Rendelés típusa:
Rendelés helyszíne: Kolosy téri rendelő | 1036 Budapest, Lajos u. 66. 'B' lépcsőház, V. emelet
Napjainkban egyre többen követnek speciális étrendet. Ételallergia vagy ételintolerancia is lehet az oka, ha például a tej, tojás vagy gluténtartalmú ételek fogyasztását mellőzni kell. Drégely Anikó, a Budai Allergiaközpont dietetikusa elmondta, hogy a megváltozott étrend miatt a főzés során használt alapanyagokat újakkal kell helyettesíteni, új konyhai praktikákat kell elsajátítani. Az átállást megkönnyíti, ha szakember segítségét kérjük.
Ki ne kívánna meg a nagy melegben egy hideg sört, néhány gombóc fagyit, vagy ülne be esténként egy bárba koktélt kortyolgatni? A gluténérzékenyeknek azonban ilyenkor is résen kell lenniük, ugyanis az alkoholok egyes fajtái és a fagyitölcsér is tartalmaz glutént. Vajdovich Dorottya, az Allergiaközpont – Prima Medica dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember MSc, PhD-hallgató segített a tájékozódásban.
Ha valakinél felmerül, hogy bizonyos élelmiszerek miatt jelennek meg nála enyhébb-súlyosabb emésztőszervi vagy egyéb tünetek, nagyon alapos kivizsgáláson kell eldönteni, pontosan milyen típusú ételérzékenység állhat a háttérben. Az immun-mediált ételérzékenységek jelentős részében IgE típusú ellenanyagok játszanak főszerepet, de dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont – Prima Medica csecsemő- és gyermekgyógyásza, allergológus és klinikai immunológus a nem IgE mediált ételallergiákra is felhívta a figyelmet.