Dr. Google szerint asztmás vagyok – hogy látja a tüdőgyógyász?

Dr. Google szerint asztmás vagyok – hogy látja a tüdőgyógyász?

Dr. Potecz Györgyi Módosítva: 2018.11.14

Napjainkban teljesen természetes, ha valaki fura tünetet észlel magán, elsőként az internethez fordul, „Google doktort” kérdezi. A segítség nem marad el, pár másodperc elég a diagnózishoz, máris több oldalon olvashatjuk bajaink lehetséges forrását. Így születnek a legrémisztőbb diagnózisok például egy tartósan fennálló köhögés kapcsán is. Az elhúzódó köhögést valóban komolyan kell venni, ám az internetes keresgélés – és az azzal járó felesleges aggódás - helyett célszerűbb tüdőgyógyász segítségét kérni, aki nemcsak diagnosztizálja, de kezeli is a problémát.

Reflux, daganat, szívbetegség?

asztma, elhúzódó köhögés, nehézlégzés, dr.googleHa beírjuk a keresőbe, hogy elhúzódó köhögés, nehézlégzés, a találatok az „enyhe” légúti fertőzéstől, a kardiológiai problémákon és refluxon át egészen a tüdő daganatos megbetegedéséig terjednek, és valóban az asztma* lehetőségét is felvetik. Az elhúzódó köhögés pontos kiváltó okát azért fontos mielőbb tisztázni, mivel mindegyik betegség eltérő kezelést igényel és az idejében megkezdett terápiával komolyabb szövődményeket előzhetünk meg.

Az asztma korai tünetei

Az asztma esetében is fennáll az esélye, hogy csak későn, a valódi asztmás roham bekövetkezésekor kerül diagnosztizálásra. Az asztma a légutak gyulladásával járó krónikus betegség, mely azonban nem egyik napról a másikra alakul ki. Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy az asztmára kezdeti jelek figyelmeztetnek, épp úgy, ahogyan a már diagnosztizált betegeket is állapotuk rosszabbodására.

  • Az asztma tünete is lehet, ha könnyen kifullad, gyakran elsőként jelzi a betegséget a terhelésre jelentkező nehézlégzés. Nem pusztán az állóképesség hiánya tehát, ha már enyhe mozgásra is fújtatva vesszük a levegőt, vagy a futásnak zihálás, köhögő roham vet véget.
  • Az éjszakai köhögőrohamok is lehetnek az asztma első jelei, ezért sem szabad figyelmen kívül hagyni. Ha nem fordulunk orvoshoz, akkor nemcsak a kialvatlanságot kockáztatjuk, de az alapbetegség is egyre súlyosabbá válhat.

Több betegség is okozhat elhúzódó köhögést és nehézlégzést

asztma, elhúzódó köhögés, nehézlégzés- fekvő helyzetben köhögésre ingerelhet például allergia miatti krónikus orrmelléküreggyulladás is, ilyenkor a hátsó garatfali csorgás miatt jelentkező köhögés nem hagyja aludni a beteget.

- gyakran okozza reflux is, amikor a gyomorból a nyelőcsőbe visszajutó savas gyomornedv irritálja a torkot, emiatt köhögési ingert vált ki.

- az alsó légúti eredetű köhögések okai közül a leggyakoribb a banális „megfázás”, légcső-, és hörghurut, ami gyakran felső légúti fertőzéshez társul. Kezdetben kínzó, száraz, a légcső lefutásának megfelelő helyen fájdalmat okozó, mély köhögéssel jár, majd a köhögés hurutossá válik.

- ha a köhögés többnapos lázzal, levertséggel, oldalra lokalizálódó, légzésre fokozódó fájdalommal, esetleg nehézlégzéssel jár, akár tüdőgyulladásra is utalhat.

- az elhúzódó köhögés, nehézlégzés COPD és tüdődaganat jele is lehet.

Korai diagnózis és kezelés

Elhúzódó köhögés, ismétlődő köhögési rohamok és terhelésre jelentkező nehézlégzés kezelésében kérjük tüdőgyógyász segítségét. A köhögés csak a kiváltó ok, az alapbetegség kezelésével szüntethető meg, így szükség esetén fül-orr-gégész, gasztroenterológus bevonására is szükség lehet.
Ha bebizonyosodik, hogy a panaszokat valóban asztma okozza, akkor a kezelőorvos személyre szabott kezelést állít össze, amivel időben elkezdett kezeléssel a tüneteink teljesen meg tudnak szűnni. Az asztma nem gyógyítható, de kezelhető, a betegek egészséges társaikhoz hasonlóan jó életminőséget tudnak elérni, megfelelő kezeléssel.

* https://acaai.org/asthma

További cikkek a témával kapcsolatban:

Nem mindegy, hogy mit szed köhögésre!

Tipikus tünetek nélkül is lehet refluxos!

Az allergiás asztma tünetei

Téma szakértője

  • Dr. Potecz Györgyi

  • Szakterületek:
    • tüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
  • Specialitások:
    • Asztma
    • COPD
    • légúti allergia
    • tüdőgyulladás kezelése
    • krónikus köhögés
    • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

    Vélemények dr. Potecz Györgyiről >>>

     

    Rendelés típusa:

    • személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció

    • kizárólag magyar nyelvű ellátás

    • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

    Rendelési információ:

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr/ Doktornő!

2008-ban orrsövénnyel és polipokkal műtöttek, az orrsövényem azóta szép, belógó polipom nincs. 2 terhességem volt azóta, tavaly folyamatosan gennyes gyulladás volt, 3-4 antibiotikum kúra után helyrejöttem, fél évig szedtem Claritint ezzel rendben voltam. Kb egy hónap gyógyszerkihagyás következett, orromat dugultnak érzem reggelente, nehezebben kapok levegőt - észreveszem, hogy nyitott szájjal lélegzem (fogszabályzó szakorvosom mondja hogy figyeljek erre!). Az a tipikus hátracsorgás is újra előjött a garatra. Elmentem egy 40-es inhalatív allergiatesztre vérből, ami teljesen negatív. Mostmár tanácstalan vagyok, mitől lehet ez, ha nem allergia okozza? És miért volt jobb a Claritinnel? Köszönettel: Bakti Andrea

Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika allergológus
Tisztelt Bakti Andrea !

Kérdésére csak alapos , endoszkópos orrüregi vizsgálat, orrmelléküreg CT alapján lehet választ adni. Nem kizárt az idült orrmelléküreg gyulladás.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Budai Allergiaközpont

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Világosan elmondott mindent

Világosan elmondta az immunterápia menetét, a lehetséges előnyöket-hátrányokat. Minden felmerülő kérdésemre választ kaptam. Kedves, udvarias, hatékony, nem húzta az időt, de semmi fontos dolog nem maradt ki.

További vélemények

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK