Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat! További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónk

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!

Vérteszt alapján házipor allergiában szenvedek: a házipor IgE érték magas lett, ellenben negatív lett a teszt a kétféle poratkára (pterony,farinae). Létezik immunterápia az allergiámra?

Köszönöm válaszát:
Berki Andrea
Tisztelt Berki Andrea !

Ilyen lelet mellett nincs értelme az immunterápiának.
Egy új diagnosztikai módszer, a komponens alapú molekuláris diagnosztika segítségével kellene pontosítani.
Ha nem az egész panelt, hanem célzottan csak a poratka komponenseket nézzük, a vizsgálat 10 000 Ft-ba kerül + 2000 Ft a vérvétel díja .

Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Budai Allergiaközpont
Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika allergológus
Kedves Doktor Úr/Hölgy!

1-2 éve lettem figyelmes arra, hogy a mellkasomon egyik pillanatról a másikra pattanáshoz hasonló "kiütések" jönnek ki. Ami nagyon kellemetlen viszketéssel és égéssel jár, és elkezd tovább terjedni. Legelőször egy barátnőm által használt parfüm után vettem észre ezt a tünetet. Viszont azóta figyelek erre, és nem éri parfüm a bőrömet. De ismét kijött.
Milyen vizsgálaton lenne érdemes részt vennem, hogy kiderüljön a kiváltó ok?

Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel:
Zeke Zsanett
Tisztelt Kérdező,
A kiütés mögött több kiváltó ok is állhat. Kontakt, kívülről érkező allergén, belsőleg kialakuló egyéb ok, ami allergia vagy intolerancia is lehet.
Mindez csak egy alapos szakorvosi kivizsgálással deríthető ki.
Ha a tüneteket máskor is tapasztalja, keresse fel orvosát, hogy a megfelelő terápiát elkezdhessék.
Üdvözlettel:
Budaházi Kata
Tisztelt Dr úr/nő!
Abbahagytam két éve a fogamzásgátló szedését ,nem volt különösebb oka. Viszont ahogy teltek a hónapok egyre erősödött a hajhullásom. Diffúzost hajhullást állapítottak meg. A vérvételi eredményeim rendben voltak. Mindenféle hajszeszt,hajcseppet,gyógyszert felírtak és probáltam,hajvitaminokat..semmi nem segít. Az orvosok erőltetik,hogy szedjem újból a fogamzásgátlót mivel attól szép volt a hajam,s mivel hormonális eredetű valószínű az fog segíteni. Valóban így lenne?Ha pl. 3ev után abbahagyom félő,hogy újból ez fog történni velem. Más megoldás nincs?Mit gondol ön erről?Kérem adjon tanácsot,segítséget,mert nagyon kevés hajam maradt es továbbra is maroknyi hajat hullajtok minden egyes nap!:( Válaszot nagyon köszönöm előre!Tisztelettel:Balogh Dzsenifer (20éves)
Tisztelt Mária,

A leírt tüneteket az elfogyasztott ételek és a gyógyszerek is okozhatják. A különböző magvakra jelentkező allergiát specifikus IgE vizsgálattal tudjuk mérni.
A Mydeton tabletta nagyon gyakran okoz bőrkiütést, arcduzzanatot, akkor is ha korábban már szedte a gyógyszert, emiatt Mydeton tablettát (és tolperizon hatóanyagú gyógyszert) a továbbiakban ne szedjen. Amennyiben szükséges Mydeton tablettával gyógyszerallergia vizsgálat végezhető.
Antihisztamin tabletta szedése akkor javasolt, ha ismételt bőrtünete jelentkezik.

Üdvözlettel:
Dr. Garaczi Edina
bőrgyógyász, allergológus
Dr. Garaczi Edina PhD
Dr. Garaczi Edina PhD allergológus-bőrgyógyász
Tisztelt Doktornő!
Segítséget illetve tanácsot szeretnék kérni kérni.
43 éves férfi vagyok.
Egész életemben sportoltam.
Az utóbbi években viszont már csak heti 3 nap 2-3 km futás jelenti a sportot.
Az elmúlt évben problémáim adottak a hasammal.
Konkrétan mint egy 6 hónapos kismama úgy nézek ki.
Többet nem eszem mint előtte. Sőt a probléma Jelentkezése óta napi 6-7 alkalommal eszem keveset kb ököl nagyságú mennyiséget 1 alkalommal.
Amennyiben megfeszítem a hasizmomat, hasam kemény.
Kézzel fogható zsír (háj) tulajdonképpeni csak két ujjal fogható. Lefelé meghúzva a bőrt látszanak a hasizom bordák is.
Tehát véleményem szerint nem az el hízás ál a háttérben, ha csak nem a hasizom mögé hizok.
Még egy jelenséget tapasztaltam. Mégpedig hogy bármit eszem, mennyiségtől függetlenül tehát pl. :1 almát akkor is úgy néz ki a hasam mintha mondjuk tripla adag pörköltet ettem volna.
Tapintásra kemény.
Méretre hatalmas.
Mi lehet a gond?
Próbáltam már különböző diétákkal megoldást találni a problémára de eddig sikertelenül.
Gyanakodtam valamilyen intorelanciára is de mivel minden élelmiszer legyen az gyümölcs, tej hús vagy pékáru, ugyan azokat tapasztalom így most tanácstalan vagyok.
Kérem amennyiben tud tanácsot adni akkor szíveskedjen válaszolnom. Illetve mindennemű segítségre, magyarázatnak, ötletnek örülök.
Előre is köszönöm a segítségét. Üdvözlettel Horváth Zsolt
Tisztelt Kérdező,
Tünetei alapján, melyek mögött összetettebb panasz áll, gasztoenterológus-allergológus szakorvos általi kivizsgálást javaslok.
Üdvözlettel:
Dr. Sárdi Krisztina
Dr. Sárdi Krisztina
Dr. Sárdi Krisztina belgyógyász, gasztroenterológus
Tisztelt Doktor Nő/Úr,
genetikailag is igazolt a laktóz intolerancia nálam. Adókedvezményre való jogosultságot visszamenőleg is ki lehet állítani, vagy csak a vizsgálat időpontjától?

köszönettel
Németh Ádám
Tisztelt Németh Ádám,

Az adókedvezményre jogosultság a laborvizsgálat dátumától, a gondozásba vételtől érvényes. Az adóhatósági igazolást az Ön kezelő orvosa tudja kiállítani.

Üdvözlettel:
Budaházi Kata
Tisztelt Doktor Nő/Úr!
Az utóbbi 1-2 évben alkalmanként tojás tartalmú ételek fogyasztása után másnap reggelre fájdalmas száj duzzanattal ébredek. 2-3 napig van majd elmúlik. Azt már megfigyeltem hogy nem minden esetben tapasztalom. Ezt allergia okozhatja vagy egyszerűen csak annyi lehet a háttérben hogy a tojások között esetleg volt ami mondjuk rossz volt.
Tisztelt Kérdező,

A leírtak alapján felmerül az intolerancia lehetősége.
Kivizsgálását javaslom.

Üdvözlettel:
Dr Polgár Marianne
Kedves Doktornő!
Fruktóz intolerancia(H2 kilégzéses teszt) vizsgálaton voltam, de a központban ahol végezték a vizsgálatot csak megkaptam az eredményt és azt m ondták keressek fel egy gasztroenterológust a kiértékeléshez. Leghamarabb május végére kaptam időpontot. Kérem tudna valamit mondani az eredményemről?
Az alábbi értékeket mérték:

Fruktóz terhelés reggel 8h10

Terhelés előtti kilégzés 3 PPM
8h40: 6 PPM
9h10: 22 PPM
9h40: 15 PPM
10h10: 5 PPM
10h40: 4 PPM
11h10: 3 PPM

Ön szerint ez pozitív eredmény? Az interneten több helyen azt olvastam ha 20 PPM feletti érték már intoleranciát jelez.

Köszönöm válaszát előre is!
Üdvözlettel, Kulcsárné
Tisztelt Kulcsárné,
Az anamnézis és a páciens vizsgálata, kikérdezése nélkül egy kiragadott eredményről nyilatkozni nem lehet. Kérem beszélje meg kezelő orvosával, mert egy labor eredmény csak a megfelelő kontextusban értékelhető megfelelően.
Üdvözlettel:

Dr. Sárdi Krisztina
Dr. Sárdi Krisztina
Dr. Sárdi Krisztina belgyógyász, gasztroenterológus
Tisztelt Doktor Úr! / Doktornő!

A férjemnek hirtelen kialakult, egyre súlyosbodó tünetei vannak. Úgy gondolta, egy ideje meglevő köhögése allergiás eredetű, és vett rá vény nélküli allergiagyógyszert (cetirizin). Három nap után, hogy ezzel összefüggésben, vagy ettől függetlenül, egy egész napos, erős napon töltött teljesítménytúrát szívdobogás miatt hagyott abba. Másnapra egész testén vörös hólyagos bőrkiütés jelentkezett. A vasárnapi ügyeleten kapott vénás injekciót, ami enyhítette a bőrtüneteket, és a háziorvos felkeresését kérték. A bőrtünetek hétfőre kezdtek visszatérni, a háziorvos hétfő este "nem mert hozzányúlni", kedd reggel a bőrgyógyász lordestint írt fel neki. Ezt este vette be. A bőrtünetek nem múlnak, este már a gyomra is rossz volt, az esti vízbefőtt krumplit már este kihányta, hajnalban epét hányt.
Aggódom, hogy az eset sürgős segítséget /beavatkozást igényel, és azt sem tudjuk, kihez forduljunk: bórgyógyászhoz, allergológushoz, belgyógyászhoz?
Mielőbbi válaszukban bízva, segítségüket ezúton is köszönve,
tisztelettel,
H.-T. E.
Tisztelt H.-T. E.
A kivizsgálás nélküli öngyógyítás mögött nem minden esetben az a probléma, amit előre gondolunk. A tünetek lehetnek függetlenek, de lehetnek összefüggőek is.
Első lépésként az akut tüneteket kell kivizsgáltatni. (háziorvos vagy belgyógyász)
Második lépésben az allergiára hasonlító (allergiás), köhögéses tünetekkel kell foglalkozni. (tüdőgyógyász-allergológus)
Érdemes lenne a túrával összefüggő és utána megjelenő tünetekkel együttesen foglalkozni, hogy van-e összefüggés a túra, a szívgondok és a megjelenő kiütések között. Multiplex allergiával foglalkozó allergológus felkeresését javaslom.
Üdvözlettel:
Budaházi Kata
Kedves doktor úr/hölgy
Kettő hete csináltam legújabb tetoválásom és arra lettem figyelmes hogy a minta helyen 1-2apro helyen ahol fehér festék szín anyag is van ott halvány piros maradt a rész nincs be gyulladva nem fáj nem érzékeny nem viszket de meg is halvány piros kennem folymatosan de nem akar el tűnni mi lehet ?megjegyzem sok tetkom van és sokba van fehér szín is de ezen jött ki csak
Tisztelt Bollok Patrik,

A pontos diagnózis meghatározásához szükség van a beteg vizsgálatára. Sajnos enélkül nem tudok az elváltozásról véleményt mondani.

Üdvözlettel:
Dr. Garaczi Edina
bőrgyógyász, allergológus.
Dr. Garaczi Edina PhD
Dr. Garaczi Edina PhD allergológus-bőrgyógyász
Kedves Doktor Nő!

A kisfiam sulyos hallasvesztessel szuletett (70-90 db) ,most fel eves. 12 hetes vatandosan elmentunk egy szilveszteri pop zenei koncertre egy kisebb sportcsarnokba, 2,5 oras volt kb. Nagyon hangosnak ereztem a zenet, elegge duborgott, egyszer hatrebb is alltam. Visszagondolva disco hangero lehetett, mert a koncert utan discot tartottak. Akkor nem aggodtam, hiszen ugy tudtam a baba meg nem hall, nem zavarhatja a hangos zene. Megis ez tortent, szeretnem megerteni az okat. Elofordulhat hogy a hangos zene tonkreteszi a hallosejteket ebben a fiatal magzati korban is, ha meg nincs hallas? Valaszat elore is nagyon koszonom! Egy aggodo anyuka
Kedves anyuka!
A pocak rétegeinek van hangtompító hatása, ill. még nagyon pici volt akkor a magzata.
Nem gondolom, hogy a környezeti zaj okozott volna ekkora, minden frekvenciára kiterjedő hallóideg károsodást.
Én pl kismama koromban heti 2 alkalommal táncoltam kb a 20-ik hétig.
Korábban sok igen zajos munkahelyen dolgoztak kismamák is és nincs arról adat, hogy gyermekeiknél gyakrabban fordult volna elő halláskárosodás.
Kérem, ne okolja magát, ez egyébként sem segít semmit ebben a helyzetben.
A technika fejlődésének köszönhetően évről-évre jobb minőségben lehet segíteni a hallássérült gyermekeken.
üdvözlettel
Fülöp Györgyi
dr. Fülöp Györgyi
dr. Fülöp Györgyi fül-orr-gégész

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok