Dr. Google szerint asztmás vagyok – hogy látja a tüdőgyógyász?

Dr. Google szerint asztmás vagyok – hogy látja a tüdőgyógyász?
Dr. Potecz Györgyi Dr. Potecz Györgyi 2018.11.13

Napjainkban teljesen természetes, ha valaki fura tünetet észlel magán, elsőként az internethez fordul, „Google doktort” kérdezi. A segítség nem marad el, pár másodperc elég a diagnózishoz, máris több oldalon olvashatjuk bajaink lehetséges forrását. Így születnek a legrémisztőbb diagnózisok például egy tartósan fennálló köhögés kapcsán is. Az elhúzódó köhögést valóban komolyan kell venni, ám az internetes keresgélés – és az azzal járó felesleges aggódás - helyett célszerűbb tüdőgyógyász segítségét kérni, aki nemcsak diagnosztizálja, de kezeli is a problémát.

Reflux, daganat, szívbetegség?

asztma, elhúzódó köhögés, nehézlégzés, dr.googleHa beírjuk a keresőbe, hogy elhúzódó köhögés, nehézlégzés, a találatok az „enyhe” légúti fertőzéstől, a kardiológiai problémákon és refluxon át egészen a tüdő daganatos megbetegedéséig terjednek, és valóban az asztma* lehetőségét is felvetik. Az elhúzódó köhögés pontos kiváltó okát azért fontos mielőbb tisztázni, mivel mindegyik betegség eltérő kezelést igényel és az idejében megkezdett terápiával komolyabb szövődményeket előzhetünk meg.

Az asztma korai tünetei

Az asztma esetében is fennáll az esélye, hogy csak későn, a valódi asztmás roham bekövetkezésekor kerül diagnosztizálásra. Az asztma a légutak gyulladásával járó krónikus betegség, mely azonban nem egyik napról a másikra alakul ki. Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy az asztmára kezdeti jelek figyelmeztetnek, épp úgy, ahogyan a már diagnosztizált betegeket is állapotuk rosszabbodására.

  • Az asztma tünete is lehet, ha könnyen kifullad, gyakran elsőként jelzi a betegséget a terhelésre jelentkező nehézlégzés. Nem pusztán az állóképesség hiánya tehát, ha már enyhe mozgásra is fújtatva vesszük a levegőt, vagy a futásnak zihálás, köhögő roham vet véget.
  • Az éjszakai köhögőrohamok is lehetnek az asztma első jelei, ezért sem szabad figyelmen kívül hagyni. Ha nem fordulunk orvoshoz, akkor nemcsak a kialvatlanságot kockáztatjuk, de az alapbetegség is egyre súlyosabbá válhat.

Több betegség is okozhat elhúzódó köhögést és nehézlégzést

asztma, elhúzódó köhögés, nehézlégzés- fekvő helyzetben köhögésre ingerelhet például allergia miatti krónikus orrmelléküreggyulladás is, ilyenkor a hátsó garatfali csorgás miatt jelentkező köhögés nem hagyja aludni a beteget.

- gyakran okozza reflux is, amikor a gyomorból a nyelőcsőbe visszajutó savas gyomornedv irritálja a torkot, emiatt köhögési ingert vált ki.

- az alsó légúti eredetű köhögések okai közül a leggyakoribb a banális „megfázás”, légcső-, és hörghurut, ami gyakran felső légúti fertőzéshez társul. Kezdetben kínzó, száraz, a légcső lefutásának megfelelő helyen fájdalmat okozó, mély köhögéssel jár, majd a köhögés hurutossá válik.

- ha a köhögés többnapos lázzal, levertséggel, oldalra lokalizálódó, légzésre fokozódó fájdalommal, esetleg nehézlégzéssel jár, akár tüdőgyulladásra is utalhat.

- az elhúzódó köhögés, nehézlégzés COPD és tüdődaganat jele is lehet.

Korai diagnózis és kezelés

Elhúzódó köhögés, ismétlődő köhögési rohamok és terhelésre jelentkező nehézlégzés kezelésében kérjük tüdőgyógyász segítségét. A köhögés csak a kiváltó ok, az alapbetegség kezelésével szüntethető meg, így szükség esetén fül-orr-gégész, gasztroenterológus bevonására is szükség lehet.
Ha bebizonyosodik, hogy a panaszokat valóban asztma okozza, akkor a kezelőorvos személyre szabott kezelést állít össze, amivel időben elkezdett kezeléssel a tüneteink teljesen meg tudnak szűnni. Az asztma nem gyógyítható, de kezelhető, a betegek egészséges társaikhoz hasonlóan jó életminőséget tudnak elérni, megfelelő kezeléssel.

* https://acaai.org/asthma

További cikkek a témával kapcsolatban:

Nem mindegy, hogy mit szed köhögésre!

Tipikus tünetek nélkül is lehet refluxos!

Az allergiás asztma tünetei

Téma szakértője


Orvos válaszol

Sótömbök az asztam tünetei ellen

Tisztelt DoktorUr/No.
4 eves kislanyomnak egy eve(kozossegbe jaras ota) allando visszatero bronchitiszei vannak,szinte folyamatosan kohog,leginkabb ejszaka. Tüdőgyógyász szerint lehet egy kezdődő asztma.
Erre a celra szeretnenk a haloszobajaba nagyobb mennyisegu sot berakni(parajdi sotombok,soteglak ugy kb 150-200 kg).
Az lenne a kerdesem,hogy on szerint ez segitene a probleman ?
Valaszat nagyon koszonom.
Tisztelettel.Reka
Kedves Réka!
A só belégzése sok esetben lehet jótékony hatàsú, tisztítja a légutakat és segít aváladèk feloldásában. Jótekony hatása függ a koncentraciótól és egyéb tényezőktől is.
Viszont pont a betegeknél, asthmàsoknàl nem mindegy, hogy mikor és milyen cc.- ban használjuk. Náluk bizonyos esetekben még fulladást is provokálhatunk vele.
Emiatt úgy gondolom, hogy orvossal kéne megbeszélni, hogy a köhögés asthmás erefetű-e vagy más áll a háttérben, mert rengeteg dolog van az asthmán kivül, ami miatt köhöghetünk. Emellett az asthmanak is több típusa és súlyossági fokozata van, rendszeres kezelést, gondozást igényel.
Dr Somogyi Èva
gyermekorvos, tüdőgyógyász, allergológus

Visszalépés az előző oldalra...