Méh- és darázscsípés: mi számít normális reakciónak és mi jelez allergiát?

Méh- és darázscsípés: mi számít normális reakciónak és mi jelez allergiát?

Dr. Moric Krisztina Módosítva: 2023.10.17 14:55

Méh- vagy darázsméreg allergia esetén nagyon fontos az azonnali orvosi segítség. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, az Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy ha a csípést követően nagyméretű duzzanat jelentkezik, vagy a csípéstől távol jelenik meg a reakció, esetleg testszerte kiütések keletkeznek, forduljunk mielőbb orvoshoz!

Ártalmatlan tünet

A darázs-, illetve méhcsípések következtében normál esetben enyhe, viszkető duzzanat keletkezik. A duzzanat normális körülmények között néhány nap alatt elmúlik. A felnőtteknél viszonylag rövid idő alatt megszűnő piros duzzanat kisgyermekek esetében jóval tovább is tarthat, mivel szervezetük még csak ismerkedik az idegen fehérjék legyőzésének folyamatával.

Mikor van szükség azonnali orvosi segítségre?

Méh- és darázsallergia.A méh-, vagy darázsméreg allergia bármilyen életkorban kialakulhat. Figyelmet igényel, ha a csípést követően, rövid időn belül nagyméretű, 12-20 cm-es duzzanat jelenik meg.

 

Azonnali orvosi beavatkozásra van szükség, ha a csípéstől távol jelenik meg a reakció, például a beteg karját csípi meg és a szeme kezd el dagadni, vagy testszerte kiütései keletkeznek.

 

Szintén azonnali orvosi segítséget igényel, ha azt tapasztaljuk, hogy a csípést követő rövid időn (20-30 percen) belül az egész testen bőrkiütések, bőrvörösség alakul ki, az ajak, a szem vizenyősen beduzzad, fulladás lép fel. Ezek a tünetek ugyanis életveszélyes allergiás reakcióra, anafilaxiára utalnak.

Miért ne használjunk kalciumot?

Az allergiás reakció kapcsán tévesen elterjedt gyakorlat, hogy a betegek kalcium injekció, vagy pezsgőtabletta segítségével próbálják a tüneteket csillapítani. Ha valódi allergiáról van szó, akkor ez nem elégséges, sőt árthat is! Az anafilaxiás sokk során a beteg vérnyomása hirtelen lecsökken, ez okozza a rosszullétet, az ájulást. A kalcium vérnyomás csökkentő hatással bír, így egyértelműen nem javasolt használni.

Hogyan vizsgálható az allergia?

A darázs- vagy méh méreganyagra adott allergiás reakció vérvizsgálattal, a szervezetben IgE ellenanyag kimutatásával igazolható. Amennyiben a vizsgálat igazolja az allergiát, a beteg részére felírják a rovarméreg hatását ellensúlyozó adrenalin injekciót is, amit a későbbiekben mindig magánál kell tartania. Csípés esetén ezt a comb izomba kell szúrnia. Segítségével megakadályozható az akár gégevizenyővel, így fulladással is járó anafilaxia.

Mivel kezelhető, van-e rá gyógymód?

A darázs és méhcsípés allergia gyógyítható vakcina kúrával, mely a túlérzékenységi reakciót csökkenti, majd általában 3 éves kezelés után megszüntetheti. A deszenzitizáció célja, hogy az allergiás beteg szervezete lépésről lépésre hozzászokjon az allergiát kiváltó anyaghoz. Az allergiás beteg kezdetben az injekciókat 1-2 hetes időközönként kapja, később pedig 1-2 havonta. Injekciós kezelés esetén előfordulhatnak súlyos mellékhatások, ezért ezt a kezelési formát csak intenzív osztályos háttérrel rendelkező fekvőbeteg intézményben, kezelésben járatos allergológus szakorvos közreműködésével tanácsos alkalmazni.

Téma szakértője

  • Dr. Moric Krisztina

  • Szakterületek:
    • allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész
  • Specialitások:
    • immunterápia
    • felső légúti allergiák
    • szénanátha
    • fémallergia
    • fül-orr-gégeszeti tünetekkel járó anafilaxia utáni kivizsgálás
    • felnőtt- és gyermekellátás (5 éves kortól) 

    Vélemények Dr. Moric Krisztináról >>>

     

    Rendelés típusa: 

     

    * Első vizit esetén - amennyiben fizikális vizsgálat is szükséges - javasolt személyes, rendelői viziten megjelenni!

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr!

Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy megcsípett egy darázs, a következő napra kb 10 cm-es körben csalánkiütés alakult ki, majd a rákövetkező napra bedagadt. Ekkor vettem be cetirizin hexal tablettát 2 napon keresztül, a duzzanat lehúzódott, azonban a 10 cm-es részen továbbra is véraláfutásos terület maradt. Szeretném megkérdezni ez normális folyamat, illetve ennek tudatában érdemes allergia vizsgálat, vagy bármilyen jellegű kivizsgálást végezni?
Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel: P. Dia

Tisztelt Kérdező,
Mivel a darázscsípés után a helyi reakció megmaradt, így érdemes bőrgyógyász szakorvosnak megmutatni, aki el tudja Önt látni megfelelő tanácsokkal, illetve ha szükséges akkor gyógyszerrel, helyi hatású krémekkel.
Üdvözlettel:
Budaházi Kata

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Határozottságot sugárzó

Professzionális szervezés, felkészült, bizalmat , határozottságot sugárzó kedves Doktornő.

További vélemények

Hírek

Lehet, hogy a hormonok miatt van orrdugulása?

Lehet, hogy a hormonok miatt van orrdugulása?

Ha valaki várandós és mostanában sokszor kell papír zsebkendő után nyúlnia, könnyen hiheti azt, hogy pollenallergia kínozza, pedig korántsem biztos. Dr. Moric Krisztina, allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész, az Allergiaközpont szakembere szerint a hormonális rhinitis a kismamák harmadát is érintheti, és tünetei sok átfedést mutatnak a szezonális allergia tüneteivel.

További részletek
Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK