Mitől piros a szemem?

Mitől piros a szemem?

Dr. Augusztinovicz Monika Módosítva: 2019.06.25 10:16

Pollenek és fertőzés is okozhatja, ha allergiaszezonban vörösek, égnek és viszketnek a szemeink. Az allergiás eredetű kötőhártya-gyulladás tüneteiről és kezeléséről dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológust, a Budai Allergiaközpont orvosát kérdeztük.

Amikor a virágpor a tettes

Allergia is okozhat kötőhártya-gyulladástA kötőhártya egy olyan vékony hártya, ami a szemgolyót és a szemhéj belső oldalát borítja. Felfogja a szemünkbe jutó apró szennyeződéseket, kórokozókat és a polleneket is. A vékony hártya könnyen begyulladhat már attól is, ha piszkos kézzel megdörzsöljük a szemünket. Allergiásoknál további megpróbáltatást jelent a pollenszezon, ekkor ugyanis a virágpor, ami a levegőben terjed, szintén okozhat kellemetlen tüneteket.

„ Ha mindig az évnek egy adott időszakában jelentkeznek a tünetek, akkor valószínű, hogy egy bizonyos növény pollenszórásának köze lehet a kötőhártya gyulladás kialakulásához. Allergiás eredetű kötőhártya-gyulladás esetén a szemek viszketnek, vörösek, könnyeznek, jellemző a nem gennyes váladékozás és szemhéj duzzanat is kialakulhat. Ha a tünetek egész évben jelentkeznek, akkor felmerül kiváltó okként a lakáson belüli allergének - például háziállatok szőre – szerepe.”

Mi okozza az allergiás kötőhártya-gyulladást?

Az allergén növény pollenje megtapad a kötőhártyán, ennek hatására a szervezetben gyulladást keltő anyagok – például hisztamin – felszabadulása kezdődik meg. Az orrnyálkahártya ereinek tágulása az orrnyálkahártyán orrdugulást, orrfolyást okoz, a szemben pedig az allergiás kötőhártya-gyulladás tüneteinek megjelenéséhez vezet.

Egy jelentős különbség, ha kórokozó áll a háttérben

Ha a kötőhártya-gyulladást valamilyen, a szembe került kórokozó idézi elő, akkor nagyon fontos a mielőbbi kezelés. Az allergiás eredetűvel szemben ugyanis a kötőhártya-gyulladás ezen típusa nem csak kellemetlen, de nagyon fertőző is, közösségben gyorsan terjed.

„Lényeges különbség az allergiás eredetűvel szemben, hogy a kórokozó által okozott kötőhártya-gyulladás miatt a szemből gennyes váladék is ürül. Jellegzetes még, hogy a fertőzés tünetei rendszerint csak az egyik szemen jelentkeznek. Az allergia pedig mindkét szemnél egyformán tüneteket okoz.”

Szemészhez vagy allergológushoz forduljak?

Pollenallergia miatt vörös, viszkető szemekHa tehát azt látjuk, hogy a szemből gennyes váladék is ürül és a tünetek csak az egyik szemet érintik, akkor nagy valószínűséggel fertőzéses eredetű kötőhártya-gyulladással van dolgunk, amivel szemészhez kell fordulni. Ha a tünetek mindkét szemet érintik és inkább vizes, könnyezés jelentkezik és nem gennyes váladékozás, akkor valószínűbb, hogy allergia áll a háttérben. A kezelésben ilyenkor allergológus tud segíteni. Allergia vizsgálatot végeznek, amivel meg lehet határozni, hogy mi az az allergén, ami a tüneteket kiváltja. Ha a szemtünetek mellett egyéb szénanáthás tünetek is jelentkeznek, akkor szteroid orrspray és antihisztamin készítményeket kell szedni. A viszketés és a könnyezés ellen gyulladáscsökkentő szemcseppeket kell használni.

Aki tartós megoldást szeretne, választhatja az allergén specifikus immunterápiát. A kezeléssel 3-5 év alatt, akár 10-12 évre is meg lehet szüntetni az allergiás tüneteket. A javulás már a kezelés első évében is jelentős, különösen az orr- és szemtünetek terén.

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés Allergia kivizsgálásra:

Budai AllergiaKözpont

+36 30 236 91 39

Online bejelentkezés az Allergiaközpont rendeléseire

Téma szakértője

  • Dr. Augusztinovicz Monika

  • Szakterületek:
    • allergológus, klinikai immunológus és fül-orr-gégész
  • Specialitások:
    • orrmelléküreg (arcüreg, homloküreg) specialista
    • COVID utáni szaglásvesztés, szaglástréning 
    • felsőlégúti allergiák
    • általános fül-orr-gégészeti panaszok
    • gyermek fül-orr-gégészeti kezelések
    • fülfájás, füldugulás kezelése

    Távkonzultációs lehetőség csak immunterápia kontroll esetén!

    Vélemények dr. Augusztinovicz Monikáról >>>

     

    Rendelés típusa:

    • Személyes (rendelői) vizit
    • Távkonzultáció (telefonos): szerda délután
    • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available

Orvos válaszol

Férjem 3 éve látóideg gyulladást kapott a jobb szemére, amely során elvesztette a jobb szemére a látását. Számos vizsgálatnak vetették alá, de eddig minden vizsgálata negatív ( Sm, autoimmun, egyéb..).
Az utolsó reményem, hogy megtaláljam a betegsége okát, hogy háziorvosunk szerint füll orr gégészeti probléma okozhatta csak

MR:
A septum balra deviál, jobb oldali sinus sphenoidalisban kb 17 mm átmérőjű, cystának megfelelő képlet ábrázolódik, jobb oldali sinus maxillaris felső fala mentén egy 8 mm-es, minden szekvencián magas jeladású képlet ábrázolódott.
A látóidegtől 2-2, 5 cmre van a ciszta.

orrmandulák túltengése.megnagyobbodott adenoid. tonsillákhypertrophiásak,, mobilisak, nyomásra kevés purulens váladék ürül.


Egy füll orr gégész szerint nincs kapcsolata a gyulladással, és nem javasolta a ciszta és a torok mandula eltávolítását, mert szerinte úgyis újra termelődik a ciszta és távolabb helyezkedik el a szemétől.

Várom szíves válaszukat!!

Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika allergológus
T. Érdeklődő !

A leírás alapján elméletileg lehet kiváltó okként fennálló góc a mandula ill. a sphenoidban / sin. maxillarisban ábrázolódó képlet is.

Korrekt választ csak az MRI kép megtekintése és alapos komplett fül-orr-gégészeti / orrüregi endoszkópos vizsgálat alapján lehet adni.
Kérdés, hogy a látásvesztés 3 év után egyáltalán javítható-e . Erről szemész szakorvos tud véleményt mondani.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Budai Allergiaközpont

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Alapos, lelkiismeretes

Nagyon tetszett a bánásmód, az alapos lelkiismeretes vizsgálat. jó szívvel tudom ajánlani a doktornőt ismerőseimnek hozzátatozóimnak.

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípések többnyire nem igényelnek különösebb kezelést. Előfordulhat azonban, hogy akár tenyérnyi nagyságú duzzanattal, fájdalommal járó elváltozásokat is okozhatnak a kellemetlen kis vérszívók. A Skeeter-szindróma a heves tünetek ellenére nem életveszélyes állapot – nyugtat meg mindenkit dr. Moric Krisztina, az Allergiaközpont allergológusa, klinikai immunológusa.

További részletek
Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

A méh- illetve darázsfélék csípése egyaránt fájdalmas, azonban a csípés helyén kialakuló bőrtünetek legtöbbször teljesen ártalmatlanok – mondja. dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont allergológus és klinikai immunológus orvosa, akit arról kérdeztünk, milyen tünetek utalhatnak a csípések kiváltotta allergiás reakcióra.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK