Mitől piros a szemem?

Mitől piros a szemem?

Dr. Augusztinovicz Monika Módosítva: 2019.06.25

Pollenek és fertőzés is okozhatja, ha allergiaszezonban vörösek, égnek és viszketnek a szemeink. Az allergiás eredetű kötőhártya-gyulladás tüneteiről és kezeléséről dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológust, a Budai Allergiaközpont orvosát kérdeztük.

Amikor a virágpor a tettes

Allergia is okozhat kötőhártya-gyulladástA kötőhártya egy olyan vékony hártya, ami a szemgolyót és a szemhéj belső oldalát borítja. Felfogja a szemünkbe jutó apró szennyeződéseket, kórokozókat és a polleneket is. A vékony hártya könnyen begyulladhat már attól is, ha piszkos kézzel megdörzsöljük a szemünket. Allergiásoknál további megpróbáltatást jelent a pollenszezon, ekkor ugyanis a virágpor, ami a levegőben terjed, szintén okozhat kellemetlen tüneteket.

„ Ha mindig az évnek egy adott időszakában jelentkeznek a tünetek, akkor valószínű, hogy egy bizonyos növény pollenszórásának köze lehet a kötőhártya gyulladás kialakulásához. Allergiás eredetű kötőhártya-gyulladás esetén a szemek viszketnek, vörösek, könnyeznek, jellemző a nem gennyes váladékozás és szemhéj duzzanat is kialakulhat. Ha a tünetek egész évben jelentkeznek, akkor felmerül kiváltó okként a lakáson belüli allergének - például háziállatok szőre – szerepe.”

Mi okozza az allergiás kötőhártya-gyulladást?

Az allergén növény pollenje megtapad a kötőhártyán, ennek hatására a szervezetben gyulladást keltő anyagok – például hisztamin – felszabadulása kezdődik meg. Az orrnyálkahártya ereinek tágulása az orrnyálkahártyán orrdugulást, orrfolyást okoz, a szemben pedig az allergiás kötőhártya-gyulladás tüneteinek megjelenéséhez vezet.

Egy jelentős különbség, ha kórokozó áll a háttérben

Ha a kötőhártya-gyulladást valamilyen, a szembe került kórokozó idézi elő, akkor nagyon fontos a mielőbbi kezelés. Az allergiás eredetűvel szemben ugyanis a kötőhártya-gyulladás ezen típusa nem csak kellemetlen, de nagyon fertőző is, közösségben gyorsan terjed.

„Lényeges különbség az allergiás eredetűvel szemben, hogy a kórokozó által okozott kötőhártya-gyulladás miatt a szemből gennyes váladék is ürül. Jellegzetes még, hogy a fertőzés tünetei rendszerint csak az egyik szemen jelentkeznek. Az allergia pedig mindkét szemnél egyformán tüneteket okoz.”

Szemészhez vagy allergológushoz forduljak?

Pollenallergia miatt vörös, viszkető szemekHa tehát azt látjuk, hogy a szemből gennyes váladék is ürül és a tünetek csak az egyik szemet érintik, akkor nagy valószínűséggel fertőzéses eredetű kötőhártya-gyulladással van dolgunk, amivel szemészhez kell fordulni. Ha a tünetek mindkét szemet érintik és inkább vizes, könnyezés jelentkezik és nem gennyes váladékozás, akkor valószínűbb, hogy allergia áll a háttérben. A kezelésben ilyenkor allergológus tud segíteni. Allergia vizsgálatot végeznek, amivel meg lehet határozni, hogy mi az az allergén, ami a tüneteket kiváltja. Ha a szemtünetek mellett egyéb szénanáthás tünetek is jelentkeznek, akkor szteroid orrspray és antihisztamin készítményeket kell szedni. A viszketés és a könnyezés ellen gyulladáscsökkentő szemcseppeket kell használni.

Aki tartós megoldást szeretne, választhatja az allergén specifikus immunterápiát. A kezeléssel 3-5 év alatt, akár 10-12 évre is meg lehet szüntetni az allergiás tüneteket. A javulás már a kezelés első évében is jelentős, különösen az orr- és szemtünetek terén.

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés Allergia kivizsgálásra:

Budai AllergiaKözpont

+36 30 236 91 39

Online bejelentkezés az Allergiaközpont rendeléseire

Téma szakértője

  • Dr. Augusztinovicz Monika

  • Szakterületek:
    • allergológus, klinikai immunológus és fül-orr-gégész
  • Specialitások:
    • orrmelléküreg (arcüreg, homloküreg) specialista
    • COVID utáni szaglásvesztés, szaglástréning 
    • felsőlégúti allergiák
    • általános fül-orr-gégészeti panaszok
    • gyermek fül-orr-gégészeti kezelések
    • fülfájás, füldugulás kezelése

    Távkonzultációs lehetőség csak immunterápia kontroll esetén!

    Vélemények dr. Augusztinovicz Monikáról >>>

     

    Rendelés típusa:

    • Személyes (rendelői) vizit
    • Távkonzultáció (telefonos): szerda délután
    • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available

Orvos válaszol

Üdvözlöm!
Én egy 11 hetes kismama vagyok aki körül belül 2 éve allergiás! A nőgyógyászom nem ajánlotta h szedjek allergia elleni gyógyszert! Amit el is fogadok és persze h a baba a legfontosabb! Ami a leg zavaróbb az az orrdugulás. Ami sokszor a nap 24 órájában megkeserít! Kérdésem az lenne hogy van-e olyan orrspray a tengervizesen kívül (ami semmit nem használ) amit lehet használnom? Köszönöm a válaszát előre is 😊

T.Kismama !

A Rhinolight orrüregben alkalmazott fényterápia kockázat nélküli, 6 alkalommal adott kezelés már érezhető javulást hoz..
Naponta 1x vagy 2x alkalmazott Nasonex orrspray is csökkenteni fogja a tüneteit.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Budai Allergiaközpont

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Nagyon elégedett

Góckutatás miat mentem a Doktórnőhöz. Nagyon elégedett voltam az előzmények részletes feltérképezésével, a lehetséges okok és a szükséges vizsgálatok részletes átbeszélésével, alapos és körültekintő volt a Doktórnő. Türlemesen, részletesen minden elmagyarászott, bármit kérdezhettem, megkaptam a választ. Csak ajánlani tudom.

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK