Annak ellenére, hogy hazánkban a lakosság több mint 50%-a érzékeny legalább egy allergénnel szemben, a betegség súlyát még mindig kevesen ismerik fel. Prof. Dr. Nékám Kristóf allergológus erről, és a hiányzó ismeretek életveszélyes következményéről is beszélt a Prima Medica Szakmai Napon tartott előadásában.
Sem egyéni, sem közösségi, sem pedig döntéshozói szinten nem ismert és elismert az allergiás betegség súlya, ez pedig épp oly mértékben hozzájárul a betegség terjedéséhez, mint az öröklött hajlam, a környezeti tényezők vagy az életmód. A Budai Allergiaközpont orvosa, a Magyar Allergia Szövetség elnöke hangsúlyozta, annak ellenére, hogy az allergiák kezelése hazánkban is egyre növekvő terhet jelent a társadalomra nézve – gyógyszer és egyéb költségek, elvesztett munkanapok, teljesítmény csökkenés – a betegséget a mai napig „csak allergia”-két kezelik. Pedig a nem megfelelően kezelt betegnél idővel újabb allergiák jelenhetnek meg, illetve szövődményként asztma is jelentkezhet.
Sajnos a hiányos ismeretek még az olyan súlyos tünetegyüttesek kapcsán is megmutatkoznak, mint az anafilaxia. Az anafilaxia a legsúlyosabb allergiás reakció, melyet elsősorban földimogyoró, diófélék, halak és tenger gyümölcsei okoznak, de kiválthatja tejfehérjék, tojás, szója, egyes gyógyszerek fogyasztása és rovarmérgek is. Ételallergia esetén, ha az érintett személy az allergént tartalmazó ételt elfogyasztja, akár gégevizenyő, vérnyomáscsökkenés, sápadtság, ájulás és eszméletvesztés is bekövetkezhet nála. Ez az anafilaxia, melynek kezeléséhez adrenalin injekcióra van/lehet szükség, amit a felkészített betegnek magának a saját combjába kell beadnia, amint a tünetei jelentkeznek. Csak ez képes megelőzni, hogy az állapota súlyosbodjon, míg a sürgősségi ellátás megérkezik. Ennek ellenére az orvosnál anafilaxia tüneteivel jelentkező beteget egész Európában az esetek többségében antihisztaminokkal és/vagy kortikoszteroidokkal kezelték még a közelmúltban is, adrenalint csak az esetek 13%-ában alkalmaztak.
2014 év vége óta uniós jogszabály alapján nálunk is törvényileg kötelező az allergének feltüntetése az élelmiszerek csomagolásán vagy más információs helyen. Az ételallergiások a mindennapi gyakorlatban szembesülnek a hiányosságokkal, amelyeket egy 2016-ban, hazánkban elvégzett felmérés is megerősített. Eszerint a termékek 61 százalékánál nem volt megfelelő az allergének jelölése: sok helyen rossz, vagy hiányos, illetve rossz olvashatóságú, elérhetőségű jelölést találtak.
Az ételallergiások érdekében természetesen nélkülözhetetlen a törvényi előírások betartása, az allergének pontos jelölése az élelmiszereken. Fontos az információk, ismeretek terjesztése, ismerni és felismerni a betegség tüneteit, melyek az allergia típusától függően változók lehetnek, és életkoronként is gyakoriságukban eltéréseket mutatnak. Folyamatos kihívást jelent az új allergiák megjelenése, illetve az is, hogy egyre fiatalabb korban jelentkeznek az első tünetek. Azonban ezeket idejében felismerve és kezelve, szükség esetén a családban elvégzett szűrővizsgálatokkal is kiegészítve biztosítható a betegek jó életminősége és megelőzhető a betegség súlyosbodása is.
Az allergénspecifikus immunterápia jelentős mértékben csökkentheti az allergiás betegségben szenvedő gyermekek tüneteit és javíthatja életminőségüket. Bizonyítottnak vehető az is, hogy az immunrendszer tisztított allergénkivonatokkal történő „edzése” megelőzheti a szénanátha asztmává alakulását – mondja dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont gyermektüdőgyógyásza, allergológus és klinikai immunológus szakembere, aki szerint a személyre szabott allergénspecifikus immunterápia forradalmasíthatja az allergiás gyermekek kezelését is.
Tudta, hogy régóta fennálló ismeretlen eredetű allergiás panaszait akár az otthonában csendesen megbújó penész is okozhatja? A penészallergia általában nem életveszélyes állapot, ám az életminőségünket jelentősen ronthatja, és kezelés nélkül súlyosabb szövődményekkel is járhat. Dr. Potecz Györgyi, az Allergiaközpont tüdőgyógyász-allergológusa foglalta össze a penészallergiával kapcsolatos tudnivalókat.