Mit használjak szénanátha ellen?

Mit használjak szénanátha ellen?

Dr. Tárnok Ildikó Létrehozva: 2020.04.07 Módosítva: 2020.05.28

A szénanátha, vagy másnéven allergiás rhinitisz tünetei nagyon hasonlítanak a megfázáskor jelentkező náthás tünetekre, ám ilyen esetben más típusú kezelésre van szükség. Dr. Tárnok Ildikó allergológus, tüdőgyógyász, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy mit javasolt használni szénanátha ellen.

Miért jelentkeznek a tünetek?

A szénanáthás tünetek megjelenését légúti allergia okozza. Az allergiás személy immunrendszere túlműködik, emiatt több, a környezetben előforduló ártalmatlan anyag ellen is védekezéssel reagál. Betolakodóként, kórokozóként kezeli az allergéneket, emiatt hisztamint szabadít fel a szervezetben. A hisztamin nyálkahártya duzzanatot és fokozott váladékozást, viszketés okoz a légutakban, orrüregben és a szemekben. Így próbál meg az szervezet az allergénektől megszabadulni. Ennek következtében jelentkeznek a szénanáthás tünetek:

- tüsszögés,

- orrdugulás,

- orrfolyás,

- szem- és orrviszketés,

- szemkönnyezés,

- viszkető érzés a torokban.

Sokan panaszkodnak fáradtságra, fejfájásra, arcüregproblémára, álmatlanságra és szaglászavarokra is.

Mit tehetek szénanátha ellen?

Szénanáthás tüneteket okozhatnak tavasztól őszig a pollenek, de egész évben is jelentkezhetnek panaszok háziállat allergia, penészgomba vagy poratka allergia esetén.

- Ha észrevette, hogy a náthás tünetei a szokásos 7-10 nap alatt sem múlnak el, akkor már érdemes gyanakodni.

- A szénanátha rizikója magasabb, ha a családban van allergiás, a hajlam ugyanis örökölhető. Egy allergiás szülő esetében például 30, ha mindkét szülő allergiás, már közel 80% az esély arra, hogy a gyermeknél is megjelennek a tünetek.

- Szintén gyanúra ad okot, ha már az előző évnek is épp ebben az időszakában voltak hasonló tüneteink, akkor is nehezen és csak hetek alatt múltak el a náthaszerű panaszaink. Ilyen esetben javasolt allergológushoz fordulni, aki a kivizsgálást követően el fog látni szénanátha elleni gyógyszerrel.

Mi történik az allergológusnál?

A kezelőorvos alaposan kikérdez a tüneteinkről. Pontosan mi a panaszunk, mikor, az év melyik időszakában jelentkezik a szénanátha. Ahhoz, hogy megtudjuk, mi okozza a tüneteket, allergia vizsgálatra van szükség. Ez történhet alkaros bőrpróba, másnéven Prickt-teszt segítségével. Ez a vizsgálat allergiaszezonban, fokozott bőrtünetek vagy antihisztamin tabletta szedése és várandósság esetén sem végezhető. Ilyen esetben az allergia vizsgálat vérből történik. A vizsgálati eredmények és a panaszaink összevetése után lehet a diagnózist megállapítani és a személyre szabott kezelést összeállítani.

Ezért fontos a megfelelő kezelés

Szénanátha ellen hatékony kezelés.A pollenallergia tünetei akár hetekig vagy hónapok is tarthatnak, amíg az allergén növény virágzik. Ha valaki ilyen hosszú ideig a nátha ellen szokásos, ún. nyálkahártya-lohasztó vagy dekongesztáns orrspray készítményt használja, komoly mellékhatásokra számíthat. Az orrnyálkahártya olyan mértékben is károsodhat, ami már csak műtéttel helyreállítható. Emellett a tünetei is megmaradnak, hiszen szénanátha ellen a tüneti kezelés lényege a hisztamin hatásának blokkolása, amihez antihisztamin tartalmú készítményre van szükség. A nem megfelelően kezelt légúti allergia további komoly kockázata, hogy idővel a beteg egyre több mindenre lehet allergiás, illetve asztmája is kialakulhat.

Szénanátha ellen – mi az, ami valóban hat?

Antihisztamin készítmények

Elérhető antihisztamin tabletta formában, de az orr- és szemtünetekre helyileg ható antihisztamin tartalmú orrspray és szemcsepp is létezik. Fontos tudni, hogy az antihisztamin a készítmények összefoglaló neve, melyek különböző hatóanyaggal kerülnek forgalomba. Hatásuk a hatóanyagtól függően eltérhet, ezért is lényeges a személyre szabott kezelés, hiszen a panaszok függvényében valakinél az egyik beválik, a másik pedig nem.

Szteroid tartalmú orrspray

A szteroidoktól sokan tartanak a mellékhatások miatt, ám ez esetben nem kell aggódni, a szteroid orrspray csak helyileg szívódik fel. Enyhe orrszárazság, emiatt alkalmanként orrvérzés szokott előfordulni, így érdemes sós vizes orrsprayt vagy orrnyálkahártya nedvesítő készítményt is használni mellette. Óriási előnye viszont, hogy hónapokon át használható és – szemben a nátha elleni dekongesztánsokkal – hosszabb időn át alkalmazva sem okoz orrcsepp-függőséget vagy orrnyálkahártya károsodást.

Allergénspecifikus immunterápia

Azok számára, akik tartós megoldást keresnek az allergia ellen, személyre szabottan lehetőség van allergénspecifikus immunterápiára is. Sokan azért választják, mert nem szeretnének évekig antihisztamin készítményeket szedni, vagy nincsenek megelégedve azok hatásával. A kezelés 3-5 évig tart, és így akár 10-12 éves tünetmentességet is el lehet érni. Amire figyelni kell, hogy az allergénspecifikus immunterápiát legalább 2 hónappal az allergén növény virágzása előtt meg kell kezdeni!

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr!
Érdeklődni szeretnék van e teljeskörű allergia vizsgálat önöknél?
Vegyszerre,kozmetikumra,tartósítószerre,növényekre,élelmiszerre,és állatokra?
Mert ezt mind szeretném tudni?
Köszönöm:Pulai Judit

Kedves Pulai Judit!
Az allergológiai vizsgálatok széles köre elérhető a Budai Allergiaközpontban, amelyekkel allergiát kiváltó anyagok esetében lehetőség van vizsgálatra. Ugyanakkor fontos tudni, hogy az allergia diagnózisa nem egyenlő egy vizsgálati és/vagy laborlelettel. Ráadásul allergiára emlékeztető tüneteket okozhat más probléma/betegség is, nemcsak allergia. Ezért allergia gyanú esetén mindenképpen javasolt első lépésként allergológus szakorvosi konzultációt igénybe venni. A kórelőzmény és a tünetek pontos ismeretében az allergológus célzottan javasolhat vizsgálatokat, amivel sok felesleges és időrabló vizsgálat el is kerülhető.
Tisztelettel

Dr. Réthy Lajos

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Hírek

Szerteágazó panaszokat okozhat az ősszel fokozódó reflux

Szerteágazó panaszokat okozhat az ősszel fokozódó reflux

Az ősz nem kedvez az emésztőszervi betegségeknek, többek közt a reflux betegségnek sem. Ebben az évszakban sokan panaszolnak gyomorégést, torokban gombócérzést, de a szájszárazság és a kellemetlen lehelet is megnehezíti a mindennapokat. Dr. Sárdi Krisztina gasztroenterológus, az Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy a panaszok kezelése az életminőség javulásán túl azért is fontos, mert a kezeletlen reflux krónikus torokfájást és köhögést is okozhat.

További részletek
Nem csak légkondicionáló miatt tüsszöghetnek nyáron a gyerekek

Nem csak légkondicionáló miatt tüsszöghetnek nyáron a gyerekek

A nyári időszakban jelentkező náthás tüneteket hajlamosak vagyunk a túl hideg klímára, fagyira vagy huzatra fogni. Kisgyerekeknél pedig még ritkábban gondolunk szénanáthára, pedig pollenallergia már akár 2-3 éves korban is kialakulhat. Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergológus, az Allergiaközpont orvosa összefoglalta, milyen árulkodó jelei lehetnek annak, ha nem egy elhúzódó náthával van dolgunk.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok