Dr. Google szerint asztmás vagyok – hogy látja a tüdőgyógyász?

Dr. Google szerint asztmás vagyok – hogy látja a tüdőgyógyász?
Dr. Potecz Györgyi Dr. Potecz Györgyi 2018.11.13

Napjainkban teljesen természetes, ha valaki fura tünetet észlel magán, elsőként az internethez fordul, „Google doktort” kérdezi. A segítség nem marad el, pár másodperc elég a diagnózishoz, máris több oldalon olvashatjuk bajaink lehetséges forrását. Így születnek a legrémisztőbb diagnózisok például egy tartósan fennálló köhögés kapcsán is. Az elhúzódó köhögést valóban komolyan kell venni, ám az internetes keresgélés – és az azzal járó felesleges aggódás - helyett célszerűbb tüdőgyógyász segítségét kérni, aki nemcsak diagnosztizálja, de kezeli is a problémát.

Reflux, daganat, szívbetegség?

asztma, elhúzódó köhögés, nehézlégzés, dr.googleHa beírjuk a keresőbe, hogy elhúzódó köhögés, nehézlégzés, a találatok az „enyhe” légúti fertőzéstől, a kardiológiai problémákon és refluxon át egészen a tüdő daganatos megbetegedéséig terjednek, és valóban az asztma* lehetőségét is felvetik. Az elhúzódó köhögés pontos kiváltó okát azért fontos mielőbb tisztázni, mivel mindegyik betegség eltérő kezelést igényel és az idejében megkezdett terápiával komolyabb szövődményeket előzhetünk meg.

Az asztma korai tünetei

Az asztma esetében is fennáll az esélye, hogy csak későn, a valódi asztmás roham bekövetkezésekor kerül diagnosztizálásra. Az asztma a légutak gyulladásával járó krónikus betegség, mely azonban nem egyik napról a másikra alakul ki. Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy az asztmára kezdeti jelek figyelmeztetnek, épp úgy, ahogyan a már diagnosztizált betegeket is állapotuk rosszabbodására.

  • Az asztma tünete is lehet, ha könnyen kifullad, gyakran elsőként jelzi a betegséget a terhelésre jelentkező nehézlégzés. Nem pusztán az állóképesség hiánya tehát, ha már enyhe mozgásra is fújtatva vesszük a levegőt, vagy a futásnak zihálás, köhögő roham vet véget.
  • Az éjszakai köhögőrohamok is lehetnek az asztma első jelei, ezért sem szabad figyelmen kívül hagyni. Ha nem fordulunk orvoshoz, akkor nemcsak a kialvatlanságot kockáztatjuk, de az alapbetegség is egyre súlyosabbá válhat.

Több betegség is okozhat elhúzódó köhögést és nehézlégzést

asztma, elhúzódó köhögés, nehézlégzés- fekvő helyzetben köhögésre ingerelhet például allergia miatti krónikus orrmelléküreggyulladás is, ilyenkor a hátsó garatfali csorgás miatt jelentkező köhögés nem hagyja aludni a beteget.

- gyakran okozza reflux is, amikor a gyomorból a nyelőcsőbe visszajutó savas gyomornedv irritálja a torkot, emiatt köhögési ingert vált ki.

- az alsó légúti eredetű köhögések okai közül a leggyakoribb a banális „megfázás”, légcső-, és hörghurut, ami gyakran felső légúti fertőzéshez társul. Kezdetben kínzó, száraz, a légcső lefutásának megfelelő helyen fájdalmat okozó, mély köhögéssel jár, majd a köhögés hurutossá válik.

- ha a köhögés többnapos lázzal, levertséggel, oldalra lokalizálódó, légzésre fokozódó fájdalommal, esetleg nehézlégzéssel jár, akár tüdőgyulladásra is utalhat.

- az elhúzódó köhögés, nehézlégzés COPD és tüdődaganat jele is lehet.

Korai diagnózis és kezelés

Elhúzódó köhögés, ismétlődő köhögési rohamok és terhelésre jelentkező nehézlégzés kezelésében kérjük tüdőgyógyász segítségét. A köhögés csak a kiváltó ok, az alapbetegség kezelésével szüntethető meg, így szükség esetén fül-orr-gégész, gasztroenterológus bevonására is szükség lehet.
Ha bebizonyosodik, hogy a panaszokat valóban asztma okozza, akkor a kezelőorvos személyre szabott kezelést állít össze, amivel időben elkezdett kezeléssel a tüneteink teljesen meg tudnak szűnni. Az asztma nem gyógyítható, de kezelhető, a betegek egészséges társaikhoz hasonlóan jó életminőséget tudnak elérni, megfelelő kezeléssel.

* https://acaai.org/asthma

További cikkek a témával kapcsolatban:

Nem mindegy, hogy mit szed köhögésre!

Tipikus tünetek nélkül is lehet refluxos!

Az allergiás asztma tünetei

Téma szakértője


Orvos válaszol

Köhögés

Tisztelt Doktor Úr! / Doktornő!

A férjemnek hirtelen kialakult, egyre súlyosbodó tünetei vannak. Úgy gondolta, egy ideje meglevő köhögése allergiás eredetű, és vett rá vény nélküli allergiagyógyszert (cetirizin). Három nap után, hogy ezzel összefüggésben, vagy ettől függetlenül, egy egész napos, erős napon töltött teljesítménytúrát szívdobogás miatt hagyott abba. Másnapra egész testén vörös hólyagos bőrkiütés jelentkezett. A vasárnapi ügyeleten kapott vénás injekciót, ami enyhítette a bőrtüneteket, és a háziorvos felkeresését kérték. A bőrtünetek hétfőre kezdtek visszatérni, a háziorvos hétfő este "nem mert hozzányúlni", kedd reggel a bőrgyógyász lordestint írt fel neki. Ezt este vette be. A bőrtünetek nem múlnak, este már a gyomra is rossz volt, az esti vízbefőtt krumplit már este kihányta, hajnalban epét hányt.
Aggódom, hogy az eset sürgős segítséget /beavatkozást igényel, és azt sem tudjuk, kihez forduljunk: bórgyógyászhoz, allergológushoz, belgyógyászhoz?
Mielőbbi válaszukban bízva, segítségüket ezúton is köszönve,
tisztelettel,
H.-T. E.
Tisztelt H.-T. E.
A kivizsgálás nélküli öngyógyítás mögött nem minden esetben az a probléma, amit előre gondolunk. A tünetek lehetnek függetlenek, de lehetnek összefüggőek is.
Első lépésként az akut tüneteket kell kivizsgáltatni. (háziorvos vagy belgyógyász)
Második lépésben az allergiára hasonlító (allergiás), köhögéses tünetekkel kell foglalkozni. (tüdőgyógyász-allergológus)
Érdemes lenne a túrával összefüggő és utána megjelenő tünetekkel együttesen foglalkozni, hogy van-e összefüggés a túra, a szívgondok és a megjelenő kiütések között. Multiplex allergiával foglalkozó allergológus felkeresését javaslom.
Üdvözlettel:
Budaházi Kata

Visszalépés az előző oldalra...