Melyik allergiatesztre van szükségem?

Melyik allergiatesztre van szükségem?

Dr. Hidvégi Edit PhD Létrehozva: 2023.01.05 Módosítva: 2023.01.05

Ételallergia vagy ételintolerancia esetén a speciális diéta hosszabb időre, akár egy életre is szól, ezért nagyon lényeges tudni, hogy pontosan mi az, amit nem szabad fogyasztani. Dr. Hidvégi Edit gasztroenterológust, a Budai Allergiaközpont orvosát a kivizsgálásról, allergia tesztekről kérdeztük.

Eltérő kiváltó okok

Az allergiás reakciót fehérjék okozzák, allergia esetén az immunrendszer is érintett. Az intolerancia nem fehérjékre váltódik ki, hanem leginkább cukrokra, illetve létezik a hisztamin intolerancia jelensége is. A legismertebb a laktóz intolerancia, vagyis tejcukor érzékenység.

Felnőttek között az ételintolerancia gyakoribb

Felnőttkorban az ételallergiák gyakorisága 2% körüli. Ezek jelentős részét az étel-pollen keresztreakciók teszik ki. Ennek során, ha a beteg allergiás valamelyik növény pollenjére, akkor bizonyos ételek fogyasztása szájüregi tüneteket – ajakviszketést, bizsergést, égő érzést a szájüregben - okozhat nála. A valódi ételallergia pl. tejre, tojásra tehát még ennél is kisebb arányban fordul elő, az érintetteknél viszont nem felnőttkorban alakul ki a betegség, hanem már gyermekkorban megjelennek a tünetek. Azok az évek múlásával az esetek több, mint 90%-ában megszűnnek. Ennél jóval gyakoribb a laktózintolerancia, mely a felnőtt korú lakosság 20-30%-át érinti.

Ételallergia kivizsgálása

Az allergia bőrpróbával, vagy vérvizsgálattal mutatható ki, melynek során az IgE ellenanyagot határozzák meg. Az IgE specifikus, tehát az eredmény alapján pontosan meg tudjuk mondani, hogy melyik az az élelmiszer, ami a panaszokat okozza.

Ételintolerancia kivizsgálása

Ezzel szemben intolerancia esetén nem vérvizsgálat történik, hanem ún. hidrogén kilégzéses teszt. Ennek során egy készülékbe kell befújni a levegőt, ami analizálja az összetételét. Ha bizonyos szint fölé emelkedik a kilélegzett hidrogén mennyisége, akkor az pozitivitást jelent.

Speciális eset: a cöliákia

Allergiateszttel vizsgálható a hasfájás oka.A gluténérzékenység, másnéven cöliákia genetikusan meghatározott. Első tünetei már csecsemőkortól kezdve, a gluténtartalmú ételek bevezetését követően jelentkezhetnek, de előfordulhat, hogy csak felnőttkorban okoz komolyabb tüneteket, amelyek alapján diagnosztizálásra kerül. Az autoimmun gluténérzékenység kivizsgálása teljesen más módon történik, az allergia tesztek és az ún. IgG alapú ételintolerancia vizsgálatok nem alkalmasak a kimutatására.

Bélnyálkahártya károsodás

Dr. Hidvégi Edit elmondta, hogy a hasi panaszok hátterében nemcsak bizonyos ételek fogyasztása állhat. Már önmagában a rendszeres étkezés, a tudatosan megválasztott alapanyagok is közre játszhatnak abban, amikor valamilyen diéta hatására a beteg állapota javul. Emellett nagyon gyakoriak, már gyerekek körében is kialakulhatnak gyulladásos bélbetegségek, de a Helicobacter pylori fertőzés és a SIBO néven ismert kontaminált vékonybél szindróma is okozhat hasi tüneteket. A bélnyálkahártya károsodhat antibiotikum kúra miatt is, ilyenkor átmeneti laktóz érzékenység is kialakulhat. A károsodott bélnyálkahártya miatt romlik a tápanyagok felszívódása, ilyenkor több élelmiszer fogyasztása is gondot okozhat, ám a hiba nem az adott étel összetevőben keresendő, hanem a bélnyálkahártya sérült állapotában.

Melyik tesztet válasszam?

Ha valakinek az étkezésekkel összefüggő panaszai – hasfájás, haspuffadás, hasmenés – jelentkeznek, akkor javasolt első körben gasztroenterológus orvossal konzultálni. Azt ugyanis, hogy melyik a megfelelő teszt, a szakember tudja megállapítani, az alapos kikérdezésünk után. A tünetek jellege, jelentkezésének ideje, egyéb betegségeink és szedett gyógyszereink, de még a családban előforduló betegségek is lényeges információt adnak ennek meghatározásához. Ha tehát nem szeretnénk felesleges vizsgálatokat végeztetni és szükségtelen megszorításokat bevezetni az étrendünkben, akkor kövessük az orvos javaslatait a tüneteink hátterében álló okok felderítéséhez.

Nem csak gyomor- és bélrendszeri panaszokat okozhat

Az eddig felsorolt tünetek mellett lényeges megemlíteni, hogy nem csak a hasi panaszok vihetik gasztroenterológushoz a beteget. A hisztamin intolerancia többek között kipirulást, csalánkiütést és fejfájást is okozhat. Ha ezek a panaszok rendszeresen étkezésekhez köthetően jelentkeznek, érdemes erre is gyanakodni. Ekkor bőrgyógyász, vagy ideggyógyász bevonására is szükség lehet a kivizsgálás során.

 

Dr. Hidvégi Edit végezetül felhívja a figyelmet egy nagyon fontos dologra. Ha arra gyanakszunk, hogy az étkezéssel összefüggő panaszainkat valamelyik konkrét élelmiszer vagy összetevő okozza, kivizsgálás előtt ne kezdjünk el diétázni, mert ez befolyásolhatja a vizsgálatok eredményét.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő/Doktor úr!

Az lenne a kérdésem, hogy 71 mikrogramm /dl tejérzékenység eredménnyel lehet-e adó jóváírást igényelni. Ez a vérvétel szerint "magas" kategória.

Köszönöm előre is a válaszát

Dr. Hidvégi Edit PhD
Dr. Hidvégi Edit PhD gasztroenterológus
Kedves Erdeiné!

Adójóváírást tejfehérje érzékenységre nem lehet igénybe venni, csak laktóz érzékenységre. Annak más jellegű a kivizsgálási menete.

Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Körültekintő, alapos

A reflux egy olyan ritka fajtájában szenvedtem hosszú ideig, ami kínzó légúti tünetekkel jár, és a tüdőmben is szövődményt okozott. Hidvégi Edit doktornő volt az első orvos, aki egyrészt komolyan vette a problémámat, másrészt egységben látta és tudta kezelni ezt a két állapotot. Alapos és mély szakmai tudásának, körültekintésének, a gondosan megválasztott terápiáknak és nem utolsósorban szeretetteljes biztatásának köszönhetően már három hónapja gyógyszerek nélkül is teljesen jól vagyok. Külön kiemelendő, hogy a személyes találkozások mellett a doktornő számos alkalommal adott lehetőséget e-mailes konzultációra. Kérdéseimre adott világos magyarázatai és pontos instrukciói szintén nagymértékben hozzájárultak a gyógyulásomhoz.”

További vélemények

Hírek

Diéta orvosi diagnózis nélkül?

Diéta orvosi diagnózis nélkül?

Egyfajta divattá vált a különböző hasi panaszokat az étkezéssel összefüggésbe hozni, önmagunk számára diagnózist megállapítani, majd ez alapján diétázni. Lehetnek-e és ha igen, milyen hátrányai annak, ha valaki orvosi diagnózis nélkül kezd el például tej vagy gluténmentesen étkezni? Az egyre népszerűbb mentes diéták kapcsán kérdeztük dr. Németh Alíz gasztronterológus, hepatológust, a Budai Allergiaközpont orvosát.

További részletek
Melyik allergiatesztre van szükségem?

Melyik allergiatesztre van szükségem?

Ételallergia vagy ételintolerancia esetén a speciális diéta hosszabb időre, akár egy életre is szól, ezért nagyon lényeges tudni, hogy pontosan mi az, amit nem szabad fogyasztani. Dr. Hidvégi Edit gasztroenterológust, a Budai Allergiaközpont orvosát a kivizsgálásról, allergia tesztekről kérdeztük.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!