Allergiás vagyok a szúnyogcsípésre? Mi az a Skeeter-szindróma?

Allergiás vagyok a szúnyogcsípésre? Mi az a Skeeter-szindróma?

Dr. Moric Krisztina Módosítva: 2023.06.21 09:26

A szúnyogcsípés után jelentkező szokatlanul erős bőrtünetekkel járó, súlyosabb reakció az úgynevezett Skeeter-szindróma tünete is lehet. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy mit kell tudni erről az állapotról.

Jellegzetes tünetek

A Skeeter-szindrómát akkor diagnosztizálják, ha valaki erősen reagál egy szúnyogcsípésre. A csípés helyén nagy kiterjedésű duzzanat, fájdalom, bőrpír és viszketés jelenhet meg. Az ilyen reakció a csípés után néhány órán belül kialakulhat, és hetekig is eltarthat.

 

Az érintett személy a csípés után néhány percen belül bőrpírt és duzzanatot észlelhet, majd a csípés helyén a következő két napban vöröses-barna dudor jelenik meg. A dudor általában kemény és viszkető. Néha apró hólyagok vagy sérüléshez hasonló sötét foltok is láthatók. Előfordulhat csalánkiütés, láz, nyirokcsomó duzzanat is.

Ez áll a háttérben

A Skeeter-szindróma erős bőrviszketést okoz szúnyogcsípés után.A Skeeter-szindrómát a szervezet, a szúnyog nyálában található polipeptidekre adott reakciója okozza. A tüneteket tehát nem maga a csípés okozza, hanem a szervezet immunreakciója a szúnyog nyálában található fehérjékre.

Kiket érint elsősorban?

  • Csecsemők és gyermekek gyakrabban reagálnak fokozott tünetekkel egy-egy szúnyogcsípésre, mivel érzékenyebb a bőrük és életkorukból adódóan az immunrendszerük is éretlen.
  • A polipeptidek szúnyogfajonként eltérőek lehetnek. Ezért előfordulhat, hogy egy személynél, akinek előzőleg nem voltak panaszai, Skeeter-szindróma tünetei jelentkeznek, egy olyan szúnyogfaj csípése után, amellyel korábban még nem találkozott a szervezete.
  • Immunbetegeknél is gyakrabban jelentkezhetnek fokozott tünetek egy csípést követően.

Diagnózis és kezelés

Nincs vérvizsgálat a szindróma kimutatására, a diagnózis a szúnyogcsípéssel összefüggő tünetek megjelenése alapján állapítható meg. Fontos annak tisztázása, hogy valóban szúnyogcsípés történt-e és nem méh-, vagy darázs okozta az erős tüneteket. Ilyen esetben ugyanis életveszélyes allergiás reakció, anafilaxia is jelentkezhet. A Skeeter-szindróma kezelése általában antihisztamin készítményekkel és helyi szteroid krémekkel történik. Ezek együttesen segítik a viszketést és a gyulladást megszüntetni.

Erre figyeljünk a nyaralás alatt!

  • Akinél fokozott érzékenység jelentkezik szúnyogcsípést követően, fokozottan javasolt szükség esetén rovarriasztó szereket használnia.
  • Nyári estéken, párás időben érdemes hosszú ujjú felsőket, hosszú szárú nadrágot viselni, vastagabb ruházattal is csökkenteni tudjuk a csípések kockázatát.
  • Otthonunkban használjunk szúnyoghálót a nyílászárókon és nyaralásnál is keressük az szúnyoghálóval felszerelt szálláshelyeket.
  • A nyaralóhely kiválasztásánál kerüljük a közvetlen vízparti szálláshelyeket.
  • Szerezzük be a szükséges orvosi recepteket még indulás előtt, vigyük magunkkal nyaralásra is a szúnyogcsípés esetére bevált készítményeket!

Téma szakértője

  • Dr. Moric Krisztina

  • Szakterületek:
    • allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész
  • Specialitások:
    • immunterápia
    • felső légúti allergiák
    • szénanátha
    • fémallergia
    • fül-orr-gégeszeti tünetekkel járó anafilaxia utáni kivizsgálás
    • felnőtt- és gyermekellátás (5 éves kortól) 

    Vélemények Dr. Moric Krisztináról >>>

     

    Rendelés típusa: 

     

    * Első vizit esetén - amennyiben fizikális vizsgálat is szükséges - javasolt személyes, rendelői viziten megjelenni!

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Határozottságot sugárzó

Professzionális szervezés, felkészült, bizalmat , határozottságot sugárzó kedves Doktornő.

További vélemények

Hírek

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípések többnyire nem igényelnek különösebb kezelést. Előfordulhat azonban, hogy akár tenyérnyi nagyságú duzzanattal, fájdalommal járó elváltozásokat is okozhatnak a kellemetlen kis vérszívók. A Skeeter-szindróma a heves tünetek ellenére nem életveszélyes állapot – nyugtat meg mindenkit dr. Moric Krisztina, az Allergiaközpont allergológusa, klinikai immunológusa.

További részletek
Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

A méh- illetve darázsfélék csípése egyaránt fájdalmas, azonban a csípés helyén kialakuló bőrtünetek legtöbbször teljesen ártalmatlanok – mondja. dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont allergológus és klinikai immunológus orvosa, akit arról kérdeztünk, milyen tünetek utalhatnak a csípések kiváltotta allergiás reakcióra.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK