Mit használjak szénanátha ellen?

Mit használjak szénanátha ellen?

Dr. Tárnok Ildikó Létrehozva: 2020.04.07 Módosítva: 2020.05.28

A szénanátha, vagy másnéven allergiás rhinitisz tünetei nagyon hasonlítanak a megfázáskor jelentkező náthás tünetekre, ám ilyen esetben más típusú kezelésre van szükség. Dr. Tárnok Ildikó allergológus, tüdőgyógyász, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy mit javasolt használni szénanátha ellen.

Miért jelentkeznek a tünetek?

A szénanáthás tünetek megjelenését légúti allergia okozza. Az allergiás személy immunrendszere túlműködik, emiatt több, a környezetben előforduló ártalmatlan anyag ellen is védekezéssel reagál. Betolakodóként, kórokozóként kezeli az allergéneket, emiatt hisztamint szabadít fel a szervezetben. A hisztamin nyálkahártya duzzanatot és fokozott váladékozást, viszketés okoz a légutakban, orrüregben és a szemekben. Így próbál meg az szervezet az allergénektől megszabadulni. Ennek következtében jelentkeznek a szénanáthás tünetek:

- tüsszögés,

- orrdugulás,

- orrfolyás,

- szem- és orrviszketés,

- szemkönnyezés,

- viszkető érzés a torokban.

Sokan panaszkodnak fáradtságra, fejfájásra, arcüregproblémára, álmatlanságra és szaglászavarokra is.

Mit tehetek szénanátha ellen?

Szénanáthás tüneteket okozhatnak tavasztól őszig a pollenek, de egész évben is jelentkezhetnek panaszok háziállat allergia, penészgomba vagy poratka allergia esetén.

- Ha észrevette, hogy a náthás tünetei a szokásos 7-10 nap alatt sem múlnak el, akkor már érdemes gyanakodni.

- A szénanátha rizikója magasabb, ha a családban van allergiás, a hajlam ugyanis örökölhető. Egy allergiás szülő esetében például 30, ha mindkét szülő allergiás, már közel 80% az esély arra, hogy a gyermeknél is megjelennek a tünetek.

- Szintén gyanúra ad okot, ha már az előző évnek is épp ebben az időszakában voltak hasonló tüneteink, akkor is nehezen és csak hetek alatt múltak el a náthaszerű panaszaink. Ilyen esetben javasolt allergológushoz fordulni, aki a kivizsgálást követően el fog látni szénanátha elleni gyógyszerrel.

Mi történik az allergológusnál?

A kezelőorvos alaposan kikérdez a tüneteinkről. Pontosan mi a panaszunk, mikor, az év melyik időszakában jelentkezik a szénanátha. Ahhoz, hogy megtudjuk, mi okozza a tüneteket, allergia vizsgálatra van szükség. Ez történhet alkaros bőrpróba, másnéven Prickt-teszt segítségével. Ez a vizsgálat allergiaszezonban, fokozott bőrtünetek vagy antihisztamin tabletta szedése és várandósság esetén sem végezhető. Ilyen esetben az allergia vizsgálat vérből történik. A vizsgálati eredmények és a panaszaink összevetése után lehet a diagnózist megállapítani és a személyre szabott kezelést összeállítani.

Ezért fontos a megfelelő kezelés

Szénanátha ellen hatékony kezelés.A pollenallergia tünetei akár hetekig vagy hónapok is tarthatnak, amíg az allergén növény virágzik. Ha valaki ilyen hosszú ideig a nátha ellen szokásos, ún. nyálkahártya-lohasztó vagy dekongesztáns orrspray készítményt használja, komoly mellékhatásokra számíthat. Az orrnyálkahártya olyan mértékben is károsodhat, ami már csak műtéttel helyreállítható. Emellett a tünetei is megmaradnak, hiszen szénanátha ellen a tüneti kezelés lényege a hisztamin hatásának blokkolása, amihez antihisztamin tartalmú készítményre van szükség. A nem megfelelően kezelt légúti allergia további komoly kockázata, hogy idővel a beteg egyre több mindenre lehet allergiás, illetve asztmája is kialakulhat.

Szénanátha ellen – mi az, ami valóban hat?

Antihisztamin készítmények

Elérhető antihisztamin tabletta formában, de az orr- és szemtünetekre helyileg ható antihisztamin tartalmú orrspray és szemcsepp is létezik. Fontos tudni, hogy az antihisztamin a készítmények összefoglaló neve, melyek különböző hatóanyaggal kerülnek forgalomba. Hatásuk a hatóanyagtól függően eltérhet, ezért is lényeges a személyre szabott kezelés, hiszen a panaszok függvényében valakinél az egyik beválik, a másik pedig nem.

Szteroid tartalmú orrspray

A szteroidoktól sokan tartanak a mellékhatások miatt, ám ez esetben nem kell aggódni, a szteroid orrspray csak helyileg szívódik fel. Enyhe orrszárazság, emiatt alkalmanként orrvérzés szokott előfordulni, így érdemes sós vizes orrsprayt vagy orrnyálkahártya nedvesítő készítményt is használni mellette. Óriási előnye viszont, hogy hónapokon át használható és – szemben a nátha elleni dekongesztánsokkal – hosszabb időn át alkalmazva sem okoz orrcsepp-függőséget vagy orrnyálkahártya károsodást.

Allergénspecifikus immunterápia

Azok számára, akik tartós megoldást keresnek az allergia ellen, személyre szabottan lehetőség van allergénspecifikus immunterápiára is. Sokan azért választják, mert nem szeretnének évekig antihisztamin készítményeket szedni, vagy nincsenek megelégedve azok hatásával. A kezelés 3-5 évig tart, és így akár 10-12 éves tünetmentességet is el lehet érni. Amire figyelni kell, hogy az allergénspecifikus immunterápiát legalább 2 hónappal az allergén növény virágzása előtt meg kell kezdeni!

Téma szakértője

  • Dr. Tárnok Ildikó

  • Szakterületek:
    • allergológus és klinikai immunológus, tüdőgyógyász
  • Specialitások:
    • allergiás asztma
    • pollen allergia
    • légúti allergiák
    • asztma kezelése
    • poratka allergia

    Rendelés típusa:

    • személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció

    • kizárólag magyar nyelvű ellátás

    • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

    Rendelési információ:

    • Hétfő, szerda, csütörtök : 1015 Budapest, Ostrom utca 16. (a Széll Kálmán térnél)
    • Kedd: 1147 Budapest, Csömöri út 18. (a Bosnyák térnél)

    Vélemények dr. Tárnok Ildikóról>>>

     

Orvos válaszol

Üdvözlöm. Kisfiam szeme mellett és hónaljanal kiszáradásos foltok vannak. Erdélyben voltunk borgyogyasznal aki elkuldott vérvételre és kijott hogy allergia okozza. Kérdésem az lenne milyen irányban lenne érdemes elindulni. Milyen allergia tesztet kellene elvegeztetni elsőként.

Tisztelt Kérdező,

További vizsgálatokat személyes megbeszélés, kikérdezés, szakorvosi vizsgálat nélkül nem tudunk javasolni, mert ilyen tüneteket okozhat több fajta dolog is, étel, pollen, por, tusfürdő, krémek, mosószer de akár öblítő is.
Javasoljuk egy allergológus gyermekorvos felkeresését.
Üdvözlettel:
Budaházi Kata
vezető asszisztens

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kiemelkedő segítség

Maximálisan elégedett vagyok a doktornővel és a szakmai tudásával. Emellett kiemelném a recepció által nyújtott kiemelkedő segítséget. Nagyon megnyutató volt látni, hogy az intézmény fokozottan betartja a higiénia előírásokat így a koronavírus idején.

További vélemények

Hírek

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek
Pollenallergia vagy reflux kínozza?

Pollenallergia vagy reflux kínozza?

A szokatlanul enyhe februári időjárás miatt a pollenszezon már most elkezdődött. Ha reggelente hátsó garatfali csorgást tapasztal, krákogó köhögésre és torokirritációra ébred, könnyen hiheti azt, hogy allergiás panaszokkal küzd. Pedig elképzelhető, hogy valójában néma refluxa van – tudtuk meg dr. Sárdi Krisztinától, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus szakemberétől, aki azt is elmondta, hogy a célirányos kezeléshez fontos tisztázni a kiváltó okokat.  

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok