kezelése

Az allergiás asztma tünetei és kezelése

Dr. Tárnok Ildikó Létrehozva: 2020.07.20 Módosítva: 2020.07.22

Az allergia és az asztma gyakran együtt jár, ilyenkor mindkét betegséget kezelni kell. Dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyász, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy honnan ismerhető fel, és mit tehetünk allergiás asztma esetén.

Az asztma típusai

Az asztmásoknál köhögés, nehézlégzés jelentkezhet például párás időben, ha magas a légszennyezettség, dohányfüst belélegzésekor, megfázás idején, fizikai aktivitás hatására vagy ha erős vegyszerekkel dolgoznak. Ezeket közös néven triggereknek, vagyis provokáló tényezőknek nevezzük. Allergiás asztma esetén ilyen trigger az allergén belélegzése is. A légúti allergén lehet pollen, háziállat, poratka vagy penészgomba is.

Az asztma vagy az allergia volt előbb?

Az allergiás asztma felismerése rendszerint két módon történhet. A légúti allergiás betegnél idővel asztmás tünetek jelentkeznek, vagy az asztmás tünetek miatt orvoshoz forduló betegnél a kivizsgálás során felmerül a légúti allergia lehetősége, és az allergiavizsgálat igazolja, hogy valóban allergia is fennáll az asztma mellett.

Ilyen tünetek esetén forduljon orvoshoz

Köhögés is lehet az allergiás asztma tünete.Az allergiás asztma tünetei lehetnek enyhébbek és súlyosabbak, ez nem csak egyénenként, hanem még egy beteg esetében időben is változó. Jelentkezhet:

- mellkasi szorító érzés

- köhögés

- nehézlégzés

- légszomj

- fulladás érzés

- sípoló kilégzés.

Ezért jelentkeznek az allergiás asztma tünetei

Az asztma krónikus légúti betegség. Ilyenkor a légutak állandó gyulladásban vannak, ezért érzékenyebben reagálnak az olyan környezeti ingerekre, amelyek nem asztmások esetében nem okoznak problémákat.

 

„Allergiás asztmás betegnél az alsó légutak nyálkahártyáján krónikus gyulladás zajlik, a hörgők fokozottan érzékenyek, az allergének belélegzése a hörgők beszűkülését, hörgőizom görcsöt okozhat. Ez azonban nem állandó, a hörgők beszűkülése asztmában többnyire csak időszakos, mely magától vagy az alkalmazott gyógyszerektől oldódni tud. Kezelni viszont nemcsak ezt az akut hörgőszűkületet kell, hanem a tüneteket provokáló allergiát és a légutakban zajló alapvető problémát, a krónikus gyulladást is, ugyanis ennek hiányában a hörgők lassú károsodása várható.”

Miért lesz valaki allergiás asztmás?

  • Az asztma kialakulásának pontos okai ma sem ismertek. Ami bizonyított, hogy a betegség családi halmozódást mutat, tehát a betegségre való hajlam öröklődik.
  • Felfedeztek bizonyos génvariációkat is, melyek megléte szintén növeli az asztma kialakulásának kockázatát.
  • Az allergiás menetelés is ismert jelenség – az a személy, akinél csecsemő- vagy kisgyermekkorában az ekcémás, száraz bőre okozott panaszt, esetleg ételallergiás is volt, később nagyobb valószínűséggel lesz szénanáthás, asztmás.
  • Allergiás asztma esetén pedig nem elhanyagolható körülmény az allergia megléte. Nem megfelelően kezelt légúti allergia szövődményeként gyakran jelentkezik asztma.

Az allergiás asztma diagnózisa

Ha asztmára utaló légúti panaszaink vannak, vagy a szénanátha tünetei mellett köhögés, nehézlégzés jelentkezik, mindenképp forduljunk tüdőgyógyászhoz. A kezelőorvos első lépésben alaposan ki fog kérdezni a tüneteinkről, a gyanú megerősítésére vagy kizárására légzésfunkciós és allergiavizsgálatot fog végezni. Az eredményeket összeveti a tüneteinkkel, és ha minden jel arra mutat, akkor megállapítja az allergiás asztma diagnózisát.

A két betegséget együtt kell kezelni

Allergiás asztma esetén a két betegséget együtt kell kezelni.Az allergiás asztma nem gyógyítható, de a megfelelő kezeléssel karbantartható betegség, az érintetteknél hatékony terápiával tünetmentességet lehet elérni. Allergiás asztma esetén az asztma elleni gyógyszerek mellett a légúti allergia elleni készítményeket is szedni kell. Az asztma gyógyszerekből több típus is létezik: rövid és hosszú hatású hörgőtágítók, illetve a légutak gyulladására célzottan ható készítmények. A légúti allergia tünetei ellen az orvos javasolhat tüneti szereket – például antihisztamin tabletta vagy szteroid orrspray – vagy allergén immunterápiás kezelést is.

Az allergiás asztma kezelése otthon

  • A kezelőorvos által összeállított kezelés betartása mellett fontos ügyelni arra, hogy lehetőleg minél kevesebb trigger legyen az otthoni környezetben. A terápia is sokkal hatékonyabb, ha nem kell a szervezetünknek minden nap megbirkóznia az allergénekkel.
  • Pollenallergia esetén ezért fontos, hogy például ne teregessünk a szabadban, mert a nedves ruhán megtapadnak a pollenek, amit ha azután egész nap viselünk, fokozódnak a tüneteink.
  • Esténként mossunk hajat, hogy a megtapadt pollenektől megszabaduljunk.
  • Gyakori ágyneműcsere és porszívózás javasolt, illetve a szellőztetést a korai reggeli órákban végezzük, később magasabb a pollenkoncentráció.
  • Poratka allergia esetén az allergénmentes és magas hőfokon mosható ágynemű segíthet. Fontos, hogy a szőnyegeket, kárpitozott bútorokat, vastag függönyöket és plüssöket kerüljük, mert ezek az atkák kedvelt élőhelyei.
  • Ha háziállatra vagyunk allergiások, de nem szeretnénk megválni a kedvencünktől, mindenképpen tartsuk a hálószobán kívül, és érdeklődjünk az allergén immunterápia lehetőségéről.
  • Penészgomba allergia esetén is érdemes a lakberendezési szempontokat mérlegelni. A cserepes növények földje is penészesedhet, ezért ne tartsuk a hálószobában semmiképp. A külső falra tolt szekrények mögött ellenőrizzük, nincs-e penész, és a konyhai mosogató, a fürdőszoba területét gyakran takarítsuk, ahol szintén előszeretettel jelenik meg penész.

Otthoni légzésfunkciós eszköz az allergiás asztma kezelésében

Allergiás asztma esetén a tünetek az allergén és egyéb asztma triggerek – fizikai aktivitás, hideg levegő belélegzése, stressz, szennyezett levegő vagy időjárási változások - hatására is romolhatnak. Az asztma kezelés egyik célja, hogy a betegnél tünetmentességet érjünk el, ehhez azonban asztma ellen célszerű a légzésfunkciós méréseket gyakrabban végezni.

 

A rendelőben végzett, rendszerint félévenkénti kontroll helyett gyakoribb, akár napi mérések javasoltak annak érdekében, hogy a legjobb kezelést tudjuk kapni. Az otthoni légzésfunkciós eszköz biztosít erre lehetőséget. Az okostelefonhoz csatlakoztatható készülék segítségével naponta dokumentálni tudjuk a légzésfunkciós érték változását, így a rendszeresen szedett gyógyszerekkel is optimálisabb kezelést tud a kezelőorvos beállítani, illetve állapotromlás esetén akár távkonzultáció segítségével is rendelkezésre áll az orvosi háttér.

Téma szakértője

  • Dr. Tárnok Ildikó

  • Szakterületek:
    • allergológus és klinikai immunológus, tüdőgyógyász
  • Specialitások:
    • allergiás asztma
    • pollen allergia
    • légúti allergiák
    • asztma kezelése
    • poratka allergia

    Rendelés típusa:

    • személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció

    • kizárólag magyar nyelvű ellátás

    • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

    Rendelési információ:

    • Hétfő, szerda, csütörtök : 1015 Budapest, Ostrom utca 16. (a Széll Kálmán térnél)
    • Kedd: 1147 Budapest, Csömöri út 18. (a Bosnyák térnél)

    Vélemények dr. Tárnok Ildikóról>>>

     

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Nő/Úr!

Édesanyámmal kapcsolatban érdeklődnék. Sebészeti eljárás során a cérna kilökődött, nem szívódott fel. Speciális emberi szövetből készített cérnával varrták. Az bevált. Az őt opráló orvos (Dr. Orosz Ernő főorvos úr) megállapítása az volt, hogy ritka műanyag allergiája van. Ezt akkor sajnos nem vizsgálták ki nála. Viszont zöldhályog műtétje volt 3 éve és ugyanez történt. Most viszont szürkehályog műtétét kellene elvégezni rajta, azt viszont nem meri vállalni a műanyag szemlencsék miatt. Van e lehetőség műanyag allergiára való vizsgálatra? Illetve támogatja e aTB? Kérem ezúton is segítségüket.

Tisztelettel: Hegedűs Zoltán

Tisztelt Kérdező,

Ahhoz hogy az allergia vizsgálatról, annak elvégzéséről nyilatkozni tudjunk, tudni kell a műanyag pontos összetételét, mivel az allergia vizsgálat összetevőkre vizsgál. A nagyon sok féle műanyagból az összetétel nélkül nem tudjuk mire kellene vizsgálni.
Mi magánrendelő vagyunk, szolgáltatásaink díját az allergia központ honlapján meg tudja tekinteni az alábbi linken.
https://www.allergiakozpont.hu/arak

Üdvözlettel:
Budaházi Kata

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kiemelkedő segítség

Maximálisan elégedett vagyok a doktornővel és a szakmai tudásával. Emellett kiemelném a recepció által nyújtott kiemelkedő segítséget. Nagyon megnyutató volt látni, hogy az intézmény fokozottan betartja a higiénia előírásokat így a koronavírus idején.

További vélemények

Hírek

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek
Pollenallergia vagy reflux kínozza?

Pollenallergia vagy reflux kínozza?

A szokatlanul enyhe februári időjárás miatt a pollenszezon már most elkezdődött. Ha reggelente hátsó garatfali csorgást tapasztal, krákogó köhögésre és torokirritációra ébred, könnyen hiheti azt, hogy allergiás panaszokkal küzd. Pedig elképzelhető, hogy valójában néma refluxa van – tudtuk meg dr. Sárdi Krisztinától, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus szakemberétől, aki azt is elmondta, hogy a célirányos kezeléshez fontos tisztázni a kiváltó okokat.  

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok