Refluxos baba? Ilyen tünetek jelzik

Refluxos baba? Ilyen tünetek jelzik

Dr. Balogh Ádám MSc PhD Létrehozva: 2020.08.06 Módosítva: 2023.11.13

Ha csecsemőkorban gyakoriak az étkezések utáni bukások, felmerülhet a reflux gyanúja. Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergia specialista, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy milyen tünetek jelzik, ha refluxos a baba és mikor forduljunk orvoshoz.

A baba 6 hónapos koráig gyakoriak a bukások

Csecsemőknél még a fejletlen emésztőrendszer miatt teljesen természetes, ha a gyomortartalom visszajut a nyelőcsőbe. Ez még inkább előfordul, ha a csecsemő nagyobb mennyiséget eszik egyszerre, vagy kapkodva, túl gyorsan lakik jól. Az életkor előrehaladtával, főleg ahogy a kicsi már egyre több időt tölt ülve, ezek az alkalmak egyre ritkábbá válnak.

Ezért fontos a refluxos baba tüneteit felismerni

Szülőként sokszor nem tudjuk egyértelműen eldönteni, hogy az étkezéseket követő bukások gyakorisága és mennyisége mikortól jelez problémát. Azonban fontos, hogy ha gond van, azt felismerjük, mert a refluxos baba súlygyarapodása elmaradhat és extrém esetben nyelőcsőszűkület is kialakulhat a betegség következtében.

Bukás vagy hányás?

A csecsemők evés közben sok levegőt is nyelnek. Ezért lényeges, hogy amikor jóllakott, a vállunkra terítsünk egy anyagpelenkát, a babát pedig függőleges helyzetben büfiztessük, hogy a felesleges levegő távozni tudjon. Természetes, ha ilyenkor bizonyos mennyiségű étel is távozik. Azonban, ha a bukások gyakrabban jelentkeznek vagy hányás is előfordul még mellette, illetve a csecsemő ezt rosszul viseli, akkor javasolt az orvossal konzultálni.

Zöldes-sárgás bukás

A bukás során a még meg nem emésztett táplálék távozik, közvetlenül evés után, így a színe fehér. Refluxos baba bukása viszont elszíneződhet, epét tartalmazó váladéktól zöldes vagy sárgás is lehet.

Nem szívesen eszik

Refluxos baba tünete lehet, ha nem szívesen eszik.A gyomortartalom a mellkas környékén égő érzést okozhat, a nyelőcsőben gyulladások keletkezhetnek. Emiatt az evés fájdalommal járhat, amit a refluxos baba tiltakozással fejez ki. Az evés elutasítása mellett nyugtalanság, rossz alvás is jelentkezhet. Jellegzetes tünet, ahogyan a refluxos baba a nyakát és a hátát hátrafeszíti. Így a nyelőcső megnyúlik, ami enyhíteni tudja a kellemetlen, égő érzést.

Nem változik, vagy csökken a súlya

A gyakori bukások és hányás következtében a refluxos baba súlyfejlődése idővel lelassul, majd csökkeni kezd. Ilyen esetben a fejlődéséhez szükséges tápanyagok nem tudnak felszívódni. Ezt az állapotot semmiképp ne várjuk meg. Ha tünetei vannak és a súlya is stagnálni kezd, forduljunk orvoshoz!

Légúti tünetek

A reflux nemcsak a gyomrot és a nyelőcsövet irritálja. A visszaáramló gyomortartalom egészen a garatig is eljuthat, és a gyakori hányás következtében is gyulladások jelentkezhetnek a légutak érzékeny nyálkahártyáján is. Refluxos babáknál ezért gyakori felső légúti betegségek, náthás tünetek és orrdugulás is jelentkezhet. A tünetek hasonlíthatnak hurutos megbetegedésre, köhécselés is gyakran előfordul. Az erős szájszag szintén figyelmeztető jel lehet.

Mit lehet tenni?

 • A kivizsgálás során a gyermekorvos kizárja az egyéb lehetséges betegségeket, melyek hasonló tünetekkel járhatnak. Ha beigazolódik, hogy a panaszok hátterében reflux áll, étrendi és egyéb változtatásokkal lehet kezelni a tüneteket.
 • Fontos, hogy a refluxos baba naponta több alkalommal, kisebb adagokat egyen. Többször, hosszabban kell büfiztetni és evés után még függőleges helyzetben tartani.
 • Az ágy fejvégét érdemes megemelni. A matrac alá vékony párnát tenni, hogy kicsit lefelé lejtsen, mert ez segít megakadályozni a gyomortartalom visszaáramlását a nyelőcső felé.
 • Tápszeres babánál a refluxos babák számára megfelelő tápszerre kell váltani, ezt a gyermekorvos tudja receptre felírni. Az emésztőrendszer fejlődésével és a hozzátáplálás elkezdésével nagyjából fél-egy éves kor között rendszerint megszűnnek a panaszok. Addig azonban nagyon fontos a reflux kezelése, mert a szövődményeit csak így tudjuk megelőzni.

Téma szakértője

 • Dr. Balogh Ádám MSc PhD

 • Szakterületek:
  • csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
 • Specialitások:
  • ételallergiák kivizsgálása, követése
  • légúti allergiák (szénanátha, asztma)
  • atopiás dermatitis, csalánkiütés
  • gyógyszerallergia
  • Alex multiplex allergia teszt specialista
  • allergén specifikus immunterápia
  • gyermek- és felnőtt ellátás
  • angol nyelvű ellátás/ consultation in English available

  Vélemények dr. Balogh Ádámról >>>

   

  Rendelés típusa:

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor úr, Doktornő! 13 hónapos kisfiam gyakori éjjeli ébredésére keressük a megoldást. Rosszabb napokon óránként, jobb napokon 2-3 óránként ébred. Fül - orr végénél, gasztroenterológusnál jártunk. Kérdésem, hogy allergia tünete lehet - e a gyakori ébredés és az orr, ritkán szem dörzsölése úgy, hogy más tünet nincs, sem ekcéma, sem tüsszögés, orrfolyás, ilyesmi. Az orrát is csak lefekvéskor dörzsöli, meg ébredéskor, viszont szerintem több az álmosság jelenel, tehát viszket. Van - e valami készítmény, amit biztonságosan kipróbálhatunk vele hogy javul e az alvása, vagy van valamilyen vizsgálat, ami ebben a korban célravezető? Köszönöm válaszát!
Kovácsné Enikő

Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika allergológus
Tisztelt Kovácsné Enikő !

Az allergiavizsgálat 2 éves kor előtt nem mindig ad megbízható eredményt, de ha nem igazolódik egyéb kiváltó ok, érdemes vérből végzett légúti és táplálékallergia tesztet végezni a leggyakoribb allergénekre. Kiváltó okként felmerül a poratka, penészgomba,lakáson belüli állat szőre, de pl. tehéntej fogyasztás is állhat a háttérben.
Emellett savas reflux is okozhatja az éjszakai tüneteket.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Budai Allergiaközpont

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kimagasló színvonal

A doktor úr segítőkészsége és kedvessége kimagasló színvonalú. A vizsgálatot a gyorsaság mellett az alaposság és betegközpontú hozzáállás jellemezte. 

További vélemények

Hírek

Mikortól kaphatnak a babák mogyorót?

Mikortól kaphatnak a babák mogyorót?

A kisgyermekek hozzátáplálásakor a mogyoró bevezetése szorongással töltheti el a szülőket, hiszen ez a táplálék egyike a leggyakoribb allergéneknek, ami súlyos, életet is veszélyeztethető anafilaxiás sokkhoz vezethet. Míg azonban a korábbi táplálkozási ajánlások az allergének kései bevezetését szorgalmazták, addig ma már ismert, hogy ez a gyakorlat fokozhatja az allergia kialakulásának kockázatát. Mikor vezethetjük be a babák étrendjébe a földimogyorót? – erről kérdeztük dr. Moric Krisztina allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégészt, az Allergiaközpont munkatársát.

További részletek
Prima Medica Szakmai Nap - Az allergiás betegségek korszerű vizsgálati módszereiről

Prima Medica Szakmai Nap - Az allergiás betegségek korszerű vizsgálati módszereiről

Prima Medica szakmai nap: Az allergiás betegségek korszerű vizsgálati módszereiről

Nagy érdeklődés mellett zajlott november második hétvégéjén a Prima Medica Egészségközpontok újabb szakmai napja, amely az allergiás betegségek diagnosztizálásának, kezelésének témáját járta körbe a terület elismert szakértőivel.
Az allergia egy olyan krónikus betegség, amely gyakran súlyosan befolyásolja az életminőséget, és világszerte egyre gyakoribbá válik. Éppen ezért van nagy jelentősége azoknak az új technológiáknak és vizsgálati módszereknek, amelyek lehetőséget teremtenek az orvosok számára, hogy személyre szabott terápiákat fejlesszenek ki az allergiában szenvedőknek, minimalizálva ezzel a mellékhatásokat és növelve az életminőséget. A szakmai napon ezekre a lehetőségekre világítottak rá az alábbi előadások.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok