Egyszerű gluténmentes körtés-diós sütemény recept

Egyszerű gluténmentes körtés-diós sütemény recept

Fülöp Lili Módosítva: 2018.12.05 19:44

Nem csak a gluténmentesen étkezők kedvence lehet az alábbi sütemény, melynek receptjét Fülöp Lili, a Budai Allergiaközpont dietetikusa osztotta meg velünk. A kezdő konyhatündérek által is könnyen elkészíthető körtés-diós finomság, laktóz- és cukormentes diéta esetén is fogyasztható.

A gluténmentes sütés buktatói

A gluténmentes lisztek másként viselkednek a sütés során, ezért ha valaki gluténmentes étkezésre vált, kezdetben gyakran egymást követik a sikertelen konyhai próbálkozások. A korábban megszokott, búzaliszttel készült receptjeink nem minden esetben működnek gluténmentes lisztekkel.

„A gluténmentes sütemények készítéséhez több folyadékra lehet szükség, a kívánt állag eléréséhez egyszerre akár több féle lisztet is használnunk kell, az élesztős tészta nehezebben kel meg, a kész sütemény másnapra gyakran kiszárad. A gluténmentes lisztek használatának azonban megvannak a maga fortélyai, ha ezeket ismerjük, idővel a bonyolultabb receptek elkészítése sem okoz majd gondot.”

Köles- és rizsliszttel is készíthető

A gluténmentes konyhában az egyik leggyakrabban használt alapanyag a rizsliszt. Az alábbi recept csak rizsliszt hozzáadásával is készíthető, ám ez esetben ajánlott 2 teáskanál útifűmaghéjat is a tésztába keverni, hogy ne legyen annyira porhanyós az elkészült sütemény. Az útifűmaghéj remek rostforrás, emellett az egyik legjobb sikérhelyettesítő. A hozzáadásával készült tészták könnyebben formázhatók, és mivel megtartja a nedvességet, ezért tovább puhábbak maradnak. A süteményt rizsliszttel és kölesliszttel vegyesen is elkészíthetjük, ez esetben nem szükséges útifűmaghéjat hozzáadni. A kölesről érdemes tudni, hogy kiváló tápanyagforrás: magnéziumot, mangánt, foszfort, vasat illetve B vitaminokat is tartalmaz, ezáltal az idegrendszer működését, a fogak, a bőr és a csontok egészségét is segít megőrizni.

Glutén-, laktóz- és cukormentes körtés-diós sütemény

  • körtés, diós, gluténmentes sütemény50 g laktózmentes vaj
  • 80-100 g eritrit vagy más édesítő (ízlés szerint, ki mennyire édesszájú)
  • 2 db tojás
  • 100 g rizstejszín
  • 100 g növényi tej (például zabtej)
  • 250 g liszt (70% kölesliszt és 30% rizsliszt. Ha csak rizslisztet használunk, akkor 2 teáskanál útifűmaghéjat adjunk hozzá.)
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 csipet só szegfűszeg, fahéj ízlés szerint
  • díszítéshez: 2 db körte, pár szem dió

A körtéket félbevágva forrásban lévő vízbe tesszük, fahéjat, szegfűszeget adunk hozzá és fedő alatt puhára főzzük. A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A puha vajat az édesítőt és a tojásokat kézi habverővel dolgozzuk össze. Egy keverőtálban keverjük össze a liszteket, a sütőport és a fűszereket. Szép lassan adagolva keverjük össze a száraz hozzávalókat, majd keverjük hozzá a rizstejszínt, növényi tejet is. Öntsük tetszőleges formába a masszát, a körtéket és a diót óvatosan nyomkodjuk a tésztába., majd körülbelül 30 perc alatt készre sütjük. A megadott mennyiségből 8 szelet készíthető. 

TIPP: Attól függően, hogy köles- vagy rizsliszttel és útifűmaghéjjal készítjük-e el, a folyadék mennyisége is változhat!
1 szelet energia- és tápanyagtartalma: 212 kcal, 23 gramm szénhidrát, 10 gramm zsír, 5,5 gramm fehérje

BEJELENTKEZÉS 

Budai AllergiaKözpont

+36 30 236 91 39

Online bejelentkezés az Allergiaközpont rendeléseire

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt

Téma szakértői

Dr. Hidvégi Edit PhD

Dr. Hidvégi Edit PhD

gyermek- és felnőtt tüdőgyógyász, gasztroenterológus
Dr. Sárdi Krisztina

Dr. Sárdi Krisztina

belgyógyász, gasztroenterológus
Szögi Mónika

Szögi Mónika

Dietetikus

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr/Nő!
Fiam már évek óta nem bír tejtermékeket enni . Nálunk a családban öröklődik a glutén és laktózallergia . Glutént vizsgálták nála vérből ,pozitív lett többször is az eredmény, de a gyomortükrözést én nem engedtem,hogy egy 2 éves gyereken csináljanak, ezért nincs róla orvosi papírunk. Mivel mindig rosszul a glutén- és laktózos ételektől ,ezért én nem adtam neki. Folyamatosan ilyen diétán van 14 éve. A középiskolában ,hogy diétás ételt kapjon kérnek orvosi igazolást. Ebben kérném a segítségüket . Köszönettel Nagy Katalin

Tisztelt Nagy Katalin,

Diétás papírt, amit az intézmények is elfogadnak, csak a szakorvos által ellátott páciensnek tudnak kiállítani. Tehát be kell fáradnia egy gasztroenterológiára, ahol az orvos gondozásba veszi a gyermeket, és kiállítja az igazolást.
A saját orvosa is ki tud állítani ilyen igazolást, aki a glutén vizsgálatot kérte korábban a gyermeknek.
De ezt akár itt a Budai Allergiaközpontban is meg tudja tenni.

Üdvözlettel:
Budaházi Kata

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Szúnyog-, méh- darázscsípés - mi számít allergiás reakciónak?

Szúnyog-, méh- darázscsípés - mi számít allergiás reakciónak?

A jó idővel egyre gyakrabbá válnak a szabadtéri programok, kicsik, nagyok egyaránt sokat tartózkodnak a szabad levegőn. Ilyenkor számolnunk kell a rovarok jelenlétével is, amelyek csípése mindig kellemetlen, és egyes esetekben veszélyes is lehet. De vajon a viszketés, a duzzanat már allergiát jelez? Lehetünk allergiásak a szúnyogcsípésre és darázs szúrására is? Dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont – Prima Medica allergológusa, gyermektüdőgyógyász válaszolt a leggyakoribb kérdésekre.

További részletek
Gondolta volna, hogy az allergiája miatt is fájhat a gyerek füle?

Gondolta volna, hogy az allergiája miatt is fájhat a gyerek füle?

Fáj a torka, nyitott szájjal alszik, esetleg még a füle is fájdalmas, bedugult? A gyermekkori megfázásos panaszok nagyon gyakoriak, azonban, ha nem múlnak el néhány nap alatt, érdemes lehet az allergia irányában is gondolkodni. Dr. Balogh Ádám MSc PhD, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyásza, allergológus és klinikai immunológus elmagyarázta, hogyan vezethet az allergia fülkürthuruthoz, középfülgyulladáshoz.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK