Mire figyeljen, ha allergiásként indul futóversenyen?

Mire figyeljen, ha allergiásként indul futóversenyen?

Dr. Augusztinovicz Monika Módosítva: 2019.04.12

Az edzettség mellett az aktuális pollenhelyzet és időjárás is hatással lehet a teljesítményére. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus néhány pontban összefoglalta, mire figyeljünk a verseny előtt.

Mire figyeljen, ha allergiásként indul futóversenyen?Allergiásként, sőt asztmásként sem kell lemondani a rendszeres sportolásról, de oda kell figyelni, hogy jól beállított kezeléssel kezdjünk el mozogni. A jól beállított kezelés azt jelenti, hogy tünetmentesek vagyunk, éjjel nem zavar az orrdugulás, nyugodtan alszunk. Nappal sem tör ránk köhögési vagy tüsszögő roham, nem kínoz a szem- vagy orrviszketés, az allergiás tünetek tehát az életminőségünket nem befolyásolják. Megfelelő kezelés mellett még pollenszezonban is mozoghatunk a szabadban, igaz, hogy magas pollenkoncentráció mellett, szeles, meleg napokon inkább az edzőtermi edzést javasolt. Ám mivel azt, hogy a futóverseny idején hogyan alakul az időjárás, befolyásolni nem tudjuk, így jobb, ha extrém helyzetekre is felkészülünk.

Figyelje az aktuális pollenhelyzetet!

Allergiásként a versenyen nyújtott teljesítményünkre az aktuális napi pollenhelyzet is hatással lehet. Ebben az időszakban a főváros környékén az éger, a nyár, a szil, a kőris, a mogyoró és a tiszafafélék is tünetet okozhatnak. Aki a napokban indul versenyen, és allergiás valamelyik növényre, megfelelően beállított gyógykezelés nélkül könnyen kaphat tüsszögő vagy asztmás rohamot, ami miatt akár félre kell állnia, de az orrfolyás, orr- és szemviszketés is zavaró, miközben az ember az egyenletes mozgásra próbál koncentrálni.

Az időjárást is vegye számításba!

A pollenkoncentráció meleg, szeles napokon magasabb. Ha a verseny napján, vagy az azt megelőző napon esik, az eső „elmossa a polleneket”, az allergének koncentrációja ilyenkor rendszerint még alacsonyabb, így kedvezőbb az allergiások számára. Nem mindenkinek, hiszen az eső előtt, közben és után is jelentősen megemelkedhet a levegő páratartalma, ez sokaknál okoz nehézlégzést. A párás időjárás mellett megemelkedhet a gombaspórák koncentrációja is a levegőben, ami az arra érzékenyeknél allergiás tünetet okozhat. Ezeket nyilván mindenki kitapasztalja a felkészülés során, így a verseny napjára pontosan tudni fogja, hogy milyen időjárási körülmények mellett, milyen gyógyszereket kell a verseny előtt használnia, hogy a tünetei ne jelentkezzenek.

A verseny időpontja is sokat számít

A pollenkoncentráció nemcsak az időjárástól függ, egyes napszakokban is eltér. Városi környezetben, szeles napokon akár több féle pollen is tetőzhet délben. Kora reggel vagy este mindig alacsonyabb a levegőben szálló pollenmennyiség. A felkészülés során ehhez igazodhatunk, ám ha a verseny időpontja pont egy ilyen kényes időpontra esik, akkor erősebb tünetekre számíthatunk, így mindenképp érdemes allergológussal egyeztetni arról, hogy milyen hatékony készítményeket tud javasolni ilyen esetre.

Mit vigyen magával a versenyre?

- ha már az edzés során is használt pollenszűrő maszkot, a versenyen is segíthet csökkenteni a tüneteket.
- a napszemüveg, a szem körül zárt védőszemüveg szintén hasznos eszköz a szembe jutó pollenek ellen.
- ha hosszabb távon indulunk, az arcunkat, orrunkat jó, ha időnként áttöröljük nedves kendővel, hogy az izzadtságra tapadt pollenektől megszabaduljunk.
- verseny előtt használjuk a bevált gyógyszereinket, a kezelőorvossal egyeztetett, időjárás és aktuális pollenhelyzet függvényében megadott módon.
- verseny után alapos arcmosás, tengervizes orrspray használata is javasolt.

Téma szakértője

  • Dr. Augusztinovicz Monika

  • Szakterületek:
    • allergológus, klinikai immunológus és fül-orr-gégész
  • Specialitások:
    • orrmelléküreg (arcüreg, homloküreg) specialista
    • COVID utáni szaglásvesztés, szaglástréning 
    • felsőlégúti allergiák
    • általános fül-orr-gégészeti panaszok
    • gyermek fül-orr-gégészeti kezelések
    • fülfájás, füldugulás kezelése

    Távkonzultációs lehetőség csak immunterápia kontroll esetén!

    Vélemények dr. Augusztinovicz Monikáról >>>

     

    Rendelés típusa:

    • Személyes (rendelői) vizit
    • Távkonzultáció (telefonos): szerda délután
    • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available

Orvos válaszol

Férjem 3 éve látóideg gyulladást kapott a jobb szemére, amely során elvesztette a jobb szemére a látását. Számos vizsgálatnak vetették alá, de eddig minden vizsgálata negatív ( Sm, autoimmun, egyéb..).
Az utolsó reményem, hogy megtaláljam a betegsége okát, hogy háziorvosunk szerint füll orr gégészeti probléma okozhatta csak

MR:
A septum balra deviál, jobb oldali sinus sphenoidalisban kb 17 mm átmérőjű, cystának megfelelő képlet ábrázolódik, jobb oldali sinus maxillaris felső fala mentén egy 8 mm-es, minden szekvencián magas jeladású képlet ábrázolódott.
A látóidegtől 2-2, 5 cmre van a ciszta.

orrmandulák túltengése.megnagyobbodott adenoid. tonsillákhypertrophiásak,, mobilisak, nyomásra kevés purulens váladék ürül.


Egy füll orr gégész szerint nincs kapcsolata a gyulladással, és nem javasolta a ciszta és a torok mandula eltávolítását, mert szerinte úgyis újra termelődik a ciszta és távolabb helyezkedik el a szemétől.

Várom szíves válaszukat!!

Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika allergológus
T. Érdeklődő !

A leírás alapján elméletileg lehet kiváltó okként fennálló góc a mandula ill. a sphenoidban / sin. maxillarisban ábrázolódó képlet is.

Korrekt választ csak az MRI kép megtekintése és alapos komplett fül-orr-gégészeti / orrüregi endoszkópos vizsgálat alapján lehet adni.
Kérdés, hogy a látásvesztés 3 év után egyáltalán javítható-e . Erről szemész szakorvos tud véleményt mondani.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Budai Allergiaközpont

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Rámutatott összefüggésekre

"A doktornő nagyon kedves, és türelmes volt, minden leletemet egyesével átnézte, rámutatott olyan összefüggésekre, amikre eddig mások nem, és érthetően el tudta magyarázni azokat. Bár a megoldás a problémámra nem nála lesz, hanem gasztroenterológusnál, de a tüneteim enyhítésén tudott segíteni és ajánlott megfelelő szakembert."

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK