Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat!További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónkat

Orvos válaszol

Borsányi Csaba

Tisztelt Központ!

9 hónapos babánál van-e lehetőség vagy egyáltalán lehet-e már hisztamin intolerancia vizsgálatot végezni, mert erősen ekcémával reagál anyatejen keresztül a magas hisztamintartalmú, vagy hisztamin liberátor ételekre és a családban van is hisztamin intoleráns.

Önök el tudják-e végezni és mennyi a díja.

köszönettel,

Borsányi Csaba

Kedves Édesapa!

Szakmai szempontból a hisztamin érzékenység kimutatása ebben az életkorban nem megbízható eljárás. A teendő ilyen esetekben a szoptató anya étrendjének a kontrollálása. A kisbabánál a hozzátáplálást minden új élelmiszer esetében megfelelő óvatossággal kis mennyiségekkel kell elkezdeni.

Üdvözlettel

Dr. Polgár Marianne

gyermekorvos-gasztroenterológus

Henrietta

Kedves doktornő!!

Van egy koraszülött kisfiam. Most egy hónapos. 2 hetes kora óta neocate tápszert kap véres széklet miatt. Nem hasfájos szépen hízik így is előfordul vér a székletébe. Túl vagyunk ultrahangon két tenyésztésben mind negatt. De én nagyon aggódom.

Kedves Édesanya!

A Neocate tápszer nagyon megfelelő ilyen esetekben, de természetesen a kisbaba állapotának ismerete nélkül a további teendőkről nem tudok nyilatkozni.

Üdvözlettel

Dr. Polgár Marianne

gyermekorvos-gasztroenterológus

Liz

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr
11 hónapos kisfiam anyatejes, atópiás bőrrel rendelkezik. Hasfájós, refluxos baba volt , sokat böfizett, folyamatosan nyugtalanul aludt. Kb. 8 hónapos korától saját kezdeményezésre én nem fogyasztok tejterméket és a tojást is korlátoztam, azóta megfigyelésem szerint csökkentek a tünetek, maradt a nyugtalan alvás. Ugyanakkor a hozzátáplálás (6 hó) kezdete óta időnként ekcémaszerű piros pontok jelennek meg a baba bőrén. A nyers gyümölcsöket nem nagyon tolerálja a gyomra. Jelenleg a térdhajlatban és a bokahajlatban van száraz, piros pontocskás bőrfelület. Gyerekorvosok, akikkel kapcsolatba kerültünk, azt javasolták, hogy folytassam a hozzátáplálást, anélkül, hogy bármit megvonnék a kicsitől. Egy alkalommal kapott pár kanál 3 gabonás tejpépet, a szája pár perc után feldagadt, piros foltok jelentek meg a szája körül, majd hirtelen ijesztő módon nem kapott levegőt. Amíg az ügyelettel beszéltem, múltak a tünetek, mire az ügyeletre értünk a száj dagadása is szinte teljesen lecsökkent. Az ügyeletes gyerekorvos szerint próbáljuk a tojás és a tejtermékek óvatos bevezetését, majd menjünk vérvizsgálatra. Azóta sem mertem elkezdeni a tejtermékek és tojás bevezetését, (glutén be van vezetve) mivel nagyon tartok a drasztikus tünetektől, annyira megdöbbentő volt a tapasztalat, hogy a kicsi nem kapott levegőt. Felelőtlenségnek érzem otthon kísérletezgetni vele. Külföldön élünk, nincs gasztroenterológus a környéken, akivel érdemben lehetne konzultálni. Tanácstalan vagyok hogyan tovább. Indokolt-e allergiavizsgálatot végeztetni ebben az esetben, illetve milyen formában?Van-e esetleg olyan eljárás, amelyet követve óvatosan megpróbálhatom a két említett allergén kóstoltatását? Válaszát előre is köszönöm.

Kedves Édesanya!

A tej és tojás bevezetését jelenleg nem tartom biztonságosnak, a korábban tejes gabonapép hatására kialakult heves reakció miatt. 2-3 hónap után, lehetőleg orvosi háttérrel lehetne próbálkozni. Mi ilyen esetekben a tej, tojás bevezetését megelőzően a szóban forgó allergén élelmiszerrel bőrpróbát végzünk és csak aztán adunk minimális mennyiséget a gyermeknek.

Üdvözlettel

Dr. Polgár Marianne

gyermekorvos-gasztroenterológus

Tury Henrietta

Kedves Doktornő / Doktor úr!
Kb. 5 éve tejfehérje allergiám van, ezért az étrendemből teljesen kivontam minden tejterméket és tejszármazékot. Nagyjából másfél évvel ezelőtt próbából ettem egy kis tehén tejből készült sajtot, de utána 3 hétig sebek voltak az arcomon, így azóta újra tartom a diétámat. Most bejelentkeztem egy vérvételes tejallergia vizsgálatra, hogy 'hivatalosan' is megerősítsék az allergiámat. A kérdésem az lenne, hogy mivel évek óta nem fogyasztok tejterméket, a vizsgálat így is helyes értéket fog mutatni? (Olvastam valahol, hogy ahhoz hogy kimutassák az allergiát, előtte szükséges az adott élelmiszerből fogyasztani, hogy a szervezet elkezdjen ellenanyagot termelni - ez igaz? Mert a tüneteimet tekintve ez igen lehetetlennek tűnik.)
Válaszát köszönöm előre is.

Budaházi Kata

Tisztelt Tury Henrietta,

Jól olvasta az információt, hogy ha valamilyen élelmiszert nem fogyaszt, akkor az allergia vagy intolerancia teszt nem ad megbízható választ.
De ez csak nagyon leegyszerűsítve igaz. Bizonyos molekulákra, ami esetleg a tej is lehet, a szervezetünk akkor is reagál, ha egy ideje nem fogyasztjuk. Ennek kiderítésére, bizonyítására allergológus szakorvossal kell konzultálnia.
A laborlelet nem a betegség (allergia) bizonyítására, hanem az orvosi diagnózis alátámasztására, a változások követésére való.
Feltétlenül egyeztesse orvosával az eredményt, ha a diéta hatására jobban van, akkor tartani kell a diétát.
Üdvözlettel:
Budaházi Kata

Bencsik István

Tisztelt Doktor Úr/Nő

Jelenleg fogászati kezelésre járok,gyökér kezelést végez az orvosom.A problémám a következő:a fog kifúrása után jött a tisztítás amely után a fájdalom megszűnt.Ezt a tisztítást háromszor végezte el egy hetes szünetekkel.Probléma semmi,fájdalom nincs,érzékenység se hidegre,se melegre nincs.Jön a próba tömés(nem tudom mik ezek a tüskék amiket ilyenkor beraknak) másnap már igen erős fájdalom a fogban.Vissza ,az orvos kifaragja a tüskéket,tisztítás ,innentől a fog érzékeny.hidegre- melegre,nyomásra.Az orvos azt mondja.lehet húzni kell!Na most ez a harmadik fog amit gyökér kezelt,az előző kettőt lezárta,de most is fáj.(Abból az egyiket szintén újra kellett nyitni,két hónapig molyolt vele.)Felmerült bennem a gyanú.nem lehet,hogy allergiás vagyok arra az anyagra amit belerak töméskor?Válaszát előre is köszönöm!

Dr. Balogh Katalin

Tisztelt Bencsik Úr!

Az allergia jellemzően gyulladást okoz az érintett területen, a gyulladás tünetei uralják a klinikai képet ( duzzanat, fájdalom, vérbőség).

Az ön által leírt tünetek elvileg megfelelhetnek, de az is lehetséges, hogy mikor a töméssel a fogorvos lezárja az üreget, a lezárt gyökércsatornában elinduló folyamatok okozzák.

Allergia teszt elvégzése annyiban segíthet, hogy megmutatja, Ön túlérzékeny e a gyökértömésnél használt anyagra, és ha igen, akkor ez egy lehetséges ok, és ez esetben ezzel az anyaggal nem érdemes tovább kísérletezni.

A tesztet szívesen elvégezzük, azonban feltétlenül szükséges a töméshez használt anyag összetételének az ismerete a teszt eredményének értékeléséhez.

Üdvözlettel:



Dr Balogh Katalin

Fül orr gégész

Allergológus szakorvos

Budai Allergiaközpont

www.allergiakozpont.hu

Sarlósi Tiborné

5 éves fiú unokám van, aki ovódába járna ugyan, de három nap után már megbetegszik. Az orra váladékol, hurutos köhögése van, de ami aggasztó, hogy a váladék rendre a füle irányába megy, melynek következtében középfültő gyulladás lép fel. A fül orr gégészeten kéthetente jelennek meg, ahol megállapítják, hogy nincs nyomás a fülében. A szülei betartják az orvosi utasításokat, /fülmelegítés, orrporszívózás) a felírt gyógyszereket előírás szerint adják neki. Két hét gyógyulási idő után 3 napig jár óvodába és újra kezdődik minden előről. Korábban kivették az orrmanduláját, remélve, hogy a váladék könnyebben tud távozni.
A szakorvos is azt tanácsolta, hogy vizsgáltassák meg a gyereket más szakorvossal (gasztroenterológus)
mert lehet hogy ételallergiával van ez a folyamatos betegség összefüggésben.
Az unokám tejfehérje érzékeny és most a szülők arra gyanakodnak, hogy gluténérzékenység is fennállhat nála.
Elolvastam az ezzel kapcsolatos információkat, hasmenés, vagy a leírt jellemző tüneteket nem tapasztalom a gyereknél. Szeretném megtudni, hogy lehet e arra következtetni a leírtakból, hogy valóban ételallergiája illetve gluténérzékenysége lehet. Javasolnak e egy ilyen típusú vizsgálatot?
Válaszát köszönöm.

Dr. Polgár Marianne PhD

Kedves Nagymama!



Kis unokájának problémáit orvosi konzultáció kapcsán lehet megítélni, a vizsgálatok kiválasztása is mindig a gyermek ismeretében történik.

Természetesen rendelésünkön minden szükséges vizsgálatot el tudunk végezni


Üdvözlettel


Dr. Polgár Marianne

Sebestyén Mónika

Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr!
44 éves vagyok és 4 hónapja csalánkíütések jelentkeztek jelentkeztek a testemen, valamint gyógyszerallergia (angio ödéma) alakult ki különböző hatóanyagú fájdalomcsillapítókra. Vidéki vagyok (soproni), és egy hónappal ezelőtt voltam a hozzánk legközelebb lévő privát allergiarendelésen, ahol megállapították, hogy tejfehérje érzékeny vagyok. Antihisztamin tabletta szedését és tejmentes étrendet javasoltak, viszont a gyógyszer allergiával itt nem foglalkoznak. Azóta volt egy nagyon erős allergiás reakcióm, még erősebb az eddigieknél, és úgy döntöttem, egy olyan helyre megyek, ahol ezt is vizsgálják.
Május 17.-re kaptam Dr. Garaczi Edinánál időpontot vizsgálatra.
Kérdésem a következő: Folytassam-e a tejmentes diétát május 17.-ig, illetve szedjem-e az antihisztamin tablettát? Ez befolyásolhatja az Önök intézetében végzett vizsgálatokat? Én ugyanis szeretném "tiszta lappal" kezdeni az egész kivizsgálást. A csallánkiütést a pirosbogyós gyümölcsök okozták, tehát ezeket kerülöm, és lehetőleg nem veszek be semmilyen fájdalomcsillapítót, hogy elkerüljem az allergiás reakciót.
Válaszát előre is köszönöm: Sebestyén Mónika

Dr. Garaczi Edina PhD

Tisztelt Sebestyén Mónika,

Krónikus csalánkiütés esetén szedje tovább a Lendin tablettát előírás szerint, ez nem befolyásolja a vérvétel eredményét.
Tejfehérje érzékenység esetén tejtermék-mentes diétát tartson. Az eddig elkészült vizsgálatok eredményét kérem, hogy hozza magával.
A láz-és fájdalomcsillapító gyógyszerek (nem-szteroid gyulladáscsökkentők) fokozzák a csalánkiütést, ezért ezeket lehetőség szerint kerülje.

Üdvözlettel:
Dr. Garaczi Edina
bőrgyógyász, allergológus

Pál Tiborné

Tisztelt Doktor Úr/Nő! 25 éves fiamnak évek óta van hátsó garatfali lecsorgása,a téli hónapokban sokat szokott köhögni,ha elmúlik a száraz köhögése,akkor is utána marad egy olyan probléma,hogy evés után csiláló érzést érez a torkában,és ezért köhögnie kell. 1 éve Pécsen kivették az orrmanduláját,mert azt mondták,hogy attól van,de a váladékcsorgás sem szünt meg, és Karácsonykor volt egy arcüreggyulladás és torokfájásos problémája, és azóta még mindig van köhögése evés után.Pár éve allergiát állapítottak meg nála háziporra,fűfélékre,késői virágzású fákra.Tejre és tejfehérjére kettest hozott ki a vérvétel,de a vizsgálatot kérő orvos nem tudta értelmezni,hogy ez most mennyire erős,ezért nem is tanácsolt semmit sem.Azóta laktózmentes termékeket vásárolok és próbáljuk a legkevesebb tejterméket fogyasztani.A háziorvosa szerint lehet,hogy refluxos,de a tükrözéstől elzárkózik,és a műtétet végző orr-fül gégész orvosa is azt mondta,hogy ez nem reflux.Teljesen tanácstalan vagyok,kérem adjanak tanácsot:Tisztelettel:Pál Tiborné

Dr. Augusztinovicz Monika

Tisztelt Pál Tiborné !

A táplálékallergia felnőttkorban ritka, általában gyermekkorban alakul ki.

A savas reflux nem kizárt, ennek következtében is kialakulhat az orrmandula túltengése. Ha a kiváltó ok megmarad, az orrmandula a jól elvégzett műtét után is visszanőhet .
Étkezéssel összefüggő orrfolyást okozhat a hisztamin túlérzékenység, ez vérből végzett vizsgálattal igazolható.

Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Budai Allergiaközpont

Bajnok Józsefné

Tisztelt DRNŐ!
pár napja jelentkezett nálam az egésztestre kiható viszketés, olyan furcsa égő viszketés ez, úgy érzem mintha mászna valami rajtam, vagyy csípne. nem lehet látni semmit a bőrömön, nincsennek kiütések,sebek, foltok sem. nem jellemző az esti, éjszakai viszketés sem. 50 éves cukorbetegséggel élő nő vagyok. Ön mit gondol így látatlanből mi okozhatja, vagy mire jellemzőek ezekk a tünetek? milyen krémet,vagy gyógyszert használhatnék a viszketés csillapitására?

Dr. Garaczi Edina PhD

isztelt Bajnok Józsefné,

A testszerte jelentkező viszketésnek számos oka lehet, például: új gyógyszer, étrend változás stb. A kiváltó okok ugyanazok lehetnek, mint csalánkiütés esetén, erről bővebben weboldalunkon olvashat:
http://www.allergiakozpont.hu/csalankiutes

A viszketés csökkentésére antihisztamin tabletta szedése javasolt, ezek recept nélkül elérhetők gyógyszertárakban.
Üdvözlettel:

Dr. Garaczi Edina
bőrgyógyász, allergológus

Kitti

Üdvözlöm,

Érdeklődnék, hogy szerves króm szedése okozhat-e fémallergiát?

Bizonyos fémekre allergiás vagyok, de nem tudom pontosan melyekre. Gyermekkoromban a "belövős" fülbevaló okozott problémát, tinédzserként a fülklipszek és a farmergombok.

Allergiavizsgálat nélkül elkezdhetem szedni a króm tablettát?


Előre is köszönöm a segítségüket


Kitti

Dr. Balogh Katalin

Tisztelt Kérdező!

A fémek jellemzően kontakt allergiás tüneteket váltanak ki. A nikkel allergia kapcsán írták le, hogy a táplálékkal bevitt nikkel is válthat ki igen ritkán bőrtüneteket, a kobalttal kapcsolatban nincs ilyen ismeretünk.

A leírt panaszait nagy valószínűséggel nikkel okozta.

Véleményem szerint szedhet kobalt tartalmú készítményt ha az megbízható.


Üdvözlettel:


Dr Balogh Katalin

Fül orr gégész

Allergológus szakorvos

Budai Allergiaközpont