Már nem hatnak az allergia gyógyszerek?

Már nem hatnak az allergia gyógyszerek?

Dr. Augusztinovicz Monika Módosítva: 2018.02.01 11:02

Megeshet, hogy a régóta jól beállított allergia elleni készítmények mellett egyszer csak felerősödnek a tünetek. Újra jelentkezik a tüsszögés, amint az utcára lépünk viszketni, könnyezni kezdenek a szemeink vagy éjszaka nem hagy aludni az állandó orrdugulás. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosával utána jártunk, mi okozhatja a panaszokat.

allergia gyógyszer-antihisztamin.immunterápiaCsak a személyre szabott kezelés hatásos

Az allergia kezelésében használt gyógyszerek segítségével jól enyhíthetők a betegség tünetei, ehhez azonban az szükséges, hogy a terápiát személyre szabottan állítsuk össze. Ez azt jelenti, hogy a beteg részletes kikérdezését és az allergia vizsgálat eredményét összevetve határozzuk meg, az akár több készítmény kombinációjából álló kezelést. Optimális esetben a gyógyszerek segítségével a betegek tünetei jelentősen csökkennek, akár meg is szűnhetnek, így a pollenszezonban sem kell allergiától szenvedniük.

Költözés, munkahelyváltás

Az életben zajló változásokat van, aki erős stresszhelyzetként éli meg, a stresszről pedig tudjuk, hogy az immunrendszeren keresztül hatva felerősítheti az allergiás tüneteket. Ám nem csak ez okozhatja, ha az új környezetben rosszabbul érezzük magunkat. A vidékről városba költözők szervezetét megviselheti az erősebb légszennyezettség is. A levegőben lebegő szennyező anyagok, főleg a dízelmeghajtású járművekből kijutó mikrorészecskék a pollenekkel és az immunrendszerrel kapcsolatba kerülve súlyosabb reakciót okoznak. Ugyanez fordított helyzetben is érvényesül: a városból vidékre költözők szervezetét sokkhatásként érheti a természet közelsége, az allergén növények nagyobb koncentrációban való jelenléte.

Időjárás változások

Előfordulhat, hogy a kezelést akár minden szezonban módosítani kell attól függően, hogy az időjárás hogyan befolyásolja az allergén koncentrációt. Az utóbbi évekre jellemző a tavaszi hirtelen felmelegedés, amikor szinte egy időben indulnak virágzásnak a növények. Az idei évben áprilisban volt olyan időszak, amikor egyszerre húsz féle pollen volt jelen a levegőben. Ez természetesen megviseli az allergiások szervezetét, az erős koncentráció fokozza a tüneteket. Ugyanez a helyzet a meleg, száraz nyári napokon, de a szeles időjárás is kedvez a pollenszám emelkedésének a levegőben.

Újabb allergiák kialakulása

Az allergiás betegségre jellemző, hogy idővel újabb allergiák is megjelennek. Ez azt jelenti, hogy míg évekig csak egy bizonyos időszakban jelentkeztek a tünetek, a betegek idővel úgy érzik, mintha egyre korábban kezdődnének, amikor az allergén növény még nem is virágzik – magyarázza Augusztinovicz doktornő. Ez azért fordulhat elő, mert ilyenkor már egy másik növény is kiváltja a panaszaikat vagy keresztallergia alakul ki. Az is lehet, hogy télen, a lakásban is jelentkeznek a tüneteik, ilyenkor nem egy újabb növény, hanem lakáson belüli allergén – általában poratka vagy penészgomba allergia – áll a háttérben.

Egyéb betegségek

Előfordulhat, hogy az évek alatt olyan fül-orr-gégészeti betegségek jelentkeznek, amelyek allergiához hasonló tüneteket okozhatnak. Fül-orr-gégészeti vizsgálattal lehet felderíteni az orrmelléküregek idült gyulladását, vagy az ennek következtében kialakuló orrpolipot.

Mit tegyünk, ha erősödnek az allergiás tünetek?

A legfontosabb, hogy forduljunk időben orvoshoz, ha tudjuk, hogy mikor kezdődik a tüneteket okozó növény virágzása, egy-két héttel előtte már szerezzük be a szükséges gyógyszereket. Ha azonban a jól beállított kezelés mellett, a korábban tünetmentes beteg erősödő panaszokról számol be, akkor azt érdemes a kezelőorvossal egyeztetni. Az adagolás módosításával, a háttérben álló egyéb betegség kezelésével, allergén immunterápiával esetleg a gyógyszer cseréjével általában könnyen orvosolható a helyzet.

Téma szakértője

  • Dr. Augusztinovicz Monika

  • Szakterületek:
    • allergológus, klinikai immunológus és fül-orr-gégész
  • Specialitások:
    • orrmelléküreg (arcüreg, homloküreg) specialista
    • COVID utáni szaglásvesztés, szaglástréning 
    • felsőlégúti allergiák
    • általános fül-orr-gégészeti panaszok
    • gyermek fül-orr-gégészeti kezelések
    • fülfájás, füldugulás kezelése

    Távkonzultációs lehetőség csak immunterápia kontroll esetén!

    Vélemények dr. Augusztinovicz Monikáról >>>

     

    Rendelés típusa:

    • Személyes (rendelői) vizit
    • Távkonzultáció (telefonos): szerda délután
    • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor úr, Doktornő! 13 hónapos kisfiam gyakori éjjeli ébredésére keressük a megoldást. Rosszabb napokon óránként, jobb napokon 2-3 óránként ébred. Fül - orr végénél, gasztroenterológusnál jártunk. Kérdésem, hogy allergia tünete lehet - e a gyakori ébredés és az orr, ritkán szem dörzsölése úgy, hogy más tünet nincs, sem ekcéma, sem tüsszögés, orrfolyás, ilyesmi. Az orrát is csak lefekvéskor dörzsöli, meg ébredéskor, viszont szerintem több az álmosság jelenel, tehát viszket. Van - e valami készítmény, amit biztonságosan kipróbálhatunk vele hogy javul e az alvása, vagy van valamilyen vizsgálat, ami ebben a korban célravezető? Köszönöm válaszát!
Kovácsné Enikő

Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika allergológus
Tisztelt Kovácsné Enikő !

Az allergiavizsgálat 2 éves kor előtt nem mindig ad megbízható eredményt, de ha nem igazolódik egyéb kiváltó ok, érdemes vérből végzett légúti és táplálékallergia tesztet végezni a leggyakoribb allergénekre. Kiváltó okként felmerül a poratka, penészgomba,lakáson belüli állat szőre, de pl. tehéntej fogyasztás is állhat a háttérben.
Emellett savas reflux is okozhatja az éjszakai tüneteket.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Budai Allergiaközpont

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Alapos, lelkiismeretes

Nagyon tetszett a bánásmód, az alapos lelkiismeretes vizsgálat. jó szívvel tudom ajánlani a doktornőt ismerőseimnek hozzátatozóimnak.

További vélemények

Hírek

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípések többnyire nem igényelnek különösebb kezelést. Előfordulhat azonban, hogy akár tenyérnyi nagyságú duzzanattal, fájdalommal járó elváltozásokat is okozhatnak a kellemetlen kis vérszívók. A Skeeter-szindróma a heves tünetek ellenére nem életveszélyes állapot – nyugtat meg mindenkit dr. Moric Krisztina, az Allergiaközpont allergológusa, klinikai immunológusa.

További részletek
Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

A méh- illetve darázsfélék csípése egyaránt fájdalmas, azonban a csípés helyén kialakuló bőrtünetek legtöbbször teljesen ártalmatlanok – mondja. dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont allergológus és klinikai immunológus orvosa, akit arról kérdeztünk, milyen tünetek utalhatnak a csípések kiváltotta allergiás reakcióra.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK