Köhög, tüsszög? Lehet, hogy poratka okozza panaszait!

Köhög, tüsszög? Lehet, hogy poratka okozza panaszait!

Dr. Augusztinovicz Monika Módosítva: 2018.10.19

Sok esetben nem is sejtjük, hogy náthás tüneteinkért egy a lakásban megbújó, szabad szemmel nem látható élőlény a felelős.

Bárkinél előfordulhat

Háziporatka bárhol előfordulhat, ahol emberek élnek, mivel a bőrünkről lehulló, elhalt hámsejtek jelentik számára a táplálékot. Kedveli a párás, meleg helyeket, emiatt különösen nagy számban fordul elő a lakások kárpitozott bútoraiban, szőnyegekben, ágyak matracaiban, párnában. Atkák milliói élhetnek velünk az otthonukban, jelenlétükről azonban csak akkor szerzünk tudomást, ha valamilyen allergiás tünetet okoznak – magyarázza dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa. A legtöbben szénanáthás tünetekre – orrdugulás, orrfolyás, köhögés, tüsszögés - panaszkodnak, de van, akinél bőrtünetek, kiütések jelzik az allergiát.

Hogyan okoznak allergiát?

Az atkák tehát jelen vannak az otthonunkban, az pedig egyéni érzékenység kérdése – csak úgy, mint az allergiáknál általában – hogy kinél okoznak allergiás tüneteket. Nem lehetetlen megszabadulni tőlük, ám kétségtelen nehéz feladat, hiszen gyorsan szaporodnak, és nem csak életükben allergizálnak – az allergiás tüneteket az atkák ürüléke okozza – de az elhullott atka tetem is hosszú ideig képes tüneteket okozni.

Honnan sejthetem, hogy a poratka okozza a tüneteimet?

A légúti allergiák jelentkezhetnek szezonálisan, az allergén növény virágzásának idején, a legtöbben most épp a parlagfű miatt szenvednek. A szezonális allergia tünetei tavasztól-őszig jelentkeznek, a másik csoportba tartozó légúti allergiák azonban egész évben panaszokat okoznak. Ide tartozik például a háziállatok szőre, vagy a penészgomba allergia mellett a poratka által kiváltott tünetek is. Ha tehát egész évben tüsszögünk, orrfolyás, orrdugulás, szemviszketés, torokkaparás jelentkezik, akkor érdemes a poratka allergiára is gondolni. A tünetek az őszi – téli időszakban, zárt térben, különösen éjjel, a hálószobában fokozódnak.

Takarítás és gyógyszerek

Köhög, tüsszög? Lehet, hogy a tettest a lakásban kell keresni!A poratka allergia a szokásos vizsgálati módokkal – Prick-teszt és/vagy vérvizsgálat - igazolható. Ha bebizonyosodik, hogy ez az apró élőlény áll a panaszaink hátterében, akkor egyrészt már egy lépéssel közelebb kerültünk a megoldáshoz, másrészt sokkal gyakrabban és alaposabban fogunk takarítani, mint azelőtt.

A poratka allergia gyógyszerekkel jól kezelhető, ám az is fontos, hogy környezeti változásokkal is támogassunk az eredményes kezelést – hangsúlyozza dr. Augusztinovicz Monika. Ez kezdetben jelentősebb kiadásokkal is járhat, hiszen érdemes a korábbi ágymatracot antiallergénre cserélni, illetve egy magas hőfokon mosható párnát is beszerezni. A 60fok feletti mosás, illetve a fagyasztás ugyanis képes elpusztítani a poratkákat. A plüssállatokat ezért érdemes szelektálni, a megmaradt darabokat pedig időnként a fagyasztóban tartani egy napig, vagy ha bírják, magas hőfokon kimosni. A szőnyegektől, vastag függönyöktől inkább váljunk meg, jó, ha csökkentjük a lakásban az olyan felületek számát, ahol a poratka megtelepedhet. Sokat segíthet egy légtisztító berendezés is, ami képes kiszűrni a levegőből az allergéneket, de hatékony fegyverünk a rendszeres – legalább heti egy – alapos porszívózás és felmosás is.

Teljes mértékben nem tudjuk atkamentesíteni az otthonunkat, de ezeket a tanácsokat megfogadva a számukat jelentősen csökkenteni lehet, ami szükséges ahhoz, hogy a gyógyszeres kezeléssel tünetmentességet érjünk el.

Téma szakértője

  • Dr. Augusztinovicz Monika

  • Szakterületek:
    • allergológus, klinikai immunológus és fül-orr-gégész
  • Specialitások:
    • orrmelléküreg (arcüreg, homloküreg) specialista
    • COVID utáni szaglásvesztés, szaglástréning 
    • felsőlégúti allergiák
    • általános fül-orr-gégészeti panaszok
    • gyermek fül-orr-gégészeti kezelések
    • fülfájás, füldugulás kezelése

    Távkonzultációs lehetőség csak immunterápia kontroll esetén!

    Vélemények dr. Augusztinovicz Monikáról >>>

     

    Rendelés típusa:

    • Személyes (rendelői) vizit
    • Távkonzultáció (telefonos): szerda délután
    • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available

Orvos válaszol

Tisztelt Szakértők!

Érdeklődni szeretnék Önöknél a DAO teszt elvégzéséről, illetve általánosságban és röviden a hisztamin intolerancia tüneteiről. Elsőként azt szeretném megkérdezni, hogy az intoleranciára jellemző-e a krónikus restriktív légszomj (ami mögött egyéb -pulmonológiai/gasztroenterológiai/fül-orr-gégészeti-pszichés kórokok- nem igazolhatóak), poszt nazális szindróma és az allergiás orrnyálkahártya livid duzzanata; valamint a javasolt alacsony hisztaminos kvázi paleo diétát pozitív teszt esetében egész életében tartani kell-e szigorúan, vagy idővel visszavezehetőek lesznek bizonyos élelmiszerek? Köszönöm kitüntető válaszukat! Üdvözlettel; Igor

Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika allergológus
Tisztelt Igor !

Tünetei hátterében inkább idült orrmelléküreg gyulladás állhat, de a diagnózis csak vizsgálat alapján állítható fel.
Weboldalunkon részletes információt talál a hisztamin intolerancia tüneteiről.

https://www.allergiakozpont.hu/hisztamin-intolerancia

Amennyiben az intolerancia fennáll, átmeneti diéta is csökkentheti a tüneteket. A panaszok mértéke függ az aktuális DAO enzim szinttől és az étrendtől.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Budai Allergiaközpont

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Nagyon elégedett

Góckutatás miat mentem a Doktórnőhöz. Nagyon elégedett voltam az előzmények részletes feltérképezésével, a lehetséges okok és a szükséges vizsgálatok részletes átbeszélésével, alapos és körültekintő volt a Doktórnő. Türlemesen, részletesen minden elmagyarászott, bármit kérdezhettem, megkaptam a választ. Csak ajánlani tudom.

További vélemények

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK