Erre figyeljen, ha nyáron antibiotikumot kell szednie!

Erre figyeljen, ha nyáron antibiotikumot kell szednie!

Dr. Garaczi Edina PhD Módosítva: 2018.07.30

Bizonyos gyógyszerek napfény hatására bőrkiütéseket, csalánkiütést, ekcémát okozhatnak. Leggyakrabban az antibiotikumok és a gyulladáscsökkentő krémek használata miatt kialakult bőrtünetekkel fordulunk orvoshoz.

Vörös, viszkető, hólyagos kiütések

A gyógyszerekhez mellékelt leírásból megtudhatjuk, ha egy készítmény fényérzékenységet okoz. Ilyen esetben az alkalmazásának ideje alatt kerülni kell a közvetlen napfényt – hívja fel a figyelmet dr. Garaczi Edina bőrgyógyász-allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa. Az ilyen típusú gyógyszerek UV-sugárzás hatására oxigén szabad gyököket szabadítanak fel, így károsítják a bőrt. A készítmények a napfény hatását felerősítik, úgynevezett foto-toxikus reakciót váltanak ki, így rövid idő alatt napégést, hólyagos bőrtüneteket okozhatnak a napnak kitett területeken. Jellemző a rövidnadrág viselése mellett a lábszárakon, az alkarokon a póló vonaláig, nyakon, dekoltázson, arcon megjelenő vörös, viszkető, sokszor hólyagos bőrtünetek kialakulása.

Több gyógyszer is fényérzékenységet okozhat

Erre figyeljen, ha nyáron antibiotikumot kell szednie!Fontos tudni, hogy a tünetek megjelenése nem egyénfüggő, mindenkinek számítania kell rá, ha fényérzékenységet okozó gyógyszert szed, vagy krémet használ, és a napon tartózkodik. A legtöbb panasz a nyári időszakban szedett antibiotikumok (tetracyclin, doxycyclin, ciprofloxacin) miatt jelentkezik, de sok esetben találkozom az izomhúzódásokra, ízületi fájdalmakra használt krémek miatt jelentkező tünetekkel – mondja dr. Garaczi Edina. Emellett fényérzékenységet okozhatnak még a fájdalom- és gyulladáscsökkentők (ibuprofen), a vízhajtók (furosemide, hydrochlorothiazide), szívritmus szabályozók (amiodaron, quinidine) és a gombaölő készítmények (griseofulvin).

Foto-allergiát is kiválthatnak

A fényérzékenység mellett a gyógyszerek foto-allergiát is kiválthatnak. A foto-allergia szerzett immunológiai válaszkészség, csak azokban jön létre, akik előzetesen szenzibilizálódtak – érzékennyé váltak - a fényérzékenységet okozó hatóanyaggal szemben. Ebben az esetben az immunrendszer túlfokozott válaszkészsége van a háttérben, tehát allergiáról beszélünk. A különbség a tünetek megjelenésében is megfigyelhető: a foto-allergia tünetei nemcsak a fénnyel való érintkezés helyén jelennek meg, hanem egyéb bőrfelületeken is. A napégéshez hasonló bőrelváltozás, égő érzés a szemben, bőrpír, hólyagok, csalánkiütés, ekcémaszerű bőrelváltozás viszketéssel, duzzanattal, nedvedzéssel és hámlással jelentkezhetnek.

Megelőzés és kezelés

Gyógyszerek szedése előtt mindig nézzünk utána, hogy az adott készítmény okozhat-e fényérzékenységet – tanácsolja a Budai Allergiaközpont orvosa. Amennyiben igen, az alkalmazásának ideje alatt kerüljük a közvetlen napfényt, illetve használjunk fényvédő krémet, ha a szabadban tartózkodunk. Ha mégis panaszaink jelentkeznek, a kezeléséhez antihisztamin és helyileg alkalmazott gyulladáscsökkentő - szteroid-tartalmú - krémek használhatók. A megelőzéshez védőruházat viselése javasolt, ugyanis a magas faktorszámú napvédő krém nem minden esetben jelent elegendő védelmet. Foto-allergiás egyéneknél egyedül a szigorú fényvédelem betartásával előzhetők meg a tünetek.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr/Doktor Nő!

Történetem 7 évvel ezelőtt kezdeném, amikor is tetanol pur injekciót kellett, hogy kapjak, majd emellé augmentint kellett szednem.
Amikor a gyógyszer elfogyott, akkor kezdődtek a gondok. A fenék és a hátsó comb részen dió nagyságú gumók jelentek meg, amik nagyon nagyon viszkettek. Mivel hétvége volt így ügyeletre jártunk, ahol kalcium injekciókat kaptam a 4-5 óránként(a végén vénásan), mert a viszketés elviselhetetlen volt, és nem múlt el. A gumók visszahúzódtak ugyan, de a testemen csalánkiütés jellegű piros foltok keletkeztek, szintén erősen viszketve.
Mire a dolog végére sikerült járnom (legalábbis így gondoltam)eltelt 3 hónap.
Egy bőrgyógyász doktornő azt állapította meg, hogy a tetanol pur injekcióra vagyok allergiás.
A következő eset idén tavasszal történt:
Curam duo gyógyszert kaptam egy betegségre.
A gond újból akkor kezdődött mikor a gyógyszer elfogyott. A szemem és a szám nagyon csúnyán bedagadt, és újból jött a csalánkiütés jelleg, és a viszketés. Mindemellett még nőgyógyászati problémám is keletkezett (az orvos szerint a gyógyszertől gombás fertőzést kaptam)

A gyanúm az, hogy amoxicillin allergiám van.
Szeretném kérdezni, hogy lehetséges-e , hogy a gyógyszer beszedése után jelentkezik a panasz és nem azonnal az első szem bevétele után?Önnek mi a véleménye, tanácsa? Hogyan lehet a gyógyszerallergiát pontosan kideríteni?

Megköszönném a Doktor Úr / Doktor Nő válaszát.

Tisztelettel: Tánczosné Borkó Anikó

Dr. Garaczi Edina PhD
Dr. Garaczi Edina PhD allergológus-bőrgyógyász
Tisztelt Tánczosné Borkó Anikó,

A leírás alapján biztosan allergiás penicillinre és penicillin-származékokra. Ez alapján a továbbiakban penicillin- származékot (pl: amoxicillin) ne szedjen!
További kivizsgálás ilyen egyértelmű esetben nem szükséges. A saját kérésére laborvizsgálattal (LTT) meg tudjuk erősíteni a diagnózist.

Üdvözlettel:
Dr. Garaczi Edina
bőrgyógyász, allergológus

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Alaposan kikérdezett

Garaczi doktornő alapos kikérdezése, vizsgálata és hasznos tanácsai sokat segítettek ételallergiám kezelésében. Köszönöm!

További vélemények

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK