Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat!További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónkat

Orvos válaszol

Katalin Szűcs

Tisztelt Doktor Úr/Asszony!

Most 26hetes kislányom. 2hónapja gyermek gasztroenterologus diagnosztozált nála tejfehérje allergiát és refluxot. Novalac Allernova tápszer(5/6x150ml) reggel este 2mg losec és 6honapos korig nem szabad hozzátáplálni.
Ma betöltötte a 6honapot. Tegnap az orvosunk megállapította hogy ekcémás lett nem jo a tápszer ezért váltani kell Neocate tápszerre. Losec marad hozzátáplálás nincs 2 hétig aztán is csak sinemil pép és 7honaposan kontroll. A gyermekorvosunk és az utogondozáson a főorvosnő felhivták a figyelmem a kései hozzátáplálás veszélyeire. Kérdésem az lenne mivel mire bármi ételg kaphat a gasztroenterologus szerint már elmulik 7honapos és nem tul késői ez ? Okozok ezzel bármi bajt kislányomnak hogy nem kap még most 6hónap múltán is csak tápszert?
Válaszát köszönöm .
Tisztelettel Szűcs Katalin.

Kedves Édesanya!

A hozzátáplálás javasolt időpontja nemzetközi és hazai ajánlás szerint valóban 4-6 hónapos kor között van. Azonban egy-két hetes késése a hozzátáplálásnak biztosan nem okoz hiányállapotot gyermekénél. Az egyéni adottságokat, testsúly, étvágy, tünetek ha probléma van, mindig figyelembe kell venni.


Üdvözlettel



Dr. Polgár Marianne hD

gyermekorvos-gasztroenterológus

Orsolya

Tisztelt Doktornő! Az édesanyám miatt írok, nagyon aggódom miatta. Több mint egy hónapja alig tud enni, csont és bőr. UH-on mindent rendben találtak nála, biopszia eredmények is negatívak, de a tükrözés során gyulladást találtak a gyomorfalán és a patkóbélben. Az orvos savlekötőkkel próbálta kezelni, de azoktól égett édesanyám gyomra, nyelőcsöve, így csak diétázik, kamillateázik. Próbálkozott gyomorteával, Mária Treben svédkeserűvel, de semmi nem segít már 6 hete. Jó ideje széklete is csak kb 5 naponta van. Van erre gyógymód, meg lehet ebből valahogy gyógyulni? Előre is nagyon köszönöm válaszát!

Kedves Orsolya!

Édesanyja nagyfokú fogyásának okát az Ön által leírt vizsgálati eredmények nem magyarázzák. Mindenképpen további kivizsgálás szükséges.
Üdvözlettel: Dr. Sárdi Krisztina

Slezsák Gabriella

Tisztelt Doktornő!
Érdekelne, hogy egy antihisztaminhoz hozzá lehet szokni? Már mint úgy értve hogy nem hat? 1 éve szedi a 2 éves kisfiam a Lordestin szirupot. Fül orr gégész írta fel, mert sajnos novembertől áprilisig 4-5 alkalommal van középfül gyulladása. Augusztusban ki lett véve az orrmandulája ez okból, de sajnos a helyzet változatlan. Novembertől jelenleg a második középfül gyulladása zajlik. 3 hete folyik az orra szünet nélkül, és orrdugulása van. Használtunk már Nasivin, Sterimar, Septanazal, Carrevir. Javulás semmi. Köszönöm válaszát.

Dr. Augusztinovicz Monika

Tisztelt Slezsák Gabriella !

Feltehetően nem hozzászokásról van szó, hanem olyan ok áll a háttérben , amelyet nem old meg az antihisztamin. Ismételt fül-orr-gégészeti , emellett allergia vizsgálatot javasolok. A további kezelést a vizsgálatok eredménye alapján lehet megválasztani.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Budai Allergiaközpont

Anita

Tisztelt Allergiaközpont!
Kérdésem az lenne hogy előfordulhat-e hogy fogtömés allergiát vált ki?Kb másfél hónapja tömték be fényre kötő töméssel az egyik fogamat.Azóta égő érzésem van a nyelvemen és a szájpadlásomon,a torkomban pedig mintha egy hajszál tapadt volna meg,olyan furcsa érzés.A nyelvem széle kicsit piros.Csak azon az oldalon vannak ezek a tünetek,ahol a tömött fogam van.Fogorvosom szerint minden rendben.Vagy lehet máshol lehet gond?Válaszát előre is köszönöm!

Budaházi Kata

Tisztelt Kérdező,

A fogászati anyagok is okoznak allergiás tüneteket.
Az Ön által leírt kórkép jellemzően fogászati allergiára jellemző.
Ha tünetei nem csökkennek, akkor érdemes lenne egy allergiavizsgálatot elvégeztetnie.
Üdvözlettel:
Budaházi Kata

Borostyánné Németh Andrea

Kedves Doktor Úr/Nő!

Kisfiam 7 hónapos, 7 hetesen diagnosztizálták a refluxot nála! Amíg volt tejem sűritőt kapott, most már AR tápszert és megkezdtük a hozzátáplálást! Viszont a bukások még mindig jelen vannak, csak kevesebb!
Ezzel az a problémám, hogy a bukás felmegy a garatba, s nem tudom kiszívni neki. Nagyon zavarja alváskor, s nappal is, hogy nem kap rendesen levegőt, félek, hogy mandulagyulladása lesz!
Az lenne a kérdésem, hogy mivel segíthetnék a fiamon? Inhalátor, gyógyszer?
Kérem segítsen, előre is köszönöm válaszát!

Kedves Édesanya!

A bukásokat egy éves korig fiziológiásnak tartja az orvostudomány, de azokban az esetekben ha ez nem a megszokott egyszerű bukás képében jelentkezik gyermekgasztroenterológussal konzultáció szükséges.

Üdvözlettel

Dr. Polgár Marianne
gyermekorvos-gasztroenterológus

Anna

Tisztelt Doktor Úr/ Asszony!

A lányomnál tavaly PRICK teszttel diagnosztizáltak légúti allergiát a következő anyagokra: Candida mix (+++), fűkeverék:+++, tavaszi fák (nyír, mogyoró - mindkettő +++), parlagfű:++++). Gyógyszert, orrsprayt nem használ rendszeresen.
Enyhe légúti tüneteket szinte folyamatosan észlelünk. KB. 1 éve hasfájásra, hasmenésre panaszkodik. November végén a gasztroenteorológiai szakrendelésen jártunk, melynek eredményét ma kaptuk meg.
Lisztérzékenység nem igazolódott.
A vizsgált élelmiszerek jelentős része mérsékelt (lisztfélék, olajos magvak a mandula kivételével, szója, gyümölcsök, zöldségek), kisebb hányada (narancs, burgonya, mandula) magas allergiás szérumértéket mutat.
Sajnos a kórházban személyes konzultációra nincs lehetőség, telefonon nagyon nehezen érhető el az osztály. A lelethez a következő javaslatot kaptuk: Csökkentsük a szójabevitelt. A táplálékallergia panelben észlelt elváltozás keresztreakció miatt van. IgE normál tartományon belül mérhető (114,8).
Kell-e foglalkoznunk a keresztallergiát okozó ételekkel, alapanyagokkal, vagy fogyasztható minden mértékkel?

Válaszukat megköszönve maradok tisztelettel:

Anna

Budaházi Kata

Tisztelt Kérdező,
A leletek értékelése sokkal bonyolultabb annál hogy egy levélben bármely orvosunk értékelni tudja.
A lelet csak egyik oldal, a betegség tünetei, a klinikum a másik, és csak egyben értékelhető.
Amennyiben kívánja, központunkban egy vizit keretében át tudja beszélni egy szakorvossal.
Üdvözlettel:
Budaházi Kata

Polgárdi Hugi

Tisztelt doktornő/úr!
Tegnap véletlenül tömény nátronlúgba ittam bele (töménység 2 dl vízben 2 evőkanál NAOH),3 korty ment le a torkomon,azonnal nagyon rosszul lettem,sorozatosan hánytam,először epét,majd többször tenyérnyi vért is. A nyelőcsövem,gyomrom rendkívül fáj,szinte elviselhetetlen,enni nem tudok,mert azonnal kijön belőlem,inni is alig megy. Emellett influenza szerű tüneteim is vannak;hőemelkedés,hidegrázás,erős szédülés,nagyon nagyfokú gyengeség,alig tudok kikelni az ágyból. Az esemény 1 napja volt,de továbbra is nagyon rosszul vagyok. Orvosnál eddig még nem voltam. Lehet ettől nagy bajom? Kell tartanom szövődményektől? A válaszát előre is köszönöm!

Budaházi Kata

Tisztelt Kérdező,
A tünetekkel feltétlenül keressen fel szakorvost.
Üdvözlettel:
Budaházi Kata

Mónika

Üdvözletem!
Azzal a panasszal fordulok önökhöz, hogy sűrűn köhögök napközben (általában esténként jobban) és néha viszkető érzést érzek a torkomban. Mivel dohányzok nemrég voltam a házi orvosnál és említettem neki ezt a panaszomat és elküldött mellkasröntgenre. A leletem negatív lett.
A kérdésem az lenne, hogy vajon mi lehet a panaszom oka és hova forduljak ezzel mert most már nemcsak engem de a páromat is kezdi nyugtalanítani ez és többször rákérdez, hogy "nem köhögök sokat?"
Előre is köszönöm a választ!
Üdvözlettel: Mónika

Tisztelt Mónika!

Az Ön panaszára tüdőgyógyász allergológus szakorvos vizsgálat után tud választ adni. Keresse fel a területileg illetékes tüdőgondozót.

Üdvözlettel:
Hauser Gyöngyi
asszisztens

Emma

Tisztelt Doktornő, Doktor Úr!
Kisfiam térdén, könyökén csalánkiütéshez hasonlító kiütések vannak. Néha a felső szemhéján is előjönnek és nagyon viszketnek. Bőrmintát már vettek tőle, negatív lett. Aki látta, azonnal azt mondta, hogy tipikusan a gluténérzékenységre utaló helyeken vannak ezek a kiütések. Most készítettünk laborvizsgálatot, amiben a búza, durum búza, tehéntej enyhén negatív, a teljes tojás mérsékelten pozitív. Ez pontosan mit jelent? Ezeket az ételeket hagyjuk el? Most ekcémásként kezelik, de a kiütések mindig ugyanott jönnek elő. Várom véleményüket! Köszönöm!

Kedves Édesanya!

A kérdéseire a gyermek ismerete nélkül nehéz válaszolni, de a lisztérzékenység/gluténérzékenység coeliakia nevű formájának kizárása ilyen esetben nélkülözhetetlen.

Üdvözlettel

Dr. Polgár Marianne

gyermekorvos-gasztroenterológus



l

Fürész Szilvia

Tisztelt címzett!

Azzal a kérdéssel fordulnék Önökhöz, hogy a homlokomon kis feher pattanás szerű fehér rizs pöttyök jöttek ki.Már évek óta ezzel az esztétikai problémával küzdök..Utána jártam klinikai szinten volt allergia vizsgálatom és minden negatív lett.

Végül csináltattam gyomor tükrözést is , kilégézéses teszten is voltam és ott se mutattak ki semmit.

Most úgy döntöttem szeretnék utánajárni mert én a gluténra gyanakszok.

Szeretném ,ha tanácsot adnának melyik vizsgálattal induljak el.

Az étel érzékenységi panelt gondoltam : IgG - ételintolerancia A - 30 allergén vérteszt (PrimaLab - FoodA HU-G4) vagy cöllilakia tesztre lenne szükségem?

Köszönöm szépen a választ.

Üdv,
Szilvia

Kedves Szilvia!

Cöliákia, azaz lisztérzékenység gyanúja esetén cöliákia szerológia vizsgálat elvégzése javasolt.

Üdvözlettel: Dr. Sárdi Krisztina