Hiányosak az ismereteink és elbagatellizáljuk az allergiát

Hiányosak az ismereteink és elbagatellizáljuk az allergiát

Prof. Dr. Nékám Kristóf Létrehozva: 2018.02.09 Módosítva: 2018.02.09

Annak ellenére, hogy hazánkban a lakosság több mint 50%-a érzékeny legalább egy allergénnel szemben, a betegség súlyát még mindig kevesen ismerik fel. Prof. Dr. Nékám Kristóf allergológus erről, és a hiányzó ismeretek életveszélyes következményéről is beszélt a Prima Medica Szakmai Napon tartott előadásában.

„Csak allergia” szindróma

Sem egyéni, sem közösségi, sem pedig döntéshozói szinten nem ismert és elismert az allergiás betegség súlya, ez pedig épp oly mértékben hozzájárul a betegség terjedéséhez, mint az öröklött hajlam, a környezeti tényezők vagy az életmód. A Budai Allergiaközpont orvosa, a Magyar Allergia Szövetség elnöke hangsúlyozta, annak ellenére, hogy az allergiák kezelése hazánkban is egyre növekvő terhet jelent a társadalomra nézve – gyógyszer és egyéb költségek, elvesztett munkanapok, teljesítmény csökkenés – a betegséget a mai napig „csak allergia”-két kezelik. Pedig a nem megfelelően kezelt betegnél idővel újabb allergiák jelenhetnek meg, illetve szövődményként asztma is jelentkezhet.

Ön tudja, hogy mit kell tennie életveszélyes reakció esetén?

Hiányosak az ismereteink és elbagatellizáljuk az allergiátSajnos a hiányos ismeretek még az olyan súlyos tünetegyüttesek kapcsán is megmutatkoznak, mint az anafilaxia. Az anafilaxia a legsúlyosabb allergiás reakció, melyet elsősorban földimogyoró, diófélék, halak és tenger gyümölcsei okoznak, de kiválthatja tejfehérjék, tojás, szója, egyes gyógyszerek fogyasztása és rovarmérgek is. Ételallergia esetén, ha az érintett személy az allergént tartalmazó ételt elfogyasztja, akár gégevizenyő, vérnyomáscsökkenés, sápadtság, ájulás és eszméletvesztés is bekövetkezhet nála. Ez az anafilaxia, melynek kezeléséhez adrenalin injekcióra van/lehet szükség, amit a felkészített betegnek magának a saját combjába kell beadnia, amint a tünetei jelentkeznek. Csak ez képes megelőzni, hogy az állapota súlyosbodjon, míg a sürgősségi ellátás megérkezik. Ennek ellenére az orvosnál anafilaxia tüneteivel jelentkező beteget egész Európában az esetek többségében antihisztaminokkal és/vagy kortikoszteroidokkal kezelték még a közelmúltban is, adrenalint csak az esetek 13%-ában alkalmaztak.

Az ételallergének jelölése sem megfelelő

2014 év vége óta uniós jogszabály alapján nálunk is törvényileg kötelező az allergének feltüntetése az élelmiszerek csomagolásán vagy más információs helyen. Az ételallergiások a mindennapi gyakorlatban szembesülnek a hiányosságokkal, amelyeket egy 2016-ban, hazánkban elvégzett felmérés is megerősített. Eszerint a termékek 61 százalékánál nem volt megfelelő az allergének jelölése: sok helyen rossz, vagy hiányos, illetve rossz olvashatóságú, elérhetőségű jelölést találtak.

Milyen változásokra van szükség?

Az ételallergiások érdekében természetesen nélkülözhetetlen a törvényi előírások betartása, az allergének pontos jelölése az élelmiszereken. Fontos az információk, ismeretek terjesztése, ismerni és felismerni a betegség tüneteit, melyek az allergia típusától függően változók lehetnek, és életkoronként is gyakoriságukban eltéréseket mutatnak. Folyamatos kihívást jelent az új allergiák megjelenése, illetve az is, hogy egyre fiatalabb korban jelentkeznek az első tünetek. Azonban ezeket idejében felismerve és kezelve, szükség esetén a családban elvégzett szűrővizsgálatokkal is kiegészítve biztosítható a betegek jó életminősége és megelőzhető a betegség súlyosbodása is.

Téma szakértői

Dr. habil. Réthy Lajos PhD

Dr. habil. Réthy Lajos PhD

felnőtt- és gyermek-allergológus, immunológus, gyermekgyógyász
Dr. Hidvégi Edit PhD

Dr. Hidvégi Edit PhD

gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdőgyógyász, gasztroenterológus, pulmonológus
Varga Dóra

Varga Dóra

dietetikus, oklevles táplálkozástudományi szakember MSc

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor úr/Doktornő! 3,5 éves ikergyermekeim tavaly télen fogyasztott mogyoró után allergiás reakciót mutattak (egyiknél hányás, ekcéma, másiknál ekcéma, kisebb nehézlégzés). Azóta mogyorómentes diétán vannak. Most kezdték az óvodát, ahol olajosmag mentes diétás menüben részesülnek, viszont az a problémánk, hogy ehetetlen az étel (ízesítése miatt), a gyerekek éhesek maradnak, és nem is alszanak. A kérdésem arra vonatkozna, hogy mennyire lehet számukra veszélyes, ha ugyanazt az ételt fogyasztják, mint a többi gyermek (kivéve természetesen a mogyoró tartalmú ételeket), pl. diós tészta, teljes kiörlésű kenyér stb.Áttérhetünk e diétamentes étkezésre vagy ez nem javasolt?

Kedves Édesanya!

A gyermekeknél allergia vizsgálattal ki kell zárni, hogy az egyéb említett élelmiszerekre van-e allergiájuk, csak ezután lehet a követendő étrendről döntést hozni.

Üdvözlettel

Dr. Polgár Marianne
gyermeorvos-gasztroenterológus

Kapcsolódó oldalak

Kapcsolódó videók

Hírek

Allergia vagy delta variáns?

Allergia vagy delta variáns?

Az elmúlt napokban újra emelkedni kezdett a koronavírus fertőzöttek száma hazánkban. A megbetegedéseket döntően a delta variáns okozza, ezzel kapcsolatban pedig sokszor hallhatjuk, hogy az allergiához hasonló tüneteket okoz. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológust, a Budai Allergiaközpont főorvosát arra kértük, foglalja össze a két betegség közötti hasonlóságokat és különbségeket.

További részletek
Felszívódási zavar: ilyen tünetek utalnak rá

Felszívódási zavar: ilyen tünetek utalnak rá

A táplálkozás során bevitt ételeket először megemésztjük, majd - röviden összefoglalva - a tápanyagok, vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek a tápcsatornából felszívódnak. A felszívódási zavar során ez a folyamat valamilyen okból nem megy végbe tökéletesen, ezt pedig különböző tünetek jelzik. Dr. Németh Alíz gasztroenterológus, hepatológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy milyen panaszok kapcsán javasolt orvoshoz fordulni.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészséghálózat