Hasfájás az óvodában, iskolában – reflux is okozhatja!

Hasfájás az óvodában, iskolában – reflux is okozhatja!

Dr. Balogh Ádám MSc PhD Létrehozva: 2022.09.15 Módosítva: 2022.09.15

Az új közösségbe való beilleszkedés, a szülőtől való elválás is okozhatja, ha a gyerekeknek az évkezdés idején gyakrabban fáj a hasa. Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergia specialista, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy a reflux is okozhat ilyen tüneteket, már bölcsődések, óvodások és iskolások körében is.

Hasfájás gyermekkorban

A gyerekkori hasfájásnak több kiváltó oka lehet. A tartós, hosszabb időn át tartó vagy visszatérő panaszok oka lehet például székrekedés. Ez is gyakran összefügg az évkezdéssel, hiszen előfordul, hogy a gyerekek nem szívesen használják a wc-t az idegen környezetben.

 

Gyerekkorban is jelentkezhet reflux.Szintén a szeptemberhez köthető a fruktóz felszívódási zavar tüneteinek felerősödése. Ha a gyerekek egy adott időszakban sok, magas cukortartalmú gyümölcsöt, például szőlőt vagy tízóraira csomagot gyümölcsleveket fogyasztanak, hasfájás, hasmenés jelentkezhet. Ez a panasz azonban átmeneti, diéta hatására enyhülnek a tünetek.

 

Az is előfordulhat, hogy az iskolai büfében vagy a menzán más, az otthoni alapanyagoktól eltérő mennyiségben használt összetevők okoznak gondot. Egy fel nem ismert laktózérzékenység tünetei felerősödhetnek például attól, hogy az otthoni szokásoktól eltérően hirtelen több alkalommal, reggelire, tízóraira vagy uzsonnára is többet fogyaszt tejet, kakaót a gyerek.

 

A gyermekkori hasfájásnak tehát szerteágazó okai lehetnek, éppen ezért nem szabad csak a stresszre, az évkezdésre fogni, ha a gyermek heteken át tartó vagy visszatérő tünetekre panaszkodik.

Reflux a hasfájás hátterében

A hasfájás okáról árulkodik a fájdalom helye is. A has felső részén, a gyomor környékén és a mellkasban (a nyelőcső területén) jelentkező fájdalom utalhat reflux betegségre. Ez ugyanis nemcsak a gyakori bukásoktól szenvedő csecsemőket érinti, későbbi életkorban, nagyobb gyerekeknél is megjelenhet. A panaszok súlyosbodása többek közt összefügghet az évkezdéssel járó stresszel és azzal is, hogy a gyerekek esetleg kapkodva étkeznek, nincs annyi idő a nyugodt étkezések lebonyolítására, mint a nyári szünetben.

A reflux tünetei gyerekeknél

- mellkasi fájdalom,

- gyakori böfögés,

- helyes szájhigiénia ellenére is rossz szájszag, romló fogak,

- gyakori betegeskedés.

 

Dr. Balogh Ádám elmondta, hogy a savas gyomornedv a szájban is érezhető savanyú ízt okozhat, a szájüregbe került gyomorsav és emésztőnedvek pedig kikezdik a fogzománcot. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a közösségbe került gyerekek ugyan gyakran betegeskednek, de ha elhúzódó köhögés, sípoló légzés, orrfolyás, arcüreggyulladás, rekedtség, visszatérő torokfájás jelentkezik, reflux is állhat a háttérben. A savas gyomortartalom ugyanis egészen a garatig feljuthat, az állandó irritáció miatt gyulladt nyálkahártya pedig fogékonyabb a fertőzésekre.

A reflux kezelése gyerekeknél

Nagyobb gyerekek esetében a refluxot ugyanazok az okok váltják ki, mint felnőtteknél. Kialakulásának kockázatát növeli, illetve a meglévő tüneteket súlyosbítja az elhízás, a túlevés, bizonyos ételek és italok, valamint egyes gyógyszerek. A tüneteket gyomorsav csökkentő gyógyszerek adásával lehet mérsékelni, emellett a reflux kezeléséhez javasolt néhány életmódbeli változtatást is bevezetni:

 

- hasznos az ágy fejvégének megemelése,

- naponta több, kisebb étkezés bevezetése,

- a panaszokat okozó ételek és italok – pl. savanyú, fűszeres, zsíros ételek, csokoládé – kerülése, - rendszeres mozgás.

Téma szakértője

 • Dr. Balogh Ádám MSc PhD

 • Szakterületek:
  • csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
 • Specialitások:
  • ételallergiák kivizsgálása, követése
  • légúti allergiák (szénanátha, asztma)
  • atopiás dermatitis, csalánkiütés
  • gyógyszerallergia
  • Alex multiplex allergia teszt specialista
  • allergén specifikus immunterápia
  • gyermek- és felnőtt ellátás
  • angol nyelvű ellátás/ consultation in English available

  Vélemények dr. Balogh Ádámról >>>

   

  Rendelés típusa:

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor úr, Doktornő! 13 hónapos kisfiam gyakori éjjeli ébredésére keressük a megoldást. Rosszabb napokon óránként, jobb napokon 2-3 óránként ébred. Fül - orr végénél, gasztroenterológusnál jártunk. Kérdésem, hogy allergia tünete lehet - e a gyakori ébredés és az orr, ritkán szem dörzsölése úgy, hogy más tünet nincs, sem ekcéma, sem tüsszögés, orrfolyás, ilyesmi. Az orrát is csak lefekvéskor dörzsöli, meg ébredéskor, viszont szerintem több az álmosság jelenel, tehát viszket. Van - e valami készítmény, amit biztonságosan kipróbálhatunk vele hogy javul e az alvása, vagy van valamilyen vizsgálat, ami ebben a korban célravezető? Köszönöm válaszát!
Kovácsné Enikő

Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika allergológus
Tisztelt Kovácsné Enikő !

Az allergiavizsgálat 2 éves kor előtt nem mindig ad megbízható eredményt, de ha nem igazolódik egyéb kiváltó ok, érdemes vérből végzett légúti és táplálékallergia tesztet végezni a leggyakoribb allergénekre. Kiváltó okként felmerül a poratka, penészgomba,lakáson belüli állat szőre, de pl. tehéntej fogyasztás is állhat a háttérben.
Emellett savas reflux is okozhatja az éjszakai tüneteket.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Budai Allergiaközpont

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Nagy szakértelem

Keveset kellett várakoznunk. Az orvos nagy szakértelemmel rendelkezett, úgy éreztük hogy rendesen foglalkozik a problémánkkal.

További vélemények

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok