Mit nyújt nekem allergiásként az új, 244-es nanotechnológiás allergiateszt?

Mit nyújt nekem allergiásként az új, 244-es nanotechnológiás allergiateszt?
Dr. habil. Réthy Lajos PhD Dr. habil. Réthy Lajos PhD

Az allergia-diagnosztikai fejlesztésekben világelsőnek számító bécsi egyetemi szakemberek csoportja, akik 10 éve az első generációs „ allergén diagnosztikai chip” kifejlesztésével váltak világhírűvé, az osztrák MacroarrayDx céggel együttműködésben nemrégiben kifejlesztették a diagnosztikai teszt új generációját, amivel még pontosabb diagnózist és terápiát kaphatnak az allergiások. A 244-es nanotechológiás allergiatesztet a világ számos országában alkalmazzák már sikeresen, mostantól hazánkban is elérhető.

Megoldást, ha az eddigi vizsgálatok nem vezettek eredményre

Mit nyújt nekem allergiásként az új, 244-es nanotechnológiás allergiateszt?Az allergiás tüneteket okozó anyagok, az allergének rendszerint nem egyetlen molekulát takarnak, hanem több molekula, fehérje összessége. Emiatt előfordulhat, hogy a betegnek ugyan panaszai vannak, de a laboreredmények mégsem mutatnak allergiára utaló eltérést, emelkedett IgE értéket. Ennek a jelenségnek az oka lehet, hogy a hagyományos tesztek, csak a teljes allergéneket képesek vizsgálni. Dr. Réthy Lajos allergológustól, a Budai Allergiaközpont főorvosától megtudtuk, hogy ha ugyanazt a vérmintát az új típusú eszközzel vizsgáljuk meg, amely képes nemcsak a teljes allergént, hanem annak egyes összetevőit is érzékelni, akkor jóval nagyobb eséllyel mutatható ki pozitív eredmény valamelyik komponenssel szemben és így már megállapítható, hogy mi okozza a beteg akár évek óta fennálló panaszait.

Szükségtelen diéták megszüntetését

Ha önnek légúti allergiája van, és emellett kapar a torka, égő, bizsergető, viszkető érzése jelentkezik bizonyos ételek elfogyasztásakor, akkor célszerű kivizsgálni a keresztallergia lehetőségét! Ennek hiányában ugyanis az érintettek általában több ételt is feleslegesen kizárnak az étrendjükből, a nyírfaallergiás úgy érzi, hogy az alma mellett már a földimogyoró vagy a szója is tüneteket okoz, a parlagfű allergiás pedig nem mer a nyári melegben jóízűen elfogyasztani egy szelet dinnyét, mert tart attól, hogy ismét kellemetlen tünetei lesznek. Az új vizsgálat segítségével, egyetlen vérvétellel pontosan meg lehet mondani, hogy kinél mi okoz, és milyen súlyos keresztallergiát, így senkinek sem kell felesleges diétát tartania.

Az ismeretlen eredetű anafilaxia okainak meghatározását

Az anafilaxiás roham tünetei nagyon ijesztőek, akár életveszélyesek is lehetnek. Ha valaki tapasztalta már, amikor bedagad a szeme, szája, nehezen veszi a levegőt, fulladás érzése van, akkor a súlyos tünetek megszűnése után biztos, hogy szeretne utána járni, hogy mi okozta a panaszait, annak érdekében, hogy a jövőben elkerülje a hasonló eseteket. A hagyományos vizsgálatok az esetek több mint felében erre nem adtak lehetőséget, ám a 244-es nanotechnológiás allergiateszt segítségével jóval nagyobb eséllyel határozható meg, , hogy melyik allergén, melyik komponense okozott súlyos allergiás reakciót, mi az, – például étel – aminek a fogyasztását a jövőben feltétlenül el kell kerülnie.

Ételallergiásoknak nagyobb biztonságot

Az egyes allergizáló hatású ételek, eltérő súlyosságú tüneteket okozhatnak. Ha tudjuk, hogy pontosan melyik összetevő okozza a tüneteket, akkor arra is választ kaphatunk, hogy az illető allergiás tünetek szempontjából magas, vagy alacsony kockázatú csoportba tartozik-e, vagyis milyen lesz az allergia kimenetele, milyen reakció várható. Így például az akár életveszélyes tüneteket is okozó földimogyoró allergia esetén is kiderülhet, hogy a betegnél csak enyhébb panaszokat okoz az allergiája, ám az is kimutatható, ha a magas kockázatú csoportba tartozik, akinél mindig kell, hogy legyen anafilaxia esetén beadandó adrenalin injekció. Ráadásul a chip-technológián alapuló, új vizsgálati módszerrel a földimogyoró mellett a kereszreagáló hüvelyesek, olajos magvak tesztelése is megtörténik egyidejűleg, tehát egy egyedi allergia-profilt kapunk, amire a régebbi tesztek nem adnak módot.

A jelenleg világszerte legfejlettebbnek számító vizsgálat összesen 244 allergént (122 molekuláris allergén-komponenst és emellett 122 hagyományos allergén kivonatot) tud egyszerre megvizsgálni, egy kicsinyke, mikroszkópos tárgylemeznyi felületen.

További híreink>>>

Orvos válaszol

Erős ételallergia nyers gyümölcsök/zöldségek fogyasztásakor.

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!
19 éves lányomról korábban is tudtuk, hogy erős ételallergiája van nyers gyümölcsök/zöldségek fogyasztásakor. Parlagfű allergiáján az Allegra segített, az érintett ételeket pedig igyekeztünk kerülni.
Idén az Allegra már kevésnek bizonyult, Desloratanenal vészelte át a nyár végét.
Az elmúlt hónapban azonban olyan erős ételallergia lépett fel nála, hogy már olyan ételekre is reagál a szervezete (viszketés - arc, torok, szája feldagad), amikre korábban sosem. A krumpli, a citromos tea, a tejtermékek, ketchup, pizzaszósz mind tiltólistára kellett kerüljön.
A kivizsgáláshoz már időpontot egyeztettünk, de addig is jó lenne valami megnyugtatót hallani, ezért az alábbi kérdésekben szeretném a segítségét kérni:
1) Lehet-e összefüggés a Desloratadine és az ételallergia felerősödése között?
2) Van-e rá remény, hogy a pollenszezon elmúltával az ételallergiás tünetek is enyhülnek?
3) A 244-es nanotechnológiás teszt eredménye mennyire tekinthető állandónak? Vagyis, ha most megcsináltatjuk a tesztet és mondjuk egy év múlva újra, akkor ugyanazokat az ételeket fogja kerülendőnek minősíteni vagy ez azért soktényezős és változhat? Megnyugtató lenne tudni, hogy mely ételek és milyen mértékben érintettek, de nem szeretném, ha emiatt évekig kerülné a tejtermékeket, miközben lehetséges, hogy egy év múlva már nem lenne rá szükség.
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelt Asszonyom!

Amit Önök leírnak, azt sajnos sok minden okozhatja, pl. pollen étel keresztallergiák vagy hisztamin intolerancia de akár allergiától teljesen függetlenül más ok is előidézheti - de látatlanban nem szeretnék találgatásokba bocsátkozni. Sok egyéb információra lesz nekem is szükségem Önöktől ahhoz hogy segíteni tudjak Önöknek a továbblépésben illetve kérdéseik megválaszolásában. Minderre a személyes konzultáció alkalmával lesz lehetőség.

Egy biztos: az étel allergiák általában egységesek abban, hogy az allergiát okozó ételféleség fogyasztása mindig okoz tünetet( legkésőbb 2-3 órán belül a fogyasztást követően, de akár percek múlva is) viszont az allergiát kiváltó étel elhagyása után 24 órával a tünetek teljesen meg kell szűnjenek !

Túl sokféle, egymással nem rokon ételféleség fogyasztása közben tapasztalt tünetek csökkentik az ételallergia fennállásának lehetőségét mert az allergia mindig követ egy meglehetősen szabályos mintázatot- (Kizárni persze innen nem lehet az allergiát látatlanban, és az is előfordulhat hogy több egymástól független oka is lehet a tüneteknek-allergiás és nem allergiás akár együtt is.

Addig is azt tanácsolom, egyrészt alapvető hogy kerüljék a konzultációig is mindazon ételek fogyasztását ami panaszt okozott a fent leírt módon. Hasznos lenne ha készítenének egy viszonylag pontos listát arról, mely ételféleségek és milyen panaszt okoztak, ezek fogyasztása után mennyi idővel és milyen tünetek jelentkeztek és kb. mennyi ideig tartottak. Gondolják át addigra azt is, van-e esetleg egyéb kísérő betegség vagy gyógyszerszedés mert ezek is mind fontosak.


A FABER 244 allergiateszt nagyon sok mindenre adhat választ de vakon nem, csak meghatározott esetekben érdemes alkalmazni. Ennek alkalmazhatóságára az Önök esetében is ezért a konzultáció során , az ott elhangzottak alapján tudok választ adni. Egyébként az allergizálódás soha nem egy nem lezárt folyamat, az allergiák bizonyos mértékben alakulhatnak. De bizonyos szabályszerűségeket követhet az allergia kialakulása és változása is- vakon össze vissza nem változik. Ezzel is összefüggésben, hosszú távra diétás tanácsot hosszú távra is csak a személyes konzultáció és az ott javasolt vizsgálatok eredménye alapján lehet adni.
Ha van remény arra hogy a FABER teszt az Önök esetében segíthet akkor javasolni fogjuk, de az is lehet hogy más irányban lesz érdemes elindulni.


Ha a desloratadine mellett nemigen változtak a tünetek, pl.viszketés, dagadás, akkor meg lehet próbálni váltani más antihisztaminra: az eddig Önök által nem alkalmazott levocetirizin tartalmúakra: pl. Novocetrin vagy Histisynt néven vannak ilyenek a gyógyszertárakban. Ha van vizeletűrités, dolgozik a vese akkor ebből a gyógyszerből fel lehet menni akár a napi átlag 1 tabletta duplájára sőt négyszeresére is naponta azaz 2x1 vagy 2x2 tabletta/nap is akár. Recept nélkül is kapható és nem álmosít. Ha a tüneteket hagyományos allergia okozza akkor ez biztosan csökkenti a tüneteket.
De a legfontosabb , hogy ha volt a fenti leírt időtartamon belül valaminek a fogyasztását követően reakció akkor azt az ételt hagyják el a vizsgálatig is. Diéta nem zavar bele a vizsgálatba.

Nem javaslom vakon a FABER-t! Előtte javasolt mindenképpen az allergológiai konzultáció, a szakrendelésen, ahol tisztázhatók a kérdések és eldőlhet, érdemes- e FABERt csináltatni.

Ha további kérdés felmerül, a rendelésemen meg tudjuk beszélni azokat is.


Várom Önöket szeretettel a rendelésen.

Tisztelettel:

Dr. Réthy Lajos--

Visszalépés az előző oldalra...