Öt lépésben a parlagfű allergia ellen

Öt lépésben a parlagfű allergia ellen

Dr. Moric Krisztina Módosítva: 2021.01.20

Hazánkban a leggyakoribb allergén a parlagfű, minden évben egyre több embernek okoz panaszokat. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, milyen lehetőségeink vannak a tünetek kezelésére, mit használjunk parlagfű allergia ellen.

Első lépés: a parlagfű allergia tüneteinek felismerése

A parlagfű allergia tüneteinek felismerése.A szezonális légúti allergiás tünetek megjelenését különböző növények virágpora, pollenek belélegzése okozza. Valakinél a nyírfa, a mogyoró, a pázsitfűfélék virágzása idején jelentkeznek a panaszok, de a legtöbben a parlagfű pollenszórásakor tapasztalják az allergiás tünetek megjelenését. Hazánkban a leggyakoribb allergiát okozó növény augusztus közepétől október közepéig szórja a polleneket, de az időjárás függvényében a szezon kitolódhat. Az első tünetek akár július végén is jelentkezhetnek.

 

A parlagfű allergia ellen az első lépés, hogy felismerjük a parlagfű allergia tüneteit. Ha a parlagfű pollen a parlagfű allergiás beteg nyálkahártyáján megtapad, ennek hatására hisztamin szabadul fel a szervezetében. A hisztamin nyálkahártya duzzanatot és fokozott váladékozást, viszketést okoz, emiatt jelentkeznek a parlagfű allergia tünetei: tüsszögés, orrdugulás, orrfolyás, orr- és szemviszketés, szemkönnyezés, viszkető érzés a torokban a legjellemzőbb panaszok. Az allergia tünetei miatt ebben az időszakban jelentkezhet fáradtság, fejfájás, arcüregprobléma, álmatlanság és szaglászavar is, sőt a bőrön megtapadó pollenek az ekcémás tüneteket is fokozhatják.

Második lépés: a kockázatok megismerése

Az allergiát sokan nem tartják komoly betegségnek. Úgy vélik, hogy az enyhe, náthaszerű tüneteket akár kezelés nélkül, vagy a patikából beszerzett egy-két gyógyszerrel is könnyen el lehet viselni. Az öndiagnózis azonban komoly veszélyeket rejt, a parlagfű allergia ellen nem megfelelően megválasztott készítmények miatt pedig szövődmények jelentkezhetnek.

  • Az orrdugulás ellen használt nátha elleni lohasztó orrcseppek tartós használata akár függőséget és az orrnyálkahártyán tartós elváltozásokat is okozhat.
  • A nem megfelelően kezelt allergia mellett idővel újabb allergiák és asztma is kialakulhat.
  • A rosszul kezelt légúti tünetek pedig az életminőséget is negatívan befolyásolják: az akár hónapokon át tartó éjszakai orrdugulás, tüsszögés miatti nappali fáradtság pedig jelentős teljesítménycsökkenést és romló koncentrációs képességeket okoz.

Harmadik lépés: a diagnózis

Parlagfű allergia vizsgálatához szükséges allergia vérvizsgálat végzése.A parlagfű allergia kezelésével allergológus foglalkozik. Ha azt gyanítjuk, hogy a tüneteinket parlagfű allergia okozza, első lépésben jelentkezzünk kivizsgálásra. A konzultáció során az allergológus alaposan ki fog kérdezni a tüneteinkről: pontosan mit tapasztalunk, mikor jelentkeztek először, előfordul-e allergiás betegség a családban.

 

Ezt követően allergia teszt elvégzésére kerül sor. Ez történhet vérvizsgálattal - ezt megelőzően minimum 3 nappal hagyja el az antihisztamin szedését! - (pl. fokozott bőrtünetek, terhesség esetén vagy allergiaszezonban csak erre van mód), illetve alkaros bőrpróbával, másnéven prick-teszttel - megelőzően 10 napig ne szedjen antihisztamint! - lehet megtudni, hogy pontosan mi okozza az allergiás tüneteinket. A vizsgálat eredményét a kezelőorvos összeveti a tüneteinkkel és ez alapján, a parlagfű allergia ellen személyre szabott kezelési tervet állít össze.

Negyedik lépés: kezelés parlagfű allergia ellen

Parlagfű allergia ellen tüneti és tartós kezelés is létezik. A tüneti kezelést akkor kell elkezdeni, amikor a parlagfű pollenjei megjelennek a levegőben. Ehhez az aktuális pollenjelentést kell követni és időben konzultálni allergológussal, hogy addigra a szükséges gyógyszereink kéznél legyenek. A tüneti kezelést addig kell folytatni, amíg a parlagfű pollen jelen van a levegőben és a tüneteink fennállnak.

  • A tüneti kezelés része az antihisztamin tabletta – hatásuk a hatóanyagtartalomtól függően eltérő – az orrspray és szemcsepp.
  • Az orrnyálkahártya gyulladását, a duzzanat miatti orrdugulást és orrfolyást enyhíti és tartósan, biztonságosan használható a szteroid tartalmú orrspray.
  • Tartós megoldást jelent az immunterápia allergia ellen. A parlagfű allergia ellen is hatásos kezelés nem csak a tüneteket, hanem az allergiát kiváltó okot, az immunrendszer kisiklott működését szünteti meg. A kezelés alatt a parlagfű allergén tisztított higított kivonatát kell szedni tabletta vagy cseppek formájában. A 3-5 éves kezelés alatt a szervezet így fokozatosan hozzászokik az allergénhez és megtanulja tünetek jelentkezése nélkül is elviselni a jelenlétét. A kezelés hatása már az első évben érezhető lehet, fokozatosan lehet elhagyni a tüneti szereket.

Ötödik lépés: a kezelési terv követése

Akár tüneti szereket szed, akár allergén immunterápiát kezd, a kezelés parlagfű allergia ellen akkor lesz hatásos, ha betartjuk a kezelőorvos által előírt kezelési tervet. Ahhoz, hogy a készítmények kifejthessék hatásukat, azokat megadott rendszerességgel és dózisban kell szedni. Az allergén immunterápiás készítményt reggelenként adott ideig kell a nyelv alatt tartani.

 

Ha javulást észlelünk, ne hagyjuk abba a készítmények használatát anélkül, hogy ovosunkkal egyeztetnénk, mert a tüneteink ismét kiújulhatnak. Akkor is tegyünk így, ha nem érezzük kellően hatásosnak a terápiát, ne emeljünk saját döntésünk alapján a gyógyszerek adagolásán, ne fújjunk többször az orrspray-ből. Ha kérdésünk van, akár távkonzultáció formájában is egyeztethetünk, nem feltétlenül szükséges személyesen megjelenni a rendelőben.

Téma szakértője

  • Dr. Moric Krisztina

  • Szakterületek:
    • allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész
  • Specialitások:
    • immunterápia
    • felső légúti allergiák
    • szénanátha
    • fémallergia
    • fül-orr-gégeszeti tünetekkel járó anafilaxia utáni kivizsgálás
    • felnőtt- és gyermekellátás (5 éves kortól) 

    Vélemények Dr. Moric Krisztináról >>>

     

    Rendelés típusa: 

     

    * Első vizit esetén - amennyiben fizikális vizsgálat is szükséges - javasolt személyes, rendelői viziten megjelenni!

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő / Doktor Úr!

Kisfiamnál(3,5év) magas porallergiát állapítottak meg vérvételből (79%). Orr nyálkahártya duzzanat,orrfolyás és gyakori sípoló légzéshang miatt történt a kivizsgálás.Az lenne a kérdésem, hogy ilyenkor mi a teendő, mivel tudok segíteni, hogy javítsak az állapotán.Nem szeretném ha folyamatosan antihisztamint kellene szednie.Van esetleg valamilyen immunterápia amit ilyen kis korban kilehet próbálni?
Válaszát köszönöm.
Virág-Kristóf Zsuzsa

Dr. Somogyi Éva
Dr. Somogyi Éva csecsemő- és gyermekgyógyász, gyermektüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
Kedves Anyuka!
Pollenallergia eseten az első lepes az antihisztamin adasa, valamint orrdugulas esetén allergia elleni orrspray-t javasolunk. Emellett egy- ket praktika meg szobajön, de ez egyéni megbeszélést igenyel.
Pollenallergiasoknál az antihisztamin kezelést szerencsére nem kell folyamatosan alkalmazni, csak pollenszezonban.
Az immunterápia is szóbajön később, de azt igazàból csak 5-6 eves kortól ajànlják.
Dr Somogyi Eva

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Teljes körű tájékoztatás

Nagyon elégedett vagyok dr. Moric Krsiztina doktornővel, mert teljeskörű tájékoztatást kaptam a problémámmal kapcsolatban. Ajánlom másnak is teljes szívből!

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK