Allergiás vagyok a szúnyogcsípésre? Mi az a Skeeter-szindróma?

Allergiás vagyok a szúnyogcsípésre? Mi az a Skeeter-szindróma?

Dr. Moric Krisztina Létrehozva: 2023.06.21 Módosítva: 2023.06.21

A szúnyogcsípés után jelentkező szokatlanul erős bőrtünetekkel járó, súlyosabb reakció az úgynevezett Skeeter-szindróma tünete is lehet. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy mit kell tudni erről az állapotról.

Jellegzetes tünetek

A Skeeter-szindrómát akkor diagnosztizálják, ha valaki erősen reagál egy szúnyogcsípésre. A csípés helyén nagy kiterjedésű duzzanat, fájdalom, bőrpír és viszketés jelenhet meg. Az ilyen reakció a csípés után néhány órán belül kialakulhat, és hetekig is eltarthat.

 

Az érintett személy a csípés után néhány percen belül bőrpírt és duzzanatot észlelhet, majd a csípés helyén a következő két napban vöröses-barna dudor jelenik meg. A dudor általában kemény és viszkető. Néha apró hólyagok vagy sérüléshez hasonló sötét foltok is láthatók. Előfordulhat csalánkiütés, láz, nyirokcsomó duzzanat is.

Ez áll a háttérben

A Skeeter-szindróma erős bőrviszketést okoz szúnyogcsípés után.A Skeeter-szindrómát a szervezet, a szúnyog nyálában található polipeptidekre adott reakciója okozza. A tüneteket tehát nem maga a csípés okozza, hanem a szervezet immunreakciója a szúnyog nyálában található fehérjékre.

Kiket érint elsősorban?

 • Csecsemők és gyermekek gyakrabban reagálnak fokozott tünetekkel egy-egy szúnyogcsípésre, mivel érzékenyebb a bőrük és életkorukból adódóan az immunrendszerük is éretlen.
 • A polipeptidek szúnyogfajonként eltérőek lehetnek. Ezért előfordulhat, hogy egy személynél, akinek előzőleg nem voltak panaszai, Skeeter-szindróma tünetei jelentkeznek, egy olyan szúnyogfaj csípése után, amellyel korábban még nem találkozott a szervezete.
 • Immunbetegeknél is gyakrabban jelentkezhetnek fokozott tünetek egy csípést követően.

Diagnózis és kezelés

Nincs vérvizsgálat a szindróma kimutatására, a diagnózis a szúnyogcsípéssel összefüggő tünetek megjelenése alapján állapítható meg. Fontos annak tisztázása, hogy valóban szúnyogcsípés történt-e és nem méh-, vagy darázs okozta az erős tüneteket. Ilyen esetben ugyanis életveszélyes allergiás reakció, anafilaxia is jelentkezhet. A Skeeter-szindróma kezelése általában antihisztamin készítményekkel és helyi szteroid krémekkel történik. Ezek együttesen segítik a viszketést és a gyulladást megszüntetni.

Erre figyeljünk a nyaralás alatt!

 • Akinél fokozott érzékenység jelentkezik szúnyogcsípést követően, fokozottan javasolt szükség esetén rovarriasztó szereket használnia.
 • Nyári estéken, párás időben érdemes hosszú ujjú felsőket, hosszú szárú nadrágot viselni, vastagabb ruházattal is csökkenteni tudjuk a csípések kockázatát.
 • Otthonunkban használjunk szúnyoghálót a nyílászárókon és nyaralásnál is keressük az szúnyoghálóval felszerelt szálláshelyeket.
 • A nyaralóhely kiválasztásánál kerüljük a közvetlen vízparti szálláshelyeket.
 • Szerezzük be a szükséges orvosi recepteket még indulás előtt, vigyük magunkkal nyaralásra is a szúnyogcsípés esetére bevált készítményeket!

Téma szakértője

 • Dr. Moric Krisztina

 • Szakterületek:
  • allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész
 • Specialitások:
  • immunterápia
  • felső légúti allergiák
  • szénanátha
  • fémallergia
  • fül-orr-gégeszeti tünetekkel járó anafilaxia utáni kivizsgálás
  • felnőtt- és gyermekellátás (5 éves kortól) 

  Vélemények Dr. Moric Krisztináról >>>

   

  Rendelés típusa: 

   

  * Első vizit esetén - amennyiben fizikális vizsgálat is szükséges - javasolt személyes, rendelői viziten megjelenni!

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Maximális bizalom

Abszolút bizalmat keltett bennem a doktornő, azzal hogy mindent elmagyarázott és látszott hogy segíteni akar, minél gyorsabban megoldani ezt a problémát.

További vélemények

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok