Óvatosan a piercinggel, ez is okozhat fémallergiát!

Óvatosan a piercinggel, ez is okozhat fémallergiát!

Dr. Balogh Katalin Létrehozva: 2023.11.14 Módosítva: 2023.11.15

A testékszerek népszerű és mutatós kiegészítők, amelyek mégis szolgálhatnak kellemetlen meglepetésekkel viselőjüknek. Milyen tüneteket okoz a fémallergia, és mire figyeljünk, amikor testékszer viselése mellett döntünk? – dr. Balogh Katalint allergológus, fül-orr-gégészt, az Allergia Központ orvosát kérdeztük.

A piercing, mint önkifejezés

A testékszerek a test díszítésének és módosításának legősibb formája. Az ókori Egyiptomban a köldök kilyukasztása csak a fáraó privilégiuma volt, Julius Caesar pedig maga szúrta ki a mellbimbóit, hogy megmutassa erejét, és kifejezze a Római Birodalom iránti elköteleződését. A piercinget a 21. században is óriási népszerűség övezi. Manapság az olyan divatikonok, mint Paris Hilton és Lindsay Lohan, a testékszereket ruhatáruk kötelező darabjaiként viselik, és a kifutókon is gyakran látunk megcsillanni a modelleken egy-egy orr- vagy fülpiercinget. Piercinget szinte bárhová rakathatunk testszerte: a szemöldök, a dermál és orrpiercing mellett a szeptum, az ajak és nyelvpiercingek is nagyon népszerűek; de a köldökön, a nemi szerveken és az emlőbimbón is viselhetjük őket.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Milyen anyagból készül a piercing?

Az ékszer felhelyezésekor, testünk egy pontját átlyukasztják, és az így keletkezett szúrt csatornába kerül a kiválasztott darab. Mivel egy kisebbfajta sebészeti beavatkozásról van szó, ezért rendkívül fontos, hogy a piercing behelyezését mindig engedéllyel rendelkező szakemberre bízzuk, és a gyógyuláshoz szükséges higiéniai és életmód szabályokat is szigorúan tartsuk be. Emellett körültekintően válasszuk ki a viselni kívánt testékszert! Számtalan anyagból készítenek piercinget, és ezeket ötvözik is egymással. Arra azonban érdemes figyelni, hogy az ékszer közvetlenül a bőrrel érintkező része tiszta fémből készüljön. A 14 és ennél magasabb karátos arany, a titánium, platina, nióbium ideális lehet, ugyanakkor a leggondosabb választás mellett is előfordulhat, hogy problémánk adódik piercingünkkel. Ilyenkor kellemetlen tüneteket, például a fémallergia jeleit tapasztaljuk magunkon.

Fémallergiám van?

A fémallergia a bőrrel való érintkezés során, kontakt ekcéma formájában jelentkezik, és a következő gyulladásos tünetekkel hívja fel magára az ékszert viselő figyelmét:

 • viszketés
 • vörösség
 • bőrhámlás
 • kis hólyagok képződése
 • a későbbiekben a bőr megvastagodása, berepedezése

Ha ezeket a panaszokat észleljük, az ékszert távolítsuk el!

A fémallergiát elsősorban a nikkel, króm, kobalt, arany, réz, palládium és titán váltja ki, vagyis akadnak köztük olyanok is, amelyek a testékszerek közismert alapanyagai. Amennyiben fémallergia gyanúja merül fel, a részletes anamnézis felvételt követően a szakorvos fémallergia teszt elvégzését javasolhatja. Fontos a szakmai döntés, hogy az elérhető vizsgálatok közül esetünkben melyikre lesz szükség – hangsúlyozta dr. Balogh Katalin.

Hogy történik a fémallergia vizsgálat?

A két leggyakoribb teszt a következő:

A jelenleg érvényes szakmai ajánlás szerint a fémallergia vizsgálat arany standardja az epikután teszt,piercing allergia mely során a kontakt ekcémát okozó fémeket és vegyületeiket tartalmazó tesztkészítményeket egy speciális ragtapaszra adagolják, majd azokat a hát felső részére ragasztják. Az eredményt az allergén felvitelének helyén kialakuló bőrelváltozások fajtájából és mértékéből állítják össze. A leolvasást szakorvos vagy képzett asszisztens végzi, előre meghatározott időpontokban.

A limfocita-transzformációs teszt a fémallergia vérből történő kimutatását teszi lehetővé, és azon fémek esetén végezhető el, melyek specifikus T limfociták képződését váltják ki. Többnyire olyan esetekben javasolja a szakorvos, ha az epikután teszt nem végezhető el, vagy a korábban elvégzett teszt eredménye nem egyértelmű.

A teszt eredményét beszéljük át orvosunkkal, és az ok tisztázását követően kerüljük a panaszt okozó fémet a továbbiakban! Ne feledjük! Akinél egyszer kialakult egy fémmel szembeni allergia, az egész életére hordozza magával ezt a betegséget!

Mire figyeljünk, ha piercinget szeretnénk szúratni?

 • Fémallergia gyanúja esetén piercing szúratása előtt érdemes fémallergia vizsgálatot végeztetni.
 • Az esetleges allergiás reakciók elkerülése érdekében feltétlenül kérdezzük meg, hogy a kiválasztott ékszer milyen fémből készült!
 • Kerüljük az olcsó, ismeretlen eredetű ékszereket! Válasszunk nikkelmentes rozsdamentes acélt, sebészeti minőségű rozsdamentes acélt, titánt, platinát, 18 karátos aranyat!
 • Ha nikkelallergia áll fenn, akkor fontos tudni, hogy az olcsó ékszerek, de az egyes fehérarany ötvözetek is tartalmazhatnak nikkel összetevőket.
 • Kérdezzünk rá a beavatkozást végző szakembernél, hogy tud-e dokumentációt mutatni termékei fémtartalmáról!
 • Mindig tartsuk tisztán a piercinget a szakember által javasolt készítménnyel. Ügyeljünk rá, hogy a bőrrel érintkező felületükön ne maradjon kosz vagy vegyi anyag!

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Szakértő!

Parlagfű allergiámra szeretném jövőre elkezdeni az immunterápiát, de férjemmel szeretnénk a közeljövőben még gyermeket. Kérdésem az lenne hogy mennyire egyeztethető össze a terápia a terhességgel illetve a teherbe eséssel?

Köszönettel
Horváth Viktória

Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin allergológus
Tisztelt Horváth Viktória!

Fennálló vagy tervezett várandósság esetén nem kezdünk allergén immunterápiát.Üdvözlettel:Dr Balogh Katalin

Fül orr gégész

Allergológus szakorvos

Budai Allergiaközpont

www.allergiakozpont.hu

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Szakértelem, odafigyelés

Hatalmas szakértelemmel, kellő odafigyeléssel, partnerként kezeli a beteget. Végre valaki segített rajtam és "megfejtette" mi van a tünetek hátterében. Köszönöm!! 

További vélemények

Hírek

Mikortól kaphatnak a babák mogyorót?

Mikortól kaphatnak a babák mogyorót?

A kisgyermekek hozzátáplálásakor a mogyoró bevezetése szorongással töltheti el a szülőket, hiszen ez a táplálék egyike a leggyakoribb allergéneknek, ami súlyos, életet is veszélyeztethető anafilaxiás sokkhoz vezethet. Míg azonban a korábbi táplálkozási ajánlások az allergének kései bevezetését szorgalmazták, addig ma már ismert, hogy ez a gyakorlat fokozhatja az allergia kialakulásának kockázatát. Mikor vezethetjük be a babák étrendjébe a földimogyorót? – erről kérdeztük dr. Moric Krisztina allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégészt, az Allergiaközpont munkatársát.

További részletek
Prima Medica Szakmai Nap - Az allergiás betegségek korszerű vizsgálati módszereiről

Prima Medica Szakmai Nap - Az allergiás betegségek korszerű vizsgálati módszereiről

Prima Medica szakmai nap: Az allergiás betegségek korszerű vizsgálati módszereiről

Nagy érdeklődés mellett zajlott november második hétvégéjén a Prima Medica Egészségközpontok újabb szakmai napja, amely az allergiás betegségek diagnosztizálásának, kezelésének témáját járta körbe a terület elismert szakértőivel.
Az allergia egy olyan krónikus betegség, amely gyakran súlyosan befolyásolja az életminőséget, és világszerte egyre gyakoribbá válik. Éppen ezért van nagy jelentősége azoknak az új technológiáknak és vizsgálati módszereknek, amelyek lehetőséget teremtenek az orvosok számára, hogy személyre szabott terápiákat fejlesszenek ki az allergiában szenvedőknek, minimalizálva ezzel a mellékhatásokat és növelve az életminőséget. A szakmai napon ezekre a lehetőségekre világítottak rá az alábbi előadások.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok