Óvatosan a piercinggel, ez is okozhat fémallergiát!

Óvatosan a piercinggel, ez is okozhat fémallergiát!

Dr. Balogh Katalin Módosítva: 2024.02.19

A testékszerek népszerű és mutatós kiegészítők, amelyek mégis szolgálhatnak kellemetlen meglepetésekkel viselőjüknek. Milyen tüneteket okoz a fémallergia, és mire figyeljünk, amikor testékszer viselése mellett döntünk? – dr. Balogh Katalint allergológus, fül-orr-gégészt, az Allergiaközpont orvosát kérdeztük.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

A piercing, mint önkifejezés

A testékszerek a test díszítésének és módosításának legősibb formája. Az ókori Egyiptomban a köldök kilyukasztása csak a fáraó privilégiuma volt, Julius Caesar pedig maga szúrta ki a mellbimbóit, hogy megmutassa erejét, és kifejezze a Római Birodalom iránti elköteleződését. A piercinget a 21. században is óriási népszerűség övezi. Manapság az olyan divatikonok, mint Paris Hilton és Lindsay Lohan, a testékszereket ruhatáruk kötelező darabjaiként viselik, és a kifutókon is gyakran látunk megcsillanni a modelleken egy-egy orr- vagy fülpiercinget. Piercinget szinte bárhová rakathatunk testszerte: a szemöldök, a dermál és orrpiercing mellett a szeptum, az ajak és nyelvpiercingek is nagyon népszerűek; de a köldökön, a nemi szerveken és az emlőbimbón is viselhetjük őket.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Milyen anyagból készül a piercing?

Az ékszer felhelyezésekor, testünk egy pontját átlyukasztják, és az így keletkezett szúrt csatornába kerül a kiválasztott darab. Mivel egy kisebbfajta sebészeti beavatkozásról van szó, ezért rendkívül fontos, hogy a piercing behelyezését mindig engedéllyel rendelkező szakemberre bízzuk, és a gyógyuláshoz szükséges higiéniai és életmód szabályokat is szigorúan tartsuk be. Emellett körültekintően válasszuk ki a viselni kívánt testékszert! Számtalan anyagból készítenek piercinget, és ezeket ötvözik is egymással. Arra azonban érdemes figyelni, hogy az ékszer közvetlenül a bőrrel érintkező része tiszta fémből készüljön. A 14 és ennél magasabb karátos arany, a titánium, platina, nióbium ideális lehet, ugyanakkor a leggondosabb választás mellett is előfordulhat, hogy problémánk adódik piercingünkkel. Ilyenkor kellemetlen tüneteket, például a fémallergia jeleit tapasztaljuk magunkon.

Fémallergiám van?

A fémallergia a bőrrel való érintkezés során, kontakt ekcéma formájában jelentkezik, és a következő gyulladásos tünetekkel hívja fel magára az ékszert viselő figyelmét:

  • viszketés
  • vörösség
  • bőrhámlás
  • kis hólyagok képződése
  • a későbbiekben a bőr megvastagodása, berepedezése

Ha ezeket a panaszokat észleljük, az ékszert távolítsuk el!

A fémallergiát elsősorban a nikkel, króm, kobalt, arany, réz, palládium és titán váltja ki, vagyis akadnak köztük olyanok is, amelyek a testékszerek közismert alapanyagai. Amennyiben fémallergia gyanúja merül fel, a részletes anamnézis felvételt követően a szakorvos fémallergia teszt elvégzését javasolhatja. Fontos a szakmai döntés, hogy az elérhető vizsgálatok közül esetünkben melyikre lesz szükség – hangsúlyozta dr. Balogh Katalin.

Hogy történik a fémallergia vizsgálat?

A két leggyakoribb teszt a következő:

A jelenleg érvényes szakmai ajánlás szerint a fémallergia vizsgálat arany standardja az epikután teszt,piercing allergia mely során a kontakt ekcémát okozó fémeket és vegyületeiket tartalmazó tesztkészítményeket egy speciális ragtapaszra adagolják, majd azokat a hát felső részére ragasztják. Az eredményt az allergén felvitelének helyén kialakuló bőrelváltozások fajtájából és mértékéből állítják össze. A leolvasást szakorvos vagy képzett asszisztens végzi, előre meghatározott időpontokban.

A limfocita-transzformációs teszt a fémallergia vérből történő kimutatását teszi lehetővé, és azon fémek esetén végezhető el, melyek specifikus T limfociták képződését váltják ki. Többnyire olyan esetekben javasolja a szakorvos, ha az epikután teszt nem végezhető el, vagy a korábban elvégzett teszt eredménye nem egyértelmű.

A teszt eredményét beszéljük át orvosunkkal, és az ok tisztázását követően kerüljük a panaszt okozó fémet a továbbiakban! Ne feledjük! Akinél egyszer kialakult egy fémmel szembeni allergia, az egész életére hordozza magával ezt a betegséget!

Mire figyeljünk, ha piercinget szeretnénk szúratni?

  • Fémallergia gyanúja esetén piercing szúratása előtt érdemes fémallergia vizsgálatot végeztetni.
  • Az esetleges allergiás reakciók elkerülése érdekében feltétlenül kérdezzük meg, hogy a kiválasztott ékszer milyen fémből készült!
  • Kerüljük az olcsó, ismeretlen eredetű ékszereket! Válasszunk nikkelmentes rozsdamentes acélt, sebészeti minőségű rozsdamentes acélt, titánt, platinát, 18 karátos aranyat!
  • Ha nikkelallergia áll fenn, akkor fontos tudni, hogy az olcsó ékszerek, de az egyes fehérarany ötvözetek is tartalmazhatnak nikkel összetevőket.
  • Kérdezzünk rá a beavatkozást végző szakembernél, hogy tud-e dokumentációt mutatni termékei fémtartalmáról!
  • Mindig tartsuk tisztán a piercinget a szakember által javasolt készítménnyel. Ügyeljünk rá, hogy a bőrrel érintkező felületükön ne maradjon kosz vagy vegyi anyag!

Téma szakértője

Orvos válaszol

Kedves Doktorno!

Nekem femallergiam van, ami egy helyen zavar leginkabb, mivel ott jon ki leghamarabb...ez a koldok es kornyeke. Farmeren levo femgomb illetve ov hasznalatatol kulonosen, ha meleg van es beizzad a borom, de telen is ugyanugy kijon, ha munkatol megizzad a bor. Nehezen mulik, hiaba kerulom a farmert vagy tapasztom le ( leukoplaszt alatt tovabb terjed).Most is van, kb fel eve kuzdok vele.. orvosnal nem voltam, mert ugy gondoltam, h mint eddig.. most is eltunik..de nem akar. Csillapodik, aztan megint kijon jobban, foleg ebbe a melegbe..farmer ide vagy oda.
Segitseget kernek.(kulfoldon nem olyan megbizhatok az orvosok).Mit javasol, mit tehetek, hogyan kezelhetem?

Koszonom!


Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin allergológus
Tisztelt Kérdező!

A legideálisabb megoldás az allergén anyag távoltartása, ha ez teljes mértékű, nem jelennek meg a tünetek.

Tünetileg a szteroid tartalmú krémek a leginkább hatékonyak, ezeknek a tartós használata azonban nem ajánlott.

Üdvözlettel:



Dr Balogh Katalin

Fül orr gégész

Allergológus szakorvos

Budai Allergiaközpont

www.allergiakozpont.hu

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

szívből ajánlom

Első alkalommal jártam Önöknél! Kedves,baráti hangulat fogadott. Dr. BALOGH KATALIN doktornő szakképzettsége,türelme,megnyugtató szavai,és határozottsága lenyűgözött.Nagyon szépen köszönöm,és mindenkinek szívből ajánlom! 

További vélemények

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK