Mitől alakulhatnak ki kiütések a köldök környékén, a dekoltázson vagy a csuklón?

Mitől alakulhatnak ki kiütések a köldök környékén, a dekoltázson vagy a csuklón?

Dr. Moric Krisztina Módosítva: 2023.11.15 12:02

Igazán bosszantó, ha nem tudjuk divatos ékszereinket, kedvenc ruháinkat felvenni, mert viszket, kiütéses tőlük a bőrünk. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológust, az Allergiaközpont főorvosát arról kérdeztük, hogy milyen fémek okozhatnak panaszokat és mit tehetünk ilyen esetben.

Mindennapos használat tárgyak is okozhatják

Ha az immunrendszerünk túlzott érzékenységgel reagál ártalmatlan hatásokra, akkor allergiás tüneteink jelentkezhetnek. Ennek egyik formája a fémallergia, amikor a bőrrel érintkező fémek okoznak az érintett területen kiütéseket, bőrpírt, viszketést. A tünetek különböző erősségűek lehetnek, egyéni érzékenység függvényében. Valaki néhány percig sem tudja elviselni, ha a nadrág övcsat a bőréhez ér, a bizsu fülbevalót, karkötőt vagy nyakláncot, másnál viszont egy néhány órás program is csak enyhébb viszketést okoz. Rossz hír, hogy ha az érzékenység egyszer már kialakult, akkor nem múlik el, így az allergia tünetei valamilyen formában mindig jelentkezni fognak, ha a problémás fémet viseljük, ha a bőrünkhöz ér.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Mitől alakul ki fémallergia?

Fémallergia bármilyen életkorban jelentkezhet, feltétele, hogy a bőr legalább egyszer érintkezzen az adott fémmel. Ez persze nem azt jelenti, hogy a tünetek akár már a második kontaktus után megjelennek. Elképzelhető, hogy akár századszor is találkozunk vele, mire a viszketés és kiütések kialakulnak. Az, hogy pontosan kinél és egyáltalán jelentkeznek-e a tünetek, nem lehet előre megjósolni. A fémallergia kialakulásában genetikai tényezők is szerepet játszanak, tehát ha a családban van valamilyen, esetleg többeket is érint az allergia bármilyen formában, akkor nagyobb a fémallergia kialakulásának a kockázata is. Emellett nők körében gyakoribb az előfordulása.

Fokozódó tünetek

A legjellemzőbb tünetek közé tartozik az égő érzés, bőrpír, ekcémaszerű bőrgyulladás, viszketés és csalánkiütés ott, ahol a fém érintkezik a bőrrel. Ha allergiás reakciót tapasztalunk, azonnal távolítsuk el a kiváltó fémet! Ne várjuk, hogy jobb lesz, elmúlik, a szervezetünk megszokja – ez nem fog bekövetkezni, mert ha az allergia egyszer már kialakult, akkor magától nem múlik el. Sőt, minél inkább provokáljuk a szervezetünket, annál hevesebben reagál majd, vagyis a kezdetben enyhe tünetek idővel fokozódhatnak.

Problémás fémek-ezek okozzák a legtöbb panaszt

Nikkel: előfordulhat például ékszerben, övcsatban, szemüveg szárában, melltartó, fürdőruha csatban.

Króm: festékekben, mosószerekben, bőrcipőben is megtalálható.

Kobalt: mosószerek, festékek, sminkek, lakkok alkotóeleme lehet.Fémallergiát okozhatnak a bizsu nyakláncok is.

Arany, ezüst: Az ezüst gyakrabban okoz tüneteket, vagy az alacsonyabb karátszámú aranyékszerek (az egyéb fémötvözetek miatt).

Titánium: fogimplatátumok alkotóeleme.

 

Fémekkel találkozhatunk a fogászatban is – gondoljunk csak a higany tartalmú amalgám tömésre – de napjainkban főként az implantátumok jelenthetnek gondot. Épp így az ortopédiai implantátumok is, de fémek előfordulnak a szempillaspirálban, hajfestékben és tetoválásokban is!

Így derítheti ki, hogy melyik fémre allergiás

Célszerű allergiateszttel pontosítani, mely fémeket célszerű elkerülni. A vizsgálat során speciális, különböző fémeket tartalmazó tapaszokat helyeznek a hát bőrére. Az allergia egyfajta gyulladásos folyamatot indít be, melynek során a bőr védőrétege károsodik. A bőrtüneteket adott időközönként leolvasva megállapítható, hogy pontosan melyik fém okozza az allergiás tüneteket. Amelyik fémre allergiásak vagyunk, azt a továbbiakban kerülni kell, így tudjuk megelőzni a kellemetlen panaszokat.

Téma szakértője

  • Dr. Moric Krisztina

  • Szakterületek:
    • allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész
  • Specialitások:
    • immunterápia
    • felső légúti allergiák
    • szénanátha
    • fémallergia
    • fül-orr-gégeszeti tünetekkel járó anafilaxia utáni kivizsgálás
    • felnőtt- és gyermekellátás (5 éves kortól) 

    Vélemények Dr. Moric Krisztináról >>>

     

    Rendelés típusa: 

     

    * Első vizit esetén - amennyiben fizikális vizsgálat is szükséges - javasolt személyes, rendelői viziten megjelenni!

Orvos válaszol

Tisztelt Dokotornö!
Tavaly végeztetem egy fém alergia tesztet és kiderült hogy a nikkelre és a paládiumra alergiás vagyok.
Ebben az évben volt egy váll mütétem és be helyeztek kétt titán csavart és ebböl kifolyolag tele van a hátam és a válam aprob petyekel de néha nagyobak is vannak ami el viselhetetlen a számomra mert iritálja minden.
Az lenne a kérdésem hogy mivel kenjem.
Válaszát köszönöm.

Tisztelt Kérdező,
Ha allergiáról van szó, akkor antihisztamin tartalmú gyógyszer vagy krém segíthet, de ha más áll a tünet mögött, akkor ez nem a megfelelő megoldás. Meg kellene keresni a kiváltó okot.
Keressen fel bőrgyógyász-allergológus szakorvost, aki segít kideríteni a kiváltó okot.
Üdvözlettel:
Budaházi Kata

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Nagyon kedves

Az allergiámmal kapcsolatban kerestem fel Önöket. Már az első pillanattól szimpatikus, kedves emberek segítettek, a Doktornő érthetően beszélt, amikor kérdeztem türelmesen végig hallgatott és válaszolt minden kérdésemre. Kedves volt és csinos.

További vélemények

Hírek

Lehet, hogy a hormonok miatt van orrdugulása?

Lehet, hogy a hormonok miatt van orrdugulása?

Ha valaki várandós és mostanában sokszor kell papír zsebkendő után nyúlnia, könnyen hiheti azt, hogy pollenallergia kínozza, pedig korántsem biztos. Dr. Moric Krisztina, allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész, az Allergiaközpont szakembere szerint a hormonális rhinitis a kismamák harmadát is érintheti, és tünetei sok átfedést mutatnak a szezonális allergia tüneteivel.

További részletek
Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK