Minden bőrkiütés ekcéma?

Minden bőrkiütés ekcéma?

Dr. Garaczi Edina PhD Létrehozva: 2013.02.01 Módosítva: 2023.11.16

Téli időszakban különösen gyakori, hogy a bőr vörös, száraz, helyenként fájdalmasan kirepedezik. Ha a tünetek viszketéssel, esetleg kiütésekkel párosulnak, érdemes orvoshoz fordulni, a panaszokat ugyanis más-más betegségek okozhatják.

Tetőtől-talpig

Különböző bőrbetegségek nagyon hasonló tüneteket produkálhatnak. A pontos diagnózis felállítása nagyon fontos, mert a különböző elváltozások eltérő terápiákat igényelnek – hívja fel a figyelmet dr. Garaczi Edina bőrgyógyász-allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa. Az allergiás bőrbetegségek leggyakoribb formái közé tartoznak a különböző ekcémák. Azonban nem minden viszkető vörös folt vagy plakk hátterében áll allergiás ekcéma. Hirtelen megjelenő bőrtüneteket olyan betegségek is okozhatnak, amelyek nem allergiás eredetűek.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

A bőrtünetek sokszínűsége

Az ekcéma bizonyos esetekben hasonló lehet például a pikkelysömör tüneteihez, vagy felületes gombafertőzéshez. A vörös, száraz, viszkető foltokkal jelentkező ekcéma tünetei életkoronként is mutathatnak eltéréseket. Pikkelysömör, vagy orvosi nevén psoriasis esetén testszerte pikkelyesen hámló, vörös foltok jelentkeznek, kéz- és lábkörmök is érintettek lehetnek. Arcon megjelenő bőrpír, viszkető vagy fájdalmas kiütések esetén az ekcémán kívül rosacea fennállásának lehetőségére is gondolni kell. A rosacea főleg az arc középső területein értágulatokkal, gyulladt és gennyes csomókkal jelentkező bőrbetegség. A hajas fejbőr viszketéséért gyakran nem sampon okozta allergia, hanem egy gyakori bőrbetegség, a seborrhea a felelős. A tünetek ez esetben a pubertáskor környékén kezdődnek: fokozott faggyútermelés, a hajas fejbőrön, szemöldököknél, orrszárnyi redőben, mellkason kialakuló zsíros korpázó hámlás és bőrvörösség jellemzi.

Belgyógyászati betegségek bőrtünetei

A bőrön jelentkező tünetek hátterében több ok is állhat, a megfelelő kezeléshez ilyen esetben komplex kivizsgálásra, több szakorvos bevonására is szükség lehet. Leggyakrabban belgyógyászati problémák állnak a problémák hátterében. Gyomor-bélrendszeri panaszok, hormonális eltérések vagy lappangó diabétesz is provokálhat bőrtüneteket. A panaszokat súlyosbíthatja vagy előidézheti lelki probléma, stressz is. Ilyen esetekben a kezeléshez pszichoterápia bevonására is szükség lehet.

Miért forduljon orvoshoz?bőrön jelentkező tünetek

A fentiekből is jól látható, hogy a bőrön jelentkező tünetek sok esetben komplex kivizsgálást és személyre szabott kezelést igényelnek. Az orvosi vizsgálat előtt otthon kipróbált terápiák nemcsak, hogy nem hoznak megfelelő eredményt, de így a módosult klinikai kép a diagnózis felállítását nehezíti az orvos számára. Öngyógyítás helyett érdemesebb tehát szakember tanácsát kérni a bőrpanaszok kezeléséhez. Így megelőzhetők a hosszas kivizsgálások, valamint hibás diagnózisok alapján hosszasan alkalmazott, kevésbé hatékony kezelések és azok mellékhatásai

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő!

Azzal a kérdéssel fordulok önhöz hogy van a fülkagylómon hátul viszkető hólyagok keletkeznek,viszketéssel kezdődik.
1het alatt kb elmúlik de 3 hetente mindig visszatér.Nem használnak a krémek ugyanúgy visszajön,ès csak a bal fülem.
Már több bőrgyógyásznál jártam ezzel a problémával.
Köszönöm válaszát

Dr. Garaczi Edina PhD
Dr. Garaczi Edina PhD allergológus-bőrgyógyász
Tisztelt Ákos,

A pontos diagnózis felállításához mindenképp szükséges a tüneteket látni. Amennyiben csak időszakosan jelentkeznek a hólyagok, akkor kérem , hogy készítsen róla fényképet és azzal jelentkezzen szakorvosi vizsgálatra.

Üdvözlettel:
Dr. Garaczi Edina
bőrgyógyász, allergológus

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Aranyos

A Doktornő nagyon aranyos volt, mindenben próbált segíteni, minden lehetőséget felvázolt a betegséget és a megoldást illetően is! A recepciós hölgyek segítőkészsége és felkészültsége is tetszett.

További vélemények

Hírek

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek
Pollenallergia vagy reflux kínozza?

Pollenallergia vagy reflux kínozza?

A szokatlanul enyhe februári időjárás miatt a pollenszezon már most elkezdődött. Ha reggelente hátsó garatfali csorgást tapasztal, krákogó köhögésre és torokirritációra ébred, könnyen hiheti azt, hogy allergiás panaszokkal küzd. Pedig elképzelhető, hogy valójában néma refluxa van – tudtuk meg dr. Sárdi Krisztinától, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus szakemberétől, aki azt is elmondta, hogy a célirányos kezeléshez fontos tisztázni a kiváltó okokat.  

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok