Tipikus tünetek nélkül is lehet refluxos

Tipikus tünetek nélkül is lehet refluxos

Dr. Hidvégi Edit PhD Módosítva: 2023.11.14

A cndsees reflux nem okoz olyan egyértelműen azonosítható tüneteket, mint a gyomorégést kiváltó, sokak által ismert társa. Gyakran csak az elhúzódó rekedtség, torokfájás, a torokban gombócérzés, apró köhögés, vagy krákogás és nyelési problémák hívják fel rá a figyelmet.

A csendes reflux nem okoz olyan egyértelműen azonosítható tüneteket, mint a gyomorégést kiváltó, sokak által ismert társa. Gyakran csak az elhúzódó rekedtség, torokfájás, a torokban gombócérzés, apró köhögés, vagy krákogás és nyelési problémák hívják fel rá a figyelmet.

A reflux betegségnek két típusa létezik

Amit inkább ismerünk, az a gasztroözofageális reflux (GERD). A betegség lényege, hogy a gyomor és a nyelőcső közötti záróizom nem zár tökéletesen, ezért a savas gyomortartalom visszajut a nyelőcsőbe, ami a mellkasban maró érzést, gyomorégést okoz – sorolja a jellemző tüneteket dr. Hidvégi Edit gasztoenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa. A laringofaringeális reflux (LPRD) esetében a savas gyomortartalom egészen a torokig elér, és a gégét irritálja. Mivel sem a gége, sem a torok nem ellenállóak a savassággal szemben, az irritáció következtében megjelennek az első tünetek, amelyek az esetek többségében nem az emésztéshez kapcsolódnak.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Milyen tüneteket okoz az LPRD?

A gége tartós irritációja miatt a betegség gyakori tünete a rekedtség, különösen a reggeli órákban. A folyamatos köhögés és krónikus torokköszörülés is árulkodó jel, de volt olyan betegem, akinél a gombócérzés és a nyelési nehézség kivizsgálása kapcsán derült fény a betegségre – mondja dr. Hidvégi Edit. Előfordulhat még keserű szájíz, fülfájás, asztmaszerű tünetek és nehézlégzés is.

Milyen szövődményeket okozhat, ha nem kezelik?

A torok tartós irritációja miatt a beteg fogékonyabbá válik a légúti betegségekre, amelyek kezelése is csak tüneti lehet, amíg a kiváltó okot nem szüntetjük meg. A beteg káros szokásokat is kialakíthat, mint a folyamatos torokköszörülés, krákogás vagy az izmok túlzott feszítése beszéd közben.

A kivizsgálás lépéseicsendes reflux-rekedtség

Az elsődleges panaszok – rekedtség, köhögés, gombócérzés és krákogás – miatt első körben fül-orr-gégészeti vizsgálat indokolt. Ha egyéb kiváltó okot nem lehet azonosítani, akkor gasztreonterológiai kivizsgálás indokolt. Ha a tünetek alapján felmerül a reflux gyanúja, akkor gyomortükrözésre kerülhet sor, ezen kívül 24 órás nyelőcső pH monitorozással lehet diagnosztizálni a betegséget. A vizsgálat elvégzéséhez egy vékony szondát vezetnek le a beteg orrüregén keresztül a nyelőcsőbe. A szondán két érzékelő van, az egyik a gyomor-nyelőcső átmenet közelében, a másik fent a garatban. A betegséget igazolja, ha az LPRD jellemző tüneteinek jelentkezése és a nyelőcső, illetve garat pH-értékének 4 alá való csökkenése (a savas vegyhatás fokozódása) egybeesik.

A betegség kezelése

A reflux jól kezelhető gyomorsav csökkentő gyógyszerekkel, életmódváltással és étrendi változtatásokkal. Javasolt kerülni a gyomorsav termelését fokozó ételeket: fűszeres, savas és paradicsom-alapú, zsíros ételek, savas gyümölcslevek, koffeintartalmú italok, csokoládé és szénsavas italok, alkohol fogyasztás és dohányzás. A tünetek enyhítésében fontos szerepet játszik az egészséges testsúly fenntartása, túlsúly csökkentése és a túl szűk ruházat kerülése. Este javasolt lefekvés előtt 3 órával már nem étkezni és alvásnál az ágy fejvégi részét megemelni.

Téma szakértője

  • Dr. Hidvégi Edit PhD

  • Szakterületek:
    • gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdőgyógyász, gasztroenterológus, pulmonológus
  • Specialitások:
    • gyermek és felnőttkorban asztma

    • COPD, köhögés

    • reflux

    • étel-allergia

    • laktózintolerancia (tejcukor-érzékenység)

    • felnőtt- és gyermekellátás

    Vélemények dr. Hidvégi Edit PhD-ről>>>

     

    endelés típusa:

    • személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció

    • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available

    Rendelési információ:

    • Csütörtök:  csak távkonzultáció

    • Péntek: személyes vizit az Ostrom utcai rendelőben (a Széll Kálmán térnél)

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr/Hölgy!

Kislányom 2019.03.24-én született, a 40. hétre, egészségesen, természetes úton. Anyatejjel szoptatom. Etetések után úgy látom fáj a hasa, nagyon nehezen nyugszik meg, feszeng, sokat sír, nehezen távoznak tőle a gázok, gyakran van hígabb, aranysárga széklete. Felmerült bennem, hogy esetleg tejallergiás lenne. Én laktóz érzékeny vagyok, a férjem pollen allergiás, a nagyobbik kisfiunknál is felmerült már tejérzékenység, de őt még nem vizsgáltuk ki, csecsemőként neki is hasonló panaszai voltak, amik nagyjából a szoptatás befejeztével (6 hónaposan) szűntek meg. A kérdésem az lenne, hogy ilyen kicsi korban kimutatható a tejallergia/laktóz érzékenység? Érdemes Önökhöz bejelentkezni vizsgálatra? Mit tudok tenni hogy jobb legyen a babának? Használjak etetések előtt laktózt bontó enzimet? Hagyjam ki az étrendemből a tejtermékeket? Vagy valami mást tanácsolnak?

Válaszukat előre is köszönöm szépen, tisztelettel: Dr. Csépány Éva

Dr. Hidvégi Edit PhD
Dr. Hidvégi Edit PhD gasztroenterológus
Kedves Anyuka!

A kicsit híg, aranysárga széklet az optimális a szoptatott babáknál. Én ezt nem tartom kórosnak! (Persze a székletet magát nem láttam!)
Egy 3-4 hetes baba pocakja gyakran fáj, ennek lehet a még nem tökéletes emésztés is az oka. A baba 1 hónapos kortól kaphat lactase cseppet, de ebben az életkorban extrém ritka a tejcukor érzékenység. (Én 34 éves pályafutásom során 2 ilyen újszülöttet láttam.) Az anyatej laktóz tartalma fontos a baba fejlődéséhez. Inkább bélgázok megkötését, esetleg probiotikum adását javasolnám. Ha nagyon bukogatós, akkor többet büfiztesse.
Az Ön által leírtak nem utalnak tejérzékenységre. Ezért egyelőre sem az Ön diétáztatását, sem a kivizsgálást nem tartom szükségesnek.
Abban az esetben, ha mégis szeretnének további tanácsot kérni, készséggel állok rendelkezésükre a Budai Allergiaközpontban szakrendelésemen.

Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit PhD

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

széleskörű tudás

"Hidvégi Edit doktornő nemcsak kiváló és nagyon széleskörű tudással rendelkező szakorvos, hanem rendkívül kedves, odafigyelő, segítőkész és lelkiismeretes. Minden kérdésemre választ kapok tőle, érthetően, világosan kommunikál és mindent megtesz a gyógyulásomért. Már többször jártam nála, és maximálisan meg vagyok elégedve vele."

További vélemények

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok