Hasfájás az óvodában, iskolában – reflux is okozhatja!

Hasfájás az óvodában, iskolában – reflux is okozhatja!

Dr. Balogh Ádám MSc PhD Létrehozva: 2022.09.15 Módosítva: 2022.09.15

Az új közösségbe való beilleszkedés, a szülőtől való elválás is okozhatja, ha a gyerekeknek az évkezdés idején gyakrabban fáj a hasa. Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergia specialista, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy a reflux is okozhat ilyen tüneteket, már bölcsődések, óvodások és iskolások körében is.

Hasfájás gyermekkorban

A gyerekkori hasfájásnak több kiváltó oka lehet. A tartós, hosszabb időn át tartó vagy visszatérő panaszok oka lehet például székrekedés. Ez is gyakran összefügg az évkezdéssel, hiszen előfordul, hogy a gyerekek nem szívesen használják a wc-t az idegen környezetben.

 

Gyerekkorban is jelentkezhet reflux.Szintén a szeptemberhez köthető a fruktóz felszívódási zavar tüneteinek felerősödése. Ha a gyerekek egy adott időszakban sok, magas cukortartalmú gyümölcsöt, például szőlőt vagy tízóraira csomagot gyümölcsleveket fogyasztanak, hasfájás, hasmenés jelentkezhet. Ez a panasz azonban átmeneti, diéta hatására enyhülnek a tünetek.

 

Az is előfordulhat, hogy az iskolai büfében vagy a menzán más, az otthoni alapanyagoktól eltérő mennyiségben használt összetevők okoznak gondot. Egy fel nem ismert laktózérzékenység tünetei felerősödhetnek például attól, hogy az otthoni szokásoktól eltérően hirtelen több alkalommal, reggelire, tízóraira vagy uzsonnára is többet fogyaszt tejet, kakaót a gyerek.

 

A gyermekkori hasfájásnak tehát szerteágazó okai lehetnek, éppen ezért nem szabad csak a stresszre, az évkezdésre fogni, ha a gyermek heteken át tartó vagy visszatérő tünetekre panaszkodik.

Reflux a hasfájás hátterében

A hasfájás okáról árulkodik a fájdalom helye is. A has felső részén, a gyomor környékén és a mellkasban (a nyelőcső területén) jelentkező fájdalom utalhat reflux betegségre. Ez ugyanis nemcsak a gyakori bukásoktól szenvedő csecsemőket érinti, későbbi életkorban, nagyobb gyerekeknél is megjelenhet. A panaszok súlyosbodása többek közt összefügghet az évkezdéssel járó stresszel és azzal is, hogy a gyerekek esetleg kapkodva étkeznek, nincs annyi idő a nyugodt étkezések lebonyolítására, mint a nyári szünetben.

A reflux tünetei gyerekeknél

- mellkasi fájdalom,

- gyakori böfögés,

- helyes szájhigiénia ellenére is rossz szájszag, romló fogak,

- gyakori betegeskedés.

 

Dr. Balogh Ádám elmondta, hogy a savas gyomornedv a szájban is érezhető savanyú ízt okozhat, a szájüregbe került gyomorsav és emésztőnedvek pedig kikezdik a fogzománcot. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a közösségbe került gyerekek ugyan gyakran betegeskednek, de ha elhúzódó köhögés, sípoló légzés, orrfolyás, arcüreggyulladás, rekedtség, visszatérő torokfájás jelentkezik, reflux is állhat a háttérben. A savas gyomortartalom ugyanis egészen a garatig feljuthat, az állandó irritáció miatt gyulladt nyálkahártya pedig fogékonyabb a fertőzésekre.

A reflux kezelése gyerekeknél

Nagyobb gyerekek esetében a refluxot ugyanazok az okok váltják ki, mint felnőtteknél. Kialakulásának kockázatát növeli, illetve a meglévő tüneteket súlyosbítja az elhízás, a túlevés, bizonyos ételek és italok, valamint egyes gyógyszerek. A tüneteket gyomorsav csökkentő gyógyszerek adásával lehet mérsékelni, emellett a reflux kezeléséhez javasolt néhány életmódbeli változtatást is bevezetni:

 

- hasznos az ágy fejvégének megemelése,

- naponta több, kisebb étkezés bevezetése,

- a panaszokat okozó ételek és italok – pl. savanyú, fűszeres, zsíros ételek, csokoládé – kerülése, - rendszeres mozgás.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Főorvosnő/Úr. Két éve nyomozom a problémámat...a kezdet hogy az orr garatomnál erős duzzanattal kezdődött ami a mai napig meg van.mellé társul egy állandó sűrű hófehér tapadós váladék ami állandóan csorog visszafelé a garat ill. a nyelőcsőbe.Gyomor tükrözésen voltam ...epés reflux. Soha nem fáj és nem is ég a gyomrom.sajna mintát nem vettek a gyomorból. Helikobakter neg.Allergi tesz fűre fára ...neg fém allergia teszt neg.arcúreg ct.eredmény ...kevés fehér habos folyadék egy nagyon hátsó üregben...orr spray de ez sem oldotta meg a sűrű váladékképződést..ami nagyon sűrű...szinte ragacsos....már nem is tudom hogy merre menjek mit vizsgáltassak..nagyon kellemetlen már 2 éve tart...ez konkrétan az orromba van...Kérem legyen oly kedves irányt mutatni...merre és mi okozhatja.Előre is köszönöm.

Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika allergológus
Tisztelt Anikó!

Panaszait nagy valószínűséggel az orrüregi / orrmelléküreg nyálkahártya fokozott reakciója okozza, ennek hátterében állhat epés reflux is. Ez nem mindig okoz fájdalmat vagy egyértelmű savas érzést.
Endoszkópos orrüregi vizsgálat szükséges a pontos diagnózis megállapításához. Emellett látni kellene a CT képet és a pontos gastroenterológiai leletet is.
Érdemes megpróbálni a rendszeres sós vizes orröblítést.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Budai Allergiaközpont

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kimagasló színvonal

A doktor úr segítőkészsége és kedvessége kimagasló színvonalú. A vizsgálatot a gyorsaság mellett az alaposság és betegközpontú hozzáállás jellemezte. 

További vélemények

Hírek

Hasfájás az óvodában, iskolában – reflux is okozhatja!

Hasfájás az óvodában, iskolában – reflux is okozhatja!

Az új közösségbe való beilleszkedés, a szülőtől való elválás is okozhatja, ha a gyerekeknek az évkezdés idején gyakrabban fáj a hasa. Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergia specialista, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy a reflux is okozhat ilyen tüneteket, már bölcsődések, óvodások és iskolások körében is.

További részletek
Gyerekek a közösségben: allergia vagy nátha miatt beteg?

Gyerekek a közösségben: allergia vagy nátha miatt beteg?

A gyerekközösségekben a különböző légúti fertőzések gyorsan terjednek. Gyakori, hogy akár már néhány nappal az óvoda vagy iskolakezdést követően otthon kell maradniuk náthás tünetekkel, amit aztán hamarosan egy másik megbetegedés követ. Dr. Somogyi Éva gyermektüdőgyógyász, a Budai Allergiaközpont orvosa arra figyelmeztet, hogy hetek óta tartó náthás tünetek esetén felmerül az allergia gyanúja is.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!