A mézeskalács az ünnepi menü fontos része, ám az édesanyákban gyakran felmerül a kérdés, vajon adhatnak-e a népszerű karácsonyi édességből gyermeküknek? Dr. Polgár Marianne gyermek gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa segít eligazodni ebben a kérdésben.
A mézben természetes módon előfordulhat a Clostridium botulinum nevű baktérium, amely a botulizmus nevű súlyos ételmérgezés okozója. Az izomgörcsöket és izombénulást okozó baktériumot a méz mellett többek közt a talajtól nehezen megtisztítható zöldségek és a szakszerűtlenül tartósított háztáji füstölt húsok, kolbász és hurkák is tartalmazhatják.
Ezek a cikkek is érdekelhetik |
A kisgyermekek értelen bélflórájuk miatt különösen érzékenyek a különböző fertőzésekre. Ha a Clostridium botulinum nevű kórokozók a szervezetükbe jutnak, a bélben elszaporodnak és erős méreganyagot termelnek. A bél nyálkahártyán ez a méreganyag a szervezetbe jut és a már említett súlyos tüneteket váltja ki.
Az immunrendszer érése miatt a szakemberek csak 1 éves kor után javasolják a méz bevezetését a gyermek étrendjébe.
„Egy évnél fiatalabb csecsemők és kisgyermekek esetében tehát kerüljük a méz hozzáadásával készült sütemények fogyasztását, és ne adjunk mézes teát sem, semmi olyasmit, ami mézet tartalmaz. Ez alól kivételt képeznek az élelmiszeripar által előállított termékek. Megfelelő nyomáson és a megadott ideig, 120fokon történő hőkezelés hatására a Clostridium baktériumok elpusztulnak.”
A Mentes Receptek blogon található recept alapján finom glutén-, laktóz- és cukormentes mézeskalácsot készíthetünk, méz nélkül, az alábbi hozzávalókból:
- 80 g cirokliszt
- 80 g gesztenyeliszt
- 10 g útifűmaghéj
- 2 db „S” méretű tojás
- 40 g vaj (laktózmentes)
- 40 g xilit
- 20 g eritrit
- 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
- + liszt a nyújtáshoz
A recept elkészítésének leírása, az alábbi linkre kattintva érhető el:
https://mentesrecept.blog.hu/2016/12/21/mezeskalacs_keksz_sutipecsettel
táplálékallergia és intolerancia
cöliákia és egyéb gluténérzékenység
gyomor-bélrendszeri, emésztési és táplálkozási panaszok csecsemő, gyermek és felnőttkorban
felnőtt- és gyermekellátás
További véleményekMindenki nagyon kedves volt, a rendelési időben nem volt késés (talán néhány perc), gördülékenyen zajlott minden.
A kismama terhesség és szoptatás alatt, a táplálkozásával csökkenteni tudja a csecsemőnél megjelenő allergia esélyét. Dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász, gasztroenterológust, a Budai Allergiaközpont orvosát egy friss kutatás eredményével kapcsolatban kérdeztük.
A koronavírus-fertőzéssel és oltással kapcsolatban sok kérdés felmerül bennünk allergiásként. Dr. Balogh Katalin allergológussal, a Budai Allergiaközpont főorvosával ezeket segítünk tisztázni.