Egyszerű gluténmentes körtés-diós sütemény recept

Egyszerű gluténmentes körtés-diós sütemény recept

Fülöp Lili Módosítva: 2018.12.05 19:44

Nem csak a gluténmentesen étkezők kedvence lehet az alábbi sütemény, melynek receptjét Fülöp Lili, a Budai Allergiaközpont dietetikusa osztotta meg velünk. A kezdő konyhatündérek által is könnyen elkészíthető körtés-diós finomság, laktóz- és cukormentes diéta esetén is fogyasztható.

A gluténmentes sütés buktatói

A gluténmentes lisztek másként viselkednek a sütés során, ezért ha valaki gluténmentes étkezésre vált, kezdetben gyakran egymást követik a sikertelen konyhai próbálkozások. A korábban megszokott, búzaliszttel készült receptjeink nem minden esetben működnek gluténmentes lisztekkel.

„A gluténmentes sütemények készítéséhez több folyadékra lehet szükség, a kívánt állag eléréséhez egyszerre akár több féle lisztet is használnunk kell, az élesztős tészta nehezebben kel meg, a kész sütemény másnapra gyakran kiszárad. A gluténmentes lisztek használatának azonban megvannak a maga fortélyai, ha ezeket ismerjük, idővel a bonyolultabb receptek elkészítése sem okoz majd gondot.”

Köles- és rizsliszttel is készíthető

A gluténmentes konyhában az egyik leggyakrabban használt alapanyag a rizsliszt. Az alábbi recept csak rizsliszt hozzáadásával is készíthető, ám ez esetben ajánlott 2 teáskanál útifűmaghéjat is a tésztába keverni, hogy ne legyen annyira porhanyós az elkészült sütemény. Az útifűmaghéj remek rostforrás, emellett az egyik legjobb sikérhelyettesítő. A hozzáadásával készült tészták könnyebben formázhatók, és mivel megtartja a nedvességet, ezért tovább puhábbak maradnak. A süteményt rizsliszttel és kölesliszttel vegyesen is elkészíthetjük, ez esetben nem szükséges útifűmaghéjat hozzáadni. A kölesről érdemes tudni, hogy kiváló tápanyagforrás: magnéziumot, mangánt, foszfort, vasat illetve B vitaminokat is tartalmaz, ezáltal az idegrendszer működését, a fogak, a bőr és a csontok egészségét is segít megőrizni.

Glutén-, laktóz- és cukormentes körtés-diós sütemény

  • körtés, diós, gluténmentes sütemény50 g laktózmentes vaj
  • 80-100 g eritrit vagy más édesítő (ízlés szerint, ki mennyire édesszájú)
  • 2 db tojás
  • 100 g rizstejszín
  • 100 g növényi tej (például zabtej)
  • 250 g liszt (70% kölesliszt és 30% rizsliszt. Ha csak rizslisztet használunk, akkor 2 teáskanál útifűmaghéjat adjunk hozzá.)
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 csipet só szegfűszeg, fahéj ízlés szerint
  • díszítéshez: 2 db körte, pár szem dió

A körtéket félbevágva forrásban lévő vízbe tesszük, fahéjat, szegfűszeget adunk hozzá és fedő alatt puhára főzzük. A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A puha vajat az édesítőt és a tojásokat kézi habverővel dolgozzuk össze. Egy keverőtálban keverjük össze a liszteket, a sütőport és a fűszereket. Szép lassan adagolva keverjük össze a száraz hozzávalókat, majd keverjük hozzá a rizstejszínt, növényi tejet is. Öntsük tetszőleges formába a masszát, a körtéket és a diót óvatosan nyomkodjuk a tésztába., majd körülbelül 30 perc alatt készre sütjük. A megadott mennyiségből 8 szelet készíthető. 

TIPP: Attól függően, hogy köles- vagy rizsliszttel és útifűmaghéjjal készítjük-e el, a folyadék mennyisége is változhat!
1 szelet energia- és tápanyagtartalma: 212 kcal, 23 gramm szénhidrát, 10 gramm zsír, 5,5 gramm fehérje

BEJELENTKEZÉS 

Budai AllergiaKözpont

+36 30 236 91 39

Online bejelentkezés az Allergiaközpont rendeléseire

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt

Téma szakértői

Dr. Hidvégi Edit PhD

Dr. Hidvégi Edit PhD

gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdőgyógyász, gasztroenterológus, pulmonológus
Dr. Sárdi Krisztina

Dr. Sárdi Krisztina

belgyógyász, gasztroenterológus

Orvos válaszol

Tisztelt Gasztroenteorológus!
Két gyermekemmel készülünk fruktóz kilégzési tesztre intézményükben, háziorvos javaslatára. Mindkettőjüknek készült már ételintolerancia vizsgálat, az egyik gyereknél szinte semmit nem jelzett, a másiknál tej és gluténérzékenység egyértelműen kiderült. Neki évekkel előtte nézték a laktózt és a glutént gasztroenteorológián, ott igazából nem jeleztek problémát. Ami mai napig fennálló gond a hasfájásuk, ezért kutakodnánk tovább. A nagyobb gyerek, akinél jó lett az ételintolerancia időnként hasmenésre panaszkodik, a másik kórosan sovány.Kérdésem: a fruktóz kilégzési teszt a következő lépés? Esetleg van lehetőség online konzultációra? Üdvözlettel, Tar Mónika

Dr. Hidvégi Edit PhD
Dr. Hidvégi Edit PhD gasztroenterológus
Kedves Anyuka!
Sajnos nem írta meg, hogy mennyi idősek a gyermekek. A laktóz intolerancia 5 éves kor felett kezd kialakulni, addig szinte minden gyermek meg tudja inni a laktózos tejet. Tehát az évekkel ezelőtt készült laktóz terhelés eredménye már nem biztos, hogy érvényes. A tejcukor (laktóz) érzékenység jóval gyakoribb, mint a fruktóz felszívódási zavar, ezért először mindenképpen ezt javasolnám kizárni. Ha a hasi panaszok gyümölcs, méz, gyümölcslevek fogyasztása után jelentkezik, akkor javasolt a fruktóz terhelés. Az étel intolerancia vizsgálat alapján ne kezdje el a gyermekét diétáztatni, mert annak az eredménye kétes. Akár a teszt előtt, akár annak eredményével telefonos konzultáción készséggel fogadom kérdéseiket, de személyes találkozásra is van lehetőség, bár az egy kicsit későbbi időpontban elérhető.
Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit
gyermek gasztroenterológus szakorvos

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Milyen antihisztaminokat szedhet a várandós kismama?

Milyen antihisztaminokat szedhet a várandós kismama?

A várandósság és szoptatás idején különös gonddal kell mérlegelni, hogy milyen gyógyszereket szedhet a kismama. Nincs ez másként az antihisztamin tartalmú készítményekkel sem, amelyekre ebben az érzékeny periódusban is szükség lehet, hogy a szénanátha okozta tüneteket kontrolláljuk – mondja dr. Augusztinovicz Monika, az Allergiaközpont allergológus, fül-orr-gégész szakembere.

További részletek
Lehet, hogy a hormonok miatt van orrdugulása?

Lehet, hogy a hormonok miatt van orrdugulása?

Ha valaki várandós és mostanában sokszor kell papír zsebkendő után nyúlnia, könnyen hiheti azt, hogy pollenallergia kínozza, pedig korántsem biztos. Dr. Moric Krisztina, allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész, az Allergiaközpont szakembere szerint a hormonális rhinitis a kismamák harmadát is érintheti, és tünetei sok átfedést mutatnak a szezonális allergia tüneteivel.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK