Már nem hatnak az allergia gyógyszerek?

Már nem hatnak az allergia gyógyszerek?

Dr. Augusztinovicz Monika Módosítva: 2018.02.01 11:02

Megeshet, hogy a régóta jól beállított allergia elleni készítmények mellett egyszer csak felerősödnek a tünetek. Újra jelentkezik a tüsszögés, amint az utcára lépünk viszketni, könnyezni kezdenek a szemeink vagy éjszaka nem hagy aludni az állandó orrdugulás. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosával utána jártunk, mi okozhatja a panaszokat.

allergia gyógyszer-antihisztamin.immunterápiaCsak a személyre szabott kezelés hatásos

Az allergia kezelésében használt gyógyszerek segítségével jól enyhíthetők a betegség tünetei, ehhez azonban az szükséges, hogy a terápiát személyre szabottan állítsuk össze. Ez azt jelenti, hogy a beteg részletes kikérdezését és az allergia vizsgálat eredményét összevetve határozzuk meg, az akár több készítmény kombinációjából álló kezelést. Optimális esetben a gyógyszerek segítségével a betegek tünetei jelentősen csökkennek, akár meg is szűnhetnek, így a pollenszezonban sem kell allergiától szenvedniük.

Költözés, munkahelyváltás

Az életben zajló változásokat van, aki erős stresszhelyzetként éli meg, a stresszről pedig tudjuk, hogy az immunrendszeren keresztül hatva felerősítheti az allergiás tüneteket. Ám nem csak ez okozhatja, ha az új környezetben rosszabbul érezzük magunkat. A vidékről városba költözők szervezetét megviselheti az erősebb légszennyezettség is. A levegőben lebegő szennyező anyagok, főleg a dízelmeghajtású járművekből kijutó mikrorészecskék a pollenekkel és az immunrendszerrel kapcsolatba kerülve súlyosabb reakciót okoznak. Ugyanez fordított helyzetben is érvényesül: a városból vidékre költözők szervezetét sokkhatásként érheti a természet közelsége, az allergén növények nagyobb koncentrációban való jelenléte.

Időjárás változások

Előfordulhat, hogy a kezelést akár minden szezonban módosítani kell attól függően, hogy az időjárás hogyan befolyásolja az allergén koncentrációt. Az utóbbi évekre jellemző a tavaszi hirtelen felmelegedés, amikor szinte egy időben indulnak virágzásnak a növények. Az idei évben áprilisban volt olyan időszak, amikor egyszerre húsz féle pollen volt jelen a levegőben. Ez természetesen megviseli az allergiások szervezetét, az erős koncentráció fokozza a tüneteket. Ugyanez a helyzet a meleg, száraz nyári napokon, de a szeles időjárás is kedvez a pollenszám emelkedésének a levegőben.

Újabb allergiák kialakulása

Az allergiás betegségre jellemző, hogy idővel újabb allergiák is megjelennek. Ez azt jelenti, hogy míg évekig csak egy bizonyos időszakban jelentkeztek a tünetek, a betegek idővel úgy érzik, mintha egyre korábban kezdődnének, amikor az allergén növény még nem is virágzik – magyarázza Augusztinovicz doktornő. Ez azért fordulhat elő, mert ilyenkor már egy másik növény is kiváltja a panaszaikat vagy keresztallergia alakul ki. Az is lehet, hogy télen, a lakásban is jelentkeznek a tüneteik, ilyenkor nem egy újabb növény, hanem lakáson belüli allergén – általában poratka vagy penészgomba allergia – áll a háttérben.

Egyéb betegségek

Előfordulhat, hogy az évek alatt olyan fül-orr-gégészeti betegségek jelentkeznek, amelyek allergiához hasonló tüneteket okozhatnak. Fül-orr-gégészeti vizsgálattal lehet felderíteni az orrmelléküregek idült gyulladását, vagy az ennek következtében kialakuló orrpolipot.

Mit tegyünk, ha erősödnek az allergiás tünetek?

A legfontosabb, hogy forduljunk időben orvoshoz, ha tudjuk, hogy mikor kezdődik a tüneteket okozó növény virágzása, egy-két héttel előtte már szerezzük be a szükséges gyógyszereket. Ha azonban a jól beállított kezelés mellett, a korábban tünetmentes beteg erősödő panaszokról számol be, akkor azt érdemes a kezelőorvossal egyeztetni. Az adagolás módosításával, a háttérben álló egyéb betegség kezelésével, allergén immunterápiával esetleg a gyógyszer cseréjével általában könnyen orvosolható a helyzet.

Téma szakértője

 • Dr. Augusztinovicz Monika

 • Szakterületek:
  • allergológus, klinikai immunológus és fül-orr-gégész
 • Specialitások:
  • orrmelléküreg (arcüreg, homloküreg) specialista
  • COVID utáni szaglásvesztés, szaglástréning 
  • felsőlégúti allergiák
  • általános fül-orr-gégészeti panaszok
  • gyermek fül-orr-gégészeti kezelések
  • fülfájás, füldugulás kezelése

  Távkonzultációs lehetőség csak immunterápia kontroll esetén!

  Vélemények dr. Augusztinovicz Monikáról >>>

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes (rendelői) vizit
  • Távkonzultáció (telefonos): szerda délután
  • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available

Orvos válaszol

Tisztelt Főorvosnő/Úr. Két éve nyomozom a problémámat...a kezdet hogy az orr garatomnál erős duzzanattal kezdődött ami a mai napig meg van.mellé társul egy állandó sűrű hófehér tapadós váladék ami állandóan csorog visszafelé a garat ill. a nyelőcsőbe.Gyomor tükrözésen voltam ...epés reflux. Soha nem fáj és nem is ég a gyomrom.sajna mintát nem vettek a gyomorból. Helikobakter neg.Allergi tesz fűre fára ...neg fém allergia teszt neg.arcúreg ct.eredmény ...kevés fehér habos folyadék egy nagyon hátsó üregben...orr spray de ez sem oldotta meg a sűrű váladékképződést..ami nagyon sűrű...szinte ragacsos....már nem is tudom hogy merre menjek mit vizsgáltassak..nagyon kellemetlen már 2 éve tart...ez konkrétan az orromba van...Kérem legyen oly kedves irányt mutatni...merre és mi okozhatja.Előre is köszönöm.

Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika allergológus
Tisztelt Anikó!

Panaszait nagy valószínűséggel az orrüregi / orrmelléküreg nyálkahártya fokozott reakciója okozza, ennek hátterében állhat epés reflux is. Ez nem mindig okoz fájdalmat vagy egyértelmű savas érzést.
Endoszkópos orrüregi vizsgálat szükséges a pontos diagnózis megállapításához. Emellett látni kellene a CT képet és a pontos gastroenterológiai leletet is.
Érdemes megpróbálni a rendszeres sós vizes orröblítést.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Budai Allergiaközpont

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Nagyon elégedett

Góckutatás miat mentem a Doktórnőhöz. Nagyon elégedett voltam az előzmények részletes feltérképezésével, a lehetséges okok és a szükséges vizsgálatok részletes átbeszélésével, alapos és körültekintő volt a Doktórnő. Türlemesen, részletesen minden elmagyarászott, bármit kérdezhettem, megkaptam a választ. Csak ajánlani tudom.

További vélemények

Hírek

Várandósság allergiásan? Az allergénspecifikus immunterápia jó megoldás lehet!

Várandósság allergiásan? Az allergénspecifikus immunterápia jó megoldás lehet!

Az allergiás betegségek kezelése olyan mértékben fejlődött az elmúlt években, hogy ma már minőségi, akár tünetmentes életet biztosíthatunk allergiával küszködő, várandós pácienseink számára is – hangsúlyozza dr. Moric Krisztina, az Allergiaközpont allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész orvosa, akit arról kérdeztünk, hogy belekezdhetnek-e az allergénspecifikus immunterápiába a kismamák.  

További részletek
Maszkhordás: nem csak a vírusok, a pollenek ellen is hatékony lehet!

Maszkhordás: nem csak a vírusok, a pollenek ellen is hatékony lehet!

Az utóbbi hetek csapadékos időjárása a pázsitfűfélék fejlődésének is kedvezett, amelyek pollenkoncentrációja közepes-magas tartományban van jelen a levegőben. Lehet, hogy a pollenallergiásoknak érdemes lesz ismét maszkot viselniük? A kérdésre dr. Hidvégi Edit, az Allergiaközpont gyermek- és felnőtt tüdőgyógyász szakembere válaszol.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK