Lehetek allergiás a csokoládéra?

Lehetek allergiás a csokoládéra?

Dr. Hidvégi Edit PhD Módosítva: 2018.11.23 13:51

Az ünnep közeledtével egyre több édesség kerül az asztalra, a gyerekek többségét pedig már egy-két hét múlva csokoládéval megtömött csomag várja az ablakban. Nem csoda, ha mindezek után sokan hasfájásra, puffadásra panaszkodnak, ám ennek nem feltétlenül csak a túlevés lehet az oka.

A csokoládé allergia valójában meglehetősen ritka, sokkal valószínűbb, hogy valamilyen más összetevő okozza a panaszokat – magyarázza dr. Hidvégi Edit gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa. „Ha átböngésszük az összetevők listáját, láthatjuk, hogy egy adott termékben a csokoládén kívül több minden található. Allergiás reakciót okozhat a tej, a mogyoró, a tojás és a búza is, de a különböző adalékanyagok, színezékek, és egyéb ételallergiák is kiválthatnak tüneteket.

lehet allergiás a csokoládéra

A csokoládéallergia tünetei

Ha valódi allergiás reakcióról van szó, akkor a betegnél bőrtünetek, csalánkiütés, a száj-, és a szemek körüli terület ödémája, duzzanata, hányás, hasmenés, hasfájás jelentkezhet, de előfordulhat nehézlégzés, zihálás, súlyosabb esetben ájulás, és életveszélyes reakció, anafilaxia is. Ezek a tünetek rendszerint azonnal, vagy a csokoládé fogyasztását követő 1-2 órán belül fellépnek.

Hasonló tünetek

A csokoládéval összefüggésben jóval gyakoribb, hogy hisztamin intolerancia, vagy más néven hisztamin érzékenység miatt jelentkeznek a tünetek. A hisztamin normális esetben a májban bomlik le, lebontását a diamino-oxidáz nevű enzim végzi. Akinél ez az enzim csökkent mértékben termelődik, hisztaminban gazdag étel fogyasztása után allergiaszerű tüneteket tapasztalhat: jellemző panasz a csokoládé fogyasztását követően kialakuló fejfájás, migrén, szédülés, hányinger, hasfájás, puffadás, hasmenés és gyomorégés. Hisztamin intoleranciát más élelmiszerek is kiválthatnak. Gyanúra ad okot, ha a csokoládé mellett például a sajt és a bor hatására is hasonló tüneteink vannak, de a közelgő ünnepek alatt nagyobb mennyiségben fogyasztott hal, savanyú káposzta, dió és pezsgő hisztamin tartalma is magas.

Ha visszatérő panaszaink vannak, dr. Hidvégi Edit allergia teszt elvégzését javasolja. A vizsgálat során pontosan meghatározható, hogy mi okozza a tüneteinket. „Ételallergia esetén az egyetlen kezelési mód, ha az adott összetevőt kiiktatjuk az étrendből. Hisztamin intolerancia vizsgálata egy másik vizsgálattal, a aDAO enzim szintjének ellenőrzésével történik, esetében szintén javasolt csökkenteni a magas hisztamin tartalmú ételek fogyasztását, de ez esetben van lehetőség a hiányzó enzim pótlására. A tablettát az étkezések előtt 1-2 órával érdemes bevenni, így megelőzhető a felsorolt panaszok kialakulása. Emellett természetesen a diétát is célszerű tartani.

Vizsgálatok

Kapcsolódó témák:

Téma szakértője

  • Dr. Hidvégi Edit PhD

  • Szakterületek:
    • gyermek- és felnőtt tüdőgyógyász, gasztroenterológus
  • Specialitások:
    • gyermek és felnőttkorban asztma

    • COPD, köhögés

    • reflux

    • étel-allergia

    • laktózintolerancia (tejcukor-érzékenység)

    • felnőtt- és gyermekellátás

    Vélemények dr. Hidvégi Edit PhD-ről>>>

     

    Rendelés típusa:

    • személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció

    • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available

    Rendelési információ:

    • Csütörtök:  csak távkonzultáció

    • Péntek: személyes vizit az Ostrom utcai rendelőben (a Széll Kálmán térnél)

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő/Doktor úr!

Az lenne a kérdésem, hogy 71 mikrogramm /dl tejérzékenység eredménnyel lehet-e adó jóváírást igényelni. Ez a vérvétel szerint "magas" kategória.

Köszönöm előre is a válaszát

Dr. Hidvégi Edit PhD
Dr. Hidvégi Edit PhD gasztroenterológus
Kedves Erdeiné!

Adójóváírást tejfehérje érzékenységre nem lehet igénybe venni, csak laktóz érzékenységre. Annak más jellegű a kivizsgálási menete.

Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

széleskörű tudás

"Hidvégi Edit doktornő nemcsak kiváló és nagyon széleskörű tudással rendelkező szakorvos, hanem rendkívül kedves, odafigyelő, segítőkész és lelkiismeretes. Minden kérdésemre választ kapok tőle, érthetően, világosan kommunikál és mindent megtesz a gyógyulásomért. Már többször jártam nála, és maximálisan meg vagyok elégedve vele."

További vélemények

Hírek

Melyik allergén ellen mikor kell elkezdeni az immunterápiát?

Melyik allergén ellen mikor kell elkezdeni az immunterápiát?

Szeptemberben még benne járunk a parlagfű szezonban, az allergiások többé-kevésbé szenvednek a tünetektől. Ilyenkor sokakban felmerül a kérdés, hogy lehet-e más, tartósabb megoldást találni, mint a naponta szedendő gyógyszer, az orrcsepp, a szemcsepp használat, a folyamatos zuhanyozás, hajmosás. Idén már késő az allergén immunterápiához, de éppen megfelelő az idő ahhoz, hogy megtervezzük, milyen allergén esetén mikor érdemes belevágni a kezelésbe. Dr. Lukács Anita, az Allergiaközpont – Prima Medica allergológusa, klinikai immunológus, fül-orr-gégész, audiológus magát a módszert és az ehhez kapcsolódó időzítést mutatta be.

További részletek
Fontos kérdések a darázscsípés allergiáról

Fontos kérdések a darázscsípés allergiáról

A darázscsípés allergiával kapcsolatban számos kérdés merülhet fel, még akkor is, ha már diagnosztizált esetről van szó. Hány Epipen injekció írható fel, mit tehet az allergiás szülő, ha a gyermekét biztonságban szeretné tudni? Van-e hosszú távú megoldás az allergia kezelésére, vagy csak sürgősségi ellátás létezik? Dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont – Prima Medica allergológusa válaszolt a felvetésekre.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK