Mikortól adhatunk mézet gyerekeknek?

Mikortól adhatunk mézet gyerekeknek?

Dr. Polgár Marianne PhD Létrehozva: 2018.12.12 Módosítva: 2020.02.19

A mézeskalács az ünnepi menü fontos része, ám az édesanyákban gyakran felmerül a kérdés, vajon adhatnak-e a népszerű karácsonyi édességből gyermeküknek? Dr. Polgár Marianne gyermek gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa segít eligazodni ebben a kérdésben.

Kórokozó a mézben

A mézben természetes módon előfordulhat a Clostridium botulinum nevű baktérium, amely a botulizmus nevű súlyos ételmérgezés okozója. Az izomgörcsöket és izombénulást okozó baktériumot a méz mellett többek közt a talajtól nehezen megtisztítható zöldségek és a szakszerűtlenül tartósított háztáji füstölt húsok, kolbász és hurkák is tartalmazhatják.

Ezek a cikkek is érdekelhetik 

A gyerekek fejletlen immunrendszere

A kisgyermekek értelen bélflórájuk miatt különösen érzékenyek a különböző fertőzésekre. Ha a Clostridium botulinum nevű kórokozók a szervezetükbe jutnak, a bélben elszaporodnak és erős méreganyagot termelnek. A bél nyálkahártyán ez a méreganyag a szervezetbe jut és a már említett súlyos tüneteket váltja ki.

Hány éves kortól biztonságos a méz gyerekeknek?

Az immunrendszer érése miatt a szakemberek csak 1 éves kor után javasolják a méz bevezetését a gyermek étrendjébe.

„Egy évnél fiatalabb csecsemők és kisgyermekek esetében tehát kerüljük a méz hozzáadásával készült sütemények fogyasztását, és ne adjunk mézes teát sem, semmi olyasmit, ami mézet tartalmaz. Ez alól kivételt képeznek az élelmiszeripar által előállított termékek. Megfelelő nyomáson és a megadott ideig, 120fokon történő hőkezelés hatására a Clostridium baktériumok elpusztulnak.”

Mézeskalács recept méz nélkül

mézeskalács méz nélkülA Mentes Receptek blogon található recept alapján finom glutén-, laktóz- és cukormentes mézeskalácsot készíthetünk, méz nélkül, az alábbi hozzávalókból:
- 80 g cirokliszt
- 80 g gesztenyeliszt
- 10 g útifűmaghéj
- 2 db „S” méretű tojás
- 40 g vaj (laktózmentes)
- 40 g xilit
- 20 g eritrit
- 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
- + liszt a nyújtáshoz
A recept elkészítésének leírása, az alábbi linkre kattintva érhető el:

https://mentesrecept.blog.hu/2016/12/21/mezeskalacs_keksz_sutipecsettel

 

Téma szakértői

Dr. Augusztinovicz Monika

Dr. Augusztinovicz Monika

allergológus, klinikai immunológus és fül-orr-gégész
Dr. Pászthory Erzsébet

Dr. Pászthory Erzsébet

gasztroenterológus, belgyógyász, háziorvos szakorvos
Dr. Lakos Gábor

Dr. Lakos Gábor

csecsemő- és gyermekgyógyász, belgyógyász

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Nő/Úr!

Szakvéleményét szeretném kérni, hogy mi a teendő.
6.5 Éves kisfiúnk folyamatosan beteg. Nemcsak futó nátha, vagy megfázással, mindig szövődményes lesz a betegsége. Mellhártyagyulladás, tüdőgyulladás, csípőizületi gyulladás...stb. Emellett nagyon sok mindenre allergiásan reagál. A pollenekre, a gluténra, a tejcukorra, tejfehérjére, a fruktózra. Nagyon szűk kereteken belül mozog az, amit meg tud enni gond nélkül..Csak azt tudja megenni, amit itthon készítek, az oviba is vittük az ételt, mert ennyi étel allergiára nem tud senki főzni. Vitamint egyáltalán nem tudunk adni neki, mert akkor még betegebb lesz. Jártunk immunológián, végeztek laborvizsgálatot.
Megjegyzésben ez áll:
Jelentősen csökkent MBL-lektin összkomplement aktiválhatóság, aminek hátterében MBL deficiencuája állhat.
A diagnózis immunhiány főként antitast defektosokkal.
Nagyon aggódom. A szakorvos szerint nem lehet mit kezdeni ezzel. De nem tud közösségbe járni, alig találkozhat gyerekekkel, mert egyből beteg lesz. Iskolába sem mehetett, pedig nagyon okos, értelmes. Hogyan segíthetünk a kisfiúnkon, hogy rendes kisgyerekhez illő élete legyen??
Köszönettel: Selmeciné Mária

Tisztelt Kérdező,

A Pécsi Gyermekklinikán végzett vizsgálatok nagyon részletesek és alkalmasak a gyermek ritka immunológiai rendellenességének kimutatására. A Klinika kontrollra a gyermeket visszahívta, szerintem ennek követése a megfelelő út.
Ajánlom a szülőknek Google-ban keressenek rá "Dr. Diag-Mannóz kötő lektin" név alatt a kórkép leírására.

Üdvözlettel:
Dr. Polgár Marianna
gyermekorvos

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek
Pollenallergia vagy reflux kínozza?

Pollenallergia vagy reflux kínozza?

A szokatlanul enyhe februári időjárás miatt a pollenszezon már most elkezdődött. Ha reggelente hátsó garatfali csorgást tapasztal, krákogó köhögésre és torokirritációra ébred, könnyen hiheti azt, hogy allergiás panaszokkal küzd. Pedig elképzelhető, hogy valójában néma refluxa van – tudtuk meg dr. Sárdi Krisztinától, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus szakemberétől, aki azt is elmondta, hogy a célirányos kezeléshez fontos tisztázni a kiváltó okokat.  

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok