Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

LABOREREDMÉNYEK ÉRTÉKELÉSE

Felhívjuk a figyelmét, hogy labor és egyéb vizsgálati eredmény értékelése szakorvosi kompetencia, mely a klinikai kép és az összes rendelkezésre álló egészségügyi információ ismeretében történhet meg.

Javasoljuk, az eredmények értékeléséhez, a megfelelő kezelés megválasztásához jelentkezzen be vizitre.

Kedves Látogatónk!

Tisztelettel tájékoztatjuk, hogy az "Orvos válaszol" funkció használatához kötelezően megadandó személyes adatok az emailcím és név (utóbbi tetszőleges, lehet kitalált megnevezés is, nem szükséges az Ön nevét megadni), melyeket a kérdés informatikai azonosítására, a válasz emailen megküldéséhez használjuk. Az "Orvos válaszol" funkció használatával Ön ezen adatok általunk kezeléséhez hozzájárul. Bővebb információért olvassa el Adatvédelmi tájékoztatónkat!További adatkezelési információkkal kapcsolatban olvassa el az Adatkezelési Tájékoztatónkat

Orvos válaszol

Horváth Zsolt

Tisztelt Doktornő!
Segítséget illetve tanácsot szeretnék kérni kérni.
43 éves férfi vagyok.
Egész életemben sportoltam.
Az utóbbi években viszont már csak heti 3 nap 2-3 km futás jelenti a sportot.
Az elmúlt évben problémáim adottak a hasammal.
Konkrétan mint egy 6 hónapos kismama úgy nézek ki.
Többet nem eszem mint előtte. Sőt a probléma Jelentkezése óta napi 6-7 alkalommal eszem keveset kb ököl nagyságú mennyiséget 1 alkalommal.
Amennyiben megfeszítem a hasizmomat, hasam kemény.
Kézzel fogható zsír (háj) tulajdonképpeni csak két ujjal fogható. Lefelé meghúzva a bőrt látszanak a hasizom bordák is.
Tehát véleményem szerint nem az el hízás ál a háttérben, ha csak nem a hasizom mögé hizok.
Még egy jelenséget tapasztaltam. Mégpedig hogy bármit eszem, mennyiségtől függetlenül tehát pl. :1 almát akkor is úgy néz ki a hasam mintha mondjuk tripla adag pörköltet ettem volna.
Tapintásra kemény.
Méretre hatalmas.
Mi lehet a gond?
Próbáltam már különböző diétákkal megoldást találni a problémára de eddig sikertelenül.
Gyanakodtam valamilyen intorelanciára is de mivel minden élelmiszer legyen az gyümölcs, tej hús vagy pékáru, ugyan azokat tapasztalom így most tanácstalan vagyok.
Kérem amennyiben tud tanácsot adni akkor szíveskedjen válaszolnom. Illetve mindennemű segítségre, magyarázatnak, ötletnek örülök.
Előre is köszönöm a segítségét. Üdvözlettel Horváth Zsolt

Dr. Sárdi Krisztina

Tisztelt Kérdező,
Tünetei alapján, melyek mögött összetettebb panasz áll, gasztoenterológus-allergológus szakorvos általi kivizsgálást javaslok.
Üdvözlettel:
Dr. Sárdi Krisztina

Németh Ádám

Tisztelt Doktor Nő/Úr,
genetikailag is igazolt a laktóz intolerancia nálam. Adókedvezményre való jogosultságot visszamenőleg is ki lehet állítani, vagy csak a vizsgálat időpontjától?

köszönettel
Németh Ádám

Budaházi Kata

Tisztelt Németh Ádám,

Az adókedvezményre jogosultság a laborvizsgálat dátumától, a gondozásba vételtől érvényes. Az adóhatósági igazolást az Ön kezelő orvosa tudja kiállítani.

Üdvözlettel:
Budaházi Kata

Berki Andrea

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!

Vérteszt alapján házipor allergiában szenvedek: a házipor IgE érték magas lett, ellenben negatív lett a teszt a kétféle poratkára (pterony,farinae). Létezik immunterápia az allergiámra?

Köszönöm válaszát:
Berki Andrea

Dr. Augusztinovicz Monika

Tisztelt Berki Andrea !

Ilyen lelet mellett nincs értelme az immunterápiának.
Egy új diagnosztikai módszer, a komponens alapú molekuláris diagnosztika segítségével kellene pontosítani.
Ha nem az egész panelt, hanem célzottan csak a poratka komponenseket nézzük, a vizsgálat 10 000 Ft-ba kerül + 2000 Ft a vérvétel díja .

Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Budai Allergiaközpont

Éva

Tisztelt Doktor Nő/Úr!
Az utóbbi 1-2 évben alkalmanként tojás tartalmú ételek fogyasztása után másnap reggelre fájdalmas száj duzzanattal ébredek. 2-3 napig van majd elmúlik. Azt már megfigyeltem hogy nem minden esetben tapasztalom. Ezt allergia okozhatja vagy egyszerűen csak annyi lehet a háttérben hogy a tojások között esetleg volt ami mondjuk rossz volt.

Dr. Polgár Marianne PhD

Tisztelt Kérdező,

A leírtak alapján felmerül az intolerancia lehetősége.
Kivizsgálását javaslom.

Üdvözlettel:
Dr Polgár Marianne

Kulcsár Lászlóné

Kedves Doktornő!
Fruktóz intolerancia(H2 kilégzéses teszt) vizsgálaton voltam, de a központban ahol végezték a vizsgálatot csak megkaptam az eredményt és azt m ondták keressek fel egy gasztroenterológust a kiértékeléshez. Leghamarabb május végére kaptam időpontot. Kérem tudna valamit mondani az eredményemről?
Az alábbi értékeket mérték:

Fruktóz terhelés reggel 8h10

Terhelés előtti kilégzés 3 PPM
8h40: 6 PPM
9h10: 22 PPM
9h40: 15 PPM
10h10: 5 PPM
10h40: 4 PPM
11h10: 3 PPM

Ön szerint ez pozitív eredmény? Az interneten több helyen azt olvastam ha 20 PPM feletti érték már intoleranciát jelez.

Köszönöm válaszát előre is!
Üdvözlettel, Kulcsárné

Dr. Sárdi Krisztina

Tisztelt Kulcsárné,
Az anamnézis és a páciens vizsgálata, kikérdezése nélkül egy kiragadott eredményről nyilatkozni nem lehet. Kérem beszélje meg kezelő orvosával, mert egy labor eredmény csak a megfelelő kontextusban értékelhető megfelelően.
Üdvözlettel:

Dr. Sárdi Krisztina

H.-T. Erzsébet

Tisztelt Doktor Úr! / Doktornő!

A férjemnek hirtelen kialakult, egyre súlyosbodó tünetei vannak. Úgy gondolta, egy ideje meglevő köhögése allergiás eredetű, és vett rá vény nélküli allergiagyógyszert (cetirizin). Három nap után, hogy ezzel összefüggésben, vagy ettől függetlenül, egy egész napos, erős napon töltött teljesítménytúrát szívdobogás miatt hagyott abba. Másnapra egész testén vörös hólyagos bőrkiütés jelentkezett. A vasárnapi ügyeleten kapott vénás injekciót, ami enyhítette a bőrtüneteket, és a háziorvos felkeresését kérték. A bőrtünetek hétfőre kezdtek visszatérni, a háziorvos hétfő este "nem mert hozzányúlni", kedd reggel a bőrgyógyász lordestint írt fel neki. Ezt este vette be. A bőrtünetek nem múlnak, este már a gyomra is rossz volt, az esti vízbefőtt krumplit már este kihányta, hajnalban epét hányt.
Aggódom, hogy az eset sürgős segítséget /beavatkozást igényel, és azt sem tudjuk, kihez forduljunk: bórgyógyászhoz, allergológushoz, belgyógyászhoz?
Mielőbbi válaszukban bízva, segítségüket ezúton is köszönve,
tisztelettel,
H.-T. E.

Budaházi Kata

Tisztelt H.-T. E.
A kivizsgálás nélküli öngyógyítás mögött nem minden esetben az a probléma, amit előre gondolunk. A tünetek lehetnek függetlenek, de lehetnek összefüggőek is.
Első lépésként az akut tüneteket kell kivizsgáltatni. (háziorvos vagy belgyógyász)
Második lépésben az allergiára hasonlító (allergiás), köhögéses tünetekkel kell foglalkozni. (tüdőgyógyász-allergológus)
Érdemes lenne a túrával összefüggő és utána megjelenő tünetekkel együttesen foglalkozni, hogy van-e összefüggés a túra, a szívgondok és a megjelenő kiütések között. Multiplex allergiával foglalkozó allergológus felkeresését javaslom.
Üdvözlettel:
Budaházi Kata

Bollok patrik

Kedves doktor úr/hölgy
Kettő hete csináltam legújabb tetoválásom és arra lettem figyelmes hogy a minta helyen 1-2apro helyen ahol fehér festék szín anyag is van ott halvány piros maradt a rész nincs be gyulladva nem fáj nem érzékeny nem viszket de meg is halvány piros kennem folymatosan de nem akar el tűnni mi lehet ?megjegyzem sok tetkom van és sokba van fehér szín is de ezen jött ki csak

Tisztelt Bollok Patrik,

A pontos diagnózis meghatározásához szükség van a beteg vizsgálatára. Sajnos enélkül nem tudok az elváltozásról véleményt mondani.

Üdvözlettel:
Dr. Garaczi Edina
bőrgyógyász, allergológus.

K. Zita

Kedves Doktor Nő!

A kisfiam sulyos hallasvesztessel szuletett (70-90 db) ,most fel eves. 12 hetes vatandosan elmentunk egy szilveszteri pop zenei koncertre egy kisebb sportcsarnokba, 2,5 oras volt kb. Nagyon hangosnak ereztem a zenet, elegge duborgott, egyszer hatrebb is alltam. Visszagondolva disco hangero lehetett, mert a koncert utan discot tartottak. Akkor nem aggodtam, hiszen ugy tudtam a baba meg nem hall, nem zavarhatja a hangos zene. Megis ez tortent, szeretnem megerteni az okat. Elofordulhat hogy a hangos zene tonkreteszi a hallosejteket ebben a fiatal magzati korban is, ha meg nincs hallas? Valaszat elore is nagyon koszonom! Egy aggodo anyuka

Kedves anyuka!
A pocak rétegeinek van hangtompító hatása, ill. még nagyon pici volt akkor a magzata.
Nem gondolom, hogy a környezeti zaj okozott volna ekkora, minden frekvenciára kiterjedő hallóideg károsodást.
Én pl kismama koromban heti 2 alkalommal táncoltam kb a 20-ik hétig.
Korábban sok igen zajos munkahelyen dolgoztak kismamák is és nincs arról adat, hogy gyermekeiknél gyakrabban fordult volna elő halláskárosodás.
Kérem, ne okolja magát, ez egyébként sem segít semmit ebben a helyzetben.
A technika fejlődésének köszönhetően évről-évre jobb minőségben lehet segíteni a hallássérült gyermekeken.
üdvözlettel
Fülöp Györgyi

Juhász Nikolett

Tisztelt doktornő ! Kislányom 3,5 hónapos anyatejes ill kiegészítés képen tapszert kap. Körülbelül harmadjára van hasmenese . Először a beba h.a a.r tapszert kapta a sok bukás miatt,utána a lactogen harmonyt kapta. Ezek a tapszerek 1-1honap után hasmenést produkáltak . Múlt héten beteg lett, ment a hasa illetve lázas volt lazkupot kapott , és utána ver volt a szekleteben. Ez a Veres szeklet körülbelül 3 napig tartott , ha erőlködik 1-1xcsepp ver található benne . Viszont visszatérő hasmenese van. Én tej fehérje allergiára gondolok ... most leváltottam a tapszeret szója alapura (humana sl)

Kedves Édesanya!

A szójatápszert 6 hónapos kor alatt nem ajánljuk, másodlagos allergia kialakulásának veszélye miatt. Háziorvosának joga van nagy fokban hidrolizált tápszer kedvezményes felírására (Pregomin)) keresse fel!.

Üdvözlettel

Dr.Polgár Marianne

gyermekorvos-gasztroenterológus

Varga Ágnes

Tisztelt Doktornő!
Kérdésem lenne Önhöz, hogy a hajfesték allergiára lehet-e gyanakodni 2-3 hónapja tartó orr-nyálkahártya duzzanat, orrfolyás kapcsán. Semmilyen kellemetlen bőr reakció nincs a hajfestékre (viszketés és bőrpír).
Kisebb mértékű pollen, házipor, kutyanyál,toll allergiát kimutattak nálam. A hajfesték nekem jutott eszembe, mivel 25 éve festetem a hajam. Elvégeztetném Önöknél a ezt a vizsgálatot, de kérdésem, hogy a bőrtünetek nélkül is indokoltnak látja-e Doktornő?
Köszönöm előre válaszát.

Tisztelt Varga Ágnes,

A leírás alapján inkább szénanátha okozhatja a panaszait. Hajfesték allergia esetén a hajfesték alkalmazása után az adott területen valamilyen bőrtünet minden esetben jelentkezik: viszketés, duzzanat, a fejbőr feszülése vagy kiütések az adott területen. Ilyen tünetek esetén javasolt a hajfestékek összetevőire bőrtesztet végezni.

Üdvözlettel:
Dr. Garaczi Edina
bőrgyógyász, allergológus