Már nem hatnak az allergia gyógyszerek?

Már nem hatnak az allergia gyógyszerek?

Dr. Augusztinovicz Monika Létrehozva: 2016.06.02 Módosítva: 2018.02.01

Megeshet, hogy a régóta jól beállított allergia elleni készítmények mellett egyszer csak felerősödnek a tünetek. Újra jelentkezik a tüsszögés, amint az utcára lépünk viszketni, könnyezni kezdenek a szemeink vagy éjszaka nem hagy aludni az állandó orrdugulás. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosával utána jártunk, mi okozhatja a panaszokat.

allergia gyógyszer-antihisztamin.immunterápiaCsak a személyre szabott kezelés hatásos

Az allergia kezelésében használt gyógyszerek segítségével jól enyhíthetők a betegség tünetei, ehhez azonban az szükséges, hogy a terápiát személyre szabottan állítsuk össze. Ez azt jelenti, hogy a beteg részletes kikérdezését és az allergia vizsgálat eredményét összevetve határozzuk meg, az akár több készítmény kombinációjából álló kezelést. Optimális esetben a gyógyszerek segítségével a betegek tünetei jelentősen csökkennek, akár meg is szűnhetnek, így a pollenszezonban sem kell allergiától szenvedniük.

Költözés, munkahelyváltás

Az életben zajló változásokat van, aki erős stresszhelyzetként éli meg, a stresszről pedig tudjuk, hogy az immunrendszeren keresztül hatva felerősítheti az allergiás tüneteket. Ám nem csak ez okozhatja, ha az új környezetben rosszabbul érezzük magunkat. A vidékről városba költözők szervezetét megviselheti az erősebb légszennyezettség is. A levegőben lebegő szennyező anyagok, főleg a dízelmeghajtású járművekből kijutó mikrorészecskék a pollenekkel és az immunrendszerrel kapcsolatba kerülve súlyosabb reakciót okoznak. Ugyanez fordított helyzetben is érvényesül: a városból vidékre költözők szervezetét sokkhatásként érheti a természet közelsége, az allergén növények nagyobb koncentrációban való jelenléte.

Időjárás változások

Előfordulhat, hogy a kezelést akár minden szezonban módosítani kell attól függően, hogy az időjárás hogyan befolyásolja az allergén koncentrációt. Az utóbbi évekre jellemző a tavaszi hirtelen felmelegedés, amikor szinte egy időben indulnak virágzásnak a növények. Az idei évben áprilisban volt olyan időszak, amikor egyszerre húsz féle pollen volt jelen a levegőben. Ez természetesen megviseli az allergiások szervezetét, az erős koncentráció fokozza a tüneteket. Ugyanez a helyzet a meleg, száraz nyári napokon, de a szeles időjárás is kedvez a pollenszám emelkedésének a levegőben.

Újabb allergiák kialakulása

Az allergiás betegségre jellemző, hogy idővel újabb allergiák is megjelennek. Ez azt jelenti, hogy míg évekig csak egy bizonyos időszakban jelentkeztek a tünetek, a betegek idővel úgy érzik, mintha egyre korábban kezdődnének, amikor az allergén növény még nem is virágzik – magyarázza Augusztinovicz doktornő. Ez azért fordulhat elő, mert ilyenkor már egy másik növény is kiváltja a panaszaikat vagy keresztallergia alakul ki. Az is lehet, hogy télen, a lakásban is jelentkeznek a tüneteik, ilyenkor nem egy újabb növény, hanem lakáson belüli allergén – általában poratka vagy penészgomba allergia – áll a háttérben.

Egyéb betegségek

Előfordulhat, hogy az évek alatt olyan fül-orr-gégészeti betegségek jelentkeznek, amelyek allergiához hasonló tüneteket okozhatnak. Fül-orr-gégészeti vizsgálattal lehet felderíteni az orrmelléküregek idült gyulladását, vagy az ennek következtében kialakuló orrpolipot.

Mit tegyünk, ha erősödnek az allergiás tünetek?

A legfontosabb, hogy forduljunk időben orvoshoz, ha tudjuk, hogy mikor kezdődik a tüneteket okozó növény virágzása, egy-két héttel előtte már szerezzük be a szükséges gyógyszereket. Ha azonban a jól beállított kezelés mellett, a korábban tünetmentes beteg erősödő panaszokról számol be, akkor azt érdemes a kezelőorvossal egyeztetni. Az adagolás módosításával, a háttérben álló egyéb betegség kezelésével, allergén immunterápiával esetleg a gyógyszer cseréjével általában könnyen orvosolható a helyzet.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő/ Úr!
Kimutatott pollenallergiám van. A tünetei csak szemhéj és arcduzzanatban mutatkozik. Tobradex szemkenőcsőt kaptam a szemem kezelésére, de nem hatásos. Azt szeretném kérdezni, hogy mivel tudnám csökkenteni a tüneteket vagy jobbá tenni napjaimat.
Köszönettel várom válaszukat:
Seszták Angéla

Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika allergológus
Tisztelt Seszták Angéla !

Érdemes a pollennel keresztallergiát adó zöldségeket , gyümölcsöket is elkerülni.
Tünetileg recept nélkül kapható antihisztamin tabletta ( pl. Claririne) csökkentheti a tüneteket.

Ha továbbra is panaszos, felmerül. hogy más ok is állhat a háttérben , ez esetben allergológiai konzultációt javasolok.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Budai Allergiaközpont

Páciensek mondták

Elégedett

Nagyon elégedett vagyok az alapos vizsgálattal, tanácsadással. Tetszett a korrekt, emberséges bánásmód.

További vélemények

Hírek

Macskaallergia – mitől függ, hogy kinél jelentkezik?

Macskaallergia – mitől függ, hogy kinél jelentkezik?

Az állatok által kiváltott allergiák közül a leggyakoribb a macskaallergia, ám ez sem jelentkezik mindenkinél. De vajon mitől függ, hogy bennünket érint-e, merjünk-e cicát hozni a lakásba, és mit tehetünk macskaallergia esetén? Kérdéseinkre dr. Moric Krisztina allergológus, fül-orr-gégész, a Budai Allergiaközpont főorvosa válaszolt.

További részletek
Gluténérzékenység genetikai vizsgálat gyerekeknél

Gluténérzékenység genetikai vizsgálat gyerekeknél

Cöliákia, lisztérzékenység, autoimmun gluténérzékenység – különböző néven is ismert a betegség, melynek során a glutén tartalmú ételek fogyasztása okoz tüneteket. A korai felismerés a komoly szövődmények megelőzése miatt nagyon fontos. Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergia specialista, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogyan zajlik a gluténérzékenység genetikai vizsgálat gyerekeknél.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészséghálózat