A dietetikus tanácsai a tojásmentes húsvéthoz

A dietetikus tanácsai a tojásmentes húsvéthoz

Drégely Anikó Módosítva: 2022.04.11

Több okból is kerülheti valaki a tojás fogyasztását, így előfordulhat, hogy húsvét alkalmával tojásallergiás, vagy vegetáriánus, vegán étrendet követő személyt látunk vendégül. Drégely Anikó, a Budai Allergiaközpont dietetikusa elmondta, hogy milyen praktikákkal készítsük ilyen esetben az ünnepi menüt.

Kérdezzük meg, hogy pontosan mit nem fogyaszthat!

Ha egy ismerősünkről hallottuk korában, hogy vegán étrendet követ, érdemes pontosítani, hogy ez mit is jelent a gyakorlatban. A vegetáriánus táplálkozásnak ugyanis több változata létezik. Az ovo-lakto-vegetáriánus tojást és tejterméket fogyaszt, csak a húst mellőzi. A laktovegetáriánus tejterméket fogyaszt, húst és tojást viszont nem. A vegán vagy szigorú vegetáriánus pedig csak növényi eredetű ételeket fogyaszt, kerül minden állati eredetű összetevőt (hús, tojás, tejtermék). Tojásmentes fogásokról tehát csak az utóbbi két esetben szükséges gondoskodnunk.

 

Így helyettesíthetjük a tojást főzés során.Drégely Anikó elmondta, hogy a tojásallergia sem jelenti egyértelműen azt, hogy az illető semmilyen formában nem fogyaszthatja a tojást. Ma már elérhetőek olyan multiplex allergiatesztek, amelyekkel meg lehet állapítani, hogy a tojás allergénjének pontosan melyik összetevője, vagy másnéven komponense okozza az allergiás tüneteket.

 

A tojás allergén fehérjéiben két fontos komponens található. Az ovalbumin hőérzékeny, ilyenkor például a süteményekbe sütött tojást fogyaszthatja az érintett személy, így ilyen esetben nem szükséges külön tojás helyettesítő praktikákhoz folyamodni a desszertek készítésénél. Ha viszont az ovomucoid nevű komponens emelkedett értéke okozza a tüneteket, akkor nagyon szigorú diétára van szükség és a tojás fogyasztását teljesen mellőzni kell.

Így helyettesítsük a tojást

Tojáspótló port is beszerezhetünk, ezen az elkészítés és felhasználás pontos leírását is megtaláljuk. Ha viszont csak kifejezetten a húsvéti menü elkészítéséhez van szükségünk a tojás helyettesítésére, akkor nem feltétlenül érdemes egy egész doboz tojáspótlót megvásárolnunk, az alábbi megoldásokkal is az eredetivel hasonló állagú süteményeket készíthetünk tojás nélkül.

  • Kevert süteményekhez egy tojást kiválthatunk 3 evőkanál vízbe áztatott és összeturmixolt, egy evőkanálnyi lenmaggal is. Egyszerűbb megoldás, ha lenmag helyett lenmagpelyhet használunk, akkor egyből azt csak a tésztához adhatjuk.
  • Bevált praktika a tojás helyettesítésére a zöldség- és gyümölcspépek használata is. Egy tojást megközelítőleg 80g banán- vagy almapürével, 100g sült, pépesített sütőtökkel vagy cukkinivel helyettesíthetünk.
  • A tojáshelyettesítők használatával az édesítő mennyiségét csökkenthetjük a süteményeknél, különösen igaz ez, ha édes almát, banánt vagy például 50g áztatott, turmixolt datolyát használunk.
  • Piskóta készítése során, a megfelelő állag eléréséhez a tojást érdemes szódabikarbónával helyettesíteni. Az alábbi keveréket adjuk a tésztához: 1 tk. szódabikarbóna + 1 tk. sütőpor + 1 ek. almaecet, vagy frissen facsart citromlé.

Erre figyeljünk, ha készételeket vásárolunk

Ha kevés az időnk, vagy nem mozgunk otthonosan a konyhában annyira, hogy bevállaljuk a tojáshelyettesítővel készült fogásokat, vásárolhatunk készen kapható édességeket is desszert gyanánt. A termék csomagolásán az allergéneket vastagon szedett vagy dőlt betűvel jelölve találjuk. Ezt mindig ellenőrizzük vásárlás előtt, de fontos, hogy ne csak az ismert tojás, vagy tojáspor kifejezéseket keressük. Tojást tartalmaznak az alábbi összetevőkkel jelölt élelmiszerek is: tojásalbumin, ovomukoid, lizozim, levitin, vitellin, ovovitellin és ovoglubulin.

 

Ha kérdései vannak a tojásmentes diétával kapcsolatban, dietetikai tanácsadás keretében belül szakembertől kérhet tanácsot!

Téma szakértői

Szkladányi-Szabó Lucia

Szkladányi-Szabó Lucia

holisztikus dietetikus
Vajdovich Dorottya

Vajdovich Dorottya

dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember Msc
Varga Dóra

Varga Dóra

vezető dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember MSc

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK