Szemviszketés: allergia tünete is lehet

Szemviszketés: allergia tünete is lehet

Dr. Moric Krisztina Létrehozva: 2019.10.17 Módosítva: 2019.10.28

Sokak életét keseríti meg az időként jelentkező szemviszketés. De honnan tudhatjuk, hogy a kellemetlen tünetek hátterében a monitor előtti munka, a száraz beltéri levegő, fertőzés vagy épp allergia áll? Dr. Moric Krisztina allergológus, fül-orr-gégész, a Budai Allergiaközpont orvosa segít eligazodni a kérdésben.

Szemviszketés: hová forduljak?

Mindenképp szemészhez, ha a tünetek csak az egyik szemben jelentkeznek. A kezdetben csak az egyik szemet érintő viszketés később ugyan átterjedhet a másik szemre is, ám a féloldalasan kezdődő panaszok arra utalnak, hogy valamilyen fertőzéssel van dolgunk.

Ha mindkét szem viszket

Sokan végeznek ülőmunkát, monitor előtt töltik a munkaidejük nagy részét, gyakran a légkondicionáló vagy a fűtés miatt szárazabb levegőjű irodában. Ilyenkor a kevesebb pislogás miatt a szemek könnyebben kiszáradhatnak, ez is okozhat viszkető érzést. Ha erre gyanakszunk, érdemes rendszeres időközönként szünetet tartani, felállni, vagy csak egy távolabbi pontra nézni és műkönnyet használni a szemszárazság ellen.

Gyógyszerek és betegségek

Bizonyos gyógyszerek szedése is szemszárazságot, szemviszketést okozhat. Antidepresszánsok, vérnyomáscsökkentő és fogamzásgátló tabletták is kiválthatják. Tartós panaszok esetén felmerül a cukorbetegség és az autoimmun eredetű reumás ízületi gyulladás, illetve Sjögren-szindróma gyanúja is.

Allergiás tünet

Néhány ember különösen érzékeny a légszennyezettségre, füstre, akár parfümökre is. A szemet akár ezek az anyagok is irritálhatják, de ez még nem jelent allergiát. A gyanú azonban felmerül, ha a szemviszketés mellett egyéb tüneteink is jelentkeznek.

 

„Ha a mindkét szemben jelentkező viszketés mellett szemkönnyezés, orrviszketés, orrfolyás, tüsszögés, orrdugulás is jelentkezik, akkor légúti allergia állhat a háttérben. Ilyenkor nem csak a szemtüneteket, hanem az összes tünetet együtt kell kezelni.”

Szemfesték is okozhat sezmviszketést.Fontos információ, hogy a szemviszketés hosszabb ideje összefüggően jelentkezik, vagy csak pár héten keresztül áll fenn, de már tavaly is az évnek ebben az időszakában jelentkezett. Ez ugyanis arra utal, hogy szezonális allergiáról van szó, vagyis a szemviszketést egy növény virágpora okozza, és a pollenszórás idején jelentkeznek a tünetek. Ha pedig egész évben, akkor lehet beltéri allergia – például háziporatka vagy háziállat allergia – de okozhatja valamilyen kozmetikum is, akár az arclemosó, sampon vagy szemfesték valamelyik összetevője.

 

„Ha felmerül az allergia gyanúja, akkor a beteg részletes kikérdezése után allergia tesztet végzünk. Ennek több típusa létezik, attól függően, hogy milyen allergént keresünk, bőrpróba (prick-teszt), vérvétel vagy epicutan-tesz segítségével tudjuk beazonosítani a tüneteket okozó anyagot. Ezt követően lehet a szemviszketést megszüntető, személyre szabott kezelést összeállítani. A kiváltó októl függően gyógyszeres kezelés, antihisztamin tartalmú szemcsepp vagy a tartós megoldást nyújtó allergén immunterápia is szóba jöhet.”

Téma szakértője

  • Dr. Moric Krisztina

  • Szakterületek:
    • allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész
  • Specialitások:
    • immunterápia
    • felső légúti allergiák
    • szénanátha
    • fémallergia
    • fül-orr-gégeszeti tünetekkel járó anafilaxia utáni kivizsgálás
    • felnőtt- és gyermekellátás (5 éves kortól) 

    Vélemények Dr. Moric Krisztináról >>>

     

    Rendelés típusa: 

     

    * Első vizit esetén - amennyiben fizikális vizsgálat is szükséges - javasolt személyes, rendelői viziten megjelenni!

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Nő/Úr!

Édesanyámmal kapcsolatban érdeklődnék. Sebészeti eljárás során a cérna kilökődött, nem szívódott fel. Speciális emberi szövetből készített cérnával varrták. Az bevált. Az őt opráló orvos (Dr. Orosz Ernő főorvos úr) megállapítása az volt, hogy ritka műanyag allergiája van. Ezt akkor sajnos nem vizsgálták ki nála. Viszont zöldhályog műtétje volt 3 éve és ugyanez történt. Most viszont szürkehályog műtétét kellene elvégezni rajta, azt viszont nem meri vállalni a műanyag szemlencsék miatt. Van e lehetőség műanyag allergiára való vizsgálatra? Illetve támogatja e aTB? Kérem ezúton is segítségüket.

Tisztelettel: Hegedűs Zoltán

Tisztelt Kérdező,

Ahhoz hogy az allergia vizsgálatról, annak elvégzéséről nyilatkozni tudjunk, tudni kell a műanyag pontos összetételét, mivel az allergia vizsgálat összetevőkre vizsgál. A nagyon sok féle műanyagból az összetétel nélkül nem tudjuk mire kellene vizsgálni.
Mi magánrendelő vagyunk, szolgáltatásaink díját az allergia központ honlapján meg tudja tekinteni az alábbi linken.
https://www.allergiakozpont.hu/arak

Üdvözlettel:
Budaházi Kata

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Közvetlen, barátságos

Sikerült egy olyan orvossal konzultálni aki figyelt, értette, megértette panaszom. Számomra, mint laikusnak is érthető, pontos, érthető, elfogadható tájékoztatást adott. A doktornő tökéletesen kommunikált, pont annyira volt közvetlen és barátságos, illetve távolságtartó amennyire kellett.

További vélemények

Hírek

Pollenallergia vagy reflux kínozza?

Pollenallergia vagy reflux kínozza?

A szokatlanul enyhe februári időjárás miatt a pollenszezon már most elkezdődött. Ha reggelente hátsó garatfali csorgást tapasztal, krákogó köhögésre és torokirritációra ébred, könnyen hiheti azt, hogy allergiás panaszokkal küzd. Pedig elképzelhető, hogy valójában néma refluxa van – tudtuk meg dr. Sárdi Krisztinától, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus szakemberétől, aki azt is elmondta, hogy a célirányos kezeléshez fontos tisztázni a kiváltó okokat.  

További részletek
Súlyos tüneteket okozhat a hidegallergia

Súlyos tüneteket okozhat a hidegallergia

A téli időjárás okozta bőrpanaszok között speciális helyet foglal el a hideg levegő által kiváltott viszkető csalánfoltok, duzzanatok megjelenése, de szakember segítségével mérsékelhetőek az életminőséget is rontó panaszok – tudtuk meg Dr. Garaczi Edinától, az Allergiaközpont bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus orvosától.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok