Óvatosan a piercinggel, ez is okozhat fémallergiát!

Óvatosan a piercinggel, ez is okozhat fémallergiát!

Dr. Balogh Katalin Módosítva: 2024.02.19 11:00

A testékszerek népszerű és mutatós kiegészítők, amelyek mégis szolgálhatnak kellemetlen meglepetésekkel viselőjüknek. Milyen tüneteket okoz a fémallergia, és mire figyeljünk, amikor testékszer viselése mellett döntünk? – dr. Balogh Katalint allergológus, fül-orr-gégészt, az Allergiaközpont orvosát kérdeztük.

Online Bejelentkezés

Dr. Balogh Katalin

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

A piercing, mint önkifejezés

A testékszerek a test díszítésének és módosításának legősibb formája. Az ókori Egyiptomban a köldök kilyukasztása csak a fáraó privilégiuma volt, Julius Caesar pedig maga szúrta ki a mellbimbóit, hogy megmutassa erejét, és kifejezze a Római Birodalom iránti elköteleződését. A piercinget a 21. században is óriási népszerűség övezi. Manapság az olyan divatikonok, mint Paris Hilton és Lindsay Lohan, a testékszereket ruhatáruk kötelező darabjaiként viselik, és a kifutókon is gyakran látunk megcsillanni a modelleken egy-egy orr- vagy fülpiercinget. Piercinget szinte bárhová rakathatunk testszerte: a szemöldök, a dermál és orrpiercing mellett a szeptum, az ajak és nyelvpiercingek is nagyon népszerűek; de a köldökön, a nemi szerveken és az emlőbimbón is viselhetjük őket.

Online Bejelentkezés

Dr. Balogh Katalin

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Milyen anyagból készül a piercing?

Az ékszer felhelyezésekor, testünk egy pontját átlyukasztják, és az így keletkezett szúrt csatornába kerül a kiválasztott darab. Mivel egy kisebbfajta sebészeti beavatkozásról van szó, ezért rendkívül fontos, hogy a piercing behelyezését mindig engedéllyel rendelkező szakemberre bízzuk, és a gyógyuláshoz szükséges higiéniai és életmód szabályokat is szigorúan tartsuk be. Emellett körültekintően válasszuk ki a viselni kívánt testékszert! Számtalan anyagból készítenek piercinget, és ezeket ötvözik is egymással. Arra azonban érdemes figyelni, hogy az ékszer közvetlenül a bőrrel érintkező része tiszta fémből készüljön. A 14 és ennél magasabb karátos arany, a titánium, platina, nióbium ideális lehet, ugyanakkor a leggondosabb választás mellett is előfordulhat, hogy problémánk adódik piercingünkkel. Ilyenkor kellemetlen tüneteket, például a fémallergia jeleit tapasztaljuk magunkon.

Fémallergiám van?

A fémallergia a bőrrel való érintkezés során, kontakt ekcéma formájában jelentkezik, és a következő gyulladásos tünetekkel hívja fel magára az ékszert viselő figyelmét:

  • viszketés
  • vörösség
  • bőrhámlás
  • kis hólyagok képződése
  • a későbbiekben a bőr megvastagodása, berepedezése

Ha ezeket a panaszokat észleljük, az ékszert távolítsuk el!

A fémallergiát elsősorban a nikkel, króm, kobalt, arany, réz, palládium és titán váltja ki, vagyis akadnak köztük olyanok is, amelyek a testékszerek közismert alapanyagai. Amennyiben fémallergia gyanúja merül fel, a részletes anamnézis felvételt követően a szakorvos fémallergia teszt elvégzését javasolhatja. Fontos a szakmai döntés, hogy az elérhető vizsgálatok közül esetünkben melyikre lesz szükség – hangsúlyozta dr. Balogh Katalin.

Hogy történik a fémallergia vizsgálat?

A két leggyakoribb teszt a következő:

A jelenleg érvényes szakmai ajánlás szerint a fémallergia vizsgálat arany standardja az epikután teszt,piercing allergia mely során a kontakt ekcémát okozó fémeket és vegyületeiket tartalmazó tesztkészítményeket egy speciális ragtapaszra adagolják, majd azokat a hát felső részére ragasztják. Az eredményt az allergén felvitelének helyén kialakuló bőrelváltozások fajtájából és mértékéből állítják össze. A leolvasást szakorvos vagy képzett asszisztens végzi, előre meghatározott időpontokban.

A limfocita-transzformációs teszt a fémallergia vérből történő kimutatását teszi lehetővé, és azon fémek esetén végezhető el, melyek specifikus T limfociták képződését váltják ki. Többnyire olyan esetekben javasolja a szakorvos, ha az epikután teszt nem végezhető el, vagy a korábban elvégzett teszt eredménye nem egyértelmű.

A teszt eredményét beszéljük át orvosunkkal, és az ok tisztázását követően kerüljük a panaszt okozó fémet a továbbiakban! Ne feledjük! Akinél egyszer kialakult egy fémmel szembeni allergia, az egész életére hordozza magával ezt a betegséget!

Mire figyeljünk, ha piercinget szeretnénk szúratni?

  • Fémallergia gyanúja esetén piercing szúratása előtt érdemes fémallergia vizsgálatot végeztetni.
  • Az esetleges allergiás reakciók elkerülése érdekében feltétlenül kérdezzük meg, hogy a kiválasztott ékszer milyen fémből készült!
  • Kerüljük az olcsó, ismeretlen eredetű ékszereket! Válasszunk nikkelmentes rozsdamentes acélt, sebészeti minőségű rozsdamentes acélt, titánt, platinát, 18 karátos aranyat!
  • Ha nikkelallergia áll fenn, akkor fontos tudni, hogy az olcsó ékszerek, de az egyes fehérarany ötvözetek is tartalmazhatnak nikkel összetevőket.
  • Kérdezzünk rá a beavatkozást végző szakembernél, hogy tud-e dokumentációt mutatni termékei fémtartalmáról!
  • Mindig tartsuk tisztán a piercinget a szakember által javasolt készítménnyel. Ügyeljünk rá, hogy a bőrrel érintkező felületükön ne maradjon kosz vagy vegyi anyag!

Téma szakértője

Orvos válaszol

Üdvözlöm,

Érdeklődnék, hogy szerves króm szedése okozhat-e fémallergiát?

Bizonyos fémekre allergiás vagyok, de nem tudom pontosan melyekre. Gyermekkoromban a "belövős" fülbevaló okozott problémát, tinédzserként a fülklipszek és a farmergombok.

Allergiavizsgálat nélkül elkezdhetem szedni a króm tablettát?


Előre is köszönöm a segítségüket


Kitti

Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin allergológus
Tisztelt Kérdező!

A fémek jellemzően kontakt allergiás tüneteket váltanak ki. A nikkel allergia kapcsán írták le, hogy a táplálékkal bevitt nikkel is válthat ki igen ritkán bőrtüneteket, a kobalttal kapcsolatban nincs ilyen ismeretünk.

A leírt panaszait nagy valószínűséggel nikkel okozta.

Véleményem szerint szedhet kobalt tartalmú készítményt ha az megbízható.


Üdvözlettel:


Dr Balogh Katalin

Fül orr gégész

Allergológus szakorvos

Budai Allergiaközpont

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Nagyon figyelmes

Jól megközelíthető helyszín, igényes klinika. A doktornő nagyon figyelmes volt és kedves. Magas szakmai hozzáállással kezelte a panaszaimat és annak megfelelően adott iránymutatást. Abszolút meg vagyok vele elégedve és még biztos visszamegyek hozzá.

További vélemények

Hírek

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípések többnyire nem igényelnek különösebb kezelést. Előfordulhat azonban, hogy akár tenyérnyi nagyságú duzzanattal, fájdalommal járó elváltozásokat is okozhatnak a kellemetlen kis vérszívók. A Skeeter-szindróma a heves tünetek ellenére nem életveszélyes állapot – nyugtat meg mindenkit dr. Moric Krisztina, az Allergiaközpont allergológusa, klinikai immunológusa.

További részletek
Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

A méh- illetve darázsfélék csípése egyaránt fájdalmas, azonban a csípés helyén kialakuló bőrtünetek legtöbbször teljesen ártalmatlanok – mondja. dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont allergológus és klinikai immunológus orvosa, akit arról kérdeztünk, milyen tünetek utalhatnak a csípések kiváltotta allergiás reakcióra.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK