Anafilaxia: két hullámban jelentkezhetnek a tünetek

Anafilaxia: két hullámban jelentkezhetnek a tünetek

Dr. Balogh Ádám MSc PhD Módosítva: 2024.07.03 12:02

Az anafilaxia életveszélyes allergiás reakció, melynek tünetei megtévesztőek lehetnek. Az első rosszullétet követően a beteg állapota javulhat, majd hirtelen ismét fokozódhatnak a panaszai, és akár életveszélyes állapotba is kerülhet. Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy miért fontos az adrenalin injekció beadása mellett orvosi segítséget is hívni a beteghez.

Az anafilaxia tünetei

Étel-, gyógyszer- vagy rovarméreg allergia következtében is kialakulhat anafilaxia. Az első tünetek néhány perccel azt követően megjelenhetnek, hogy az allergén a beteg szervezetébe került. Bőrpír, testszerte csalánkiütés, szem-, arc-, szájdagadás, ödéma, hasi görcsök, hasfájás, hányás, hirtelen szívdobogás, rekedtség, torokszorító érzés, köhögés és vérnyomásesés is jelentkezhet.

Nagyon fontos, hogy az anafilaxia diagnózisához a felsorolt tünetek közül nem kell, hogy mindegyik jelentkezzen. Lehetséges, hogy valakinél csak 1-2 tünetet észlelünk, de ilyen esetben sem szabad elhanyagolni az anafilaxia jelentőségét!

Adrenalin autoinjektort – önbelövős injekciót kell használni

Anafilaxia esetén adrenalin autoinjektort kell használni.Az anafilaxiás tünet(ek) észlelésekor a beteget le kell fektetni, adrenalin injekciót kell a comb izomzatába beadni és 10mp-ig ott tartani és orvosi segítséget hívni. Autoinjektorral minden diagnosztizált allergiás betegnek rendelkezni kell. 2022. május 1. óta allergológus, gyermektüdőgyógyász, tüdőgyógyász és szakorvosi javaslatukra háziorvos is 100%-os támogatással felírhatja az adrenalin öninjekciós szereket anafilaxia vagy súlyos szisztémás allergiás reakció után. 70%-ra, ha nem volt még ilyen súlyos. Az injekcióból mindig kettőt kell a betegnek magánál tartania, hogy egy esetleges meghibásodás vagy nem megfelelő alkalmazás esetén is legyen eszköz, amit használni tud.

Két fázisban zajlik az anafilaxiás reakció?

Az adrenalin injekció beadását követően a beteget mindenképpen kórházba kell szállítani, 24 órás orvosi megfigyelésre. Előfordulhat ugyanis, hogy az anafilaxiás reakció két hullámban zajlik, a kezdeti javulást követően előfordulhat visszaesés, a tünetek kiújulása. Anafilaxia esetén tehát mindenképp szükséges, hogy hívjunk orvosi segítséget is, ne elégedjünk meg azzal, hogy az injekció beadása után jobban érzi magát a beteg.

Téma szakértője

  • Dr. Balogh Ádám MSc PhD

  • Szakterületek:
    • csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
  • Specialitások:
    • ételallergiák kivizsgálása, követése
    • légúti allergiák (szénanátha, asztma)
    • atopiás dermatitis, csalánkiütés
    • gyógyszerallergia
    • Alex multiplex allergia teszt specialista
    • allergén specifikus immunterápia
    • gyermek- és felnőtt ellátás
    • angol nyelvű ellátás/ consultation in English available

    Vélemények dr. Balogh Ádámról >>>

     

    Rendelés típusa:

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő/Úr!
Olyan kérdésem lenne, hogy a nyád végén voltam allergiavizsgálaton méh és darázscsípésre ez az eredmény negatív lett! Érdekelne, hogy a későbbiekben alakulhat e ki allergia? És ha igen akkor ez az a vizsgálat meddig mutat hiteles eredményt?
Válaszát elôre is köszönöm!

Tisztelt Kérdező,
A méh és darázs allergia csak a rovar csípése után alakul ki. Több csípés is kell hogy erőteljes allergiás reakció alakuljon ki, ami az allergia vizsgálat után is kialakulhat, ha megcsípi a darázs vagy méh. A negatív eredmény csak a pillanatnyi helyzetet mutatja.
Üdvözlettel:
Budaházi Kata

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Érthető kommunikáció

Nagyon elégedett vagyok a Dokor Úr mindent kielégítő tájékoztatásával és az orvostudományban járatlan ember számára is érthető kommunikációjával, alaposságával. Köszönjük.

További vélemények

Hírek

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípések többnyire nem igényelnek különösebb kezelést. Előfordulhat azonban, hogy akár tenyérnyi nagyságú duzzanattal, fájdalommal járó elváltozásokat is okozhatnak a kellemetlen kis vérszívók. A Skeeter-szindróma a heves tünetek ellenére nem életveszélyes állapot – nyugtat meg mindenkit dr. Moric Krisztina, az Allergiaközpont allergológusa, klinikai immunológusa.

További részletek
Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

A méh- illetve darázsfélék csípése egyaránt fájdalmas, azonban a csípés helyén kialakuló bőrtünetek legtöbbször teljesen ártalmatlanok – mondja. dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont allergológus és klinikai immunológus orvosa, akit arról kérdeztünk, milyen tünetek utalhatnak a csípések kiváltotta allergiás reakcióra.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK