Refluxos baba? Ilyen tünetek jelzik

Refluxos baba? Ilyen tünetek jelzik

Dr. Balogh Ádám MSc PhD Létrehozva: 2020.08.06 Módosítva: 2020.08.17

Ha csecsemőkorban gyakoriak az étkezések utáni bukások, felmerülhet a reflux gyanúja. Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergia specialista, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy milyen tünetek jelzik, ha refluxos a baba és mikor forduljunk orvoshoz.

A baba 6 hónapos koráig gyakoriak a bukások

Csecsemőknél még a fejletlen emésztőrendszer miatt teljesen természetes, ha a gyomortartalom visszajut a nyelőcsőbe. Ez még inkább előfordul, ha a csecsemő nagyobb mennyiséget eszik egyszerre, vagy kapkodva, túl gyorsan lakik jól. Az életkor előrehaladtával, főleg ahogy a kicsi már egyre több időt tölt ülve, ezek az alkalmak egyre ritkábbá válnak.

Ezért fontos a refluxos baba tüneteit felismerni

Szülőként sokszor nem tudjuk egyértelműen eldönteni, hogy az étkezéseket követő bukások gyakorisága és mennyisége mikortól jelez problémát. Azonban fontos, hogy ha gond van, azt felismerjük, mert a refluxos baba súlygyarapodása elmaradhat és extrém esetben nyelőcsőszűkület is kialakulhat a betegség következtében.

Bukás vagy hányás?

A csecsemők evés közben sok levegőt is nyelnek. Ezért lényeges, hogy amikor jóllakott, a vállunkra terítsünk egy anyagpelenkát, a babát pedig függőleges helyzetben büfiztessük, hogy a felesleges levegő távozni tudjon. Természetes, ha ilyenkor bizonyos mennyiségű étel is távozik. Azonban, ha a bukások gyakrabban jelentkeznek vagy hányás is előfordul még mellette, illetve a csecsemő ezt rosszul viseli, akkor javasolt az orvossal konzultálni.

Zöldes-sárgás bukás

A bukás során a még meg nem emésztett táplálék távozik, közvetlenül evés után, így a színe fehér. Refluxos baba bukása viszont elszíneződhet, epét tartalmazó váladéktól zöldes vagy sárgás is lehet.

Nem szívesen eszik

Refluxos baba tünete lehet, ha nem szívesen eszik.A gyomortartalom a mellkas környékén égő érzést okozhat, a nyelőcsőben gyulladások keletkezhetnek. Emiatt az evés fájdalommal járhat, amit a refluxos baba tiltakozással fejez ki. Az evés elutasítása mellett nyugtalanság, rossz alvás is jelentkezhet. Jellegzetes tünet, ahogyan a refluxos baba a nyakát és a hátát hátrafeszíti. Így a nyelőcső megnyúlik, ami enyhíteni tudja a kellemetlen, égő érzést.

Nem változik, vagy csökken a súlya

A gyakori bukások és hányás következtében a refluxos baba súlyfejlődése idővel lelassul, majd csökkeni kezd. Ilyen esetben a fejlődéséhez szükséges tápanyagok nem tudnak felszívódni. Ezt az állapotot semmiképp ne várjuk meg. Ha tünetei vannak és a súlya is stagnálni kezd, forduljunk orvoshoz!

Légúti tünetek

A reflux nemcsak a gyomrot és a nyelőcsövet irritálja. A visszaáramló gyomortartalom egészen a garatig is eljuthat, és a gyakori hányás következtében is gyulladások jelentkezhetnek a légutak érzékeny nyálkahártyáján is. Refluxos babáknál ezért gyakori felső légúti betegségek, náthás tünetek és orrdugulás is jelentkezhet. A tünetek hasonlíthatnak hurutos megbetegedésre, köhécselés is gyakran előfordul. Az erős szájszag szintén figyelmeztető jel lehet.

Mit lehet tenni?

  • A kivizsgálás során a gyermekorvos kizárja az egyéb lehetséges betegségeket, melyek hasonló tünetekkel járhatnak. Ha beigazolódik, hogy a panaszok hátterében reflux áll, étrendi és egyéb változtatásokkal lehet kezelni a tüneteket.
  • Fontos, hogy a refluxos baba naponta több alkalommal, kisebb adagokat egyen. Többször, hosszabban kell büfiztetni és evés után még függőleges helyzetben tartani.
  • Az ágy fejvégét érdemes megemelni. A matrac alá vékony párnát tenni, hogy kicsit lefelé lejtsen, mert ez segít megakadályozni a gyomortartalom visszaáramlását a nyelőcső felé.
  • Tápszeres babánál a refluxos babák számára megfelelő tápszerre kell váltani, ezt a gyermekorvos tudja receptre felírni. Az emésztőrendszer fejlődésével és a hozzátáplálás elkezdésével nagyjából fél-egy éves kor között rendszerint megszűnnek a panaszok. Addig azonban nagyon fontos a reflux kezelése, mert a szövődményeit csak így tudjuk megelőzni.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor úr, Doktornő! 13 hónapos kisfiam gyakori éjjeli ébredésére keressük a megoldást. Rosszabb napokon óránként, jobb napokon 2-3 óránként ébred. Fül - orr végénél, gasztroenterológusnál jártunk. Kérdésem, hogy allergia tünete lehet - e a gyakori ébredés és az orr, ritkán szem dörzsölése úgy, hogy más tünet nincs, sem ekcéma, sem tüsszögés, orrfolyás, ilyesmi. Az orrát is csak lefekvéskor dörzsöli, meg ébredéskor, viszont szerintem több az álmosság jelenel, tehát viszket. Van - e valami készítmény, amit biztonságosan kipróbálhatunk vele hogy javul e az alvása, vagy van valamilyen vizsgálat, ami ebben a korban célravezető? Köszönöm válaszát!
Kovácsné Enikő

Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika allergológus
Tisztelt Kovácsné Enikő !

Az allergiavizsgálat 2 éves kor előtt nem mindig ad megbízható eredményt, de ha nem igazolódik egyéb kiváltó ok, érdemes vérből végzett légúti és táplálékallergia tesztet végezni a leggyakoribb allergénekre. Kiváltó okként felmerül a poratka, penészgomba,lakáson belüli állat szőre, de pl. tehéntej fogyasztás is állhat a háttérben.
Emellett savas reflux is okozhatja az éjszakai tüneteket.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Budai Allergiaközpont

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Nagy szakértelem

Keveset kellett várakoznunk. Az orvos nagy szakértelemmel rendelkezett, úgy éreztük hogy rendesen foglalkozik a problémánkkal.

További vélemények

Hírek

Komoly betegséget is jelezhet a nyelési probléma!

Komoly betegséget is jelezhet a nyelési probléma!

Az első tünete gyakran a nyelési nehézség, vagy fájdalom. Az esetek többségében reflux okozza, de a nyelőcső gyulladását több tényező is kiválthatja, kezelni ezért minden esetben az alapbetegséget kell. A kivizsgálással kapcsolatban dr. Németh Alíz gasztroenterológus, hepatológust, a Budai Allergiaközpont orvosát kérdeztük.

További részletek
Székrekedés, hasmenés, puffadás? Az IBS korunk betegsége

Székrekedés, hasmenés, puffadás? Az IBS korunk betegsége

Az IBS, vagyis az irritábilis bél szindróma egy emésztőrendszeri tünetegyüttes, amelynek kivizsgálása orvosi feladat, kezelése viszont a páciens aktív közreműködését igényli. Dr. Pászthory Erzsébet, a Budai Allergiaközpont belgyógyásza, gasztroenterológus, háziorvos hívta fel a figyelmet az ezzel kapcsolatos tudnivalókra.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!