Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt doktornő ! Kislányom 3,5 hónapos anyatejes ill kiegészítés képen tapszert kap. Körülbelül harmadjára van hasmenese . Először a beba h.a a.r tapszert kapta a sok bukás miatt,utána a lactogen harmonyt kapta. Ezek a tapszerek 1-1honap után hasmenést produkáltak . Múlt héten beteg lett, ment a hasa illetve lázas volt lazkupot kapott , és utána ver volt a szekleteben. Ez a Veres szeklet körülbelül 3 napig tartott , ha erőlködik 1-1xcsepp ver található benne . Viszont visszatérő hasmenese van. Én tej fehérje allergiára gondolok ... most leváltottam a tapszeret szója alapura (humana sl)
Kedves Édesanya!



A szójatápszert 6 hónapos kor alatt nem ajánljuk, másodlagos allergia kialakulásának veszélye miatt. Háziorvosának joga van nagy fokban hidrolizált tápszer kedvezményes felírására (Pregomin)) keresse fel!.



Üdvözlettel



Dr.Polgár Marianne



gyermekorvos-gasztroenterológus
Tisztelt Doktornő!

Kérdésem lenne Önhöz, hogy a hajfesték allergiára lehet-e gyanakodni 2-3 hónapja tartó orr-nyálkahártya duzzanat, orrfolyás kapcsán. Semmilyen kellemetlen bőr reakció nincs a hajfestékre (viszketés és bőrpír).

Kisebb mértékű pollen, házipor, kutyanyál,toll allergiát kimutattak nálam. A hajfesték nekem jutott eszembe, mivel 25 éve festetem a hajam. Elvégeztetném Önöknél a ezt a vizsgálatot, de kérdésem, hogy a bőrtünetek nélkül is indokoltnak látja-e Doktornő?

Köszönöm előre válaszát.
Tisztelt Varga Ágnes,



A leírás alapján inkább szénanátha okozhatja a panaszait. Hajfesték allergia esetén a hajfesték alkalmazása után az adott területen valamilyen bőrtünet minden esetben jelentkezik: viszketés, duzzanat, a fejbőr feszülése vagy kiütések az adott területen. Ilyen tünetek esetén javasolt a hajfestékek összetevőire bőrtesztet végezni.



Üdvözlettel:

Dr. Garaczi Edina

bőrgyógyász, allergológus



Tisztelt Doktornő,



5és fél éves kislányomnak hónapok óta elhúzódó hasfájása van. Először a nátha miatti bélben található nyirokmirigyek gyulladására gyanakodott a gyerekorvos, majd ultrahangon látszódtak is ezek a 3-4 cm-es gyulladt részek. Kicsit enyhült a fájdalom, de aztán a vissza- visszatérő hasmenés miatt a vírusfertőzésre is terelődött a gyanú, majd kivizsgáltattuk és tej, tojás intoleranciaja van. Jelenleg 7 napja hasmenése van, 2. napja sárgás, kissé gennyes. Már szinte semmit nem eszik, vizet, ors oldatot iszogat(kb. 1 litert), Normaflore-t, biogaia cseppeket kapott. Evés, ivás után mindig fáj a hasa. Mostanra bágyadtabb, de nincs kiszáradva, láza sincs. Lehet ilyen zsenge korban is a Crohn betegségtől tartani?

Várom válaszát, tisztelettel: Gy. Mónika
Kedves Édesanya!



Széklet vizsgálat baktériumra, vírusra történt?



A kérdésére a válaszom: lehetséges 5 éves korban is ritkán Crohn betegség, de úgy gondolom, hogy ezt a diagnózist csak alapos gasztroenterológiai kivizsgálás után szabad kimondani. A kivizsgálásnak pontos protokollja van.



Javaslatom konzultáció gyermekgaszteroenterológussal.



Üdvözlettel



dr. Polgár Marianne PhD



gyermekorvos -gasztroenterológus
Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr!



Légúti allergiában szenvedek, a teszt kimutatta hogy szinte mindenre allergiás vagyok (fű, fa, por, gomba, penész, állatszőr, üröm stb)

Rengeteg gyógyszerrel és orrcseppel próbálkoztak már az orvosok, de semmi nem enyhítette az igen komoly tüneteim. Tavaly novemberben asztma szerű rohamom volt, az SBO-n láttak el, 2 injekció formájában. A hatása a tegnapi napog tartott, kezdődik minden előről. Sajnos olyan házba költöztem, ahol megjelenik a por, penész, valószínű ez váltja ki ilyen extrém módon az allergiám. Van-e valamilyen kezelés, gyógyszer, ami segítene túlvészelni a mindennapjaimat?

Válaszát előre is köszönöm!
Kedves Anett!

Nagyon sajnálatos, hogy Önnek szinte minden légúti allergénre pozitív reakciója volt/van. Mivel az allergiás nátha mellett asztmás tünete is jelentkezett, ezt komolyan kell venni. Csak személyes vizsgálattal lehetne pontosan tisztázni, hogy eddig milyen gyógyszereket és orrcseppeket próbált, amik nem voltak hatásosak. Az új helyzet miatt az asztmáját is kezelni kellene. Ezért azt javaslom, hogy jelentkezzen be egy vizsgálatra szakrendelésemen. Kérem, hogy az alábbiakat hozza magával:

1, a korábbi bőrpróba, vagy vérből történő allergén meghatározás lelete

2, azon gyógyszerek és orrcseppek listája, amit már kipróbált

3, az asztmás roham ellátásának ambuláns lapja.

4, egy fül-orr-gégészeti vélemény az orrnyálkahártya állapotáról.



Természetesen megkeresnénk azt a kezelést, ami az Ön esetében a leghatásosabb: új antihisztaminok, kombinált gyógykezelés, esetleg immunterápia is szóba jöhet.



Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit





Üdv Dr.nő!Segítséget kérnék!Leirom a történetünket röviden.Kislányom 3 éves sajnos csak most hagyta el az üveges kajákat, leveseket csak TÉSZTÁVAL,pörkölt szaftot csak TÉSZTÁVAL volt hajlandó eddig is meg enni! A kovetkezoket eszi csak meg!Fornetti pogácsa ,sajtkrémes rúd ,mc hamburger sültkrumpli(ha havonta veszünk 1-2x azt megeszi,kifli belseje ,kenyér CSAK ÜRESEN, és némelyik sajt(trappista)!Gyümölcsöt

üvegest ugy kell szinte erőltetni jogy egyen gyümölcsöt! mást nem hajlandó enni,most kapja a Vitacolán cseppet ,C vitamint,már több mint 1 hónapja de változás nincs!Most hogy erőltettük sajnos már az eddigieket se igen akarja enni!

Mit javasol,valami más vitamin vagy más módszer....?

Köszönöm a segítséget
Kedves Édesanya!



Ebben a korban sok gyerek válogatós és főként a tésztákat szeretik. Ha a gyermekorvosa szerint semmilyen betegsége és hiányállapota nincs. érdemes a védőnővel konzultálni néhány trükkről egyes ételek jobb elfogadtatásáról.



Gyermek- vitaminokból a D vitamin mellett érdemes egy olyan multivitamint választani, amiben minden vitamin és nyomelem megtalálható.



Ha 3 éves gondolom közösségbe kerül, valószínű ha látja, hogy más gyerekek mit esznek ez kedvezően fogja befolyásolni.



Amennyiben a válogatósság visszaveti a fejlődésben teljes kivizsgálás javasolt.



Üdvözlettel



Dr. Polgár Marianne PhD



gyermekorvos-gasztrenterológus
Tisztelt Doktornő/Úr,



Már voltam többféle allergia- és ételintolerancia vizsgálaton és az enyhe laktózintolerancia kivételével minden értékem negatív lett. Húsfogyasztás után (mindig másnap), mégis nagyon rosszul vagyok: begörcsölnek a beleim és hasmenésem van. Az egész kb 1 óra alatt lezajlik, de nagyon megvisel. Most már 2 éve nem eszem húst (csak halat), de szükség lenne a napi fehérjebevitelemet növelni. A leveles zöldségektől, hüvelyesektől és újabban a főzött-párolt zöldséges ételektől is erősen felfújódom és mocorognak a beleim. Így gyakorlatilag tésztákon, gyümölcsön és pékárun élek, mert azokkal nincs bajom (ezekben persze nincs sok vitamin és hízlalnak, ami meg is látszik). Tanácstalan vagyok, hogy mit egyek és merre induljak kivizsgáltatni magam.

Segítségüket, javaslataikat előre is köszönöm!
Tisztelt Kérdező,

Az allergia és intolerancia vizsgálatok nem teljes körűek. A panaszok alapján egy gasztroenterológiai kivizsgálást javaslok, mely megbeszélés alatt a tünetei alapján egyéb vizsgálatokkal megkereshető a kiváltó ok. Készséggel várom rendelésemen.

Üdvözlettel:

Dr Sárdi Krisztina
Dr. Sárdi Krisztina
Dr. Sárdi Krisztina belgyógyász, gasztroenterológus
Tisztelt Doktornő / Doktor Úr,



Hideg allergiám alakult ki 2 hónapja. Egyik tünet a bőrön jelentkezik, viszketés, hólyagosodás. A másik tünet: hideg ital-ételt egyáltalán nem tudok fogyasztani, mert az arccsontom (orr körül) nagyon erősen megfájdul és elég sokáig tart. A hideg levegőre se tudok kimenni maszk és sál nélkül, mert ha hideg levegőt beszívok, akkor az arcom szintén nagyon megfájdul, és még a mellkasomon is nehézlégzést érzek. (Mindemellett még a parfümre is érzékeny lettem, fáj a fejem.) Azt szeretném kérdezni, hogy van-e gyógymód, kezelés, gyógyszer, hogy a tüneteket csökkentsem? Illetve merre induljak el? Válaszukat előre is köszönöm!
Tisztelt Kérdező,

Tisztelt Kérdező,

Hideg urticaria (nem allergia) nem vizsgálható normál allergia vizsgálattal, mivel a szervezetünk nem ad antigén-antitest válaszreakciót.

Kiváltó oka több minden lehet. Pl.:fertőző betegség, légzőszervi vírusfertőzések, esetleg parazitózis. A csalánkiütés gyakran jelentkezik együtt ételallergiával és testmozgás esetén súlyosbodó asztmával. Néha a páciensnél a hideg urticaria mellett egyéb allergének vagy ingerek is okozhatnak tüneteket, mint a parfüm vagy a fizikai megterhelés. Mivel a kiváltó okok nagyon sok félék, így kivizsgálásuk bonyolult. A kiváltó okot kell megkeresni.

Javaslom szakorvos felkeresését, mivel a kiváltó ok megszüntetésével enyhíthetőek, megszüntethetőek a tünetek.

Üdvözlettel:

Budaházi Kata

Budaházi Kata
Budaházi Kata
Kedves Doktornő/Doktor úr



Olyan problémával fordulnék Önökhöz,hogy a kisifiam ,aki 17hónapos iszonyatos hasfájással küzd haspuffadás,székrekedés,gázosodás.

9hónaposan adtam először tejterméket onnantól kezdődött minden .

Akkor Lactogen Harmony tápszerét leváltottuk Milupa Sensitvre ezzel azt veszem észre nincsen gond

Viszont ha tejterméket adok ,akár laktózmenteset pattog ,bugyog a hasa.

Ugyanez a helyzet a marha hússal és a banánnal

Ha ezeket kihagyom az étrendből nincs tünet,most pár napja viszont megint görcsöl

Elkaptunk egy kiütéses vírust ,nem tudom ennek lehete e hozzá köze

Ennyi idősen lehetőség van bármilyen kivizsgálásra ?

Mert eddig ahol voltunk ,mindehol azt mondták 2 éves korig várni kell .

Szeretném tudni ,hogy mi okozza a hasfájást mert sokszor már ilyesztő .

Milupa tápszer tényleg nem fér össze tejérzékenységgel ?

Mindenhol azt mondták ,hogy lehetetlen h tejérzékeny ha ezt issza pedig a dobozán rajta van hogy, tejfehérje lebontással kapcsolatos problémákra ajánlják

Nagyon köszönöm válaszukat előre is !
Kedves Édesanya!



A tejallergia kivizsgálásával nem kell várni 2 éves korig, a vérből az allergia vizsgálat elvégezhető korábban is tejalapú tápszer fogyasztása esetében. Tejallergia esetében a megfelelő tápszer a Milumil Pregomin, ennek kipróbálását javasolom.



Egyébként a vírusos betegség is okozhat emésztési panaszokat.





Üdvözlettel



Dr. Polgár Marianne



gyermekorvos-gasztroenterológus.
Dr. Polgár Marianne PhD
Dr. Polgár Marianne PhD gasztroenterológus, csecsemő-gyermekgyógyász
Üdvözlöm!



63 éves nő vagyok, 2 éve gyomornyálkahártya gyulladással küzdöm. Mintavétel szerint immun eredetű, sajnos azóta még a savlekötő gyógyszereket sem tudom szedni, mivel kb. 3 óra elteltével erős gyomorfájdalmat kapok. Egyedüli tabletta ami nem okoz panaszt az a Venter. Sajnos magasvérnyomásra sem tudom szedni a gyógyszereim, mert a gyomromat teljesen kikészítik. Szeretném, ha tanácsot adna milyen vizsgálat szükséges és ha kiderül mi okozza? lehet-e tenni valamit ellene? Orvosaim széttárják a kezüket és azt mondják, ha nem tud gyógyszert szedni nem tudom gyógyítani, mintha én tehetnék róla. Válaszát köszönöm szépen!



Tisztelettel: Erzsi
Tisztelt Kruppa Józsefné,



A leírás alapján az alapbetegsége a gyomornyálkahártya gyulladása, emiatt gastroenterológiai kivizsgálás (szövettani vizsgálat, Helicobacterium pilory kimutatása, stb) szükséges. További kivizsgálás jöhet szóba autoimmun betegségek, ételallergia irányában.



Üdvözlettel:

Dr. Garaczi Edina

bőrgyógyász, allergológus



Tisztelt Doktor Úr/Asszony!



Most 26hetes kislányom. 2hónapja gyermek gasztroenterologus diagnosztozált nála tejfehérje allergiát és refluxot. Novalac Allernova tápszer(5/6x150ml) reggel este 2mg losec és 6honapos korig nem szabad hozzátáplálni.

Ma betöltötte a 6honapot. Tegnap az orvosunk megállapította hogy ekcémás lett nem jo a tápszer ezért váltani kell Neocate tápszerre. Losec marad hozzátáplálás nincs 2 hétig aztán is csak sinemil pép és 7honaposan kontroll. A gyermekorvosunk és az utogondozáson a főorvosnő felhivták a figyelmem a kései hozzátáplálás veszélyeire. Kérdésem az lenne mivel mire bármi ételg kaphat a gasztroenterologus szerint már elmulik 7honapos és nem tul késői ez ? Okozok ezzel bármi bajt kislányomnak hogy nem kap még most 6hónap múltán is csak tápszert?

Válaszát köszönöm .

Tisztelettel Szűcs Katalin.
Kedves Édesanya!



A hozzátáplálás javasolt időpontja nemzetközi és hazai ajánlás szerint valóban 4-6 hónapos kor között van. Azonban egy-két hetes késése a hozzátáplálásnak biztosan nem okoz hiányállapotot gyermekénél. Az egyéni adottságokat, testsúly, étvágy, tünetek ha probléma van, mindig figyelembe kell venni.





Üdvözlettel







Dr. Polgár Marianne hD



gyermekorvos-gasztroenterológus

Hírek

Keresztallergia kivizsgálás multiplex allergia teszttel

Keresztallergia kivizsgálás multiplex allergia teszttel

Légúti allergiásként tapasztalta már, hogy bizonyos ételek fogyasztásakor kapar a torka, égő, viszkető érzés jelentkezik a szájüregben? Ezeket a tüneteket keresztallergia okozhatja. Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergia specialista, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy felesleges diétás megszorítások helyett, ilyenkor célszerű vizsgálattal meghatározni, hogy pontosan mi az az élelmiszer, amit kerülnie kell annak érdekében, hogy a tüneteket megelőzze.

További részletek
5 tény a parlagfű allergiáról

5 tény a parlagfű allergiáról

Közel 2 millióan szenvednek ezekben a hetekben parlagfű allergiától az országban. A gyerekeket, felnőtteket és idősebbeket is érintő tünetekről és kezelésükről dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológust, a Budai Allergiaközpont orvosát kérdeztük.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA