Anafilaxia: két hullámban jelentkezhetnek a tünetek

Anafilaxia: két hullámban jelentkezhetnek a tünetek

Dr. Balogh Ádám MSc PhD Módosítva: 2022.07.12

Az anafilaxia életveszélyes allergiás reakció, melynek tünetei megtévesztőek lehetnek. Az első rosszullétet követően a beteg állapota javulhat, majd hirtelen ismét fokozódhatnak a panaszai, és akár életveszélyes állapotba is kerülhet. Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy miért fontos az adrenalin injekció beadása mellett orvosi segítséget is hívni a beteghez.

Az anafilaxia tünetei

Étel-, gyógyszer- vagy rovarméreg allergia következtében is kialakulhat anafilaxia. Az első tünetek néhány perccel azt követően megjelenhetnek, hogy az allergén a beteg szervezetébe került. Bőrpír, testszerte csalánkiütés, szem-, arc-, szájdagadás, ödéma, hasi görcsök, hasfájás, hányás, hirtelen szívdobogás, rekedtség, torokszorító érzés, köhögés és vérnyomásesés is jelentkezhet.

Nagyon fontos, hogy az anafilaxia diagnózisához a felsorolt tünetek közül nem kell, hogy mindegyik jelentkezzen. Lehetséges, hogy valakinél csak 1-2 tünetet észlelünk, de ilyen esetben sem szabad elhanyagolni az anafilaxia jelentőségét!

Adrenalin autoinjektort – önbelövős injekciót kell használni

Anafilaxia esetén adrenalin autoinjektort kell használni.Az anafilaxiás tünet(ek) észlelésekor a beteget le kell fektetni, adrenalin injekciót kell a comb izomzatába beadni és 10mp-ig ott tartani és orvosi segítséget hívni. Autoinjektorral minden diagnosztizált allergiás betegnek rendelkezni kell. 2022. május 1. óta allergológus, gyermektüdőgyógyász, tüdőgyógyász és szakorvosi javaslatukra háziorvos is 100%-os támogatással felírhatja az adrenalin öninjekciós szereket anafilaxia vagy súlyos szisztémás allergiás reakció után. 70%-ra, ha nem volt még ilyen súlyos. Az injekcióból mindig kettőt kell a betegnek magánál tartania, hogy egy esetleges meghibásodás vagy nem megfelelő alkalmazás esetén is legyen eszköz, amit használni tud.

Két fázisban zajlik az anafilaxiás reakció?

Az adrenalin injekció beadását követően a beteget mindenképpen kórházba kell szállítani, 24 órás orvosi megfigyelésre. Előfordulhat ugyanis, hogy az anafilaxiás reakció két hullámban zajlik, a kezdeti javulást követően előfordulhat visszaesés, a tünetek kiújulása. Anafilaxia esetén tehát mindenképp szükséges, hogy hívjunk orvosi segítséget is, ne elégedjünk meg azzal, hogy az injekció beadása után jobban érzi magát a beteg.

Téma szakértője

  • Dr. Balogh Ádám MSc PhD

  • Szakterületek:
    • csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
  • Specialitások:
    • ételallergiák kivizsgálása, követése
    • légúti allergiák (szénanátha, asztma)
    • atopiás dermatitis, csalánkiütés
    • gyógyszerallergia
    • Alex multiplex allergia teszt specialista
    • allergén specifikus immunterápia
    • gyermek- és felnőtt ellátás
    • angol nyelvű ellátás/ consultation in English available

    Vélemények dr. Balogh Ádámról >>>

     

    Rendelés típusa:

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Nagy szakértelem

Keveset kellett várakoznunk. Az orvos nagy szakértelemmel rendelkezett, úgy éreztük hogy rendesen foglalkozik a problémánkkal.

További vélemények

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok