Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt doktornő/úr!

Én falusi házban élek és a vizet egy elavult kútból hordom,a fertőzések elkerülése érdekében kb. 1,5 liter vízbe rakok 10 csepp tömény háztartási hypót-a problémám az,hogy már hónapok óta rossz a torkom,időszakosan csíp,ég és a légcsövem is be van dagadva,nehéz a nyelés is-emiatt egy ideig kevesebbet fertőtlenítettem a vizet,de most pár hete ismét,még az előző adagoknál is nagyobb mennyiségű nátrium-hipokloritot teszek a vízbe és érdekes módon a torkom nem rosszabb,hanem jobb,tehát lehet,hogy nem is a túlzott fertőtlenítés okozza a problémáimat vagy talán a szervezetem hozzászokott a hipóhoz és már nagyobb mennyiséget is képes elviselni? Hosszú távon (már hónapok óta) lehetnek ennek káros hatásai a szervezetre? Lehet ettől nekem bármilyen komolyabb problémám vagy azonnal álljak le ezzel és vásároljak bolti ásványvizet?-ezt csak azért kérdezem,mert nálunk nagyon sokan fertőtlenítik így a vizet hagyományos hipóval-ha tudna nekem tanácsot adni és leírná,hogy milyen hatásai vannak a szervezetre hosszabb távon a hipónak,azt nagyon megköszönném!
További szép napot kívánok!
Tisztelt Kérdező,
A hypo, azaz nátium-hypo-klorit (NaOCl) az egyik legerőteljesebb oxidáló anyag, így fejti ki hatását.
A baj csak az, hogy a kereskedelemben forgalmazott hypo NEM belső használatra készül. Túladagolva mérgezést, hosszú távon adva pedig, elsősorban klórtartalma miatt, az emésztő-, esetleg a légzőrendszeri betegséget is okozhat. Összetétele sem állandó, mivel nem erre a célra gyártják, tárolás megváltoztathatja az összetételét, így hatása nem kiszámítható.
A gyógyszertárakban kapható kifejezetten ivóvíz fertőtlenítésére kifejlesztett termék. Patikusa segít Önnek kiválasztani a megfelelőt.
Javaslom, a leírt tünetek miatt feltétlenül keresse fel orvosát.
Üdvözlettel:
Budaházi Kata

Hírek

Ha nyár, akkor sör és fagyi? Kisokos gluténérzékenyeknek

Ha nyár, akkor sör és fagyi? Kisokos gluténérzékenyeknek

Ki ne kívánna meg a nagy melegben egy hideg sört, néhány gombóc fagyit, vagy ülne be esténként egy bárba koktélt kortyolgatni? A gluténérzékenyeknek azonban ilyenkor is résen kell lenniük, ugyanis az alkoholok egyes fajtái és a fagyitölcsér is tartalmaz glutént. Vajdovich Dorottya, az Allergiaközpont – Prima Medica dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember MSc, PhD-hallgató segített a tájékozódásban.

További részletek
Nem IgE ételallergia - mit jelent és hogyan lehet kimutatni?

Nem IgE ételallergia - mit jelent és hogyan lehet kimutatni?

Ha valakinél felmerül, hogy bizonyos élelmiszerek miatt jelennek meg nála enyhébb-súlyosabb emésztőszervi vagy egyéb tünetek, nagyon alapos kivizsgáláson kell eldönteni, pontosan milyen típusú ételérzékenység állhat a háttérben. Az immun-mediált ételérzékenységek jelentős részében IgE típusú ellenanyagok játszanak főszerepet, de dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont – Prima Medica csecsemő- és gyermekgyógyásza, allergológus és klinikai immunológus a nem IgE mediált ételallergiákra is felhívta a figyelmet.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK