Történetünk

Szerző: Allergiaközpont | Létrehozva: 2017.11.17 21:44 | Módosítva: 2020.10.06 10:06

Az AllergiaKözpont Magyarország kiemelt allergiával foglalkozó szakmai műhelye. Az egyik legelsők között induló magánrendelő 2004 óta fogadja az allergiás kórképekkel rendelkező páciensekeit, legyen szó egyszerűbb szénanátháról, vagy komplex több szervet érintő allergiás kórképről. Központunkban az allergia vizsgálatok szinte teljes tárháza megtalálható, és a széleskörű kivizsgálás mellett allergén immunterápiára is van lehetőség központunkban az allergia oki terápiája érdekében.

Az AllergiaKözpont 2004 májusában indult útjára Prof. Dr. Nékám Kristóf, Dr. Balogh Katalin és Dr. Polgár Marian közreműködésével. Alapításunkkor azt a célt tűztük ki magunknak, hogy felépítjük Magyarország Allergiaközpontját, ahol Ön egy helyen kaphat választ minden allergiával kapcsolatos kérdésére.

A kezdeményezés hamar népszerűvé vált, egyre több páciens fordult hozzánk, egyre több szakorvos csatlakozott egyedülálló központunkhoz és mind több szakterületen adtunk megoldást Önöknek, pácienseinknek.

Központunkban –ahol jelenleg is 14 szakmailag elismert allergológus szakorvos áll az Ön rendelkezésére- kiemelkedő figyelmet fordítunk a szakmaiságra, a professzionális eszközparkra és az egyedülállóan széles megoldási palettára.

Ha arra kell válaszolnunk, hogy mire vagyunk igazán büszkék, akkor olyanokat kell említenünk, mint:

  • a kezdetektől velünk lévő Prof. Dr. Nékám Kristóf, a Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság egykori elnöke, aki a Szakmai Kollégium Immunológiai és Allergológiai tagozatának tisztségét a mai napig betölti.
  • Dr. Polgár Marianne PhD-t, aki a Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság Táplálékallergia Szekciójának elnöki posztját egészen 2019-ig betöltötte. Egyik nagy sikereket elért szakmai műve az Útmutató a táplálékallergia felismerésére, kezelésére és megelőzésére, mely 2012-ben jelent meg.
  • Dr. Hidvégi Edit vette át a Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság Táplálékallergia Szekciójának elnöki tisztséget dr. Polgár Mariann PhD elnöki posztjától való visszavonulása után. Dr. Hidvégi Edit sikeresen ötvözi a gyermek- és felnőtt pulmonológiában, valamint a gasztroenterológiában szerzett tudását úgy gyermek, mint felnőtt pácienseinél.
  • Dr. Balogh Katalin főorvosnő, aki 2008 nyarán megalapította a MAKIT Immunterápiás szekciót, aminek első elnökeként őt választották meg. 2018-ban a MAKIT immunterápiás munkacsoport, Dr. Balogh Katalin főorvosnő vezetésével publikálta az Útmutató az allergén specifikus immunterápia gyakorlatához című nagysikerű kiadványt. Főorvosnőnek köszönhetően az Allergiaközpont mára az allergénspecifikus immunterápia vezető szakmai központjává vált.
  • Dr. habil Réthy Lajos a MAKIT molekuláris allergológiai szekciójának társelnöke nagy sikerrel alkalmazza a molekuláris allergológiai vizsgálatokat. És vezette be itthon a Faber – multiplex allergia tesztet
  • a limfocitatranszformációs-teszt , mint gyógyszerallergia vizsgálati módszer kidolgozása központunkban Dr. Garaczi Edina PhD nevéhez fűződik.
  • a központunkban folytatott kutatásokban több kiváló szakorvosunk is részt vett. Dr Balogh Katalin főorvosnő, Dr. Polgár Marianne PhD és Dr. Garaczi Edina PhD más és más területen– külső partnercégekkel együttműködésben. Bátran elmondható, hogy kutatásaikkal úttörő munkát végeznek az Allergia világában.

Jövőbeni céljaink és az alapítvány

2010 elején több vezető szakorvosunk aktív munkájával megalakult az Allergiamentes Életért Alapítvány, melyen keresztül rendszeres programokat, ismeretterjesztő rendezvényeket szerveznek az allergiások életének megkönnyítése érdekében.

Számunkra a jövőbeni cél továbbra is az allergiás kórképek teljes körű kivizsgálása és kezelése, legyen szó akár mindennapokat megnehezítő légzési problémáról, kínzó bőrtünetről, vagy éppen egy fogászati implantátum beültetése előtti allergia vizsgálatról.

Hírek

Meddig kell szedni az antihisztamin gyógyszereket?

Meddig kell szedni az antihisztamin gyógyszereket?

Antihisztaminokkal az allergiás tüneteket enyhíthetjük. Szedésük megkezdését követően rendszerint már néhány napon belül érezhető a hatás: a tüsszögés és orrfolyás csökken, a szem- és orrviszketés is sokkal kevésbé zavaró. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy mikor hagyhatjuk el az antihisztaminok szedését, és milyen alternatíva létezik helyette.

További részletek
Ezek a napallergia tünetei

Ezek a napallergia tünetei

A strandolás és napozás közben vagy után jelentkező kiütéseknek több oka is lehet. A bőrt irritálhatja a naptej, a klóros vagy sós víz is, de akár maga a napfény is előhozhatja a tüneteket. Dr. Brezán Edina bőrgyógyászt, a Budai Allergiaközpont orvosát a napallergia tüneteiről kérdeztük.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészséghálózat