Gyerekek a közösségben: allergia vagy nátha miatt beteg?

Gyerekek a közösségben: allergia vagy nátha miatt beteg?

Dr. Somogyi Éva Létrehozva: 2022.09.13 Módosítva: 2022.09.13

A gyerekközösségekben a különböző légúti fertőzések gyorsan terjednek. Gyakori, hogy akár már néhány nappal az óvoda vagy iskolakezdést követően otthon kell maradniuk náthás tünetekkel, amit aztán hamarosan egy másik megbetegedés követ. Dr. Somogyi Éva gyermektüdőgyógyász, a Budai Allergiaközpont orvosa arra figyelmeztet, hogy hetek óta tartó náthás tünetek esetén felmerül az allergia gyanúja is.

Az első becsengetés idején még javában tombol a parlagfűszezon

A pollenek közül a parlagfű okozza a legtöbb légúti allergiás panaszt hazánkban. Pollenszórása augusztus közepétől az időjárás függvényében október közepéig is tarthat. Szeptemberben tehát még jelentős a pollenterhelés, ami az arra érzékenyeknél szénanáthás tüneteket – tüsszögést, orrfolyást, orrdugulást, szem-, orr- és torokviszketést okozhat.

Egyre fiatalabbakat érint a szénanátha

Légúti allergia gyermekeknél is kialakulhat, az első tünetek már 2-3 éves korban is jelentkezhetnek, ezért elhúzódó náthás tünetek esetén óvodások és iskolások körében is gondolni kell erre a lehetőségre. Az allergiás hajlam öröklődik, azokban a családokban, ahol van allergiás egyén, még nagyobb az esély arra, hogy a gyermeknél is jelentkeznek az allergiás tünetek.

Nátha vagy allergia?

Allergia és nátha gyermekkorban.Amikor a közösséget megkezdő gyermeknek gyakorlatilag heteken át folyik vagy bedugul az orra, érdemes arra is gondolni, hogy nemcsak egy elhúzódó nátha, hanem allergia is állhat a háttérben. Egy megfázás átlagosan 10 nap alatt elmúlik, így, ha ennél hosszabb időn át – az allergia tünetei egy-két hónapig vagy tovább is tarthatnak - náthás tünetek jelentkeznek, akkor már valami egyéb okra is gyanakodhatunk. A felépülési idő mellett jelentős különbség, hogy általában a vírusos nátha jár lázzal és torokfájással, az allergiás náthás tünetek mellett jelentkező szem-, orr- és torokviszketés, szemkönnyezés pedig az allergiára jellemző.

Ezért fontos az orvosi vizsgálat

Elhúzódó náthás tünetek esetén tehát fontos az alapos orvosi kivizsgálás, és köztük az allergiavizsgálat is, mert szövődményekhez vezethet, ha nem kezeljük időben és megfelelő módon az allergiát. Dr. Somogyi Éva elmondta, hogy az elhanyagolt allergia újabb allergiák és asztma kialakulásához vezethet, de a krónikus orrnyálkahártya-gyulladás miatt a gyerekek fogékonyabbak lehetnek a különböző légúti fertőzésekre is, így még gyakrabban betegeskedhetnek.

 

Tüneti kezeléssel vagy a tartós megoldást nyújtó allergén immunterápiával ezeket a szövődményeket is megelőzhetjük, illetve az elhúzódó náthás panaszok megszűnése is jelentős könnyebbséget jelent nemcsak a gyerek, de az egész család számára is.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt DoktorUr/No.
4 eves kislanyomnak egy eve(kozossegbe jaras ota) allando visszatero bronchitiszei vannak,szinte folyamatosan kohog,leginkabb ejszaka. Tüdőgyógyász szerint lehet egy kezdődő asztma.
Erre a celra szeretnenk a haloszobajaba nagyobb mennyisegu sot berakni(parajdi sotombok,soteglak ugy kb 150-200 kg).
Az lenne a kerdesem,hogy on szerint ez segitene a probleman ?
Valaszat nagyon koszonom.
Tisztelettel.Reka

Dr. Somogyi Éva
Dr. Somogyi Éva csecsemő- és gyermekgyógyász, gyermektüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
Kedves Réka!
A só belégzése sok esetben lehet jótékony hatàsú, tisztítja a légutakat és segít aváladèk feloldásában. Jótekony hatása függ a koncentraciótól és egyéb tényezőktől is.
Viszont pont a betegeknél, asthmàsoknàl nem mindegy, hogy mikor és milyen cc.- ban használjuk. Náluk bizonyos esetekben még fulladást is provokálhatunk vele.
Emiatt úgy gondolom, hogy orvossal kéne megbeszélni, hogy a köhögés asthmás erefetű-e vagy más áll a háttérben, mert rengeteg dolog van az asthmán kivül, ami miatt köhöghetünk. Emellett az asthmanak is több típusa és súlyossági fokozata van, rendszeres kezelést, gondozást igényel.
Dr Somogyi Èva
gyermekorvos, tüdőgyógyász, allergológus

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Nagyon kedves

Nagyon kedvesek voltak velünk, mind a doktornő, mind az asszisztensek. Nyugodt környezet, nem volt kapkodás, mindenre jutott idő. Nem éreztem hogy csak túl szeretnének lenni a vizsgálaton. Lehet, hogy plusz költséggel jár a vizsgálat, de megéri. Köszönjük. 

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Mikortól kaphatnak a babák mogyorót?

Mikortól kaphatnak a babák mogyorót?

A kisgyermekek hozzátáplálásakor a mogyoró bevezetése szorongással töltheti el a szülőket, hiszen ez a táplálék egyike a leggyakoribb allergéneknek, ami súlyos, életet is veszélyeztethető anafilaxiás sokkhoz vezethet. Míg azonban a korábbi táplálkozási ajánlások az allergének kései bevezetését szorgalmazták, addig ma már ismert, hogy ez a gyakorlat fokozhatja az allergia kialakulásának kockázatát. Mikor vezethetjük be a babák étrendjébe a földimogyorót? – erről kérdeztük dr. Moric Krisztina allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégészt, az Allergiaközpont munkatársát.

További részletek
Prima Medica Szakmai Nap - Az allergiás betegségek korszerű vizsgálati módszereiről

Prima Medica Szakmai Nap - Az allergiás betegségek korszerű vizsgálati módszereiről

Prima Medica szakmai nap: Az allergiás betegségek korszerű vizsgálati módszereiről

Nagy érdeklődés mellett zajlott november második hétvégéjén a Prima Medica Egészségközpontok újabb szakmai napja, amely az allergiás betegségek diagnosztizálásának, kezelésének témáját járta körbe a terület elismert szakértőivel.
Az allergia egy olyan krónikus betegség, amely gyakran súlyosan befolyásolja az életminőséget, és világszerte egyre gyakoribbá válik. Éppen ezért van nagy jelentősége azoknak az új technológiáknak és vizsgálati módszereknek, amelyek lehetőséget teremtenek az orvosok számára, hogy személyre szabott terápiákat fejlesszenek ki az allergiában szenvedőknek, minimalizálva ezzel a mellékhatásokat és növelve az életminőséget. A szakmai napon ezekre a lehetőségekre világítottak rá az alábbi előadások.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok