Mit nyújt nekem allergiásként az új, 244-es nanotechnológiás allergiateszt?

Mit nyújt nekem allergiásként az új, 244-es nanotechnológiás allergiateszt?

Dr. habil. Réthy Lajos PhD Létrehozva: 2017.04.05 Módosítva: 2020.07.01

Az allergia-diagnosztikai fejlesztésekben világelsőnek számító bécsi egyetemi szakemberek csoportja, akik 10 éve az első generációs „ allergén diagnosztikai chip” kifejlesztésével váltak világhírűvé, az osztrák MacroarrayDx céggel együttműködésben nemrégiben kifejlesztették a diagnosztikai teszt új generációját, amivel még pontosabb diagnózist és terápiát kaphatnak az allergiások. A 244-es nanotechológiás allergiatesztet a világ számos országában alkalmazzák már sikeresen, mostantól hazánkban is elérhető.

Megoldást, ha az eddigi vizsgálatok nem vezettek eredményre

Mit nyújt nekem allergiásként az új, 244-es nanotechnológiás allergiateszt?Az allergiás tüneteket okozó anyagok, az allergének rendszerint nem egyetlen molekulát takarnak, hanem több molekula, fehérje összessége. Emiatt előfordulhat, hogy a betegnek ugyan panaszai vannak, de a laboreredmények mégsem mutatnak allergiára utaló eltérést, emelkedett IgE értéket. Ennek a jelenségnek az oka lehet, hogy a hagyományos tesztek, csak a teljes allergéneket képesek vizsgálni. Dr. Réthy Lajos allergológustól, a Budai Allergiaközpont főorvosától megtudtuk, hogy ha ugyanazt a vérmintát az új típusú eszközzel vizsgáljuk meg, amely képes nemcsak a teljes allergént, hanem annak egyes összetevőit is érzékelni, akkor jóval nagyobb eséllyel mutatható ki pozitív eredmény valamelyik komponenssel szemben és így már megállapítható, hogy mi okozza a beteg akár évek óta fennálló panaszait.

Szükségtelen diéták megszüntetését

Ha önnek légúti allergiája van, és emellett kapar a torka, égő, bizsergető, viszkető érzése jelentkezik bizonyos ételek elfogyasztásakor, akkor célszerű kivizsgálni a keresztallergia lehetőségét! Ennek hiányában ugyanis az érintettek általában több ételt is feleslegesen kizárnak az étrendjükből, a nyírfaallergiás úgy érzi, hogy az alma mellett már a földimogyoró vagy a szója is tüneteket okoz, a parlagfű allergiás pedig nem mer a nyári melegben jóízűen elfogyasztani egy szelet dinnyét, mert tart attól, hogy ismét kellemetlen tünetei lesznek. Az új vizsgálat segítségével, egyetlen vérvétellel pontosan meg lehet mondani, hogy kinél mi okoz, és milyen súlyos keresztallergiát, így senkinek sem kell felesleges diétát tartania.

Az ismeretlen eredetű anafilaxia okainak meghatározását

Az anafilaxiás roham tünetei nagyon ijesztőek, akár életveszélyesek is lehetnek. Ha valaki tapasztalta már, amikor bedagad a szeme, szája, nehezen veszi a levegőt, fulladás érzése van, akkor a súlyos tünetek megszűnése után biztos, hogy szeretne utána járni, hogy mi okozta a panaszait, annak érdekében, hogy a jövőben elkerülje a hasonló eseteket. A hagyományos vizsgálatok az esetek több mint felében erre nem adtak lehetőséget, ám a 244-es nanotechnológiás allergiateszt segítségével jóval nagyobb eséllyel határozható meg, , hogy melyik allergén, melyik komponense okozott súlyos allergiás reakciót, mi az, – például étel – aminek a fogyasztását a jövőben feltétlenül el kell kerülnie.

Ételallergiásoknak nagyobb biztonságot

Az egyes allergizáló hatású ételek, eltérő súlyosságú tüneteket okozhatnak. Ha tudjuk, hogy pontosan melyik összetevő okozza a tüneteket, akkor arra is választ kaphatunk, hogy az illető allergiás tünetek szempontjából magas, vagy alacsony kockázatú csoportba tartozik-e, vagyis milyen lesz az allergia kimenetele, milyen reakció várható. Így például az akár életveszélyes tüneteket is okozó földimogyoró allergia esetén is kiderülhet, hogy a betegnél csak enyhébb panaszokat okoz az allergiája, ám az is kimutatható, ha a magas kockázatú csoportba tartozik, akinél mindig kell, hogy legyen anafilaxia esetén beadandó adrenalin injekció. Ráadásul a chip-technológián alapuló, új vizsgálati módszerrel a földimogyoró mellett a kereszreagáló hüvelyesek, olajos magvak tesztelése is megtörténik egyidejűleg, tehát egy egyedi allergia-profilt kapunk, amire a régebbi tesztek nem adnak módot.

A jelenleg világszerte legfejlettebbnek számító vizsgálat összesen 244 allergént (122 molekuláris allergén-komponenst és emellett 122 hagyományos allergén kivonatot) tud egyszerre megvizsgálni, egy kicsinyke, mikroszkópos tárgylemeznyi felületen.

További híreink>>>

Téma szakértője

 • Dr. habil. Réthy Lajos PhD

 • Szakterületek:
  • felnőtt- és gyermek-allergológus, immunológus, gyermekgyógyász
 • Specialitások:
  • légúti allergiák (szénanátha, asztma) 

  • táplálék allergiák, kereszt-allergiák

  • atopiás dermatitis, csalánkiütés 

  • nehezen diagnosztizálható allergiák

  • Molekuláris (komponens alapú / CRD ) allergia-vizsgálatok

  • Faber - 244-es nanotechnológiás allergia teszt

  • immunterápia

  • felnőtt- és gyermekellátás

  Vélemények Dr. habil Réthy Lajos PhD-ról>>>

   

  Rendelés típusa:

Orvos válaszol

Tisztelt Dr. Réthy Lajos!

Kislányomnál tejfehérje és tojás allergiát igazoltak. Tojásfogyasztás esetén szája bedagad, köhög, illetve furcsa érzés fogja el - sajnos, még nem tudja pontosan elmagyarázni életkorából adódóan. Szemei is több alkalommal is bedagadtak - ezeket az eseteket sajnos nem tudtuk semmilyen allergénhez kötni. Aggódom, hogy tünetei fokozódnak, anafilaxiás sokkot kaphat. Kezelőorvosa már felírta neki az Epipen injekciót, valamint molekuláris allergiavizsgálatot javasolt. Mivel mindenképp szeretném tudni, hogy tüneteit mi okozza, akár a FABER vizsgálat költségeit is állnám, ha biztosan tudnám, hogy esetében valóban szükség van erre.

Válaszát előre is köszönöm!
Budai Zsuzsanna

Dr. habil. Réthy Lajos PhD
Dr. habil. Réthy Lajos PhD Felnőtt- és gyermek-allergológus, immunológus, gyermekgyógyász
Tisztelt Asszonyom!

Ha konkrétan megvan hogy milyen táplálék okozza a reakciókat, akkor célzottan az adott táplálék molekuláris komponenseire érdemes vizsgálatot kérni. Ha felmerül a gyanúja hogy esetleg több más táplálé- féleség is kiválthat reakciót (pl olyanok is amiket még nem vezettek be a csecsemő/kisded étrendjébe de erős allergén ( pl. földimogyoró, más olajos magvak, stb vagy más, gyanúba fogott táplálékféleség)- tehát a tünetek nem köthetők konkrétan 1-2 meghatározott táplálékhoz- akkor adhat infomciót a multiplex tesztelés- főleg arra alkalmas, érzékeny teszttel. A FABER 244 vizsgálat egy ilyen, a molekuláris gyorsteszteknél megbízhatóbb és érzékenyebb ( többszörös quality kontrollal ellenőzött), ajánlható multiplex molekuláris allergológiai módszer. Fontos tudni azonban hogy a laborlelet kiértékelését még negativ esetben is szükséges molekuláris allergológiában jártas szakemberrrel elvégeztetni, hogy a klinikai tüneteket és a laborleleteket szakszerűen össze lehessen vetni. Önmagában a laborlelet ugyanis soha nem elegendő a diagnózis felállításához vagy kizárásához. Ráadásul esetleg kiegészítő vizsgálatokra is szükség lehet a lelet és a tünetek ismeretében- ebben is csak szakember tud érdemi segítséget, tanácsot adni.

Üdvözlettel:
dr. Réthy LajosDr. Réthy Lajos Attila
főorvos (felnőtt -és gyermek allergológia)
PhD, Habilitált egyetemi doktor
Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet &
Budai Allergiaközpont Budapest

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Tájékozott, széles látókörű

A doktor úr rendelésén való megjelenésünk nagyon sokat segített a problémánkban. Tájékozott, széles látókörű, mind szakmailag, mind emberi hozzáállásával nagyon sokat köszönhetünk neki. Legközelebb is bizalommal fordulunk hozzá! 

További vélemények

Hírek

Karácsonyig minden péntek Brown Friday!

Karácsonyig minden péntek Brown Friday!

A Prima Medica EgészségHálózat és páciensei ismét a ferencesekkel együtt segítenek a rászorulóknak.

További részletek
Tájékoztató az allergén immunterápiáról

Tájékoztató az allergén immunterápiáról

Az immunterápia tartós megoldás lehet az allergiás tünetek kezelésében. A kezelés eredményességéhez elengedhetetlenül fontos, hogy a beteg az allergiás tüneteket az allergén növények virágzásának időpontjában megfigyelje, majd szakorvossal egyeztetve ősszel, a tünetek enyhülésével megkezdhesse az immunterápiás kezelést.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA