Lehet, hogy a hormonok miatt van orrdugulása?

Lehet, hogy a hormonok miatt van orrdugulása?

Dr. Moric Krisztina Módosítva: 2024.05.07 10:03

Ha valaki várandós és mostanában sokszor kell papír zsebkendő után nyúlnia, könnyen hiheti azt, hogy pollenallergia kínozza, pedig korántsem biztos. Dr. Moric Krisztina, allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész, az Allergiaközpont szakembere szerint a hormonális rhinitis a kismamák harmadát is érintheti, és tünetei sok átfedést mutatnak a szezonális allergia tüneteivel.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

A hormonális rhinitis

-A hormonális rhinitisz az ún. nem allergiás rhinitisek közé tartozó kórkép. Ez esetben is az orrnyálkahártya gyulladásos állapota áll fenn, ám míg a tünetekért az allergiás rhinitis esetében az allergiát kiváltó növény pollenszórása a felelős, a hormonális rhinitis metabolikus és endokrin állapotokhoz kapcsolódik. A terhesség, pubertás, menstruáció, orális fogamzásgátlók használata vagy egyéb hormonális állapotok (pl.pajzsmirigy-alulműködés) során bekövetkező hormonális változások okozhatják – magyarázza dr. Moric Krisztina. A hormonális rhinitis vezető tünete a főként fekvő testhelyzetben erősödő orrdugulás, valamint az orrfolyás, ám az allergiás rhinitisben megjelenő tüsszögés és az allergiás kötőhártya-gyulladás tünetei kevésbé okoznak panaszokat az érintetteknek. Másik jelentős különbség, hogy a hormonális rhinitisszel diagnosztizált páciensek esetében az antihisztaminok hatástalannak bizonyulnak tüneteik enyhítésében, ezek ugyanis a hisztamin hatását blokkolják. Ezért is van jelentősége az allergiavizsgálatoknak ilyen esetben, hiszen ha nem-allergiás rhinitis okozza a tüneteket, akkor az antihisztaminok használata felesleges – hangsúlyozza a szakember.

Hormonális rhinitis a várandósság idején

-A krónikus rhinitistől eltérően a terhességi rhinitis egy átmeneti állapot, amely a második trimeszterben jelentkezik, és akár a baba világrajöveteléig is fennállhat. Bár még nem tudjuk pontosan, mi állhat a hátterében, de a tüneteket valószínűleg a hormonális ingadozások, az ösztrogén és a progeszteron emelkedett szintje idézheti elő. Ezek a hormonok fokozott vérbőséget váltanak ki az orrnyálkahártyákban, ami orrdugulást és orrfolyást okoz. Sajnos a terhességi rhinitist a már meglévő allergiás állapotok vagy környezeti tényezők is súlyosbítják – teszi hozzá Moric doktornő. A legtöbb esetben a terhességi rhinitis teljesen ártalmatlan állapot, ami nem jelent kockázatot az anyára vagy a babára nézve, de a kismama hétköznapjait és életminőségét jelentősen befolyásolhatja (pl. megnehezíti az alvást). Mivel ebben az érzékeny időszakban a hagyományos orrcseppek vagy orrspray-k használata nem javasolt, így elsősorban a tengervizes orrspray, a párásító alkalmazása és a megfelelő hidratálás enyhítheti a panaszokat, illetve hatékony lehet az ágy fejének 30-45 fokos szögben történő megemelése is. Azoknál a betegeknél, akiknél a terhesség alatt jelentős hátsó garatfali csorgás is jelentkezik, jótékony hatású a sóoldattal történő orrmosás is.

-Megfelelő kezelést csak akkor tudunk biztosítani, ha a pontosan tudjuk, hogy a páciensnél mely formája van jelen a rhinitisnek. Ehhez fontos a beteg részletes beszámolója, a tünetek jelentkezésnek időpontja és körülményei és a társuló egyéb panaszok is. Mivel a nem-allergiás rhinitis tünetei az orrmelléküregek krónikus gyulladását is jelezhetik, ezért a pontos diagnózishoz további vizsgálatok is szükségesek lehetnek – mondja dr. Moric Krisztina, az Allergiaközpont szakembere.

Téma szakértője

 • Dr. Moric Krisztina

 • Szakterületek:
  • allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész
 • Specialitások:
  • immunterápia
  • felső légúti allergiák
  • szénanátha
  • fémallergia
  • fül-orr-gégeszeti tünetekkel járó anafilaxia utáni kivizsgálás
  • felnőtt- és gyermekellátás (5 éves kortól) 

  Vélemények Dr. Moric Krisztináról >>>

   

  Rendelés típusa: 

   

  * Első vizit esetén - amennyiben fizikális vizsgálat is szükséges - javasolt személyes, rendelői viziten megjelenni!

Orvos válaszol

Tisztelt Szakértő!

Parlagfű allergiámra szeretném jövőre elkezdeni az immunterápiát, de férjemmel szeretnénk a közeljövőben még gyermeket. Kérdésem az lenne hogy mennyire egyeztethető össze a terápia a terhességgel illetve a teherbe eséssel?

Köszönettel
Horváth Viktória

Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin allergológus
Tisztelt Horváth Viktória!

Fennálló vagy tervezett várandósság esetén nem kezdünk allergén immunterápiát.Üdvözlettel:Dr Balogh Katalin

Fül orr gégész

Allergológus szakorvos

Budai Allergiaközpont

www.allergiakozpont.hu

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kedves és hozzáértő

Gyorsan kaptam időpontot, az időpontban pontosan fogadtak. A Doktornő nagyon kedves és hozzáértő volt.

További vélemények

Hírek

Erre számíthat, ha nem kezeli szénanátháját

Erre számíthat, ha nem kezeli szénanátháját

Egyre hosszabbra nyúlik a pollenszezon, ezért az allergiás tünetek az év jelentős részében jelen lehetnek a pollenallergiás betegek életében. Dr. Hidvégi Edit, az Allergiaközpont gyermek- és felnőtt tüdőgyógyász, pulmonológus szakembere szerint a szénanáthát mindenképpen kezelni kell, hogy a későbbiekben elkerülhetővé váljon a súlyosabb szövődmények kialakulása.

További részletek
Milyen antihisztaminokat szedhet a várandós kismama?

Milyen antihisztaminokat szedhet a várandós kismama?

A várandósság és szoptatás idején különös gonddal kell mérlegelni, hogy milyen gyógyszereket szedhet a kismama. Nincs ez másként az antihisztamin tartalmú készítményekkel sem, amelyekre ebben az érzékeny periódusban is szükség lehet, hogy a szénanátha okozta tüneteket kontrolláljuk – mondja dr. Augusztinovicz Monika, az Allergiaközpont allergológus, fül-orr-gégész szakembere.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK